,
Ο Γεράσιμος Δανάλης στα γεγονότα τής Κρήτης το 1897
.
Στρατιωτική Επιθεώρηση, Μάρτιος-Απρίλιος 2006
.
……….Τον Ιανουάριο τού 1897, με αφορμή τον φόνο ενός και μόνο τούρκου σε κοινό επεισόδιο, στην πραγματικότητα όμως υποκινούμενος από την Κωνσταντινούπολη η οποία καθοδηγείτο από το Βερολίνο, ο τουρκικός όχλος στα Χανιά άρχισε τις ταραχές με εμπρησμό τής Ελληνικής συνοικίας τής πόλης και με οργανωμένες σφαγές. Ταυτόχρονα εξεγέρθηκαν οι μωαμεθανοί σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
……….Μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου 1897, κατέπλευσαν στην Κρήτη πολεμικά μας υπό τον Ναύαρχο Ράϊνεκ και μοίρα τορπιλοβόλων υπό τον πρίγκιπα Γεώργιο. Η δράση τού στόλου μας περιορίστηκε στην προστασία τού άμαχου πληθυσμού. Επειδή όμως η κατάσταση στο νησί εκτραχυνόταν και οι εξελίξεις ήταν απρόβλεπτες, διατάχτηκε ο Συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, να συγκροτήσει στρατιωτική δύναμη και να προβεί στην αποκατάσταση τής τάξης στο νησί. Μεταξύ των αξιωματικών που παρουσιάστηκαν και εντάχθηκαν εθελοντικά, ήταν και ο ανθυπολοχαγός πεζικού Γεράσιμος Δανάλης, 18 μόλις μήνες απόφοιτος τής Σχολής Ευελπίδων.
……….Ο Γεράσιμος Δανάλης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1873 στο Ληξούρι τής Κεφαλλονιάς. Ήταν γιός τού πλοιάρχου Κοσμά Δανάλη και τής Αιμιλίας Δανάλη το γένος Σερδή. Εξαίρετος μαθητής στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στις 19 Σεπτεμβρίου 1890 όπου μαθήτευσε επί πενταετία. Yπήρξε άριστος Εύελπις, με λαμπρές επιδόσεις, τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην στρατιωτική του εκπαίδευση. Αποφοίτησε δεύτερος στις 30 Ιουλίου τού 1895 και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός πεζικού.
……….Το πρωί τής 7ης Φεβρουαρίου 1897, ο λόχος των ευζώνων υπό τον λοχαγό Ραπτάκη τοποθετήθηκε στους οχυρούς λόφους Μονοκούμαρο και Μονοδένδρι, όπου αμύνονταν ήδη οι Κρήτες Π. και Δ. Φανδρίδης με τους άνδρες τους. Η τουρκική δύναμη ανερχόταν σε 6.000 άνδρες και είχε 14 ορεινά πυροβόλα Το αριστερό των Ελλήνων, όπου μαχόταν ο ανθυπολοχαγός Γεράσιμος Δανάλης επικεφαλής τής διμοιρίας του, ήταν αντιμέτωπο με το δεξιό των Τούρκων όπου μάχονταν οι Τουρκοκρήτες σθεναρά, καλυπτόμενοι από μικρό ελαιώνα, ξερολιθιές και μεμονωμένες κατοικίες.
……….Ο Δανάλης με την διμοιρία του προχωρούσε με άλματα, εκκαθαρίζοντας μία-μία τις “φωλιές” των Τουρκοκρητών, οι οποίοι αντιστέκονταν με πείσμα. Άλλωστε, ήταν και οι τελευταίοι που εγκατέλειψαν το πεδίο τής μάχης, όταν η υπόλοιπη τουρκική δύναμη είχε πλέον συντριβεί. Στην εκπόρθηση τής τελευταίας ξερολιθιάς, όπου είχαν συμπτυχθεί και όλοι οι υποχωρούντες, ο αγώνας ήταν φοβερός. Εκεί, “εντός των τάξεων”, επικεφαλής τής διμοιρίας του, μαχόμενος γενναίως έπεσε ο Γεράσιμος Δανάλης, όπως αναφέρει και ο Συνταγματάρχης Βάσσος. Εκεί φονεύθηκε και ο συνάδελφός του ανθυπολοχαγός Τριγγέτας. Ο τρίτος φονευθείς ανθυπολοχαγός, ο Σαράτσογλου, έπεσε κατά την εκπόρθηση του στρατώνα των Τούρκων.
……….Οι Έλληνες είχαν πλέον των 100 νεκρών. Έπεσαν πολλοί Κρήτες αγωνιστές, στρατιώτες και υπαξιωματικοί. Αλλά οι Τούρκοι κατατροπώθηκαν. Άφησαν πάνω από 600 νεκρούς στο πεδίο τής μάχης και έφυγαν δρομαίως προς Χανιά.
……….Η σορός τού Γεράσιμου Δανάλη ακολούθησε το στράτευμα και ο νεκρός ήρωας αναπαύθηκε στο κοιμητήριο τού χωριού Πλατανιάς. Ο ανθυπολοχαγός Γεράσιμος Δανάλης δεν ξαναείδε την Κεφαλλονιά, δεν ξαναείδε τους γονείς του, δεν έκανε οικογένεια, δεν κράτησε στην αγκαλιά του παιδιά. Ακολουθώντας τα ηρωικά βήματα των προγόνων μας έπεσε υπέρ πατρίδος «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος», όπως και τόσοι άλλοι ήρωες, γιά να είναι η πατρίδα ελεύθερη και να μπορούμε να τα κάνουμε εμείς όλα αυτά, εμείς και τα παιδιά μας. Προς τιμήν τού ήρωα, η Τάξη ανθυπολοχαγών 2003 τής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ονομάστηκε Τάξη Γεράσιμου Δανάλη.