ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ Ι 70, Υ2 ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΤΩΝ ΙΑΤΡΙΔΗΣ

,

Υ2 Υποβρύχιο “Παπανικολής”

.

……….Με την ευκαιρία τής υψώσεως τής Ελληνικής Σημαίας σε λίγες ημέρες στο πρώτο υποβρύχιο Type 214, το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» S120, ας θυμηθούμε την Ιστορία τού Υ-2 “Παπανικολής” και τού Πλωτάρχη Μ.Ιατρίδη.

……….Ο Μίλτων Ιατρίδης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1906. Ο πατέρας του (γεννημένος στην Νέα Επίδαυρο) τον μετέγραψε από το Δημαρχείο Λετρίνων όπου είναι καταχωρημένη και η ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς του, στο μητρώο αρρένων τού Σοφικού, όπου και ο ίδιος είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια. Τόπος καταγωγής τής μητέρας του ήταν ο Πύργος Ηλείας. Το Σοφικό ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα τής γιαγιάς του τω γένος Μάρκελλου.

……….Ο Μιλτιάδης Ιατρίδης εισήχθη στην Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων το 1921 και αποφοίτησε ως μάχιμος Σημαιοφόρος στις 26 Ιανουαρίου τού 1926, υπηρετώντας κυρίως στα υποβρύχια.


……….Στις 10 Φεβρουαρίου 1939, προβιβάστηκε στον βαθμό τού Πλωτάρχη και στην συνέχεια ανέλαβε κυβερνήτης τού (υποβρυχίου) «Υ/Β Παπανικολής» (Υ-2) που παρουσίασε την μεγαλύτερη δράση στον αγώνα εναντίον τού Άξονα. Ήταν το πρώτο Υ/Β που απέπλευσε την 28η Οκτωβρίου 1940 στις 16:00 με πολεμική αποστολή.

,,,,,,,,,,Τον Δεκέμβριο τού 1940, το «Υ/Β Παπανικολής» έγραψε μία από τις λαμπρότερες σελίδες τής ιστορίας, στην διάρκεια τού Ελληνοϊταλικού πολέμου. Με τις πρώτες επιτυχίες του ενθουσίασε τον Ελληνικό λαό, γιατί έδειξε ότι μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τού πανίσχυρου Ιταλικού στόλου στις κύριες γραμμές τού ανεφοδιασμού του στην Αδριατική θάλασσα. Στην δεύτερη περιπολία του, τον Δεκέμβριο τού 1940 επιτέθηκε εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική και κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά τού Οτράντο τα Ιταλικά οπλιταγωγά MS ANTOINETTA (22 με 23-12-40) και MV FIRENZE (3952 BRT) 3.950 τόνων (24-12-40) κοντά στο νησί Σάσων, τα οποία προστατεύονταν από συνοδεία πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών. Ακολούθησε περιπετειώδης καταδίωξη τού ελληνικού Υ/Β χωρίς αποτέλεσμα. Τα εχθρικά πολεμικά πλοία, συνολικού βάρους 25.000 τόνων, μετέφεραν πολεμοφόδια στα παράλια τής αλβανίας, γιά να ενισχύσουν τις ιταλικές δυνάμεις.

……….Στην τρίτη περιπολία του, τα μεσάνυχτα τής 29 Ιανουαρίου τού 1941, πλέοντας «εν επιφανεία», εντόπισε ένα φορτηγό που το βύθισε με μία τορπίλη· αμέσως καταδιώχθηκε από τρία αντιτορπιλικά (Α/Τ) και «εν καταδύσει» επί αρκετές ώρες, τους διέφυγε.

………Στις 30 Δεκεμβρίου 1940 ο κυβερνήτης Ιατρίδης προβιβάστηκε σε Αντιπλοίαρχο επ’ ανδραγαθία και παρασημοφορήθηκε με το “Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας“.

Ο Μίλτων Ιατρίδης την ημέρα τής ηρωικής επιστροφής στον ναύσταθμο.

,

……….Εκτέλεσε πολλές ακόμη πολεμικές περιπολίες και αντιμετώπισε αρκετούς κινδύνους.

……….Στην δεύτερη φάση τού πολέμου, τον αντικατέστησε ο Υποπλοίαρχο Ν. Ρουσσέν, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά το κομμουνιστικό «κίνημα» τον Απρίλιο τού 1944 στην ναυτική βάση τής Αιγύπτου.

,,,,,,,,,,Στα τέλη Δεκεμβρίου 1941, ο Ιατρίδης στάλθηκε στην Αγγλία ως κυβερνήτης γιά να παραλάβει το αντιτορπιλικό «Α/Τ Μιαούλης». Υπηρέτησε στην Βάση Υποβρυχίων και σε άλλες υπηρεσίες τής ξηράς. Μετά το τέλος τού πολέμου επιστάτησε στις επισκευές τού ιταλικού καταδρομικού «Ευγένιος τής Σαβοΐας», που είχε δοθεί στην Ελλάδα ως πολεμική αποζημίωση και μετονομάστηκε σε «Έλλη».

……….Ο Μ. Ιατρίδης αποστρατεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1952, με τον βαθμό τού Πλοιάρχου. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 1960, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 54 ετών. Ήταν παντρεμένος με την Λέλα Ιατρίδη και είχε μία κόρη, την Αδριατική, η οποία πήρε το όνομα τής θάλασσας όπου ο πατέρας της έγραψε μία από τις ηρωικές σελίδες τής ιστορίας τού πολεμικού μας ναυτικού.

……….Στον  Πύργο Ηλείας υπάρχει το άγαλμά του στην ομώνυμη πλατεία Ιατρίδη και στο Σοφικό έχει τοποθετηθεί η προτομή του στο προαύλιο τού Ναού τής Αγίας Τριάδος. Παρόμοια προτομή υπάρχει επίσης στο Κατάκολο και στην πόλη τής Κορίνθου.

……….Το Y/B Παπανικολής παραγγέλθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1925. Ναυπηγήθηκε τον Νοέμβριο τού 1926 στα Ναυπηγεία At. & Ch. de la Loire στην Nante Γαλλίας μαζί με το Υ/Β Κατσώνης. Παρελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 1927 από τον Αντιπλοίαρχο Π. Βανδώρο. Κατά τον πόλεμο τού 1940-41 πραγματοποίησε 4 πολεμικές περιπολίες με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Ιατρίδη. Μετά την κατάληψη τής Ελλάδος κατέφυγε στην Μ. Ανατολή. Στις 30 Νοεμβρίου 1942, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ρουσσέν, βύθισε έξω από το λιμάνι τής νησίδος Αλιμιά τής Δωδεκανήσου φορτηγό 8.000 τόνων. Βύθισε ακόμη έναν αριθμό ιταλικών και γερμανικών ιστιοφόρων ενώ αιχμαλώτισε ένα εξ αυτών 220 τόνων. Συνολικά πραγματοποίησε από την Μέση Ανατολή 10 ακόμη πολεμικές περιπολίες. Μετά την απελευθέρωση, επέστρεψε στην Ελλάδα και παροπλίστηκε το 1945.

……….Ο πυργίσκος του διατηρήθηκε αρχικά στην βάση Υποβρυχίων και ακολούθως τοποθετήθηκε έξω από το Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά.


Πηγή: www-e.istoria.com

***

Ἡ δράση τοῦ Υ/Β Παπανικολῆς καὶ τοῦ κυβερνήτη του, Μ. Ἰατρίδη, ζωντανεύει μέσα ἀπὸ τὶς διηγήσεις τῶν παλαίμαχων, Τασιάκου Νικολάου, Γεωργακάκου Παναγιώτη καὶ Παπαδάκη Μανούσου, μελῶν τοῦ πληρώματος.

2 απαντήσεις στο “ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ Ι 70, Υ2 ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΤΩΝ ΙΑΤΡΙΔΗΣ”

  1. Ο πατέρας του Μιλτιάδη Ιατρίδη γεννήθηκε στην Νέα Επίδαυρο, έζησε μόνον τα παιδικά του χρόνια στο Σοφικό σε αντίθεση με τον αδελφό του Ιωάννη.
    Ο Μίλτων Ιατρίδης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1906.
    Ο πατέρας του τον μετέγραψε στο μητρώο αρρένων του Σοφικού, από το Δημαρχείο Λετρίνων όπου είναι καταχωρημένη και η ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς του.
    Τόπος καταγωγής της μητέρας του ήταν ο Πύργος Ηλείας.
    Το Σοφικό ήταν η πατρίδα της γιαγιάς του και της λοιπής οικογένειας το γένος Μάρκελλου.

    1. Σᾶς εὐχαριστοῦμε κύριε Ἰατρίδη γιὰ τὶς πληροφορίες.

      Μὲ ἐκτίμηση
      Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση