,
.
Ο διεθνής Κριμαϊκός Πόλεμος και τα επακόλουθα συγκλονιστικά γεγονότα στην Ελλάδα.
,
……….[ ] Μόλις εγνώσθη ότι η Ρωσία εκστρατεύει κατά τής τουρκίας υπέρ των Ορθοδόξων Ελλήνων, συγκίνηση κατέλαβε το Πανελλήνιο. Είχαμε στηρίξει στην νίκη των Ρώσων κατά των τούρκων πολλές ελπίδες γιά απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων. Ατυχώς όμως οι ελπίδες μας διαψεύσθηκαν.
……….Κατά τις αρχές λοιπόν τού Ιανουαρίου τού 1854, η νότιος Ήπειρος επαναστάτησε και εκήρυξε την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Οι επαναστάτες ύψωσαν κυανή σημαία με λευκό σταυρό επί τού οποίου εγράφη το αήττητο χριστιανικό σήμα «Εν τούτω νίκα». Εκατέρωθεν δε τού σταυρού το αιώνιο δόγμα των Ελλήνων: “Ελευθερία ή θάνατος”.
……….Σε λίγο, ο υιός τού ήρωα Καραϊσκάκη, Σπυρίδων, αξιωματικός τού Ελληνικού Στρατού, εισήλθε με πολλούς στρατιώτες στην νότια Ήπειρο γιά να ενισχύσει την επανάσταση η οποία προόδευε νικηφόρως. Κατελήφθη η Άρτα, ύστερα από μεγάλη μάχη κατά την οποία κατενικήθη η τουρκαλβανική φρουρά. Στην συνέχεια η επανάσταση επεξετάθη και στην βόρεια Ήπειρο. Μετά από λαμπρή νίκη στα Πέντε Πηγάδια, οι τούρκοι ενεκλείσθησαν στα Γιάννενα. Εθελοντές έσπευδαν από παντού στην Ήπειρο και από αυτή ακόμη την Ζάκυνθο που τελούσε υπό Αγγλική κατοχή. Παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις των Άγγλων, εισήλθαν στην Ήπειρο χίλιοι εθελοντές.
……….Περί τα μέσα Φεβρουαρίου 1854, η επανάσταση διαδόθηκε από την απελευθερωθείσα Ήπειρο, στην Θεσσαλία, ενώ η φλόγα επεξετάθη και στην Μακεδονία (Χαλκιδική-Γρεβενά-Όλυμπο) από τα μέσα Μαρτίου. Ο ολόψυχος ενθουσιασμός των Ελλήνων, ιδίως στην Αθήνα, ενετάθη στον ύψιστο βαθμό. Ανώτατοι αξιωματικοί παρητούντο από τής θέσεώς των, συγκροτούσαν εθελοντικά σώματα και έσπευδαν εις ενίσχυση τής επαναστάσεως. Έτσι κατά τον Μάρτιο τού 1854, ολόκληρος η Ήπειρος και η Θεσσαλία είχαν ελευθερωθεί.
……….
……….
……….Η τουρκία, λόγω τής εμπολέμου καταστάσεως προς την Ρωσίαν δεν μπόρεσε να στείλει στρατόν γιά να καταστείλει την επανάσταση. Αλλά δυστυχώς ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η τουρκία, το κατόρθωσαν οι δύο χριστιανικές Δυνάμεις τής Ευρώπης, Αγγλία και Γαλλία με έντονη και άμεση δράση κατά τής μικρής Ελλάδος. Οι πρέσβεις των, επίεζαν συνεχώς και έντονα την Κυβέρνηση με απειλές κατά του θρόνου, απαιτούντες να αποκηρύξει την Ελληνική επανάσταση και να ανακαλέσει τα εθελοντικά σώματα.
……….Εν τούτοις, ο Όθων, έμενε ανένδοτος, διότι επίστευε ότι εστάλη από την Θεία Πρόνοια γιά να απελευθερώσει τις υπό τουρκικό ζυγό ελληνικές χώρες. Διά τούτο οι στόλοι Αγγλίας και Γαλλίας, κατέλαβαν τον Πειραιά, την Πάτρα και άλλα ελληνικά λιμάνια, εκήρυξαν αποκλεισμό της Ελλάδος και άρχισαν νηοψίες σε Ελληνικά πλοία.
……….Το πρώτο ελληνικό πλοίο, συνελήφθη υπό των Άγγλων στην Μάλτα, φέρον 9.000 όπλα με προορισμό το ελληνικό κράτος που τα είχε αγοράσει από την Γαλλία.. Τα όπλα κατεσχέθησαν. Στην συνέχεια οι έρευνες στα ελληνικά πλοία επεξετάθησαν και σε άλλα είδη. Όταν έβρισκαν τρόφιμα ή φάρμακα με προορισμόν την Ελλάδα, τα έριπταν στην θάλασσα.
……….Ο ελληνικός λαός περιήλθε σε μαρτυρική ζωή, στερούμενος των πάντων και αυτού τού επιούσιου άρτου και των φαρμάκων. Και το πλέον φρικιαστικόν έλαβε χώραν όταν απεβιβάσθησαν στον Πειραιά γαλλικά αποικιακά στρατεύματα. Δεν ετήρησαν τις υγειονομικές διατάξεις που είχε καθορίσει ο αείμνηστος Καποδίστριας και έτσι μετέδωσαν την χολέρα στον Πειραιά και την Αθήνα. (Μεταξύ των χιλιάδων θυμάτων της ήταν και ο Μεγάλος Δάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος).
-
Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com
-
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε γιά την: συμμετοχή τού Αγωνιστή τού ’21 Χριστόδουλου Χατζηπέτρου στον πόλεμο τής Κριμαίας
-
Πηγή κεντρικής εικόνας: https://commons.wikimedia.org/