ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-ΙΕΡ. ΑΒΡΑΑΜ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (+7/2/1944)

 

ΙΕΡΕΙΣ.

Ιερ. ΑΒΡΑΑΜ  ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

..

……….Το χωριό Ριζανά βρίσκεται στ’ ανατολικά τού Ισώματος. Ως το ’44, κατοικούσαν στα Ριζανά εξήντα περίπου οικογένειες από τον Πόντο τής Μ. Ασίας.  Ξεχώριζαν, όπως όλοι οι Πόντιοι, γιά την αφοσίωσή τους στα θρησκευτικά κι εθνικά ιδεώδη. Οι ασχολίες τους ήσαν γεωργικές και κτηνοτροφικές. Ο π. Αβραάμ, ταγμένος από τον Θεό ποιμένας στην μικρή στάνη των Ριζανών, έκαμε θεάρεστα το καθήκον του.

……….Όλος καλωσύνη και δραστηριότητα εργαζόταν νύχτα και μέρα γιά τους χριστιανούς του. Την βοήθειά του, κυρίως την αισθάνθηκαν στην Κατοχή. Το ’44 οι βούλγαροι είχαν αγριέψει πολύ κι από φόβο οι κάτοικοι των Ριζανών ήσαν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Οι στιγμές ήσαν πολύ δύσκολες.  Ο π. Αβραάμ έμεινε κοντά στα πρόβατά του, συγκακουχήθηκε και έκανε ό,τι μπορούσε γιά την ανακούφισή τους.

……….Από τους βουλγάρους γλύτωσε. Δεν ξέφυγε όμως από τους κομμουνιστάς. Με την εμφάνισιν των εθνικών ομάδων αντιστάσεως όλοι σχεδόν οι νέοι κατατάχθηκαν σ’ αυτές. Στο χωριό έμειναν οι γέροντες μόνον, οι γυναίκες και τα παιδιά.

……….Μαζί τους ο π. Αβραάμ τους ενεψύχωνε και τους βοηθούσε. Τούτο όμως ενώχλησε τους κομμουνιστάς. Έτσι τον έπιασαν στις 7 Φεβρουαρίου 1944 και τον εθανάτωσαν έξω από τα Ριζανά, αφού τον εβασάνισαν με τον αγριώτερο τρόπο. Το λείψανό του, βρέθηκε τελείως παραμορφωμένο από το φρικτό καμίνι που πέρασε, γιά να «εξέλθη εις αναψυχήν».

***

Επιμέλεια μονοτονικού κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »

Πηγή το βιβλίο: “Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949″. 

Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Μία απάντηση στο “ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-ΙΕΡ. ΑΒΡΑΑΜ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (+7/2/1944)”

  1. γεια σας. ειμαι η Μαρθα και δεν εχετε ιδεα ποσο με αφορα αυτο το αρθρο…. γιατι εγω ειμαι η δισεγγονα του Αβρααμ και ειμαι εδω με την κορη του (την γιαγια μου) και ψαχναμε πολλα χρονια για να βρουμε τα οστα του…. μπορειτε να εποικηνωνησετε μαζι μας και να μας πειτε περισσοτερες λεπτομεριες και να μας πειτε που ειναι τα οστα του αυτη την στιγμη? μολις τωρα εμαθα απο κατι συγγενεις μου γι αυτο το αρθρο και τρελαθηκα… η γιαγια μου αυτη τη στιγμη εχει λιωσει στο κλαμα…. σας παρακαλω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μην με αγνοησετε ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για εμας δεν λεω ψεματα…. σας παρακαλω μην το αγνοησετε

Αφήστε μια απάντηση