ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

26 Νοεμβρίου

1595.—Μεγάλος σεισμός συνταράσσει την νήσο Κρήτη. Η πληροφορία προέρχεται από αντίγραφο σημειώματος (Γεδεών), το οποίο βρίσκεται στον υπ’αριθμ. 5. φ.2α κώδικα τού Αγίου Νικολάου Άνδρου. Τον σεισμό αναφέρει και ο Onorio Belli, προσθέτοντας ότι στο Ηράκλειο προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Ο Γιάνναρης (σ.16), αναφέρει σχετικώς : «[…] σεισμὸς φοβερός. Ἐμφάνισις μετεώρων και τεράτων». Πιθανή ένταση 8-9 Ρίχτερ. 

1657.—Ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Κοσμάς, υπέβαλλε προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπόμνημα, στο οποίο και εξιστορούσε την δεινή κατάσταση τής επαρχίας λόγω των πολλαπλών καταπιέσεων των τούρκων (πληροφ. Σάκης Αραμπατζής).

1665.—Ιππότες τής Μάλτας οι οποίοι δρούσαν πειρατικά στα ελληνικά νερά, συνέλαβαν τουρκικό πλοίο προερχόμενο από την Αλεξάνδρεια. Οι συγκεκριμένοι, επί έξι ολόκληρους μήνες δρούσαν σε όλη την θαλάσσια περιοχή Αστυπάλαιας – Κύπρου – Πάτμου – βορείου Αφρικής, ενώ, μετά από το προηγούμενο περιστατικό αποσύρθηκαν στο Πόρτο Δελφίνο τής Χίου.

1701.—Αλλεπάλληλες είναι οι επιστολές των κατοχικών Βενετών προς την Γερουσία τους, με τις οποίες καταγγέλλουν την πειρατεία κυρίως από πλευράς Επτανησίων αλλά και Τηνιακών. Οι δυτικοί καταπατητές αναφέρονταν σκληρότατα και άδικα, καταγγέλλοντας δήθεν απάνθρωπες πράξεις που απέδιδαν σε ανθρώπους τους οποίους χαρακτήριζαν ως κακής ποιότητας.

1807.—Στο Αϊβαλί Κυδωνίων, οι τούρκοι αποκεφαλίζουν με πριονισμό τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Χίο.

1820.—Οι Σουλιώτες, αποδέχονται την πρόταση τού Αλή πασά γιά συμμαχία εναντίον τού σουλτάνου. Βάσει τής συμφωνίας, οι Σουλιώτες θα επέστρεφαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, ενώ το όφελος τού Αλή πασά θα ήταν η διάσπαση τού σουλτανικού στρατεύματος στις επιχειρήσεις εναντίον του, μιάς και θα χρειάζονταν αρκετοί γιά να πολιορκήσουν και το Σούλι.

1822.—«Ἀπεβίωσεν ἐν Άκροκορίνθῳ ὁ Μαχμοῦτ πασᾶς τῆς Δράμας (Δράμαλης). Τὸν διεδέχθη ὁ Μαχμοὺτ Χασὰν Ζίχνης συγγενὴς τοῦ Δράμαλη.» Ο Μαχμούτ πασάς τής Δράμας (Δράμαλης), πέθανε στην Ακροκόρινθο, απογοητευμένος από την πανωλεθρία που υπέστη ο πανίσχυρος στρατός του και η πολύκροτη εκστρατεία του από τους Έλληνες – ιδιαιτέρως τον Νικηταρά-. (Υπάρχουν αναφορές και γιά το τέλος Οκτωβρίου, βλ. 26/10).Τον διαδέχτηκε ο Μαχμούτ Χασάν Ζίχνης, συγγενής του.

.—Την ίδια ημέρα, ο συγγενής και διάδοχος τού Δράμαλη, Μαχμούτ Χασάν Ζίχνης, αποτυγχάνει στην νέα του προσπάθεια γιά έξοδο από το Ναύπλιο. Μετά από τον στενό κλοιό των πολιορκητών με αρχηγό τον Σταϊκόπουλο, οι αποκλεισμένοι τούρκοι εξάντλησαν κάθε προμήθεια (υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις ανθρωποφαγίας). Το αποτέλεσμα ήταν να παραδοθούν μέσα σε λίγες ημέρες. Σημειωτέον ότι στις 6 τού μήνα, Έλληνες πλοίαρχοι συνέλαβαν αγγλικό πλοίο το οποίο μετέφερε εφόδια γιά τους αποκλεισμένους τούρκους τού Ναυπλίου.

1823.—«Τὸ Νομοτελεστικὸν σῶμα άπέστειλεν εἰς Ἄργος τοὺς Νικηταρᾶν, Τσόκρην καὶ Π. Κολοκοτρώνην ἵνα διαλύσωσι βίᾳ τὴν Βουλήν, ὅπερ καὶ ἐγένετο, τῶν βουλευτῶν ἀναχωρησάντων κρυφίως εἰς Κρανίδιον.» Η Εθνική Συνέλευση τού Άστρους (τέλη Μαρτίου 1823), άρχισε και τελείωσε κάτω από την επιρροή τού κόμματος των πολιτικών, δίνοντας όλες τις εξουσίες σ’ αυτούς. Το γεγονός προξένησε αγανάκτηση στους στρατιωτικούς, με συνέπεια να δημιουργηθεί κρίσιμη κατάσταση η οποία οδηγούσε σε εμφύλια σύρραξη. Το Νομοτελεστικό που επηρεαζόταν άμεσα από τον Κολοκοτρώνη, εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο (Ανάπλι) στις 25 Νοεμβρίου 1823. Οι βουλευτές στο Άργος χαρακτήριζαν τους στρατιωτικούς τού Ναυπλίου παράνομους. Οι κατηγορίες περί παρανομίας ανταποδίδονταν από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι θέλοντας να προλάβουν τα γεγονότα διέλυσαν την βουλή των κυβερνητικών στο Άργος.

1826.—Ο Τακτικός στρατός τού Γάλλου συνταγματάρχη Φαβιέρου, συγκρούεται με τους τούρκους τού Κιουταχή. Εάν δεν μεσολαβούσε ασυνεννοησία μεταξύ τακτικού και ατάκτων τμημάτων, είναι πολύ πιθανό ο στρατός τού Κιουταχή να είχε υποστεί συντριπτική ήττα. Αναμφιβόλως ο Φαβιέρος ήταν ικανότατος αξιωματικός, με μεγάλη πείρα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως παρά την μεγάλη του εμπειρία και τις γνώσεις δεν κατάφερε να συνεργαστεί ή να συνδυάσει τις κινήσεις των ανταρτικών Σωμάτων και τού Τακτικού στρατού. Τέθηκαν όμως οι βάσεις γιά την δημιουργία οργανωμένου Στρατού.

1827.—«Ἀναχώρησις ἐκ Κωνσταντινουπόλεως τῶν Πρέσβεων Ἀγγλίας καὶ Γαλλίας διὰ τὸ ζήτημα τῆς αὐτονομίας τῆς Ἑλλάδος.»

1828.—Οι τρείς πρέσβεις των λεγόμενων «Προστάτιδων» χωρών τής Διασκέψεως στον Πόρο, επιδίδουν γραπτώς στον Κυβερνήτη Καποδίστρια τις αποφάσεις γιά τα νέα σύνορα τής Ελλάδος. Ο Κυβερνήτης θα απαντήσει την αμέσως επομένη.

1850.—Με το ψήφισμα τής Θ΄ Βουλής, οι Επτανήσιοι εκφράζουν με διακήρυξή τους την επιθυμία γιά Ένωση με την Ελλάδα.

1861.—Τα ξημερώματα τής σημερινής συνέβησαν δύο απανωτές σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Η πρώτη έγινε στις 12:40 γιά να ακολουθήσει δεύτερη μετά από 2 ώρες. Δεν καταγράφηκαν θύματα ή καταστροφές.

.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Πλοέστι τής Ρουμανίας ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Ιωάννης Βελισσαρίου, από Έλληνες γονείς που κατάγονταν από την Κύμη Ευβοίας.

1896.—Η μεγάλων διαστάσεων νεροποντή στην Αττική, προκαλεί σοβαρές πλημμύρες και θανάτους στην Αθήνα, ενώ κατέρρευσαν και 12 σπίτια.

1904.—Τα σώματα των Μακεδονομάχων αναχωρούν από την Λόσνιτσα. Οι Καραλίβανος, Βισβίκης και Φραγκουδάκης κατευθύνθηκαν προς το Κωσταράζι, ενώ ο αρχηγός Βάρδας προς το Βογατσικό.

.—Ο Μακεδονομάχος Εμμ. Κατσίγαρης, διερχόμενος έξω από το χωριό Λύκοι Εδέσσης, πέφτει επάνω σε 4 βούργαρους κομιτατζήδες. Θέρισε τους 3 ενώ ο τέταρτος κατάφερε να διαφύγει τραυματισμένος βαριά.

.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Ιεράπετρα τής Κρήτης ο στενός συνεργάτης τού Ελευθέριου Βενιζέλου και πολιτικός, Εμμανουήλ Κοθρής.

1912.—Οι βούργαροι με επί κεφαλής τον αρχισυμμορίτη Τάσκα, εισβάλλουν στην Τζουμαγιά.

.—Ανάμεσα στα χωριά Βασιλική και Καστρίτσα στην Ήπειρο, έφτασε το Σώμα των Γαριβαλδινών. Αρχηγός ήταν ο Ρώμας και  επιτελάρχης ο Μπαρδόπουλος. Σε εκείνη την φάση η πολιορκία τού Μπιζανίου είχε ενταθεί περισσότερο. Η δράση τού Σώματος των Ελλήνων Γαριβαλδινών υπήρξε γενναία σε όλη την διάρκεια τής εκστρατείας στην Ήπειρο. Εκτός από τον Αλέξανδρο Ρώμα, προσφέρθηκαν να υπηρετήσουν και άλλοι εκλεκτοί Επτανήσιοι, όπως ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, ο Ν. Δομενεγίνης, ο Α. Τοπάλης, ο Α. Γέροντας, ο Α.Τάκης κ.α. Το Σώμα ακολούθησε και η κόρη τού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, ανεψιά τού Ρώμα και σύζυγος τού Ιωάννη Ράλλη, Ασπασία Ράλλη. Η ευγενής κυρία όχι μόνο πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως νοσοκόμα, αλλά πολέμησε και η ίδια γενναιότατα στην μεγάλη και ένδοξη μάχη τού Δρίσκου που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες. 

1916.—Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Γερμανία.

.—Νέος Δήμαρχος Αθηνών αναλαμβάνει ο Γεώργιος Τσόχας. Η θητεία του έληξε στις 8 Ιουλίου τού 1917 όπου την σκυτάλη τού δήμου ανέλαβε ο Σπυρίδων Πάτσης.

.—Ο Αυστριακός υποπρόξενος Αμισού, Kwiatkowski, ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών τής Αυστρίας Buriàn γιά τις πρόσφατες αποφάσεις τού μουτεσαρίφη Αμισού, Ραφέτ μπέη, λέγοντας: «Στις 26 Νοεμβρίου μού είπε ο Ραφέτ μπέης: Τελικά με τους Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όπως και με τους Αρμένιους.»

1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920.—Νέος Δήμαρχος Αθηνών αναλαμβάνει και πάλι ο Γεώργιος Τσόχας, διαδεχόμενος τον προκάτοχό του Σπυρίδωνα Πάτση. Η θητεία του έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου τού 1922, γιά να συνεχίσει και πάλι ο Πάτσης.

.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1921.—Μετά την προχθεσινή εκλογική Συνέλευση στο Πατριαρχείο και την ωμή παρέμβαση τού Βενιζέλου μέσω τηλεγραφήματος, νέος Οικουμενικός Πατριάρχης θα εκλεγεί ο Μελέτιος (Μεταξάκης) (βλ.& 25/11).

.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δρα με δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1923.—Μόλις ένα μήνα μετά την καταστολή τού αντιπραξικοπήματος των (επίσης βενιζελικών) Λεοναρδόπουλου-Γαργαλίδη, αλλά και ενός συλλαλητηρίου στις 9 τού μήνα στους Στύλους τού Ολυμπίου Διός από πολίτες κατά τού στρατιωτικού πραξικοπήματος Γονατά-Πλαστήρα, ο Στυλιανός Γονατάς και λοιποί οργανώνουν δικό τους συλλαλητήριο και αξιώνουν την εξορία τού βασιλέα. Γιά την αποφυγή εκτρόπων και έως ότου λυθεί το πολιτειακό, ο Γεώργιος Β’ θα αποχωρήσει μετά από λίγες ημέρες.

1924.—Πραγματοποιείται στην Αθήνα το 3ο Έκτακτο Συνέδριο (26/11-3/12/1924) τού ΣΕΚΕ (νυν Κ.Κ.Ε.), με παρουσία ως εκπροσώπου τής Γ΄ Διεθνούς, τού Μανουήλσκυ. Επικυρώνονται οι αποφάσεις τού 5ου Συνεδρίου τής Γ΄ Διεθνούς και τού 7ου τής Β.Κ.Ο., σχετικά με την αλλαγή γραμμής τού «αγώνα γιά την Μακεδονία». Οι Αποστολίδης και Κορδάτος που διαφώνησαν, καθαιρέθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή τού Κόμματος. Η απόφαση καθόριζε ακόμα την θέση τού Κόμματος γιά «[…] τα δικαιώματα των προλεταρίων τής Μακεδονίας και τής Θράκης ν’ αποκτήσουν την πλήρη κοινωνική και εθνική ανεξαρτησία».

1926.—Γίνονται στην Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια τού κινηματογράφου «Διονύσια» με την εντυπωσιακή πρόσοψη, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «το τελειότερον οικοδόμημα τού είδους εν Ανατολή και από απόψεως αρχιτεκτονικής και από απόψεως διακοσμήσεως». Μαζί με τα θεωρεία είχε 1.000 καθίσματα.

1928.—Γιά πρώτη φορά στην χώρα μας συστήνονται ειδικά δικαστήρια ανηλίκων.

1930.—Η ελληνική Βουλή απασχολείται με την λεγόμενη υπόθεση τού λογιστικού λάθους στην τιμή των αλεύρων και τού ψωμιού. Η υπόθεση σχετίζεται με τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε γιά τον τρόπο διακινήσεως των αλεύρων και την πιθανότητα δημιουργίας κρατικού μονοπωλίου. Ήταν ένα λάθος τής αγορανομίας που χρέωνε εκ παραδρομής ακριβότερα 50 λεπτά την οκά τού ψωμιού. Το λάθος το βρήκε ο Γενικός Διευθυντής τού Χημείου τού Κράτους, Ευστράτιος Γαλόπουλος. Λίγες εβδομάδες πριν, στα μέσα Οκτωβρίου τού 1930, είχε ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο τής νοθευμένης κινίνης στην Θεσσαλονίκη.

1935.—Μετά το δημοψήφισμα όπου το 97,8% ψήφισε υπέρ, ο Γεώργιος Β΄ επανέρχεται στο θρόνο (βλ.&25/11).

.—Την ίδια ημέρα υπέβαλε την παραίτησή του ο Γ. Κονδύλης. Φήμες θέλουν να το έκανε διότι δεν ήθελε να υπογράψει (ως πρωθυπουργός) την απόφαση τού βασιλέα, η οποία όριζε αμνηστία όσων ενέχονταν στο στρατιωτικό πραξικόπημα τής 1ης Μαρτίου.

1940.—Ανακλήθηκε από την θέση τού διοικητή Δωδεκανήσων ο Ντε Βέκκι. Μαύρες ημέρες έζησαν τα νησιά μας επί των ημερών του, ενώ, ήταν αυτός που διέταξε τον τορπιλισμό τής «Έλλης».

.—Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί τής Κέρκυρας «[…]Την 1η Νοεμβρίου 1940, ώρα 9:30΄ π.μ. ήρχισαν αι αεροπορικά επιδρομαί και οι βομβαρδισμοί τής Κερκύρας υπό των Ιταλών, με συνέχεια ημέραν παρ’ ημέραν ή με διαλείμματα 2 ή και 3 ημερών. Την 25 και 26 Νοεμβρίου έγιναν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί τής Κερκύρας, αριθμούμενοι μέχρις 8 ημερησίως. Έληξαν την 21 Απριλίου 1941».

.—Στο διάστημα 24-30 Νοεμβρίου, το Α΄ Σ.Σ. κινήθηκε κατά μήκος τής κοιλάδας τού ποταμού Δρίνου, με το Απόσπασμα Λιούμπα στον παραλιακό τομέα, την VIII Μεραρχία Πεζικού προς την διάβαση τής Κακαβιάς και την II Μεραρχία Πεζικού προς την διάβαση Σούχας. Η III Μεραρχία Πεζικού, η οποία είχε διατεθεί στο Σώμα Στρατού από τις 21 Νοεμβρίου, κινήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου επί τής οδού Δελβινάκι – Κακαβιά – Αργυρόκαστρο. Μεταξύ των ηρωικώς πεσόντων στην Κακαβιά είναι και ο Τσατσάνης Αναστάσιος τού Κωνσταντίνου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός τού 42ου Συντάγματος Ευζώνων, γεννημένος στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας το 1915.

.—Το απόσπασμα Λιούμπα που την προηγουμένη κατέλαβε την οροθετική γραμμή βορείως τού χωριού Σαγιάδα, κατά την προέλασή του διαβαίνει τα σύνορα από την Θεσπρωτία και εισέρχεται στην Βόρειο Ήπειρο.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις επιτιθέμενες συνεχώς εναντίον των Ιταλών στο μέτωπο Βορείου Ηπείρου, κατέλαβαν τις διαβάσεις Κορυτσάς-Λίμνης Μαλίκης, το ύψωμα 1.468, το Μπουράτο και τα αντερίσματα Ν.Α. τού Αργυροχωρίου.

.—Νέες επιτυχίες τού Στρατού μας στο μέτωπο. Τμήματα τού Ελληνικού Στρατού καταφέρνουν να κυκλώσουν και να συλλάβουν τεράστια ιταλική δύναμη, στην οποία συμμετείχαν και περίπου 300 αλβανοί.

.—Άλλες μονάδες τού Στρατού καταλαμβάνουν τους Ποντικάτες, το ύψωμα Αγίου Νικολάου κ.α..

1943.—Οι Γερμανοί εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακεδαίμονος 118 Έλληνες ομήρους, μεταξύ των οποίων και τον ιατρό Νικόλαο Καρβούνη που είχε σπουδάσει στην Γερμανία. Λόγω τής ιδιότητάς του, οι Γερμανοί τού πρότειναν  ν’αποχωρήσει. Αλλά αυτός αρνήθηκε και στάθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και τέσσερα αδέλφια, οι Δημοσθένης, Ιωάννης, Σωκράτης και Παρασκευάς Τζιβανόπουλος, των οποίων την μητέρα Ελένη, οι Γερμανοί υπέβαλαν στο μαρτύριο τού να επιλέξει ένα από τα τέσσερα παιδιά της να εξαιρεθεί τής εκτελέσεως. Μη μπορώντας να επιλέξει, η δύστυχη μάνα έπαθε σοβαρό νευρικό κλονισμό. Ο Καρβούνης στην άρνηση των Γερμανών αντί τού ιδίου να μην εκτελεσθούν δύο από τα αδέλφια Τζιβανόπουλου, είπε : «Είστε βάρβαροι. Ντρέπομαι που σπατάλησα οκτώ χρόνια από την ζωή μου στον τόπο σας».

.—Τα ξημερώματα τής σημερινής, κομμουνιστές επιτίθενται στο χωριό Μάνδαλο βορειοδυτικά των Γιαννιτσών και το καταστρέφουν. Μόνον από πλευράς αμάχων, οι απώλειες έφθασαν τους 24, μεταξύ των οποίων οι 4 ήταν άνδρες, 5 ήταν γυναίκες και 15 ήταν ανήλικοι (με τους 11 ανήλικους μεταξύ 3-9 ετών…).

1944.—Κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής στην Κρήτη, το αεροσκάφος τού πιλότου μας Ιωάννη Βατίμπελλα χτυπήθηκε από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά νοτίως τού λιμένα τής Σούδας και ανεφλέγη κοντά στο χωριό Αρμένους, με αποτέλεσμα τον θάνατο τού χειριστή.http://www.pasoipa.org.gr/

1949.—Το εγκληματικό «κράτος» αλβανία, εκδίδει το υπ’ αριθμόν 743/26.11.1949 Διάταγμα «περί θρησκευτικών κοινοτήτων». Σύμφωνα με αυτό, όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημεύτηκε και κρατικοποιήθηκε.

1949.—Η Βασίλισσα Φρειδερίκη ιδρύει υπό την προεδρία της την «Πρόνοιαν Συμμοριοπλήκτων», γιά την περίθαλψη των πληγέντων από τον λεγόμενο «εμφύλιο».

.—Σκοτώθηκε στην περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, ο αεροπόρος μας Θεόδωρος Ρετζέπης. Ανήκε στην 336η Μοίρα Διώξεως.

1953.—Ημερομηνία θανάτου τού γιατρού, Μακεδονομάχου, εθελοντή σε πολλούς Αγώνες τής Πατρίδας αλλά και πολιτευτή, Δημήτριου X. Πάζη. Γεννήθηκε το 1875 στην Ηράκλεια Σερρών.

1955.—Ο αγωνιστής τής ΕΟΚΑ Χρίστος Κκέλης έριξε την πρώτη βόμβα στο χωριό του, με αποτέλεσμα τον θάνατο τού πρώτου Βρετανού στρατιώτη στον τομέα.

.—Οξύνονται σε πρωτοφανή επίπεδα οι συγκρούσεις στην Κύπρο. Σαν σήμερα το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «λόγω τής εντάσεως των τρομοκρατικών βιαιοτήτων» σύμφωνα με την ανακοίνωση τού αγγλικού καθεστώτος. Παρ’ όλα αυτά, οι μαζικές εκδηλώσεις, οι διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις με την αστυνομία, αλλά και η δράση τής ΕΟΚΑ συνεχίζονται. Ο κατοχικός κυβερνήτης Χάρντιγκ αλαζονικά φερόμενος, διακήρυξε ότι οι μέρες τής ΕΟΚΑ είναι μετρημένες. Ακολούθησε στις 28 Νοεμβρίου 1955 η απόφαση τού κατοχικού δικαστηρίου, που καταδίκασε σε θάνατο τον ηρωομάρτυρα Καραολή (απαγχονίστηκε στις 10/5/1956).

1956.—Έπειτα από 44 χρόνια χωρίς διάκριση γιά την χώρα μας, ο Γιώργος Ρουμπάνης κερδίζει το Χάλκινο Μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στους Ολυμπιακούς αγώνες τής Μελβούρνης. Εκείνο το διάστημα ο Ρουμπάνης σπούδαζε στις Η.Π.Α. αλλά πήγε από νωρίς στην Αυστραλία προκειμένου να προπονηθεί. Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός και σ’ αυτόν μετείχαν 19 αθλητές από 12 χώρες. Το αγώνισμα διήρκεσε περίπου 11 ώρες.

1957.—Επιτυχής επιχείρηση μεγάλης δολιοφθοράς από την ΕΟΚΑ στην στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου.  Στις 4:15 μ.μ. ακούστηκαν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις, από βόμβες που τοποθετήθηκαν στις μηχανές δύο αεριωθούμενων βομβαρδιστικών τύπου Καμπέρα. Ακολούθησαν εκρήξεις των αεροσκαφών και οι φλόγες περιέζωσαν ολόκληρο το υπόστεγο των αεροπλάνων όπου υπήρχαν τέσσερα αεριωθούμενα Καμπέρα και ένα τύπου Βένομ.  Η δολιοφθορά αυτή θεωρήθηκε η πιό καταστρεπτική στην ιστορία τής Αγγλίας. Οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 4,5 εκατομμύρια λίρες.

1972.—Ισχυρότατοι άνεμοι καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο τής Θεσσαλονίκης, με τις ριπές να φτάνουν τους 80 κόμβους.

1973.—Το δικτατορικό καθεστώς Δημήτριου Ιωαννίδη, καταργεί το νεοσυσταθέν Συνταγματικό Δικαστήριο. Το είχε συστήσει η κυβέρνηση Παπαδόπουλου στις 19 Σεπτεμβρίου βάσει τού θεσμικού νόμου 803/70.

1984.—Ο Γιάννης Κούρος διανύει μία απόσταση 1.023,20 χλμ ξεκινώντας από το Colac τής Αυστραλίας και σημειώνει δύο ρεκόρ στα πρώτα 500 χλμ σε 60 ώρες και 23 λεπτά (σε περίπου 3 ημέρες). Τα υπόλοιπα κάλυψε σε 136 ώρες και 17 λεπτά. Μετά από 21 χρόνια, χωρίς κανένας να έχει καταφέρει να ξεπεράσει την επίδοσή του, ο Έλληνας υπερδρομέας επέστρεψε στο Colac και κατέρριψε την προηγούμενη επίδοσή του, παραμένοντας ανίκητος στο πνεύμα όπως δήλωσε ο ίδιος.

1985.—Στην οδό Ευφρονίου (Ξενοδοχείο Κάραβελ), η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν έπληξε κλούβα των ΜΑΤ με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Σκοτώθηκε ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος και τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί.

1991.—Ο μουσουλμάνος βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, μέσω δηλώσεών του σε τουρκική εφημερίδα ξεστομίζει την φράση : «θα χυθεί αίμα στην Δυτική Θράκη». Αυτός ο ακραίος ισλαμιστής τού οποίου την πολιτική συνέχεια ανέλαβε ο γυιός του Λεβέντ Αχμέτ Σαδίκ και το επίσης ακραίο (με τον γελοίο τίτλο) κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB)», αναφέρθηκε με μεγάλο μίσος προς την χώρα, με αφορμή την δημιουργία αγροτικών φυλακών στην Θράκη. Ολόκληρη η φράση τού τουρκόφρονα ήταν: «δεν θα το επιτρέψουμε και θα κάνουμε χρήση όλων των δυνατοτήτων μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα χυθεί αίμα στην Δυτική Θράκη». Στην εκδήλωση που έγινε το 2017 στο μνημόσυνό του, παρών ήταν και ο εκπρόσωπος τού κόμματος «Ουράνιο Τόξο», Παπαδάκης Γιώργος, ο οποίος δήλωσε:  «Εάν είναι έγκλημα να είναι κάποιος τούρκος στην Ελλάδα, τότε ενώπιόν σας δηλώνω πως είμαι τούρκος». Μηνύματα έστειλαν και ο προέδρας τής ελλαδικής βουλής Νίκος Βούτσης και η εναλλακτική υπουργός μπολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

1992.—Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως ο πιλότος μας Αλέξιος Μπριντάκ, όταν το αεροσκάφος που χειριζόταν συγκρούστηκε με αεροσκάφος M-2000, ΒΑ τής νήσου Σκύρου.

1999.—Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το Χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με 182,5 κιλά, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το Αργυρό στο σύνολο με 387,5 κιλά και το Χάλκινο στο ζετέ με 207,5 στην κατηγορία των 85 κιλών.

.—Στην ίδια κατηγορία ο Χρήστος Σπύρου πήρε το Αργυρό στο ζετέ με 207,5 κιλά λόγω μικρότερου σωματικού βάρους.

2003.—Κατέπεσε αεροσκάφος  Α-7η corsair ΙΙ τής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο κυβερνήτης τού αεροσκάφους και διοικητής τής Σχολής Όπλων Τακτικής, Αντισμήναρχος Κώστας Μητσόπουλος, με κίνδυνο τής ζωής του επιχείρησε να κατευθύνει το αεροσκάφος εκτός κατοικημένης περιοχής. Περίπου 800 μέτρα πριν από τον διάδρομο αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει από το πλέον χαμηλό ύψος, χρησιμοποιώντας με επιτυχία το εκτινασσόμενο κάθισμα.

2005.—Ο Γιάννης Κούρος 21 χρόνια μετά το 1984, διανύει μία απόσταση 1.023,2 χλμ ξεκινώντας από το Colac Victoria τής Αυστραλίας. Σε χρονικό διάστημα έξι ημερών (από τις 20 Νοεμβρίου και έως τις 26 Νοεμβρίου),  ο Έλληνας υπερδρομέας κατέρριψε 3 παγκόσμιες επιδόσεις και 6 παγκόσμιες επιδόσεις στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών.

2017.—Ἐπίθεση ἄνευ λόγου καὶ αἰτίας Πακιστανῶν ἐναντίον φίλαθλων τοῦ ΠΑΟΚ ἀπὸ τὴν Θεσσαλονίκη, ἐξελίχθηκε σὲ ἄτακτη φυγὴ τους μετὰ τὴν ἀντεπίθεση τῶν Μακεδόνων. Τὸ ἐπεισόδιο ἐξελίχθηκε ἐνῶ οἱ μουσουλμάνοι μαζεύτηκαν στὴν πλατεία Κοτζιᾶ γιὰ νὰ γιορτάσουν τὰ γενέθλια τοῦ προφήτη τους. Οἱ  φίλαθλοι τοῦ ΠΑΟΚ ἦταν ἤδη συγκεντρωμένοι στὴν Ὀμόνοια, μὲ σκοπὸ νὰ πᾶνε στὸ γήπεδο τῆς Νέας Σμύρνης γιὰ τὸν ἀγῶνα τῆς ὀμάδας τους, ὅταν ἐμφανίστηκαν μπροστὰ τους οἱ Πακιστανοί οἱ ὁποῖοι μὲ ἐπιθετικὸ ὕφος τοὺς ζήτησαν νὰ ἀλλάξουν δρόμο, διότι θὰ περνοῦσε ἡ ἑορταστική (λέμε τώρα) πορεία τους. Ὁρισμένοι μάλιστα ἐπιτέθηκαν στοὺς φιλάθλους λεκτικῶς, δείχνοντας ἀπειλητικές διαθέσεις (νόμιζαν ὅπως εἶπαν ἀργότερα ὅτι οἱ Παοκτζῆδες ἦταν φασίστες…). Ὁπότε οἱ φίλαθλοι τοῦ ΠΑΟΚ ἀντεπιτέθηκαν τρέποντάς τους σὲ ἄτακτη φυγή. Πιθανολογεῖται ὅτι ἐὰν δὲν ἐπενέβαιναν τὰ ΜΑΤ, θὰ ἔτρεχαν ἀκόμα. Ἄξιο ἐπίσης πρὸς ἀναφορά εἶναι τὸ γεγονὸς ὅτι ἡ ἀστραπιαία ἐκκένωση τῆς περιοχῆς ἀπὸ τοὺς Πακιστανούς ἔγινε χωρὶς ρήψη χημικῶν καὶ ἄλλων βλαπτικῶν γιὰ τὸ περιβάλλον οὐσιῶν. Ἀντιθέτως, ἡ ἄφιξη τῶν ΜΑΤ πρὸς διάσωση τῶν Πακιστανῶν, συνοδεύτηκε ἀπὸ τὶς γνωστὲς ρίψεις δακρυγόνων.

2019.—Υποθέσεως Siemens το ανάγνωσμα. Η εισαγγελέας έδρας Ελένη Σκεπαρνιά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται γιά το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκιών στην χώρα μας, πρότεινε ποινές από 7 έτη έως την ανώτατη προβλεπόμενη των 15 ετών, βάσει τού νέου ποινικού κώδικα, γιά δύο χρηματιστές και πέντε στελέχη τής μητρικής εταιρείας. Οι δύο χρηματιστές είχαν παρένθετο ρόλο στην διακίνηση τού μαύρου χρήματος, ενώ τα πέντε στελέχη θεωρήθηκε ότι μετανόησαν ειλικρινώς.

.—Ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, αθωώθηκε ομοφώνως από το πενταμελές Εφετείο, επειδή, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, όταν περιήλθε στα χέρια  του η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ (Lagarde), δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει, καθότι αυτή είχε παραληφθεί  παρανόμως από την ΕΥΠ !.. Στην έναρξη τής διαδικασίας, ο Διώτης έκανε την εξής δήλωση: «[…] επί επτά και πλέον έτη σύρομαι ως κακούργης άδικα. Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλά αβάσιμη αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβη τον νόμο. Ετήρησα τον νόμο». Σε πρώτο βαθμό ο Ιωάννης Διώτης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών. Κατά την διάρκεια τής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ως μάρτυρας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οποίος ανέφερε ότι η υπόθεση τής λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε γιά πολιτικούς λόγους, ότι δεν υπέστη ζημία το δημόσιο από τις ενέργειες τού Ιωάννη Διώτη και ότι η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα γιά έλεγχο, αλλά όχι ως βάση, καθώς ήταν παράνομο αποδεικτικό υλικό. Πριν από το 2011, το ΣτΕ είχε αποφασίσει ότι ο νομοθέτης μπορεί να παρατείνει κάθε χρόνο την προθεσμία παραγραφής τού δικαιώματος τού Δημοσίου να ελέγχει τους φοροφυγάδες. Το 2011 αποφάσισε ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι μετά από 5 χρόνια δεν μπορεί να ελεγχθεί. Έτσι, αχρηστεύθηκε και η λίστα Λαγκάρντ (Lagarde). Και φτάσαμε πλέον στο σημείο, να στασιάζεται στην νομολογία το ζήτημα, εάν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει στο δικαστήριο ένα υβριστικό SMS που έλαβε, διότι, έτσι παραβιάζεται, σύμφωνα με την νέα νομολογία, η ελευθερία τής επικοινωνίας !..

.—Κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα τού αύριο».

.—Ο Εγκέλαδος έσεισε τα ξημερώματα την αλβανία με 6,4 Ρίχτερ. Είναι ο ισχυρότερος εδώ και πολλές δεκαετίες ενώ καταγράφηκαν εκατόν ογδόντα μετασεισμοί. Πολλοί οι αγνοούμενοι σε κτήρια που κατέρρευσαν. Αναφέρθηκαν πενήντα ένας νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, στην πλειονότητά τους στην παραθαλάσσια πόλη τού Δυρραχίου, καθώς και στην Θουμάνε, βορείως των Τιράνων. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 που έπληξε την αλβανία, ήταν στις 30 Νοεμβρίου 1967, στην κεντρική ορεινή χώρα, στα ανατολικά σύνορά της με την τότε Γιουγκοσλαβία, με πολλές καταστροφές σε χωριά και απολογισμό είκοσι νεκρούς και περισσοτέρους από διακόσιους τραυματίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα γιά την αλβανία κλιμάκιο τής ΕΜΑΚ, ενώ οι ελλαδικοί τηλεοπτικοί δίαυλοι τής πρωτεύουσας επιδόθηκαν και πάλι στις γνωστές τους γελοιότητες, παρουσιάζοντας αλβανούς που μένουν στην Ελλάδα, ως βορειοηπειρώτες οι οποίοι ανησυχούν γιά συγγενείς τους !..

.—Δόθηκε στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση περί ναρκωτικών στον χώρο τής Ε.Ε., από το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιθεώρησης περί Ναρκωτικών και Εξαρτήσεων από τα Ναρκωτικά» (European Monitoring Centre on Drugs and Drug Addiction). Ο Οργανισμός αντλεί πληροφορίες απ’ όλες τις εθνικές αστυνομικές υπηρεσίας και συνοψίζει κάθε χρόνο επισημοποιημένη έκθεση γιά την κατάσταση διακινήσεως ναρκωτικών εντός τής Ε.Ε. Η εμπεριστατωμένη Έκθεση αναφέρεται στον ρόλο τής αλβανίας και των οργανωμένων αλβανόφωνων συμμοριών σε διάφορες χώρες τής Ευρώπης. Σε συνάφεια και με άλλες εκθέσεις εξ ίσου σημαντικού κύρους, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αλβανική επικράτεια έχει μετατραπεί σε πλυντήριο ξεπλύματος. Το μαύρο εγκληματικό χρήμα επενδύεται κυρίως στις οικοδομές κατοικιών και εγκαταστάσεων τουριστικής εκμεταλλεύσεως. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα τού κινδύνου, γιά το γεγονός ότι η αλβανικές κυβερνήσεις επιτρέπουν την επένδυση χρήματος που παράγεται από εγκληματικές δραστηριότητες στον χώρο τής Ε.Ε., αλλά και διότι η παράκτια περιοχή, και όχι μόνο, έχει υπερφορτωθεί κτηριακά και ότι τα συγκροτήματα δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν κριτήρια πολεοδομικά και δεδομένα γεωλογικά. Οι υπεύθυνοι δήμαρχοι και οι αρμόδιες κρατικές δομές, ουκ ολίγες φορές, βρίσκονται σε ανοιχτή συναλλαγή με τις εγκληματικές οργανώσεις και τις κεφαλές τους.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση