ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

 

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛM

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ, ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

,

(…) Η διαδοχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ στην αμερικανική προεδρία από τον Χάρυ Τρούμαν, σηματοδότησε και την αλλαγή στάσης έναντι της ΕΣΣΔ. Ο νέος πρόεδρος, ακολουθώντας μία πιο σκληρή πολιτική, θέλησε να περιορίσει την επιρροή των Σοβιετικών στο μεταπολεμικό σκηνικό. Αυτή η μεταβολή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, εκφράσθηκε πολύ εύστοχα από τον διπλωμάτη Τζώρτζ Κένναν, εμπνευστή του δόγματος «ανάσχεσης του σοβιετικού επεκτατισμού».

Το καλοκαίρι του 1947, ο Κένναν, στέλεχος της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Μόσχα, δημοσίευσε ανώνυμα (ως «κ.Χ») στο περιοδικό «Foreign Affairs», ένα άρθρο του που επηρέασε τη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ κατά την πρώτη φάση του Ψυχρού Πολέμου. Ο Κένναν υποστήριζε πως την ισορροπία ισχύος στον πλανήτη, καθόριζαν πέντε μεγάλα βιομηχανικά και στρατιωτικά κέντρα : οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Κεντρική Ευρώπη γενικότερα, καθώς και η Ιαπωνία.

Εάν οι ΗΠΑ κατόρθωναν να συμβάλουν οικονομικά στην ανόρθωση των τριών από αυτά (της Βρετανίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας), θα μπορούσαν να επικρατήσουν έναντι της ΕΣΣΔ που ήλεγχε μόνο το ανατολικό τμήμα της κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα ο Κέναν, πίστευε πως ήταν αναγκαία η διατήρηση εκτός Σοβιετικής επιρροής και άλλων σημείων του πλανήτη, όπως η Λατινική Αμερική, το Ιράν, αλλά και χώρες της Μεσογείου όπως η Ελλάδα και η τουρκία…

(…) Οι ιδέες του Κένναν βρήκαν πρακτική εφαρμογή στην πρώτη αναμέτρηση της νέας ψυχροπολεμικής περιόδου που βρισκόταν σε εξέλιξη και που δεν ήταν άλλη από την εμφύλια σύρραξη στην Ελλάδα.

(…) Όταν τον Φεβρουάριο του 1947 (24/2)**, οι Βρετανοί ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά τους Αμερικανούς πως από τον Μάρτιο του ιδίου έτους, θα έπαυαν κάθε ενίσχυση προς Ελλάδα και τουρκία, οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν και μετά από διαβουλεύσεις, η αμερικανική κυβέρνηση δια στόματος του προέδρου Χάρυ Τρούμαν, εξήγγειλε [12/3], μία σειρά μέτρων, προκειμένου να συνδράμει τις χώρες που επιθυμούσαν να «αντισταθούν στον κομμουνισμό»….

,

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.e-istoria.com

.

**(Στις 24/2/1947, ο Βρετανός Πρέσβης στις ΗΠΑ γνωστοποίησε στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών την αδυναμία της Βρετανίας να συνεχίσει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μετά τις 31/3/1947).

 

Αφήστε μια απάντηση