ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ – ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

.

Αντωνίος Βλαχάκης από το Γύθειο Λακωνίας

Ἀντώνιος Βλαχάκης  ἐκ  Μυρσίνης Γυθείου

12 Ὀκτωβρίου 1874  –  07 Μαΐου 1906

……….Σε νεαρή ηλικία ο Βλαχάκης εγκατέλειψε τις σπουδές του, αν και τελειόφοιτος, και κατατάχθηκε στον στρατό. Στον πόλεμο τού 1897 πολέμησε στις μάχες στο Ρεβένι, στα Φάρσαλα και στον Δομοκό, όπου και πληγώθηκε. Γιά την ανδρεία του, τού απενεμήθηκε το παράσημο τού Σωτήρος. Έπειτα φοίτησε στην Σχολή Υπαξιωματικών και μετά την αποφοίτησή του, τοποθετήθηκε στην οριοθετική γραμμή. Οπλαρχηγός στην Μακεδονία το 1905, επικεφαλής ένοπλου σώματος 48 ανδρών, πραγματοποίησε επιδρομές στην Τσαρίτσανη (Λακκώματα) και στο Έζερετς (Πετροπουλάκη), στις 20 Δεκεμβρίου 1905. Λίγο αργότερα, το 1906, επέστρεψε στην Αθήνα γιά να γυρίσει και πάλι στα 1906-1907 με τον Πετροπουλάκη στην Μακεδονία, οπότε και έδρασε με τομέα ευθύνης τα Καστανοχώρια. Σκοτώθηκε στην μάχη τού Καστανόφυτου (Οσνίτσανη) Καστοριάς, στις 7 Μαϊου 1906.

 Ἡ ἔνοπλη δράση τοῦ «Καπετάν Νάκη Λίτσα», 1905-1906

……….Τον αγώνα στην Μακεδονία αποδίδει ακόμη πιό παραστατικά η σταδιοδρομία τού «Λίτσα», ο οποίος έφτασε στα Καστανοχώρια τον Σεπτέμβριο τού 1905 με σαράντα οκτώ περίπου άντρες. Εκεί ενώθηκε με τον Καπετάν Λουκά Κόκκινο, επικεφαλής ενός μικρού σώματος δέκα αντρών. Αφού πήρε μαζί του και το σώμα του «Καπετάν Πλάτανου», έκανε την πρώτη του επίθεση στο χωριό Σταρίτσανη.

Ο Αντώνιος Βλαχάκης με τους άντρες τού ένοπλου σώματός του. Διακρίνεται καθισμένος στο κέντρο τής φωτογραφίας, σε πρώτο πλάνο. Ακριβώς αριστερά του εικονίζεται ο Λουκάς Κόκκινος με την φουστανέλα.
Ο Αντώνιος Βλαχάκης με τους άντρες τού ένοπλου σώματός του. Διακρίνεται καθισμένος στο κέντρο τής φωτογραφίας, σε πρώτο πλάνο. Ακριβώς αριστερά του εικονίζεται ο Λουκάς Κόκκινος με την φουστανέλα.

……….Η Σταρίτσανη ήταν καταφύγιο κομιτατζήδων, μεταξύ των οποίων και του Μήτρου Βλάχου. Κατά την διάρκεια τής συμπλοκής σκοτώθηκαν αρκετοί κομιτατζήδες, ενώ και ο καπετάν Λίτσας έχασε τρεις άντρες. Ο Μήτρος Βλάχος τραυματίστηκε, αλλά κατάφερε να διαφύγει χάρις στην επέμβαση τουρκικών στρατευμάτων. Ο Καπετάν Πλάτανος μετά την συμπλοκή αποχώρησε γιά να δράσει μόνος του, ο καπετάν Λίτσας, όμως, και ο Λουκάς, έμειναν μαζί και επιτέθηκαν (20 Δεκεμβρίου/2 Ιανουαρίου 1906) στο Έζερετς, προπύργιο των εξαρχικών, όπου έκαψαν δύο σπίτια και πιθανότατα σκότωσαν αρκετούς κομιτατζήδες.

……….Την 1 με 14 Ιανουαρίου 1906, έχοντας ακούσει ότι ο Μήτρος Βλάχος βρισκόταν στο Έζερετς, οι δύο αρχηγοί έκαναν ακόμη μία επίθεση στο χωριό. Έριξαν μία βόμβα στο σπίτι όπου κρυβόταν ο Μήτρος Βλάχος και τον τραυμάτισαν, αλλά γιά άλλη μία φορά ο «ασύλληπτος» αντίπαλος διέφυγε. Το ελληνικό σώμα πέταξε τότε βόμβες και σε άλλα σπίτια και σκότωσε αρκετούς κομιτατζήδες. Ανατίναξαν, επίσης, μία αποθήκη με πυρομαχικά, φυσίγγια και βόμβες. Γιά άλλη μία φορά οι τούρκοι έφτασαν στον τόπο τής συμπλοκής, οι Έλληνες, όμως (που είχαν ένα νεκρό και πέντε τραυματίες), κατάφεραν να διαφύγουν.

……….Κάτω από την ανελέητη καταδίωξη των τούρκων, ο καπετάν Λίτσας και ο Λουκάς υποχώρησαν στην Ήπειρο μέσα από τα χιονισμένα βουνά, απ’ όπου, όμως, τους κυνήγησαν και πάλι προς την Μακεδονία. Για ένα διάστημα γύριζαν στα χωριά, οργανώνοντας την άμυνα και ιδρύοντας τοπικά δικαστήρια· ο καπετάν Λίτσας συχνά δίκαζε ο ίδιος υποθέσεις που αφορούσαν περιουσιακές διαφορές.

……….Σε όλο αυτό το διάστημα διόρθωνε τους χάρτες τού αυστριακού Γενικού Επιτελείου, τους οποίους χρησιμοποιούσε αλλά συχνά έβρισκε ανακριβείς. Έκανε διαλέξεις στους χωρικούς γιά την ελληνική ιστορία·  εξελλήνιζε τα ονόματα των χωριών.

Φωτογραφία του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσας) μαζί με φουστανελοφόρους άνδρες
Φωτογραφία του Αντώνη Βλαχάκη (καπετάν Λίτσας) μαζί με φουστανελοφόρους άνδρες

Αφήστε μια απάντηση