.
.
Ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά την διάρκεια τής τουρκοκρατίας και στην Επανάσταση τού 1821
.
Τού Ταξχου Ιωάννη Κ.Πασχαλίδη
,
……….[ ] Στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες οπλαρχηγοί τής Πελοποννήσου στην Μονή τής Αγίας Λαύρας, κήρυξαν την Επανάσταση με την ευλογία τού Παλαιών Πατρών Γερμανού. Επιλέχθηκε γιά ψυχολογικούς λόγους η ημερομηνία τής 25ης Μαρτίου, καθόσον συνέπιπτε με την θρησκευτική εορτή τού Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου, τής Υπερμάχου Στρατηγού τού Ελληνισμού. Έτσι το Εθνικό συναίσθημα, ενισχυόταν με την θρησκευτική πίστη και την βοήθεια τού Θεού.
……….[ ]Ο Παπαφλέσσας κατά την διάρκεια τού μακρού προπαγανδιστικού του έργου, είχε συνηθίσει να λέει υπερβολές. Η ικανότητά του να ξεσηκώνει τον κόσμο, τού έδωσε τον χαρακτηρισμό «πυρπολητής των ψυχών». Παντού κατηχούσε φανερά και ανακοίνωνε ότι έφθασε η μεγάλη στιγμή. Εμπλέκοντας με πραγματικά θαυμαστό τρόπο τις αλήθειες με τα ψέματα, ξεσήκωνε τους πληθυσμούς στο πέρασμά του. Γιἀ να ξεσηκώσει τα νησιά σε επανάσταση, συμβούλευσε τα τοπικά μέλη τής Φιλικής Εταιρείας, όταν ξεσπάσει η Επανάσταση να διασπείρουν φήμες ότι η Ύδρα συμμετείχε σε αυτήν.
……….[ ]Εντυπωσιακό στρατήγημα κλίματος δυνάμεως ήταν η παρακάτω πράξη τού Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το 1826, αφού κατανίκησε τον Μουσταφάμπεη, απέκοψε 1.500 κεφάλια οθωμανών και σχημάτισε με αυτά πυραμίδα σε λοφίσκο πλησίον τής Αράχωβας με αποτέλεσμα την ηθική ενίσχυση των Ελλήνων και την αποθάρρυνση των εχθρών.
……….[ ]Σε κάθε μάχη που οι αντίπαλοι έρχονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, ακούγονται κι από τις δύο μεριές φοβέρες, βλαστήμιες και βρισιές, με σκοπό τον ψυχολογικό επηρεασμό τού αντιπάλου. Ο Καραϊσκάκης δεν δίσταζε να υποδεικνύει τα οπίσθιά του στους τούρκους ως ένδειξη περιφρόνησης, τραυματισθής μάλιστα κάποια στιγμή από αντίπαλο, στην μάχη τού Κομποτιού.
……….Σχετικά αναφέρεται το τέχνασμα τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος κατά την διάρκεια τής πολιορκίας τής Τρίπολης, περιέφερε την νύκτα γύρω από αυτήν, πρόβατα με δεμένα κεριά στα κέρατα, ώστε οι τούρκοι να νομίζουν γιά αφικνούμενους Έλληνες. Με το εφαρμοζόμενο τέχνασμα επεδίωκε να δημιουργήσει «στάση» στους τούρκους, ότι πολιορκούνται από ισχυρό Ελληνικό στράτευμα και ότι κάθε διάθεση γιά συνέχιση τάς άμυνας τάς Τρίπολης ήταν περιττή.
……….[ ]Στην πολιορκία τής Ακροκορίνθου, χρησιμοποίησε την επιτυχημένη τακτική τού «διαίρει και βασίλευε». Άρχισε μυστικές διαβουλεύσεις με είκοσι Λαλαίους κεχαγιάδες, ώστε να παραδοθούν. Οι τελευταίοι εξήλθαν κρυφά από το κάστρο και παραδόθηκαν. Ακολούθησαν οι αλβανοί οι οποίοι συμφώνησαν να φυγαδευτούν από τον Κολοκοτρώνη.
……….[ ]Ο Νικηταράς στην μάχη στα Δερβενάκια, πυροβόλησε το φορτίο μίας καμήλας, αντιλαμβανόμενος ότι επρόκειτο γιά πυρίτιδα. Ο εκκωφαντικός θόρυβος τής έκρηξης, προκάλεσε αναστάτωση στον τουρκικό στρατό. Τα υποζύγια και τα άλογα αφηνίασαν και έτρεχαν ασυγκράτητα καταπατώντας τους στρατιώτες. Η τάξη τής τουρκικής πορείας παρέλυσε. Οι στρατιώτες δεν αντιλήφθηκαν την αιτία τής επίθεσης και την απέδωσαν σε αιφνιδιαστική επίθεση που δέχθηκαν από διαφορετικό σημείο. Μη υπακούοντας στους αξιωματικούς τους, οι τούρκοι άρχισαν να τρέχουν γιά να εξέλθουν το γρηγορότερο από τα στενά χωρίς να πυροβολούν. Στην συνέχεια ο Νικηταράς επιτέθηκε στους τούρκους και επί μία ημέρα αποδεκάτιζε αντιπάλους εμψυχώνοντας τον εαυτό του αλλά και τους συμπολεμιστές του με το σύνθημα «κουράγιο Νικήτα, μη ξεχνάς, τούρκους σφάζεις».
……….Η παράτολμη ενέργεια αντεκδίκησης τού πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, που είχε ως κατάληξη την καταστροφή τής τουρκικής ναυαρχίδας στην Χίο και τον θάνατο τού ναυάρχου Καρά Αλή, είχε ως ψυχικό αποτέλεσμα την ανύψωση τού ηθικού των Ελλήνων.