ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (+18/8/1957)

,

……….Ο Στυλιανίδης Σταύρος γεννήθηκε στην Γιαλούσα τής επαρχίας Αμμοχώστου στις 21 Μαρτίου 1927. Σκοτώθηκε στις 18 Αυγούστου 1957 στο χωριό Επισκοπειό, τής επαρχίας Λευκωσίας, από έκρηξη βόμβας. Γονείς του οι Σταύρος και Χρυσή Στυλιανίδη, αδελφή Άννα.

……….Ο Σταύρος Στυλιανίδης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Γιαλούσας και εγκαταστάθηκε στην Λευκωσία με την μητέρα και την αδελφή του. Ο πατέρας του είχε πεθάνει όταν ήταν βρέφος. Ρίχτηκε στην βιοπάλη από πολύ μικρός και ήταν πολύ ριψοκίνδυνος. Ασχολείτο ερασιτεχνικά με μπαρούτια και όπλα. Με την έναρξη τού αγώνα εντάχθηκε σε ομάδα εκτελεστικού στην Λευκωσία και επιδόθηκε στην κατασκευή κάθε είδους εκρηκτικού αντικειμένου. Η βόμβα που τοποθετήθηκε στο κρεβάτι τού Άγγλου Κυβερνήτη Χάρντιγκ στις 20 Μαρτίου 1956, ήταν δικής του επινόησης και κατασκευής, κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφαρμοστεί στην κοιλιά τού αγωνιστή που την μετέφερε κάτω από έναν κορσέ. Καταζητήθηκε πολύ νωρίς και κρυβόταν, συνεχίζοντας να καταστρώνει σχέδια γιά την εκτέλεση τού Άγγλου κυβερνήτη Χάρντιγκ και τού Άγγλου διοικητή τής Λευκωσίας Κλέμενς.

……….Τον Μάιο τού 1956 είχε υπό την ευθύνη του τα χωριά Λυθροδόντας, Μαθιάτης, Αγία Βαρβάρα, Αλάμπρα, Νήσου, Πέρα Χωρίο, Δάλι, Ποταμιά, Λύμπια, Λατσιά και Γέρι τού τομέα Ορεινής. Κατά την διάρκεια τής Αγγλογαλλικής επίθεσης εναντίον τού Σουέζ, όταν γαλλικά στρατεύματα στάθμευαν κοντά στο Πυρόι, η ομάδα τού Στυλιανίδη με τον ίδιο επικεφαλής, κατόρθωσε να αφαιρέσει αριθμό όπλων από Γάλλους οπλίτες, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο αντιαρματικό όπλο με 60 βλήματα, το οποίο απέκρυψε γιά αρκετό καιρό. Αργότερα όμως ανακαλύφθηκε από τους Άγγλους κοντά στο Λυθροδόντα.

……….Μετά τον θάνατο τού Αυξεντίου, με την προσάρτηση στον τομέα Ορεινής και των χωριών τής περιοχής Μαχαιρά, ο τομέας χωρίστηκε σε υποτομείς και ο Σταύρος Στυλιανίδης ανέλαβε ως υποτομεάρχης την περιοχή των χωριών Κλήρου-Μαλούντας-Δευτεράς και ως υπεύθυνος των ανταρτικών ομάδων τού τομέα Ορεινής.

……….Στις 16 Αυγούστου 1957, μεγάλης ισχύος νάρκη την οποία κατασκεύαζε εξερράγη στα χέρια του έξω από το κρησφύγετό του, στο χωριό Επισκοπειό, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά και πληγώνοντας βαριά τους δυο βοηθούς του. Συναγωνίστριες και συναγωνιστές του κατόρθωσαν να τον μεταφέρουν σε γιατρό και να κρύψουν τα δυο πληγωμένα παιδιά, ξεγελώντας με συνδυασμένες κινήσεις τον Άγγλο υπεύθυνο τού αστυνομικού σταθμού Δευτεράς, ο οποίος προσέτρεξε αμέσως στο χωριό Επισκοπειό, όταν ακούστηκε η τρομακτική έκρηξη.

……….Ο Στυλιανίδης πέθανε σε δύο μέρες λέγοντας :«Πεθαίνω γιά την ένωση τής Κύπρου με την Ελλάδα


Αφήστε μια απάντηση