ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ (+14/3/1957)

.

14-3-1957-pallikarides-evagoras

………

Ο Παλληκαρίδης Ευαγόρας (Βαγορής), γεννήθηκε στο χωριό Τσάδα, τής επαρχίας Πάφου, στις 27 Φεβρουαρίου 1938. Απαγχονίστηκε ξημερώματα τής 14ης Μαρτίου 1957, στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Γονείς: Μιλτιάδης Παλληκαρίδης και Αφροδίτη Παπαδανιήλ.  Αδέλφια: Ελευθέριος, Ανδρέας, Γεωργία, Μαρούλλα.

……….Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Τσάδας και στην Νεοφύτειο Αστική Σχολή Κτήματος. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Παιδί πολύ προικισμένο, μάς άφησε ένα πλούσιο πνευματικό έργο. Η δράση του γιά την απελευθέρωση τής Κύπρου, άρχισε τον Ιούνιο τού 1953 κατά τούς εορτασμούς γιά την στέψη τής Βασίλισσας Ελισάβετ.

……….Κατέβασε από τα προπύλαια τού σταδίου τής πόλης την αγγλική σημαία και πρωτοστάτησε στην οργάνωση μεγάλης διαδηλώσεως, με αποτέλεσμα την ματαίωση των εορτασμών.

……….Όταν οι συλληφθέντες σχετικά με το πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος» μεταφέρονταν στο δικαστήριο, ο Ευαγόρας με είκοσι φίλους του όρμησαν εναντίον των αστυνομικών γιά να τούς αποσπάσουν από τα χέρια τους.

……….Στις 22 Ιουνίου 1955 ηγήθηκε τής ομάδας επιθέσως εναντίον τού δικαστηρίου Πάφου και στην συνέχεια εναντίον τού Άγγλου Διοικητή Κρην Μπέη.

……….Τον Αύγουστο τού 1955, σε εκδρομή του στην Ελλάδα, τού δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθεί γιά την χρήση όπλου και κατόρθωσε να φέρει μαζί του ένα περίστροφο. Τον Νοέμβριο τού 1955, σε μαθητική διαδήλωση, κτύπησε Άγγλους στρατιώτες ελευθερώνοντας από τα χέρια τους συμμαθητή του. Συνελήφθη και διατάχθηκε να παρουσιαστεί σε δίκη στις 6 Δεκεμβρίου. Γιά ν’ αποφύγει την καταδίκη, κατέφυγε στην μονή Αγίου Νεοφύτου την προηγουμένη τής δίκης και ενώθηκε με την ανταρτική ομάδα τής περιοχής στην τοποθεσία Άππης, μεταξύ Κισσόνεργας – Τάλας.

……….Μετά τα γεγονότα αυτά, επικηρύχθηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Τον Μάρτιο τού 1956, προωθήθηκε σε κρησφύγετο στο δάσος κοντά στο χωριό Λυσός προς την περιοχή Άγιος Γεώργιος. Πήρε μέρος σε πολλές επιθέσεις και δολιοφθορές εναντίον των Άγγλων στην περιοχή αυτή.

……….Το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου 1956, σε μία μετακίνηση τής ομάδας του από την περιοχή τού Σταυρού τής Ψώκας προς την περιοχή τής Λυσού, βρέθηκε αντιμέτωπος με αγγλική περίπολο, που εκινείτο με σβησμένα τα φώτα πορείας στον δρόμο μεταξύ Λυσού και Σταυρού τής Ψώκας κοντά στην Λυσό, στην περιοχή Κόπες, και συνελήφθη κρατώντας όπλο τύπου «μπρεν», το οποίο βρισκόταν σε συντήρηση μέσα σε γράσο. Καταδικάστηκε γιά τούτο σε θάνατο. Στον δικαστή που τού ανακοίνωσε την καταδίκη του, είπε : «Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε. Ό ,τι έκαμα, το έκαμα ως Έλλην Κύπριος που αγωνίζεται γιά την Ελευθερία του».  Είναι ο τελευταίος που ανέβηκε στο ικρίωμα τής αγχόνης.

13-3-1957-miltiadis-pallikaridis

……….Όταν μετά από πολλές προσπάθειες τού πατέρα του, Μιλτιάδη Παλληκαρίδη, να τον δεί, τέθηκε από τούς Άγγλους ο όρος (ως απαραίτητη προϋπόθεσι γιά να δεί τον Ευαγόρα) να τον πείσει να προδώσει αντάρτες, ο πατέρας Μιλτιάδης απάντησε : «Υπό τοιαύτας συνθήκας, αρνούμαι να δω το παιδί μου». Το ίδιο απάντησε και η μητέρα του Αφροδίτη.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο

Ἡ ἀδελφή τοῦ Ἥρωα Εὐαγόρα, διηγούμενη τὶς τελευταῖες του στιγμές, σκιαγραφεῖ τὸ ἦθος, τὴν ἀνδρεία καὶ τὸ ἀδούλωτο πνεῦμα τοῦ Ἕλληνα ἀγωνιστῆ.

2 απαντήσεις στο “ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ (+14/3/1957)”

  1. Αγαπημένε μου Ευαγόρα Παλληκαρίδη και όλοι οι αγαπημένοι ηρωομάρτυρες της Κύπρου μας, αιωνία σας η μνήμη! Πρεσβεύετε υπέρ αναπαύσεως​ της ψυχής του δασκάλου μου της Δ’ Δημοτικού, Ανδρέα, (Αθήνα), ο οποίος μας μίλησε για τον αγώνα σας!

Αφήστε μια απάντηση