ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 22 ΜΑΪΟΥ

«Ο Κλείτος εμποδίζει τον Σπιθριδάτη να χτυπήσει τον Μέγα Αλέξανδρο στην μάχη του Γρανικού». Δημιουργία του Κορνηλίου Τροστ.
22 Μαΐου

334 π. Χ.—Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά τα περσικά στρατεύματα τού Δαρείου στην μάχη τού Γρανικού, την πρώτη από τις νικηφόρες μάχες του εναντίον τής Περσικής αυτοκρατορίας. Στην σφοδρή μάχη ο Αλέξανδρος κινδύνευσε σοβαρά να σκοτωθεί. Ο Σπιθριδάτης, σατράπης τής Λυδίας και τής Ιωνίας, βρέθηκε πίσω του, αλλά την κρίσιμη στιγμή που πήγαινε να τον κτυπήσει στο κεφάλι, ο Κλείτος, πιστός φίλος τού Αλέξανδρου, πρόλαβε να τού κόψει το χέρι σώζοντας έτσι την ζωή τού νεαρού βασιλέα. Μετά την νίκη, ο Αλέξανδρος απέστειλε στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες ως ανάθημα στην Θεά Αθηνά, με την επιγραφή Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων, από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων. Η νίκη αυτή εξασφάλισε την απελευθέρωση ολόκληρης σχεδόν τής Μικράς Ασίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις γιά την πλήρη επιτυχία τής εκστρατείας.

337.—Απεβίωσε στην Νικομήδεια ύστερα από βασιλεία τριανταενός ετών, ο Μέγας Κωνσταντίνος (Flavius Valerius Constantinus) Αυτοκράτορας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στην Ναϊσό στις 27 Φεβρουαρίου (μεταξύ 272 και 274) και γονείς του ήταν ο Ρωμαίος Καίσαρας, Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός (Aurelius Valerius Constantius) και η Ελένη (μετέπειτα αγία Ελένη η Ισαπόστολος). Επιζητώντας την ηρεμία στην Αυτοκρατορία, δεν κατεδίωξε ούτε τους εθνικούς ούτε τους χριστιανούς. Στα θέματα δε των αιρέσεων, άφησε τους Πατέρες τής Εκκλησίας να αποφασίσουν χωρίς να παρέμβει, εξασφαλίζοντας θρησκευτική ελευθερία. Η Κωνσταντινούπολις που ίδρυσε, είναι ταυτόχρονα μία πόλη και μία Αυτοκρατορία. Κατά την διάρκεια των αιώνων ζωής της, απέκτησε τα χαρακτηριστικά που θα την καταστήσουν αργότερα Ελληνική Αυτοκρατορία τής Χριστιανικής Ανατολής, η οποία θα επηρεάσει και θέσει τα θεμέλια τού μετακλασσικού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

853.—Ο στόλος τής Ανατολικής Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πραγματοποιεί τολμηρή επιχείρηση στα παράλια τής Αιγύπτου, και καταλαμβάνει την Δαμιέτη στις εκβολές τού Δέλτα τού Νείλου, αναγκάζοντας τους Άραβες να εγκαταλείψουν την πόλη. Η σημαντική αυτή επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι Άραβες τής Αιγύπτου την κατασκευή στόλου, κι’ έτσι να θέσουν τις βάσεις τής ναυτικής τους δυνάμεως. Την περίοδο εκείνη, οι οπαδοί τής αιρέσεως των Παυλικιανών με αρχηγό τον Καρβέα, διωγμένοι από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, εγκατέλειψαν την Αυτοκρατορία («οι χρονογράφοι μετά πολλής ψυχρότητος και αδιαφορίας αναφέρουσι  την ανασκολόπισιν, την καρατομίαν, τον καταποντισμόν δέκα μυριάδων ανθρώπων  και την δήμευσιν τής περιουσίας αυτών») και σε συνεργασία με τους Άραβες των εμιράτων τής Μελιτηνής και τής Ταρσού, επιχειρούσαν επιδρομές στα Ρωμαϊκά εδάφη. Η συγκεκριμένη αίρεση επρόκειτο να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στα πράγματα τής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα στην περιοχή τής Θράκης.

1067.—Α­πε­βί­ω­σε με­τά α­πό μα­κρά α­σθέ­νεια, ο Αυ­το­κρά­το­ρας Κων­στα­ντί­νος Ι΄ Δού­κας. Στον θρόνο τον δια­δέ­χθη­κε η σύ­ζυ­γός του, Ευδο­κί­α, η ε­πι­λε­γό­με­νη Μα­κρεμ­βο­λί­τισ­σα. Στην ιστοριογραφία ο Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας αναφέρεται ως άτολμος Αυτοκράτορας ο οποίος δίσταζε μπροστά στις κρίσιμες αποφάσεις. Ιδιαίτερα κατηγορήθηκε γιά την εξασθένιση τού Ρωμαϊκού στρατού, κυρίως στο ανατολικό μέτωπο, όπου η σελτζουκική παρουσία έμελλε να εδραιωθεί· ωστόσο η αποδυνάμωση τής Αυτοκρατορίας και η σελτζουκική προέλαση δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποτέλεσμα μόνο τής πολιτικής τού Κωνσταντίνου Ι΄.

1438.—Ο Ισπανός περιηγητής Pero Tafur, έφτασε σαν σήμερα στην Βενετία, μετά από μία περιπλάνηση στην περιοχή τού Ελλησπόντου. Στην πορεία του προς Βενετία πέρασε και από το Άγιον Όρος. Το μεγάλο του ταξίδι στην Εγγύς Ανατολή, την Κωνσταντινούπολη και την Ευρώπη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο τού 1435. Την περιήγησή του κατέγραψε περιγράφοντας μεταξύ άλλων τα Μοναστήρια τού Αγίου Όρους, τους Έλληνες (όπως γράφει) μοναχούς και τους κανόνες που επικρατούν.

1611.—Τα πειρατικά των Μεδίκων καταλαμβάνουν τουρκικό πλοίο με φορτίο σταφίδας. Κατάφεραν να σκλαβώσουν και τρείς τούρκους επιβάτες του, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες πρόλαβαν να βγουν στην στεριά. Την ίδια ημέρα, στο Σίγρι τής Λέσβου, άρπαξαν ένα δεύτερο καραμουζάλ (είδος πλοίου) σκλαβώνοντας τριάντα τέσσερεις ανθρώπους. Συνολικά, μέσα σε έναν μήνα και μόνο στο βόρειο Αιγαίο, σκλάβωσαν 247 ανθρώπους εκ των οποίων οι περισσότεροι Έλληνες.

1770.—Διαβάζουμε σε έκθεση τού Ενετικού Προξενείου Θεσσαλονίκης: «Προ δύο ημερών, εστάλησαν διά Σερρών 500 καντάρια πυρίτιδος εις Βοσνίαν.» (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1788.—Ο περίφημος κουρσάρος Δεληκωσταντής, γεννημένος σε χωριό τής Ζακύνθου, προσποιούμενος τον ασθενή εγκαταλείπει την υπηρεσία του προς την «Γαληνοτάτη Δημοκρατία» και παρουσιάζεται στον Λάμπρο Κατσώνη.

1791.—Σε επιστολή τού Γάλλου πρέσβη στην Πόλη, βρίσκουμε την πληροφορία γιά δώδεκα πλοία των τούρκων τα οποία βγήκαν στο Αρχιπέλαγος, με σκοπό να καταδιώξουν κουρσάρικα. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος γιά τους Έλληνες, οι οποίοι κινδυνεύουν παντοιοτρόπως.

1803.—Αλλάζει ο κανονισμός γιά τα κουρσάρικα πλοία τα οποία δρουν στην Μεσόγειο, εφ’ όσον λειτουργούν με κανονική άδεια.

1807.—Στα πλαίσια τού ένατου Ρωσοτουρκικού πολέμου, ελληνικά και ρωσικά πλοία νικούν τον τουρκικό  στόλο πλησίον τής νήσου Τενέδου. Την περίοδο εκείνη η Τένεδος υπήρξε ορμητήριο επιχειρήσεων εναντίον των τούρκων. Όταν τελικά αποχώρησαν τον Αύγουστο τού ίδιου έτους, πυρπόλησαν και βομβάρδισαν τον κάστρο της, εκκενώνοντας την πόλη από τους εναπομείναντες Έλληνες κατοίκους της.

1814.—Μικρό σκάφος με μόλις επτά άνδρες, πιθανόν Επτανήσιους, επέδραμε πειρατικά με μικροκλοπές στο λιμάνι τής Ύδρας.

1818.—Οι τούρκοι τής Τριπολιτσάς αποκεφαλίζουν τον Νεομάρτυρα Παύλο από τον Σοπωτό Καλαβρύτων. Ο Παύλος μαζί με τον Νεομάρτυρα Δημήτριο (+28 Μαΐου) τιμώνται ως πολιούχοι τής Τριπόλεως.

1822.—Λήξη Γενικής Συνελεύσεως Κρητών στους Αρμένους Αποκορώνα Κρήτης. Ο Αφεντούλης ή Αφεντούλιεφ, κατάφερε να συγκεντρώσει τους αρχηγούς τής Επαναστάσεως οι οποίοι, κατά τα πρότυπα τής Εθνοσυνελεύσεως τής Επιδαύρου, εξέδωσαν το ’Προσωρινόν Πολίτευμα Κρήτης’ καθώς και το ‘’Σχέδιον Προσωρινής Διοικήσεως τής νήσου Κρήτης’’. Η έναρξη τής Συνελεύσεως αυτής είχε γίνει στις 11 τού ίδιου μήνα.

.—Σταματά την κυκλοφορία της η εφημερίδα «Ελληνικός καθρέπτης». Ήταν η δεύτερη εφημερίδα που βγήκε μετά την «Σάλπιγξ  Ελληνική», στις 12 Οκτωβρίου 1821, με έξοδα τού ναύαρχου Ιάκωβου Τομπάζη. Η έκδοσή της γινόταν στην Ύδρα.

1823.—«Ἄφιξις Ἀρμοστοῦ Κρήτης Ἑμμανουὴλ Τομπάζη εἰς τὸν λιμένα Κισσάμου.» Χίλιοι διακόσιοι άνδρες, υπό τον αρμοστή τής Κρήτης Μανώλη Τομπάζη και τον Βρετανό Φιλέλληνα Άστιγξ, αποβιβάστηκαν στον Δραπανιά Χανίων, κοντά στο πολιορκούμενο Καστέλλι, και αναζωπυρώνουν την Επανάσταση στο νησί. (Κατ’ ἄλλες πηγὲς ἀφήχθηκε στὶς 19/5). 

.—Αντικαθίσταται ο Ιωάννης Ορλάνδος από πρόεδρος τού Βουλευτικού, και στην θέση του ορίζεται ο επίσκοπος Βρεσθένης, Θεοδώρητος.

1825.—Η Μπουμπουλίνα δολοφονείται κατά την διάρκεια λεκτικής διενέξεως, με αφορμή, όπως ιστορείται, την απαγωγή τής νεαρής Ευγενίας (Σπετσιωτοπούλας τής οικογενείας τού Χριστόδουλου Κούτση), από τον γυιό της, Γιώργο Γιάννουζα. Όταν ο Κυβερνήτης Καποδίστριας οργάνωσε την αστυνομία και τα δικαστήρια, οι γυιοί της κατέφυγαν στην Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τον αδελφό τής απαχθείσας ως δολοφόνο τής μητέρας τους, κατηγορία που ο ίδιος αρνήθηκε. Δεν υπάρχει βεβαιότητα γιά το ποιός πυροβόλησε την Καπετάνισσα. Η Μπουμπουλίνα θάφτηκε στο κτήμα της, στην περιοχή τού Άη-Γιάννη τής Κουνουπίτσας, χωρίς να προλάβει να δει την Ελλάδα ελεύθερη.

1894.—Ημερομηνία γεννήσεως τής παιδαγωγού και βραβευμένης λογοτέχνιδας, Έλλης Αλεξίου. Ιδιαίτερη πατρίδα της ήταν το Ηράκλειο Κρήτης.

1900.—Απεβίωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος. Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου τού 1826 στο χωριό Πρόδρομος. Στις 28 Οκτωβρίου 1865, διαδέχθηκε στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τον Μακάριο Α΄, ο οποίος προερχόταν επίσης από την Τροοδίτισσα και το 1871 υπήρξε υποψήφιος γιά τον θρόνο τού Οικουμενικού Πατριαρχείου.

1904.—Στα γραφεία τής εφημερίδας «Εμπρός», συνεστήθη το Μακεδονικόν Κομιτάτον, τού οποίου ο Καλαποθάκης έγινε πρόεδρος, ενώ ως μέλος τής Οργανωτικής Επιτροπής μετείχε μεταξύ των άλλων και ο Π. Κανελλίδης. Ο Δημήτριος Καλαποθάκης γεννήθηκε το 1862 στην Αρεόπολη. Η σύστασις τού Μακεδονικού Κομιτάτου ουσιαστικώς ήτο έργον δικόν του και ως σύλληψις ιδέας εις την αρχήν, και ως προώθησις και αξιοποίησις προς δράσιν αργότερον. Ήτο προσφορά την οποίαν όλοι τού ανεγνώρισαν.

1905.—Η επιτροπή που εξέλεγξε το επαναστατικό κίνημα τού Θέρισου, ζητά από την μητροπολιτική Ελλάδα και τις λεγόμενες Προστάτιδες Δυνάμεις, την σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα επανεξετάσει το αίτημά της. Δεν πρόκειται γιά άλλο από την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

.—Οι ύπουλοι και επίβουλοι βούργαροι, στα πλαίσια επικρατήσεώς τους στην Μακεδονία, δολοφόνησαν σαν σήμερα άλλους δύο Έλληνες από την Στρώμνιτσα, τους εμπόρους Κώτσο και Ευθύμιο Γκώβα. Αρχηγός τής συμμορίας των δολοφόνων, ήταν ο κομιτατζής Πένος Πετσιάνος.

.—Την ίδια ημέρα, στο χωριό Κέλλη, δολοφόνησαν και τον ένθερμο Έλληνα Μήτσιο Δρίλλια.

1906.—Οι αιμοδιψείς βούργαροι, απαγάγουν και δολοφονούν με μαχαίρι τον άτυχο Έλληνα τού χωριού Σφέτα Πέτκα, Δημήτριο Σεκούντα. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με σφαγές αμάχων.

1907.—Οι τούρκοι, καταδικάζουν με διάφορες ποινές 16 προύχοντες τού Καρατζάκιοϊ (Μονοκκλησιά Κεντρ. Μακεδονία). Κατηγορήθηκαν ότι συνέργησαν με τους Μακεδονομάχους Γιαγκλή και Ανδρούτσο και κλείστηκαν στην τότε φυλακή τού Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης («Πύργο τού Αίματος»).

1908.—Σε έκθεση προς το υπουργείο σχετικά με τις βουργαρικές βιαιότητες διαβάζουμε: «…εις το χωρίον Κρέσνα Μελενίκου, εφονεύθησαν τρεις χωρικοί και μία κόρη.»

1912.—Τετάρτη 22 Μαΐου ο αντιστράτηγος Αμέλιο (Ameglio) δέχθηκε τους δημογέροντες τής Ρόδου και τον Αρχιερατικό Επίτροπο, δηλώνοντας ότι η ιταλική κατοχή στην Ρόδο και τ’ άλλα νησιά είναι προσωρινή. Τουρκικός δε κίνδυνος δεν υφίσταται πλέον.

1913.—Έλληνες και βούργαροι, μέσω των Δούσμανη και Ιβάνωφ, υπέγραψαν πρωτόκολλο καθορισμού ουδέτερης ζώνης με όριο τον ποταμό Στρυμόνα.

1915.—Ο πρέσβης τής Γερμανίας, παραδίδει στον Έλληνα πρωθυπουργό Σκουλούδη μία κατάπτυστη ανακοίνωση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Γερμανοί, επικαλούμενοι ορισμένες αποφάσεις των λεγόμενων «Συμμάχων» τής Ελλάδος, ανακοίνωναν στην χώρα μας την εισβολή τους μέσω των στενών τού Ρούπελ, με σκοπό την εξασφάλιση ελεύθερης διόδου από τα σύνορα. Μάλιστα, την πρόθεσή τους χαρακτήρισαν ως «αμυντικό μέτρο», διαβεβαιώνοντας τον πρωθυπουργό ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία τής χώρας μας γιά τους ίδιους θα είναι σεβαστή (…) Λίγη ώρα μετά, ο βούργαρος πρέσβης παρέδωσε στον πρωθυπουργό «φωτοτυπία» τής γερμανικής ανακοινώσεως.

1917.—(π.ημ.) Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος Α’ παραιτείται, μετά την κατάληψη τού Πειραιά από δυνάμεις τής Αντάντ.

.—Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας τού «Μικρού Ήρωα». Με βασικούς πρωταγωνιστές το θρυλικό Παιδί-Φάντασμα – τον Μικρό Ήρωα Γιώργο Θαλάση – και τους συντρόφους του, την γλυκιά Κατερίνα και τον διαρκώς αβυσσαλέα πεινασμένο Σπίθα, γαλούχησε γενιές και γενιές, δρώντας μέσα από τις σελίδες τού μακροβιότερου ελληνικού παιδικού περιοδικού. Χρόνος δράσεως, η γερμανική Κατοχή.

.—Δύο Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το θωρηκτό “Ύδρα” στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ναυτών. «Τον Ιανουάριο τού 1913, το γέρικο θωρηκτό Ύδρα είχε διαλύσει το τούρκικο θωρηκτό Μεσσουδιέ (9.000 τόνων, με δύο πυροβόλα των 9,2 ιντσών) συμμετέχοντας με το Αβέρωφ στην ναυμαχία ανοιχτά των στενών τού Ελλησπόντου. Ο τουρκικός στόλος τότε, έμεινε κρυμμένος στα στενά τού Ελλησπόντου, και η τουρκία αναγκάστηκε να υπογράψει ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα».

.—Στο μεταξύ, ο τορπιλισμός ελληνικών επιβατικών πλοίων από γερμανικά υποβρύχια συνεχίζεται.

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία εκκαθαρίζει την περιοχή του από τούρκους άτακτους.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός δρα με περιπόλους στην Μ.Ασία.

1921.—Μετά από τις πετυχημένες επιχειρήσεις τού Ελληνικού στρατού στην Μ. Ασία, γίνεται δράσις περιπόλων.

1922.—Σε ολόκληρο το Μέτωπο στην Μικρά Ασία γίνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων.

1925.—Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος Στ΄ (κατά κόσμον Αράμπογλου), παραιτήθηκε γιά το καλό τής Μητρός Εκκλησίας και η σύνοδος κήρυξε τον θρόνο εν χηρεία. Ο Πατριάρχης σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του στον Οικουμενικό θρόνο χαρακτηρίστηκε ανταλλάξιμος από την τουρκική κυβέρνηση και απελάθηκε μετά από εισβολή τής αστυνομίας στο Πατριαρχείο, τα ξημερώματα τής 30ης Ιανουαρίου τού 1923.

1927.—Ο βενιζελικός Γ. Καφαντάρης, παραιτείται από την θέση τού αρχηγού τού κόμματος των Προοδευτικών Φιλελευθέρων, με σκοπό την πτώση τής κυβερνήσεως Αλ. Ζαΐμη. Το κόμμα του, είχε κάνει συμμαχία με την κυβέρνηση Ζαΐμη και ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών.

1929.—Η Γερουσία εκλέγει τον Αλέξανδρο Ζαΐμη ως πρόεδρό της.

1929.—Ο υποπρόξενος Μελάς από το Αργυρόκαστρο τής Βορείου Ηπείρου, μεταφέρει την σαφή στάση των αλβανών η οποία συμπλέει με αυτή των παπικών και τού ίδιου τού Μουσολίνι. Στόχος τους με τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν, είναι η πλήρης υποταγή των ομογενών μας στην Ουνία. Οι δύο μεγάλοι εχθροί τού Ελληνισμού υπέγραψαν τον προηγούμενο Νοέμβριο συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε μέχρι και ίδρυση «καθολικής ιερατικής σχολής». Όλ’ αυτά συνέβαιναν, όταν στην Ελλάδα με εντολή τού ίδιου τού πρωθυπουργού και μέσω των Νομαρχών, διατάχτηκαν οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι όλων των βορειοηπειρωτικών σωματείων και συλλόγων, να διακόψουν την λειτουργία τους γιά υποτίθεται λόγους εθνικούς (!..) [βλ. 19/8/1928].

1930.—Στην Αθήνα αρχίζει η κατασκευή σημαντικών έργων, με την φιλοδοξία να γίνει η πρωτεύουσα, ευρωπαϊκή πόλις.

1936.—Δημοσιεύτηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η συνταχθείσα από τις 15/11/1926, ιδιόχειρη Διαθήκη τού Παύλου Κουντουριώτη. Μεταξύ άλλων έγραφε: «[…] Έζησα πιστός εις την Χριστιανικήν Θρησκείαν και εις την Ανατολικήν Ορθόδοξον Ελληνικήν Εκκλησίαν. Ηγάπησα δι’ όλης τής ψυχής μου την Πατρίδαν μου. Κατά το μέτρον των δυνάμεών μου και την βοήθεια τού Θεού, εξετέλεσα το καθήκον μου. Ατενίζω ήρεμος την κρίσιν τής ιστορίας. Όλη μου η στοργή ανήκει εις την Ύδραν, όλη μου η ψυχή εύχεται προς τον Θεόν διαπύρως να φυλάττει την Ελλάδα.»

1939.—Στο Βερολίνο, η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία υπογράφουν το «Χαλύβδινο Σύμφωνο», το οποίο δεν είναι άλλο από την μεγάλη καταστροφή τού Β’.Π.Π. «[…] Ο Γερμανικός Λαός και ο Ιταλικός Λαός απεφάσισαν να επέμβουν όπως εξασφαλίσουν τον απαιτούμενον δι’ αυτούς ζωτικόν χώρον», έγραψαν στην Συνθήκη Συμμαχίας τους, εννοώντας ως «ζωτικόν χώρον» ολόκληρη την Ευρώπη, μέρος τής Ασίας και τής Αφρικής (οι κάφροι τής Ευρώπης).

1941.—Οι κάτοικοι τής Κανδάνου, αντιτάσσουν ηρωϊκή άμυναν κατά των Γερμανών και φονεύουν πολλούς εξ αυτών. Εις την Κρήτην γράφεται η μεγαλυτέρα εποποιΐα τής συγχρόνου Ελληνικής Ιστορίας. Οι Γερμανοί διά σφοδρού βομβαρδισμού και διά ρίψεως αλεξιπτωτιστών, κατέλαβον το αεροδρόμιον τού Μάλεμε. Εις τους επιτιθεμένους και πολυαρίθμους εχθρούς, επιτίθενται οι Κρήτες αγωνισταί. Εις την μάχην συμμετέχουν ανδρείως και αι γυναίκες, οι οποίες συναγωνίζονται σε αυταπάρνησιν τους άνδρες.

.—Βρετανική αντεπίθεση γιά την ανακατάληψη τού αεροδρομίου Μάλεμε αποτυγχάνει. Την νύχτα, μοίρα τού βρετανικού στόλου βυθίζει νηοπομπή με γερμανικά στρατεύματα, που κατευθυνόταν από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη.

.—Η γερμανική αεροπορία βυθίζει στα ύδατα τής Κρήτης δύο αγγλικά καταδρομικά και ένα αντιτορπιλικό.

1942.—Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής προστασίας νηοπομπής, λόγω βλάβης τού κινητήρα, ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος επιχείρησε αναγκαστική προσθαλάσσωση με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

1944.—Κατόπιν τηλεγραφικής διαταγής τής 8ης Βρετανικής Στρατιάς, οι Εθνικές ανταρτικές ομάδες τής ΕΑΟ – ΕΣΕΑ, υπήχθησαν στην 8η Στρατιά και έκτοτε αποτελούσαν τμήμα της. Να σημειωθεί δε, ότι, οι άνδρες των Εθνικών δυνάμεων δρούσαν στην ανατολική Μακεδονία (Δράμα και αλλού) έχοντας κυριολεκτικά ρημάξει τούς βούργαρους.

1947.—Το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπερψήφισε το Δόγμα Τρούμαν, ενώ σε διακρατικό επίπεδο η συμφωνία παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα υπεγράφη στις 20 Ιουνίου. Η κατανομή τής βοήθειας ορίστηκε σε 149 + 172  εκατομμύρια δολάρια γιά στρατιωτικές δαπάνες, 146,5 εκατ. δολάρια γιά οικονομική ενίσχυση και έργα ανασυγκροτήσεως, και 4,5 εκατ. δολάρια γιά έξοδα διαχειρίσεως. Επρόκειτο γιά μία προσπάθεια των Η.Π.Α. να εμποδίσουν την εξάπλωση τού κομμουνισμού.  Αντίστοιχη οικονομική βοήθεια χορηγήθηκε και στην τουρκία.

1949.—Η Εθνική Ελλάδος καλαθοσφαιρίσεως (μπάσκετ), κερδίζει το πρώτο της μετάλλιο (χάλκινο) στο 6ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε στο Κάιρο. Ήταν η μοναδική φορά που η διοργάνωση φιλοξενήθηκε εκτός Ευρώπης. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 15/5 και η ελληνική ομάδα με αρχηγό τον Φαίδωνα Ματθαίου τού Άρη Θεσσαλονίκης, νίκησε διαδοχικά την Ολλανδία, τον Λίβανο, την τουρκία και την Συρία, ενώ έχασε από την Γαλλία και την ισχυρή Αίγυπτο, η οποία πήρε τον τίτλο αήττητη.

1954.—Ολοκληρώνονται οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και βουργαρίας, σκοπός των οποίων ήταν η σύναψη διπλωματικών σχέσεων οι οποίες είχαν διακοπεί στις 23 Απριλίου τού 1941. Τότε, η βουργαρία, ακολουθώντας τους Γερμανούς συμμάχους της, είχε εισβάλει στην Ελλάδα με όσα τραγικά ακολούθησαν από την βουργάρικη κατοχή. Συνέπεια αυτού, ήταν η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Οι συνομιλίες αποκαταστάσεως των σχέσεων, διεξήχθησαν στο Παρίσι  με κατάληξη την υπογραφή συμφωνίας γιά ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων και την ανταλλαγή διπλωματικών επιτετραμμένων. Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, υπεγράφη ταυτόχρονα και εμπορική συμφωνία. Εκτός των άλλων, οι ύπουλοι γείτονες δεσμεύτηκαν να επιδώσουν στην χώρα μας κατάλογο στον οποίο θα αναφέρονταν όλοι οι Έλληνες υπήκοοι εντός των συνόρων τους, έτσι ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα επαναπατρισμού σε όσους το επιθυμούσαν. (Αν και η πρωτοβουλία γενικώς ήταν τής βουργαρίας, οι κουτοπόνηροι, ακριβώς 11 μήνες πριν ζητούσαν μέσω τού Ο.Η.Ε. μεταρρυθμίσεις στα σύνορα με την χώρα μας. Βεβαίως, δεν τήρησαν ποτέ και απολύτως τίποτα απ’ όσα υπέγραψαν στο Παρίσι, παρά τα συνεχόμενα ελληνικά διαβήματα.)

1955.—Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος τής ΕΟΚΑ, τοποθέτησε ωρολογιακή βόμβα με στόχο τον Άγγλο κυβερνήτη Αρμιτέιτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς τής Λευκωσίας, αλλά η απόπειρα απέτυχε.

.—Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός Λάδωνος (παρά την αρχαίαν Ολυμπίαν), ισχύος 30.000 κιλοβάτ και ετησίας παραγωγής 320 εκατομμυρίων κιλοβατωρών.

1963.—Δολοφονική επίθεση στην Θεσσαλονίκη εναντίον τού βουλευτή τής ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε ημέρες αργότερα.

1967.—Σε παραλία τής περιοχής Γεννάδι τής νήσου Ρόδου, ανακαλύφθηκε το πτώμα τού Νικηφόρου Μανδηλαρά, δικηγόρου, γνωστού περισσότερο ως συνήγορου υπερασπίσεως στην δίκη γιά την υπόθεση «Ασπίδα». Ο θάνατος συνέβη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από την Ελλάδα όπου κινδύνευε να συλληφθεί από το δικτατορικό καθεστώς.

1973.—Το δικτατορικό καθεστώς τής 21ης Απριλίου, συνέλαβε τον Σπυρίδωνα Μουστακλή ως μέλος τού κινήματος τού Ναυτικού. Δυστυχώς, μετά από πολλές ημέρες βασανιστηρίων, ο τιμηθείς αξιωματικός τού Στρατού βγήκε από το κολαστήριο μισός άνθρωπος. Ένα από τα πολλά κτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι, τού προξένησε παράλυση όλης τής δεξιάς του πλευράς και καταστροφή τού κέντρου λόγου. Έχοντας δίπλα του την σύζυγό του Χριστίνα, η οποία τού στάθηκε σε όλες τις δυσκολίες και τον φρόντισε έως το τέλος, απεβίωσε στις 28 Απριλίου 1986 σε ηλικία 60 ετών. Κινείτο με δυσκολία ενώ δεν κατάφερε να ξαναμιλήσει.

1975.—Η δίκη τής Χούντας των Συνταγματαρχών. Παραπέμπονται σε δίκη οι πρωταίτιοι τού πραξικοπήματος, με την κατηγορία τής εσχάτης προδοσίας. «Την 22αν Μαΐου 1975, δημοσιεύεται το υπ’ αριθμ. 414/75 βούλευμα τού πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, δι’ ου παραπέμπεται εις δίκην (ο Παπαδόπουλος) μετά των πρωτεργατών τής Επαναστάσεως με τάς κατηγορίας τής “εσχάτης προδοσίας” και τής “στάσεως”.»

1978.—Ο τουρκοκύπριος πρόεδρος τού ψευδοκράτους, Ντεκτάς, ουσιαστικά εκβιάζει την ελληνική πλευρά, δηλώνοντας ότι σημαντικός αριθμός Ελληνοκυπρίων μπορούσαν να επιστρέψουν στα Βαρώσια, αρκεί να άρχιζαν ευνοϊκές γι’ αυτόν συνομιλίες γιά το Κυπριακό. Ο κύριος υποκινητής τής διχοτομήσεως τής Κύπρου, ήταν εισαγγελέας σε δίκες αγωνιστών τής ΕΟΚΑ και πέτυχε την καταδίκη πολλών, μεταξύ των οποίων και των ηρώων Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.

1979.—Η έκρηξη βόμβας στο Εργατοδικείο στην Ομόνοια, αποφαίνεται ως έργο τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ.

1981.—Κατακυρώνεται στην κρατική εταιρεία πετρελαίων τής Ιταλίας “AGIP”, το δικαίωμα γιά έρευνα και εκμετάλλευση τής θαλάσσιας περιοχής τού Πρίνου.

1990.—Μαραθώνιος συναντήσεων τού πρωθυπουργού (Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), ο οποίος μέσα σε μία ημέρα συναντήθηκε με τους αρχηγούς τής Ολλανδίας, τού Λουξεμβούργου και τής Ισπανίας.

1997.—Τελεσίδικη ποινή καθείρξεως είκοσι πέντε ετών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας στον Γιώργο Κοσκωτά.

2001.—Η επίσημη ιστοσελίδα τού τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, φιλοξενεί κείμενο με τίτλο «Μία δίκαιη και ειρηνική λύση στο αλβανικό  (ενν. τσάμικο) ζήτημα τής Ελλάδος».  Το εν λόγω κείμενο βρίθει ανθελληνισμού και παραληρήματος, ενώ πρόκειται γιά ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά τής χώρας μας από τους τούρκους.

2005.—Πέθανε ο Χαρίλαος Φλωράκης, Γενικός Γραμματέας τού Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, Πρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρός του. Μέλος τού Κ.Κ.Ε. έγινε το 1941, εντάχθηκε στο Ε.Α.Μ. μία μέρα μετά την ίδρυσή του, και στον ΕΛΑΣ είχε το ψευδώνυμο «καπετάν Γιώτης». Συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και στον λεγόμενο «εμφύλιο», όπου ως  διοικητής τής 1ης Μεραρχίας τού Δ.Σ.Ε. έφθασε στον βαθμό τού υποστράτηγου. Μετά την ήττα τού Δ.Σ.Ε. διέφυγε στην Σοβιετική Ένωση και στην Ρουμανία. Κατά την μεταπολίτευση τού 1974 εξελέγη βουλευτής και το 1989 εκλέχτηκε πρόεδρος τού Κ.Κ.Ε., όπου μετά την αποχώρησή του, έλαβε τον τίτλο τού επίτιμου προέδρου το 1991.

2016.—Σὲ συνάντηση τουρκόφρονων στὸ συνέδριο τοῦ DEB, μεταξύ των διαφόρων ὀμιλητῶν ἦταν καὶ ὁ ψευτομουφτὴς Ξάνθης, Ἀχμὲτ Μετέ, ὁ ὁποῖος ἀναφερόμενος στὴν πορεία τοῦ ῥατσιστικοῦ (ἀποτελεῖται μόνο ἀπὸ μουσουλμάνους) κόμματος DEB καὶ ἀπευθυνόμενος στὸν πρόεδρό του, Ἀλῆ Τσαβούς, τοῦ εὐχήθηκε νὰ γίνῃ ὁ Ῥαοὺφ Ντενκτᾶς τῆς Θρᾲκης.

2017.—Στο Eurogroup δεν επιτυγχάνεται τελική συμφωνία, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) και οι χώρες τής Ευρωζώνης (με προεξάρχουσα την Γερμανία), δεν συμφωνούν γιά το πακέτο μέτρων που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα τού χρέους. Με την προθεσμία καταβολής υποχρεώσεων ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου, τέθηκε ως στόχος η ολοκλήρωση τής συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση τού Eurogroup τον Ιούνιο.

2018.—Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» τής Κυριακής, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μετά από τις διαμαρτυρίες και τα διαβήματα δημάρχων νησιών που έχουν υποστεί το βάρος τής εισβολής παράνομων αλλοδαπών, δήλωσε ότι: «Το Προσφυγικό, ιδιαίτερα στα νησιά και σε άλλες περιοχές, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μιάς τοπικής εκλογής». Συνεχίζοντας δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος τού υπουργείου είναι να αποσυμπιέσει τις επιβαρυμένες περιοχές και να μεταφέρει την πλειονότητα των παράνομων αλλοδαπών από τα λεγόμενα κέντρα ‘’φιλοξενίας’’ σε διαμερίσματα (!..) Τόνισε όμως ότι δεν είναι οι δήμαρχοι αυτοί που θα αποφασίσουν γιά το πού θα υπάρχει κέντρο υποδοχής παράνομων αλλοδαπών (!..).

2019.—Η απογευματινή ομιλία τού πρωθυπουργεύοντος Αλέξη Τσίπρα στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών και αφού προηγήθηκε ένταση στην πόλη. Τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή ήταν δρακόντεια. Μεγάλη, και πάλι, ήταν η κινητοποίηση Ρομά γιά την ομιλία Τσίπρα – ένα σκηνικό επαναλαμβανόμενο στις πιό πρόσφατες ομιλίες του. Την πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι εντόπισαν το φαινόμενο τής μαζικής μεταφοράς Ρομά με πούλμαν σε ανοιχτή συγκέντρωση τού Τσίπρα, ήταν στην Λαμία. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε, αργότερα, η δήλωση  τού προέδρου των Ρομά, Χαλιλόπουλου, ότι τα πούλμαν ξεκίνησαν ακόμα και από την Ξάνθη… γιά να πάνε στην Λαμία.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση