ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΔΗΜΟΣ (+21/1/1957)

.

21-1-1957-erodotou-demos

.

Ηροδότου Δήμος. Γεννήθηκε στο χωριό Φοινί, τής επαρχίας Λεμεσού, τον Νοέμβριο τού 1923. Σκοτώθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1957 από Άγγλους στρατιώτες, στον δρόμο Κάτω Πλατρών-Φοινίου. Σύζυγος: Χαρίκλεια Ηροδότου. Παιδιά: Ηρόδοτος, Μάριος, Χάρης, Δημούλα. Γονείς: Ηρόδοτος και Αφεντρού Ηροδότου. Αδέλφια: Παναγιώτης, Τερψιχόρη, Μαρία.

……….Ο Δήμος Ηροδότου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Δοράς. Κατοικούσε στο Φοινί και εργαζόταν στις Πλάτρες ως ηλεκτρολόγος στο ξενοδοχείο “Παρκ Χοτέλ”, το οποίο είχαν επιτάξει οι Άγγλοι και χρησιμοποιούσαν γιά διαμονή στρατιωτών.

……….Εντάχθηκε στην Οργάνωση τον Οκτώβριο τού 1955 και ήταν ένα από τα μαχητικότερα στελέχη τής ΕΟΚΑ. Ήταν δραστήριος και ακούραστος και πολύ σύντομα έγινε το δεξί χέρι των ανταρτών τής περιοχής του, τούς οποίους φιλοξενούσε και στο σπίτι του. Ήταν υπεύθυνος τής τοπικής ομάδας τής ΕΟΚΑ Φοινίου-Πλατρών. Διατηρούσε κρύπτες στις οποίες φύλαγε οπλισμό τής Οργανώσεως. Πήρε μέρος σε πολλές επιθέσεις εναντίον τού εχθρού και αποτελούσε σύνδεσμο και τροφοδότη των ανταρτών στην περιοχή Πλατρών. Πολύτιμες ήταν και οι πληροφορίες που μάζευε από τον στρατό στο ξενοδοχείο, όπου εργαζόταν. Πολλές φορές έκαμαν έρευνες οι Άγγλοι στο σπίτι του, χωρίς να βρουν τίποτε το ενοχοποιητικό.

……….Τον Νοέμβριο τού 1956, πήρε μέρος σε επίθεση που έγινε εναντίον τού “Παρκ Χοτέλ”. Είχε πάρει επίσης μέρος δύο φορές σε επιχείρηση ανατίναξης τού ελικοπτέρου τού Κυβερνήτη Χάρντιγκ, κατά την διάρκεια επισκέψεών του στις Πλάτρες.

……….Στις 21 Ιανουαρίου 1957, ύστερα από κάποιες προδοσίες, αγωνιστής αστυνομικός ειδοποίησε τον Δήμο κι εκείνος έφυγε εσπευσμένα γιά το Όμοδος, σκοπεύοντας να πληροφορήσει τις ανταρτικές ομάδες που κρύβονταν εκεί να προφυλαχθούν. Την αναχώρησή του από το ξενοδοχείο επισήμαναν οι Άγγλοι, οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τούς προδότες, τον ανέκοψαν στο γεφύρι κοντά στο χωριό Μανδριά, τον υποχρέωσαν να γυρίσει πίσω, τον κυνήγησαν και τον σκότωσαν στον δρόμο Κάτω Πλατρών – Φοινίου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, όταν ο Ηροδότου έπεσε νεκρός, ο στρατιώτης που τον πυροβόλησε τον πλησίασε και, όταν τον είδε νεκρό, κτύπησε με αγανάκτηση το αυτόματο όπλο του σε βράχο. Τον ήθελε ζωντανό ελπίζοντας να αποσπάσει πληροφορίες.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση