Ο ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (1/9/1905-31/12/1906)

,

.

……….Ο Ίων Δραγούμης διετέλεσε υποπρόξενος τής Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη από την 1η Σεπτεμβρίου 1905 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1906, διαμένοντας στην νεοσύστατη πόλη συνολικά γιά δεκαέξι μήνες. Την περίοδο εκείνη κατά την διάρκεια τού Θρακο- Μακεδονικού Αγώνα και στις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων, το υποπροξενείο τής Αλεξανδρουπόλεως έπαιζε σημαντικό ρόλο στο συντονισμό τής ένοπλης δράσης των Ελλήνων τής Θράκης.

Διόροφο κτίριο το οποίο βρίσκονταν στην γωνία των οδών Κ.Παλαιολόγου και 14ης Μαΐου και στέγασε το Ελληνικό Προξενείο μετά το 1908. Από το 1901 έως το 1905, στέγαζε το Αγγλικό Προξενείο. Όταν η πόλη απελευθερώθηκε το 1920, το κτίριο μετατράπηκε στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”. Κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ’80.

……….Η παράλια θέση τής μικρής πόλης, ήταν ιδανική γιά την παράνομη μεταφορά πολεμοφοδίων από την Ελλάδα.  Ο Ίων Δραγούμης γιά να αντιμετωπίσει τις ενέργειες των κομιτατζήδων, κατόρθωσε να συσπειρώσει το σύνολο τής ελληνικής κοινότητας της Αλεξανδρουπόλεως.

……….Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, ήλθε σε επαφή με τους προέδρους εργατικών, αγροτικών, υπαλληλικών και επαγγελματικών σωματείων ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με εξέχουσες προσωπικότητες τής επιστήμης και τού εμπορίου, αναπτύσσοντας συνωμοτική δράση. Γιά να ανακουφίσει τα δεινά των Ελλήνων προσφύγων από την Βόρεια Θράκη, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξ αιτίας των βουργάρικων διωγμών, πρότεινε την ίδρυση ελληνικής Γεωργικής Τράπεζας με στόχο την αγορά γης και την αποκατάσταση των ξεριζωμένων. Θεωρούσε καταλληλότερη γιά τον σκοπό αυτό την περιοχή Φερών- Αλεξανδρουπόλεως- Μάκρης. Γιά την υλοποίηση τού παραπάνω σχεδίου, προσέγγισε τον Αυστριακό Βλάσσιο Σούχωρ, που υπήρξε πρόξενος τής Αυστρίας και είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία, όμως οικονομικές δυσχέρειες ακύρωσαν την προσπάθειά του.

Το εκπληκτικής ομορφιάς, μεγαλοπρεπέστατο διόροφο κτίριο επί της οδού Β.Γεωργίου υπήρξε προξενείο της Αυστρο-Ουγγαρίας, της Περσίας και αργότερα έγινε το ξενοδοχείο “Grand Hotel London”. Πολλοί το θυμούνται και ως “Μέγαρο Σούχωρ” από τον υποπρόξενο της Αυστροουγγαρίας Βλάσσιο Σούχωρ.

……….Οι εμπειρίες από την υπηρεσία του στην Αλεξανδρούπολη, στάθηκαν βιωματικό υλικό γιά αρκετά κείμενά του. Κρατούσε σημειώσεις που αργότερα συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο του «Ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες» . Κυρίως όμως στην διπλωματική του θητεία τής περιόδου αυτής, οφείλεται το έξοχο λογοτεχνικό αφήγημα «Σαμοθράκη»  εφόσον τότε επισκέφτηκε το νησί. Πρωτοδημοσιεύτηκε στον « Νουμά»  το 1909. Στην ίδια επίσκεψη χρωστάμε και την διάσωση μέρους τού αρχείου τού λογίου τής Σαμοθράκης, Νικολάου Β. Φαρδύ (1853-1901), που σήμερα φυλάσσεται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Ο Ίων Δραγούμης μάλιστα αφιερώνει στον Φαρδύ και ένα ολόκληρο κεφάλαιο τού βιβλίου του γιά την Σαμοθράκη.  

 ***

Αφήστε μια απάντηση