ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

27 Απριλίου

1605.—Ένας μικρός στόλος αποτελούμενος από 5 γαλέρες με 400 άνδρες, απέπλευσε σαν σήμερα από την Μεσσήνη τής Σικελίας. Σκοπός του ήταν η κατάληψη τού φρουρίου τής Πρέβεζας. Οι Φλωρεντινοί, αρχικά πλήττοντας το εμπόριο μέσω κουρσάρικων επιδρομών, και στην συνέχεια με εντατικοποίηση των επιδρομών τους, στόχο είχαν την φθορά των τούρκων κυρίως σε όλα τα ελληνικά μέρη.

1696.—Ο Νεομάρτυς Ιωάννης ή Νούλτσος ο Καστοριεύς, παρρησία ομολογών το υπέρ παν όνομα τού Σωτήρος Χριστού ενώπιον των απίστων εκγόνων τής Άγαρ, δεινώς απηωρήθη τη ΚΖ΄ Απριλίου τού σωτηρίου έτους 1696 εν τη μεγάλη λεύκη τής αγοράς τής πόλεως, ομού μετά τού αδελφού και γαμβρού αυτού. 

1748.—Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Αδαμάντιος Κοραής, Έλληνας φιλόλογος και ιατρός. Όσον αφορά το έργο του ως φιλόλογος, δεν υπάρχει αμφιβολία γιά την σπουδαιότητά του, αλλά στο θέμα τής ουσιαστικής προσφοράς στον αγώνα τής Παλιγγενεσίας, ο Κοραής, επηρεασμένος από τον Γαλλικό Διαφωτισμό, δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε κοινό όραμα με τους Αγωνιστές τού ’21. Όταν ο Ναπολέων είχε εκστρατεύσει εναντίον τής Αιγύπτου στα 1878, ο Κοραής συνέταξε ψευδωνύμως επαναστατικά φυλλάδια με τα οποία εξωθούσε τους Έλληνες σε πόλεμο υπέρ τής ελευθερίας στο πλευρό των Γάλλων, γιά την δημιουργία τού Γραικογαλλικού έθνους. Αλλά όταν ο Ναπολέων άλλαξε γραμμήν πλεύσεως και συμμάχησε με τους τούρκους, τότε ο Κοραής αντιλήφθηκε ότι «…τ θνος […] δν εναι εσέτι ριμον πρς […] διεξαγωγν το γνος.» Μετά την απελευθέρωση, «[…] ὑπρξε σφοδρς ντίπαλος τς πολιτικς το ωάννου Καποδίστρια κα ποστήριξε τι νίκη κατ τς τουρκικς πολυταρχίας πρεπε ν κολουθηθ π νέους γνες γι τν κατάκτηση τς λευθερίας στ σωτερικ τς χώρας».

1805.—Δυνάμεις Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υπό τον Γουίλιαμ Ήτον (Πρόξενο των Η.Π.Α. στην Τύνιδα), επικουρούμενες από Έλληνες, Άραβες και τούρκους μισθοφόρους, υποστηριζόμενες από τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, «Άργος», «Σφήκα» και «Ναυτίλο», επιχειρούν και καταλαμβάνουν την πόλη Ντέρνα στην Βόρειο Αφρική, με αντικειμενικό στόχο την διάλυση πειρατικών εστιών και την προστασία τής Μεσογείου και τού Βορείου Ατλαντικού από τις λεηλασίες. Έτσι άνοιξε ο δρόμος προς την Τρίπολη. Είναι η πρώτη επέμβαση  στρατευμάτων των ΗΠΑ στο εξωτερικό στην Ιστορία. Μέχρι τότε, η στάση τής αμερικανικής κυβερνήσεως ήταν να έχει τον πολεμικό της στόλο σε ρόλο συνοδευτικού των εμπορικών πλοίων της, γιά να τα προστατεύει από τις πειρατικές επιθέσεις.

1821.—Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος Β΄, με επιστολή του από το νησί τής Αποκαλύψεως  προς τον επίσκοπο Λέρνης Ιερεμία και τους προύχοντες των νησιών Λέρου και Καλύμνου, τους προτρέπει να πολεμήσουν «περί πίστεως και πατρίδος, περί γυναικών και τέκνων».

.—Ο πάρων «Νηρεύς», ναυπηγηθείς εν Βενετία, εκτοπίσματος 380 τόννων, με οπλισμόν 12 πυροβόλων, εξέρχεται τού λιμένος τής Ύδρας, υπό κυβερνήτην τον Αλέξανδρον Δ. Κριεζήν. Εις την χορηγηθείσαν εις αυτό «πατένταν» αναγράφεται: «Το ιερόν όνομα τής Ελευθερίας αντηχεί εις όλα τα μέρη τής Ελλάδος και πάσα ελληνική καρδία αναφλέγεται από την επιθυμίαν τού να επαναλάβει το πολύτιμον τούτο δώρον τού Θεού ή ν’ απολεσθεί εις τον περί τούτου αγώνα».

.—«Ἄφιξις στόλου Ὕδρας εἰς “Πασᾶ τὴ Βρύση” μέρος κείμενον πρὸς βορρᾶν τῆς Χίου, ὁδηγουμένου ὑπὸ τοῦ Ἰακ. Τομπάζη».

1822.—«Ὁ Ἑλληνικὸς στόλος ὑπὸ τὸν Μιαούλην ἔξω τῶν Ψαρῶν».

1823.—Η Προσωρινή Κυβέρνηση τής Ελλάδος διορίζει τον Εμμανουήλ Τομπάζη ως Αρμοστή στην Κρήτη, δίδοντάς του και δύο συμβούλους βοηθούς. Ήδη από την Συνέλευση στο Άστρος είχε αποφασιστεί ειδικό καθεστώς γιά το νησί, κατόπιν αιτήσεως τού διοργανωτή τής νήσου Π. Σκυλίτση Ομηρίδη. Βάσει αυτού διαιρέθηκε σε τέσσερεις επαρχίες και κάθε επαρχία σε τέσσερα τμήματα. Τον Γενικό Έπαρχο τού νησιού εξέλεγε η Κυβέρνηση, τού οποίου η «Γενική Καγκελαρία» όριζε τους κατώτερους. Αρχικώς η έδρα Προσωρινής Διοικήσεως Κρήτης ορίσθηκε στους Αρμένους, αργότερα, και λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων, μετατοπίσθηκε στο Εμπρόσνερο.

1826.—Γεννήθηκε σαν σήμερα στο χωριό Πρόδρομος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος Γ΄. Υπήρξε ο τελευταίος Αρχιεπίσκοπος επί τουρκοκρατίας και ο πρώτος επί αγγλοκρατίας. Όταν το 1878 η Κύπρος περιήλθε στην κατοχή τής Μεγάλης Βρετανίας, οι Έλληνες κάτοικοί της θεώρησαν ότι πλησίασε ο χρόνος τής εθνικής αποκαταστάσεώς τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος υποδεχόμενος τους Βρετανούς, διαβεβαίωσε ότι ο κυπριακός λαός «θέλει διατελεί αφοσιωμένος εις την νέαν αυτού κυβέρνησιν» αλλά «χωρίς να αρνηθεί την καταγωγήν και τους πόθους αυτού». Ο Αρχιεπίσκοπος απεβίωσε στις 22 Μαΐου τού 1900, σε ηλικία 73 ετών.

.—Η πρώτη απόφαση τού «Προσωρινού Εγκληματικού Δικαστηρίου», το οποίον συστάθηκε στις 24/4//1826, αφορά μία περίπτωση φόνου εκ προμελέτης. Η απόφαση καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε θάνατο. Θύμα ενός ληστή υπήρξε κάποιος άτυχος Ηγούμενος και ιερέας ονόματι Νεκτάριος.

1827.—Μετά τις μάχες στο Λάπι (22/4) και το Ψάρι (24/4), ένα τμήμα τού στρατού τού Ιμπραήμ με 2.000 Αιγύπτιους πεζούς, 1.600 αλβανούς, Μαμελούκους ιππείς, 5 κανόνια και αρχηγό τον Ομέρ Χουσεΐν Μπέη, επιτέθηκε στον Αετό και χτύπησε τους εκεί οχυρωμένους 800 Αρκάδες οι οποίοι είχαν γιά αρχηγό τους τον Γεώργιο Γκότση. Οι υπερασπιστές περικυκλώθηκαν και αμύνοντο οχυρωμένοι στα σπίτια. Ενώ η μάχη κρατούσε, έφτασαν σε βοήθεια από το Ψάρι ο Δημήτριος Παπατσώρης με τους γυιούς του, Αδάμ και Αναγνώστη, και οι Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Κ. Μέλιος, Γ. Συρράκος, Αντώνης Ντάρας με 1.300 άντρες. Αυτοί χτύπησαν τους εχθρούς από τα νώτα και τους έτρεψαν σε φυγή.

1832.—Κατόπιν αποφάσεως των Προστάτιδων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), η Ακαρνανία προσαρτάται στο Ελληνικό κράτος. Με το πρώτο πρωτόκολλο τής διασκέψεως τού Λονδίνου το 1829, η συνοριακή γραμμή κρατούσε ακόμη εκτός των ελληνικών εδαφών μεγάλο τμήμα τής Στερεάς Ελλάδος. Με το Βασιλικό Διάταγμα 3/15-4-1833, συστάθηκε ο Νομός Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το Βραχώρι ορίστηκε ως Πρωτεύουσά του. Όμως, πέντε μήνες αργότερα, στις 22-9-1833, η πρωτεύουσα τού Νομού μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι.

1838.—Οι Αρχές συμπλέκονται με συμμορία 50 μελών κοντά στον Σπερχειό. Ο μοίραρχος Τζήνος αντιμετώπισε τους αρχιληστές και τσιράκια των τούρκων υπαλλήλων (βλ. 10/3ου) Κόντζο, Κοντομήτρο, Τρύλια και Κοντοσπύρο, σε μία φονικότατη μάχη στην θέση «Σύρφακα» που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

1864.—Απεβίωσε ο ήρωας τής Εθνεγερσίας, Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης. Ο βίος τού Στρατηγού Μακρυγιάννη είναι ένα μεγάλο κομμάτι τής ζωής τού Ελληνισμού στα εξήντα πρώτα χρόνια τού 19ου αιώνα. Μέσα από τα απομνημονεύματά του, εκτός από όσα μαθαίνει ο αναγνώστης γιά την Ελλάδα, διαμορφώνει παράλληλα και μία εικόνα γιά τον χαρακτήρα τού ήρωα τής Επαναστάσεως.

1875.—Γιά πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης αναλαμβάνει τα ηνία τής χώρας.

1893.—Γίνεται γνωστή η πρόθεση τού Χαρίλαου Τρικούπη γιά παραίτηση από την πρωθυπουργία, η οποία όμως θα γίνει δεκτή την 3η Μαΐου (όπου ανέλαβε ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος).

1897.—Συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και τούρκων στην Θεσσαλία.

1898.—Οι υπεύθυνοι γιά την απόπειρα δολοφονίας τού βασιλέα Γεώργιου Α΄, καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται στο Παλαμήδι τού Ναυπλίου. Η απόπειρα είχε πραγματοποιηθεί το απόγευμα τής 14ης Φεβρουαρίου 1898, όταν ο βασιλέας και η κόρη του Μαρία επέστρεφαν με την βασιλική άμαξα στην Αθήνα, μετά από περίπατό τους στην περιοχή τού Παλαιού Φαλήρου.

1899.—Ο Ύπατος Αρμοστής Κρήτης Γεώργιος τής Ελλάδος, όρισε Συμβούλιο τού Ηγεμόνα (δηλαδή κυβέρνηση) από τους Κρητικούς αρχηγούς, συνιστώμενη από πέντε Ανώτερες Διευθύνσεις, αντίστοιχες με τα σημερινά Υπουργεία. Οι σύμβουλοι με τις διευθύνσεις τους ήταν οι: Ελευθέριος Βενιζέλος τής Δικαιοσύνης, Μανούσος Κούνδουρος των Εσωτερικών, Νικόλαος Γιαμαλάκης τής Δημόσιας Εκπαιδεύσεως και των Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Φούμης των Οικονομικών και Χασάν Σκυλιανάκης τής Δημόσιας Ασφάλειας.

1901.—Στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκαταστάσεως των ευρημάτων τού ναυαγίου των Αντικυθήρων, παρουσιάστηκε στον Στάη Έλληνας τεχνίτης, ονόματι Βρανάκης, ο οποίος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την συγκόλληση τού αγάλματος τού Ερμή. Ο Βρανάκης πριν από χρόνια είχε εργαστεί σε χάλκινα αγάλματα με τον Άγγλο τεχνίτη Μπρόσιτον.

1902.—Κακοποιοί σε συνεργασία με χωροφύλακες, λεηλατούν τα ανάκτορα τού Τατοΐου.

1905.—Τα μαρτύρια των Ελλήνων τής Μακεδονίας από τους βούργαρους. Ο Αθανάσιος Πέτκου και η σύζυγός του από το χωριό Κοντσκόβενη Καστοριάς, αφού πρώτα μαρτύρησαν στα χέρια των βούργαρων με καυτά σίδερα σε όλο τους το σώμα, κατόπιν στραγγαλίστηκαν.

1908.—Πραγματοποιούνται οι τέταρτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο. Σε αυτούς ο Κωνσταντίνος Τσικλιτήρας, κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια· στο ύψος άνευ φόρας με 1,55 μ. και στο μήκος άνευ φόρας με 3,25 μ.

1909.—Η Τριπλή Συμμαχία (ΑΝΤΑΝΤ) αποδέχεται την αυτονομία τής βουργαρίας. Ήδη από τις 19 Απριλίου, μετά από παρέμβαση τής Ρωσίας, την βουργαρία με τον βασιλιά της αναγνώρισε ως ανεξάρτητη και η οθωμανική αυτοκρατορία.

.—Ο σουλτάνος τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, Αμπντούλ Χαμίντ ο Β΄, ανατρέπεται από τους Νεότουρκους. Νέα δεινά γιά τους Έλληνες τού Πόντου και τής Ιωνίας, με κατάληξη την γενοκτονία και των ξεριζωμό όσων επέζησαν, θα ακολουθήσουν σύντομα. Αρχηγοί τού κινήματος ήταν οι Εμβέρ, Ταλαάτ και Τζεμάλ. Με την ανάληψη τής εξουσίας αμέσως έθεσαν σε ενέργεια τον σχεδιασμό εξοθωμανισμού των υπηκόων τής αυτοκρατορίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο αποφασίστηκε επίσημα από το 1911: «Όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εξοθωμανισμός όλων των τούρκων υπηκόων. Είναι σίγουρο βέβαια ότι αυτό δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με την πειθώ και θα πρέπει να προσφύγουμε στην ένοπλη βία.»

1914.—Σαν σήμερα, τελέστηκε η κηδεία ενός από τους σημαντικότερους συνδικαλιστές των Η.Π.Α., τού Έλληνα από την Κρήτη, Λούη Τίκα (Luis Tikas) ή Ηλία Σπαντιδάκη. Δολοφονήθηκε στο Κολοράντο των Η.Π.Α. κατά την διάρκεια μίας εργατικής απεργίας στα ορυχεία, ενώ, γενέτειρά του ήταν το χωριό Λούτρα Ρεθύμνου. Γεννήθηκε το 1886.

1915.—Λήγει η μεγάλη απεργία των τροχιοδρομικών υπαλλήλων.

1917.—Εις Σκρά Μακεδονίας γίνεται σφοδροτάτη μάχη μεταξύ Ελληνικού στρατού (Μεραρχίες Κρήτης και Αρχιπελάγους) και Γερμανοβουλγάρων. Οι Ελληνικές δυνάμεις προχωρούν και καταλαμβάνουν τις υπό τού γενικού συμμαχικού στρατηγείου ορισθείσες θέσεις.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τούρκων ατάκτων.

1921.—Σε ολόκληρο το Μέτωπο τής Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην  Μ. Ασία συνάπτει μάχες με άτακτα και τακτικά τουρκικά αποσπάσματα.

1925.—Υπογράφεται το διάταγμα γιά την ίδρυση Επαγγελματικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και τον Βόλο.

1930.—Το περιοδικό «Κινηματογραφικός Αστήρ», συνεχίζει να σχολιάζει την κρίση που έπληξε τους κινηματογράφους τής Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση τού ομιλούντος κινηματογράφου, γράφοντας: «Δυστυχώς αι προβλέψεις διά την τύχην τού ομιλούντος κινηματογράφου εις την πόλιν, μάς επαληθεύουν. Ίσως τούτο να οφείλεται εις την έλλειψιν εκ των μηχανημάτων προβολής τού ειδικού μηχανισμού διά την προβολήν ταινιών ομιλουσών κατά το σύστημα Μούβιτον, το οποίον είναι το τελειότερον και εξ αφορμής τού οποίου δεν δύναται να προβληθούν εν Θεσσαλονίκη τόσαι ωραίαι ταινίαι, δεδομένου ότι και αι πλείσται των προβληθεισών ως ομιλουσών, είχαν προβληθεί προηγουμένως ως βωβαί. Ήδη τα Διονύσια προβάλλουν βωβάς ταινίας, προσληφθείσης τής ορχήστρας εκ νέου.»

.—Σκοτώθηκαν οι πιλότοι μας Δημήτριος Παπαναστασίου και Στέφανος Τζάγιας, λόγω αεροπορικού ατυχήματος που συνέβη κατά την διάρκεια επιδεικτικής πτήσεως πάνω από την Λαμία με την ευκαιρία εορτής που είχε οργανώσει ο Γυμναστικός Σύλλογος τής πόλεως. Ο Παπαναστασίου, είχε πάρει μέρος στις επιχειρήσεις τής Μ. Ασίας και ανέπτυξε αξιόλογη πολεμική δράση υπηρετώντας στην Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων. http://www.pasoipa.org.gr/

1931.—Ψηφίζεται στην Βουλή νομοσχέδιο γιά την οργάνωση τής Ελληνικής Αεροπορίας και Άμυνας.

1932.—Η Ελλάδα εγκατέλειψε επίσημα τον κανόνα τού χρυσού. Οι εσωτερικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την ελληνική οικονομία και την οδήγησαν στην πτώχευση, ήταν ο υπερβολικός δανεισμός και ο ρόλος των Τραπεζών στην εσωτερική αγορά. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των εξωτερικών δανείων που σύναψε η Ελλάδα τα έτη 1922-1932, θα διαπιστώσουμε ότι το συνολικό ονομαστικό κεφάλαιο αυτών των δανείων ήταν περίπου 1.015,2 εκατομμύρια χρυσά γαλλικά φράγκα (15.563 εκατομμύρια δραχμές), ενώ το πραγματικό ποσό που εισπράχθηκε ήταν 884,5 εκατομμύρια χρυσά γαλλικά φράγκα (13.552 εκατομμύρια δραχμές). Ο μέσος όρος εκδόσεως των δανείων ήταν το 89% τού αρχικού κεφαλαίου, το μέσο ονομαστικό επιτόκιο 7%, ενώ το μέσο πραγματικό επιτόκιο ανερχόταν τουλάχιστον στο 8%. Ο μέσος χρόνος αποσβέσεως των δανείων ήταν τα 33 χρόνια. Το 67,42% αυτού του ποσού προερχόταν από τα κεφαλαιοκρατικά κέντρα τής Αγγλίας, πράγμα που δείχνει και την εξάρτηση τής Ελλάδας από αυτήν. Ουσιαστικά η Ελλάδα ξόδευε τα περισσότερα χρήματα γιά την εξυπηρέτηση τού εξωτερικού δημόσιου χρέους της.

1938.—Ελλάδα και τουρκία υπογράφουν Πρόσθετη Συνθήκη στην Αθήνα, η οποία συμπληρώνει αυτές τού 1930 και τού 1933 (Φιλίας, Ουδετερότητας και Συνδιαλλαγών).

1939.—Μετά την εισβολή τής Ιταλίας στην αλβανία, ο Ι. Μεταξάς στέλνει τηλεγράφημα προς Β. Πρεσβεία στο Λονδίνο, με το οποίο διαμαρτύρεται γιά τα δημοσιεύματα τού αγγλικού και γαλλικού Τύπου τα οποία ενθαρρύνουν την επεκτατική στάση των βούργαρων.

1941.—Λίγο μετά τα μεσάνυκτα τής 26ης προς 27η τού μήνα, θα αποχωρήσουν και τα τελευταία αγγλικά οχήματα από την Αθήνα. Μετά την διάρρηξη τού μετώπου και την προέλαση των Γερμανών στα νότια τής χώρας, η πρωτεύουσα Αθήνα είχε γεμίσει από φάλαγγες βρετανικών οχημάτων κατάφορτων από άνδρες με κατεύθυνση προς Κόρινθο.

.—Οι 16η και 17η Αυστραλιανές ταξιαρχίες απέπλευσαν την νύχτα 26/27 Απριλίου από την Καλαμάτα με προορισμό την Κρήτη, ενώ 7.000 περίπου άνδρες παρέμειναν στην προκυμαία, γιατί οι λίγες ώρες τής νύχτας δεν επέτρεπαν την ολοκλήρωση τής επιβιβάσεως.

.—Η 4η Νεοζηλανδική ταξιαρχία ενεργούσα ως οπισθοφυλακή, μετακινήθηκε και κατέλαβε το πρωί τής 27ης Απριλίου θέσεις νοτίως τού Μαρκόπουλου. Το βράδυ επιβιβάστηκε στο Πόρτο Ράφτη χωρίς επεισόδια, και απέπλευσε γιά την Κρήτη, ενώ τμήματα τής 1ης βρετανικής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας απέπλευσαν από την Ραφήνα.

.—Το πρωί τής Κυριακής τού Θωμά, 27 Απριλίου 1941, βρήκε τους Αθηναίους κλεισμένους στα σπίτια τους, περιμένοντας με αγωνία και ανησυχία την είσοδο των κατακτητών. Όλη την νύχτα η πόλη αναταραζόταν από υπόκωφους κρότους εκρήξεων αποθηκών πυρομαχικών, που – γιά να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών – καίγονταν στα προάστια τής Αθήνας και τού Πειραιά. Από νωρίς το πρωί γερμανικά αεροπορικά σμήνη πετούσαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα και τις γειτονικές περιοχές. Μέσα από τα σπίτια τους, με κλειστά τα παράθυρα, οι κάτοικοι τής πρωτεύουσας παρακολουθούσαν τις εξελίξεις που μετέδιδε το ελεύθερο ακόμη ραδιόφωνο.

.—Ἐνῷ οἱ Ἀθηναῖοι βρίσκονται μέσα στὰ σπίτια τους, μὲ κλειστὰ τὰ παράθυρα παρακολουθῶντας τὶς ἐξελίξεις ποὺ μετέδιδε τὸ ἐλεύθερο ἀκόμη ραδιόφωνο, ψηλὰ στὴν Ἀκρόπολη, ἔμελε νὰ τελεστῇ ἀκόμη μία ἡρωική πράξη ἀπὸ ἕνα ἑλληνόπουλο. Ἕνα γερμανικό ἀπόσπασμα ὑπὸ τὸν λοχαγὸ Γιάκομπι καὶ τὸν ὑπολοχαγό Ἔλσνιτς, ἐστάλη μὲ ἐντολή νὰ ὑποστήλῃ τὴν Γαλανόλευκη ἀπό τὸν Βράχο τῆς Ἀκροπόλεως  καὶ νὰ ὑψώσῃ τὴν σβάστικα. Ο Γερμανός αξιωματικός διέταξε τὸν Κωνσταντῖνο Κουκίδη, φρουρό τῆς Σημαίας μας, νὰ τὴν ὑποστήλῃ. Ἐκεῖνος ἀρνήθηκε καὶ τὴν ἐνέργεια ἀνέλαβε Γερμανός ὁ ὁποῖος καὶ τοῦ τὴν παρέδωσε. Μετὰ ἀπὸ αὐτό, ὁ Κουκίδης τυλίχτηκε μὲ τὴν γαλανόλευκη καὶ αὐτοκτόνησε πέφτοντας στὸ κενό.

.—Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος (Φιλιππίδης), αρνείται να συμμετάσχει στην επιτροπή υποδοχής των Γερμανών κατά την είσοδό τους στην Αθήνα. Ο Αρχιεπίσκοπος ορθώθηκε ως Λυτρωτής Ιεράρχης, αλλά και ως ο κατεξοχήν Εθνάρχης των Ελλήνων, όχι μόνο την ημέρα τής γερμανικής εισβολής στην πόλη των Αθηνών, αλλά και κατά την διάρκεια τής κατοχής, δεδομένου ότι οι ταγοί τής Πολιτείας (βασιλέας και κυβέρνηση), είχαν ήδη εγκαταλείψει την χώρα μετά και την πτώση τής Κρήτης.

.—Ημέρα Κυριακή, 27 Απριλίου 1941. Μοτοσικλετιστές και τεθωρακισμένα οχήματα τής 2ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό Φριτς Ντίρφλιγκ, είναι τα πρώτα οχήματα των Γερμανών τα οποία εισέρχονται στην Πρωτεύουσα τής χώρας μας. Καθότι η ναζιστική Γερμανία με την Σοβιετική Ρωσία ήταν ακόμη σύμμαχες, η πρώτη κιόλας πράξη των κατακτητών ήταν η απελευθέρωση όλων των έγκλειστων κομμουνιστών εγκληματιών οι οποίοι τότε βρίσκονταν εκτοπισμένοι στα νησιά, ή στον χώρο τής Ακροναυπλίας ή σε άλλες φυλακές. Οι ίδιοι οι Γερμανοί αποφυλάκισαν τον εγκληματία Νικ. Ζαχαριάδη, ο οποίος ήταν εγκάθειρκτος στις  φυλακές Κέρκυρας.

.—Την ημέρα που η Ελλάδα καταλήφθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα, οι Ιταλοί κατασκεύασαν ένα φέρετρο στο χωριό Κρεμαστή τής Ρόδου με την επιγραφή “Ο θάνατος τής Ελλάδος” (La morte de la Grecia) και το περιέφεραν απαιτώντας από τους κατοίκους να συμμετάσχουν στην «νεκρώσιμη ακολουθία». Όσοι αρνήθηκαν βασανίστηκαν και γρονθοκοπήθηκαν.

.—Στο χωριό Καστανωτό τού Παρανεστίου, ο παλαιός αγωνιστής τού Πόντου Καλλίνικος Σαρηγιαννίδης, ζητά από όλους να κρύψουν τα όπλα που κατείχαν. Αυτή ήταν η προετοιμασία και ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε η πρώτη ένοπλη αντάρτικη ομάδα, σε ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Στην συνέχεια, δημιουργήθηκαν και αντάρτικοι πυρήνες σε δύο κυρίως ορεινούς όγκους τής ευρύτερης περιοχής, τού Παγγαίου και τού Πολύκορφου.

1943.—Τα βάσανα τού ξεριζωμένου Ελληνισμού τής Θράκης συνεχίζονται. Το ολοκαύτωμα τής Νέας ΑγχιάλουΣαν σήμερα, το 1943, δόθηκε από τον Γερμανό Διοικητή τού Βόλου η διαταγή γιά την πυρπόληση τού χωριού Νέα Αγχίαλος Βόλου. Η παλαιά Αγχίαλος ιδρύθηκε κατά τον 5ο π.Χ. αι. ως αποικία τής Απολλωνίας (σημ. Σωζόπολη) σε μία στενή και βραχώδη λωρίδα γης στον κόλπο τού Πύργου (σημ. Μπουργκάς). Οι Έλληνες τής Παλιάς Αγχιάλου (σημ. Πομόριε τής βουργαρίας), αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους όταν στις 30 Ιουλίου 1906 η πόλη τους πυρπολήθηκε  από τους βούλγαρους. Από το καλοκαίρι τού 1906, οι ανθελληνικοί διωγμοί είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις στην βόρεια Θράκη. Εκδηλώθηκαν με την καταστροφή ελληνικών εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και κορυφώθηκαν με την καταστροφή τής Αγχιάλου. Οι κάτοικοι ξεριζωμένοι κατέφυγαν στην Ελλάδα. Οι Αγχιαλίτες συγκεντρώθηκαν όλοι σε ένα συνοικισμό, ονομάζοντάς τον Νέα Αγχίαλος. Στις 27 Απριλίου τού 1943 οι Ιταλοί έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο εξοντώσεως των προσφύγων. Γιά να πραγματοποιήσουν το έγκλημα χωρίστηκαν σε ομάδες, αναλαμβάνοντας και από μία συνοικία. Από τα 700 πέτρινα σπίτια, τα 650 έγιναν στάχτη σε μία μέρα. Οι Ιταλοί κατέστρεψαν ακόμη και το εξατάξιο δημοτικό σχολείο που είχε χτιστεί με δωρεά τού Α. Συγγρού το 1910.

1944.—Διήμερη καταδρομική επιχείρηση τού Ιερού Λόχου στην Ίο.

.—Βρετανοί καταδρομείς με Έλληνες τού Ιερού Λόχου, πραγματοποιούν επιχείρηση στην νήσο Χίο. Θα φονεύσουν δύο Γερμανούς και θα αιχμαλωτίσουν τρείς, μαζί με ένα εχθρικό πλοιάριο.

.—Ο φρικτός θάνατος τού ιερέα Αναστάσιου Κελεπούρη, εφημέριου τού χωριού Σπάρτο τής Αμφιλοχίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, κομμουνιστές αντάρτες τον είχαν απαγάγει οδηγώντας τον στο χωριό Τρύφο. Εκεί άρχισαν τα βασανιστήρια τού ιερέα, όπου τού ξερίζωσαν τα δόντια, τού έβγαλαν τα μάτια και τού έκοψαν τα απόκρυφα μέλη τού σώματός του. Κατόπιν, τον άλειψαν με πετρέλαιο και τον έκαψαν μέσα σε μία ασβεστοκάμινο…

1945.—Περίπολος αναγνωρίσεως από Ιερολοχίτες στην Ρόδο.

.—Έφτασε στο Άγιον Όρος το πρώτο κλιμάκιο τής Χωροφυλακής, με σκοπό την προστασία από κομμουνιστές αντάρτες. Στην δύναμη αυτή υπηρετούσαν 36 αξιωματικοί και χωροφύλακες.

1952.—Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στην Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα γιά την ένωση τής Κύπρου με την Ελλάδα.

1957.—Η Ελλάδα τού Κωνσταντίνου Καραμανλή, προσχωρεί στο περίφημο «δόγμα Αϊζενχάουερ».

1964.—Η κυβέρνηση εξαγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει την άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας τού κράτους, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή τού λεγόμενου «εμφύλιου» πολέμου.

1982.—Μεγάλες καταστροφές στον Νομό Ηλείας, είναι ο απολογισμός τής σεισμικής δονήσεως μεγέθους 4,9 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ.

.—Καταστροφή τού αυτοκινήτου τού πράκτορα τής C.I.A., Στανισλάβ Βολέγκρα, από εμπρηστικό μηχανισμό στο Κολωνάκι, τον οποίο τοποθέτησε η τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ.

1984.—Απεβίωσε ο πρώην μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (1968-1974) Λεωνίδας Παρασκευόπουλος. Εποίμανε την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1968 – 1974.

1987.—Επίθεση σε κτήριο που στεγάζει τις Ζ΄ και Η΄ Οικονομικές Εφορίες, αλλά και στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα, είναι τα νέα κτυπήματα τής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ.

1991.—Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι, η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι αδύνατη, λόγω τής ελληνοκυπριακής προσεγγίσεως στο Κυπριακό.

1994.—Σε λειτουργία τίθεται ο «Μετροπόντικας», το μηχάνημα που θα ανοίξει την σήραγγα τής γραμμής 2 τού Μετρό Αθηνών. Από το 1992, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες τού «Μετροπόντικα», λόγω τού ότι η περιοχή ήταν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η εταιρεία κατασκευής υπό την επίβλεψη τού Υπουργείου Πολιτισμού, διενήργησε ανασκαφές χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, τις εκτενέστερες που έγιναν ποτέ στην Αθήνα. Με αυτήν την τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή (79.000 τ.μ.), ήλθαν στο φως περισσότερα από 50.000 αρχαιολογικά ευρήματα. Το Αθηναϊκό Μετρό, είναι το μοναδικό που σε πολλούς σταθμούς παίζει και τον ρόλο ενός ανοιχτού αρχαιολογικού μουσείου. [Η λέξη «μετρό» είναι γλωσσικό αντιδάνειο. Είναι συντομογραφία τής λέξεως «metropolitain» η οποία έχει τις ρίζες της στην ελληνική λέξη «μητροπολιτικός».]

1995.—Απεβίωσε ο Οικονομολόγος, Ακαδημαϊκός και πρώην διοικητής τής Τραπέζης Ελλάδος, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε ηλικία 91 ετών. Αδέρφια του είναι οι βιομήχανοι, Δημήτρης, Παναγιώτης και Γιάννης Αγγελόπουλος, ενώ ανεψιός του είναι ο Γιάννης Παπαθανασίου, υπουργός Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε γραμματέας επί των Οικονομικών στην «Κυβέρνηση τού Βουνού» το 1944, και υφυπουργός Οικονομικών το ίδιο έτος στην κυβέρνηση Γεώργιου Παπανδρέου. Την περίοδο 1974 με 1979, διετέλεσε διοικητής τής Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος, ενώ είχε ήδη χρηματίσει πρόεδρος τής Εθνικής Τραπέζης Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ, 1974) καθώς και αναπληρωτής διοικητής τής Διεθνούς Τραπέζης.

1996.—Επιστρέφουν στην Αθήνα οι τελευταίοι Έλληνες τραυματίες τής τρομοκρατικής επιθέσεως στο Κάϊρο, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο τής αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Από την τρομοκρατική επίθεση έχασαν την ζωή τους δεκαοκτώ Έλληνες περιηγητές. Το τραγικό γεγονός είχε συμβεί στις 18 Απριλίου, με εκτελεστές τέσσερεις ένοπλους ισλαμιστές (τρεις άνδρες και μία γυναίκα). Η τότε κυβέρνηση Σημίτη, έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν θα εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία γιά να μην υπάρξει καμμία παρεξήγηση.

2015.—Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος, απένειμε το μετάλλιο Εξόχου Πράξεως σε έναν ΕΠΟΠ (Επαγγελματία Οπλίτη) Λοχία, επειδή διέσωσε παράνομους αλλοδαπούς, όταν η μαούνα που τους μετέφερε προσάραξε στην ακτή Ζέφυρος στην Ρόδο. Στο πλαίσιο τής ψυχολογικής πιέσεως και εκβιασμού που μεθοδευμένα εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, περιλαμβάνεται και η απονομή μεταλλίων σε όσους βοηθάνε στον εποικισμό τής πατρίδας μας. Ο υπουργός Καμένος δήλωσε μεταξύ άλλων υπερηφάνως: «[…] Γιά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί παράδειγμα. Αποδεικνύει ότι οι Ένοπλες  Δυνάμεις τής χώρας, ο Ελληνικός Στρατός, δεν  είναι μόνο γιά τον πόλεμο αλλά και γιά την ειρήνη. Η έξοχη πράξη του αυτή, όπως και πολλών άλλων Υπαξιωματικών, Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Εθνοφυλάκων και Στρατιωτών, δείχνει το υψηλό ηθικό και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε υπερήφανοι γιά τον Λοχία Ντεληγιώργη και εύχομαι το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν κι άλλοι»…

2017.—Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Β’ 1445 η υπ’  αριθμόν 45993/ 21-4-2017 απόφαση τής Βουλής γιά συμμετοχή τής Ελλάδας στην 18η Αναπλήρωση των Πόρων τού Διεθνούς Οργανισμού Αναπτύξεως  γιά τις αναπτυσσόμενες και πλέον φτωχές χώρες τού πλανήτη. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 14.400.000 ευρώ. Η ελλαδική κυβέρνηση, πεπεισμένη ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με ισχυρή οικονομία, δέσμευσε την χώρα να καταβάλει το ποσό σε οκτώ δόσεις, με πρώτη το 2019 και τελευταία το 2026. Στο ίδιο ΦΕΚ περιλαμβάνεται και η ρύθμιση Υποχρεώσεως Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα (πλαστικό χρήμα) σύμφωνα με το άρθρο 65 τού ν. 4446/ 22-12-2016 ΦΕΚ Α΄240.

2018.—Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, κατά την διάρκεια τής συζητήσεως στην Βουλή γιά το νομοσχέδιο τού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με το άσυλο, παρουσίασε την δραματική εικόνα που επικρατεί στα νησιά τής περιοχής της. Μαζί με άλλους φορείς, όχι απλώς σήμανε συναγερμό αλλά έβγαλε κραυγή αγωνίας. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης, χρησιμοποιώντας λανθασμένη ορολογία, είπε: «[…] Στα νησιά τού Βορείου Αιγαίου σήμερα βρίσκονται 13.000 ‘’μετανάστες’’ και ‘’πρόσφυγες’’ σε δομές φιλοξενίας που δεν ξεπερνούν σε χωρητικότητα τις 5.500. Μόνο τις τελευταίες 25 μέρες έχουν έρθει στο σύνολό τους στα νησιά τού Βορείου Αιγαίου 2.536 ‘’μετανάστες’’ και ‘’πρόσφυγες’’, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 610. Η Λέσβος έχει 8.095 ‘’μετανάστες’’ και ‘’πρόσφυγες’’. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 3.050. Πέρυσι ήταν 6.500 φέτος 13.000 συνολικά σε όλα τα νησιά τού Βορείου Αιγαίου».

2019.—Με καθυστέρηση μεγαλύτερη τής μίας ώρας αναχώρησε από το Τελ Αβίβ το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή γιά την μεταφορά τού Αγίου Φωτός. Προσγειώθηκε στις 20:15 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας, αφού προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και ανεξήγητες ανατροπές στο πρόγραμμα, χωρίς ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, να δώσει εξηγήσεις. Το ιδιωτικό ελικόπτερο που είχε προγραμματιστεί να πετάξει από την Ελευσίνα προς το Ελ. Βενιζέλος, δεν απογειώθηκε τελικά λόγω τής προχωρημένης ώρας. Οπότε η μεταφορά στον Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος πραγματοποιήθηκε οδικώς. Από εκεί παραλήφθηκε από τα αεροσκάφη που το μετέφεραν στην υπόλοιπη χώρα με μεγάλη καθυστέρηση.

.—Ο δεδηλωμένος άθρησκος πρωθυπουργεύων Αλ6 Τσίπρας και το φολκλόρ στην ζωή του. Με την σύντροφό του Περιστέρα και τα δύο παιδιά του, βρέθηκε στην Κρήτη γιά τις διακοπές τού Πάσχα. Με αναμενόμενο βεβαίως το γεγονός τού ‘’άλλα δηλώνουμε στο παρελθόν και άλλα πράττουμε στο παρόν’’, ο Αλ6ης είδε το ‘’φως το αληθινόν’’ άναψε την λαμπάδα του, φίλησε την Περιστέρα του και ‘’εόρτασε’’ σε ορθόδοξη εκκλησία την Ανάσταση τού Κυρίου που δεν πιστεύει.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση