ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΗΛΙΑΣ (+2/9/1958)

.

2-9-papakyriaku-hlias

.

Παπακυριακού Ηλίας. Γεννήθηκε στο χωριό Λυθράγκωμη, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 25 Ιανουαρίου 1938. Έπεσε στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 στην μάχη τού Αχυρώνα στο Λιοπέτρι. Γονείς: Γεώργιος και Μαρία Παπακυριακού. Αδέλφια: Ιωάννης, Ανδριανή, Νίκος, Ευτυχία και Βάσω.

……….Ο Ηλίας τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λυθράγκωμης και ήταν μαθητής τής πέμπτης τάξης τού Γυμνασίου Αμμοχώστου, όταν κατατάχθηκε στην ΕΟΚΑ, στις ομάδες κρούσεως Αμμοχώστου, και έλαβε μέρος σε βομβιστικές επιθέσεις. Καταζητήθηκε προτού τελειώσει το Γυμνάσιο και κρυβόταν. Τον Μάρτιο τού 1957 τού ανατέθηκε ο υποτομέας Άσκειας (Άσσιας) και των γύρω χωριών, όπου και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα. Μία από τις ενέργειές του, ήταν και η αρπαγή γαλλικών αυτομάτων όπλων από άνδρες τού γαλλικού αποσπάσματος που είχαν κάμει επέμβαση στο Σουέζ.

……….Το καλοκαίρι τού 1958, οι τούρκοι εξαπέλυσαν μεγάλης έκτασης επιθέσεις εναντίον των ελληνικών περιουσιών. Ο Ηλίας Παπακυριακού προέβη σε οργάνωση πολιτοφυλακής των Ελλήνων στα χωριά τής περιοχής Βιτσάδας-Μαραθόβουνου, οργανώνοντας και επιθέσεις τής ΕΟΚΑ στην περιοχή και περιορίζοντας έτσι την δραστηριότητα των τούρκων κατοίκων των χωριών Κνώδαρα, Κιάδος (Τζάος), Ψυλλάτος.

……….Στις 13 Ιουλίου 1958, με την προσωπική του καθοδήγηση, οι αγωνιστές τής Άσκειας ανατίναξαν την υδραντλία, τα υποστατικά και τις υδατοδεξαμενές που ύδρευαν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των Άγγλων, στον αστυνομικό σταθμό Βατιλής.

……….Στις 31 Ιουλίου 1958, ο Ηλίας Παπακυριακού με ένα συναγωνιστή του, σε μία μετακίνησή τους από το χωριό Μουσουλίτα προς τον Μαραθόβουνο, ενέπεσαν σε αγγλική περίπολο και αντάλλαξαν πυροβολισμούς, από τούς οποίους ο Παπακυριακού πληγώθηκε στο πόδι. Ο συναγωνιστής του, που νόμιζε ότι ο σύντροφός του είχε σκοτωθεί, κατέφυγε στην ανταρτική ομάδα τού Φώτη Πίττα, την οποία παρότρυνε να επιτεθεί εναντίον των Άγγλων στην Λύση, την 1η Αυγούστου 1958. Στην επίθεση πήρε μέρος και ο ίδιος.

……….Οι Άγγλοι επέβαλαν δεκαπενθήμερο κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον Ηλία Παπακυριακού, ο οποίος, αν και πληγωμένος, κρύφτηκε με άλλο συναγωνιστή του, επίσης καταζητούμενο, σε αχυρώνα στην Άσκεια, υπό την προστασία δύο κοριτσιών.

……….Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, ο Ηλίας περικυκλώθηκε από Άγγλους στρατιώτες, μαζί με τούς ήρωες Ανδρέα Κάρυο, Φώτη Πίττα και Χρίστο Σαμάρα, σε αχυρώνα τού Λιοπετρίου, όπου πολέμησαν και έπεσαν ένδοξα, όταν επιχείρησαν έξοδο από τον Αχυρώνα.

***

Πηγή κειμένουΚέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση