
10 Μαρτίου
1544.—Οι τούρκοι στην Θεσσαλονίκη καίνε ζωντανό τον ιεροεθνομάρτυρα Μιχαήλ Μαυρουδή από την Γράνιτσα τής Ευρυτανίας, αρτοποιό στο επάγγελμα. (Ως ημέρα τού μαρτυρίου του, θεωρείται η 21η Μαρτίου, όμως, η Εκκλησία μας τιμά σήμερα την τελευτή του. Έχει καταγραφεί στο Μ. Ευχολόγιο ως ημέρα μαρτυρίου του και η 10η τού αυτού μηνός (π. ημ.) τού έτους 1544. Εκ τούτου, πολλοί συναξαριστές αναγράφουν αυτήν την ημερομηνία ως ημέρα μαρτυρίου. Αναφέρεται επίσης ως έτος το 1547).
1654.—Την νύκτα 10 προς 11 τού μήνα, ένας ιδιαίτερα μεγάλος σεισμός έπληξε την νήσο Σκιάθο. Παρά τα 6,0 Ρίχτερ δεν σημειώθηκαν αξιόλογες καταστροφές, αν και, σύμφωνα με την «ενθύμηση» Μοναχού τής Ιεράς μονής Ευαγγελισμού στο νησί, οι δονήσεις είχαν διάρκεια όλη την νύκτα.
1770.—Οι Μανιάτες τής δυτικής λεγεώνας, παραβιάζοντας την ρωσο-τουρκική συμφωνία παραδόσεως τής Κυπαρισσίας, έσφαξαν όλους τους τούρκους και πυρπόλησαν την πόλη. Η δυτική λεγεώνα συγκροτούμενη από 200 Έλληνες χωρικούς και 12 Ρώσους στρατιώτες, είχε διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Πέτρο Δολγορούκωφ και αρχηγούς των Ελλήνων, τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη και τον καπετάνιο τής Αβίας, Κουμουνδούρο. Η δυτική λεγεώνα στις αρχές Μαρτίου κατευθύνθηκε προς την Καλαμάτα, την οποία ο Μπενάκης προσποιήθηκε ότι παρέδωσε, και από εκεί ξεχύθηκε στην μεσσηνιακή πεδιάδα. Οι άνδρες τής λεγεώνας λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα σπίτια των τούρκων, σφάζοντας όσους έπεφταν στα χέρια τους. Αφού κορέσθηκε έτσι το μίσος των υπόδουλων, η λεγεώνα ανασυγκροτήθηκε, κατευθύνθηκε στο Λεοντάρι όπου το κυρίευσε εύκολα και στράφηκε έπειτα προς την Κυπαρισσία (Αρκαδία). Οι τούρκοι υπερασπιστές της, έσπευσαν να παραδοθούν υπόσπονδοι, με μοναδικό όρο να μεταφερθούν σώοι σε ένα νησί τού Αιγαίου. Ο Δολγορούκωφ υποσχέθηκε να σεβαστεί την ζωή τους, οι Μανιάτες όμως, παρασπονδώντας, τους έσφαξαν όλους και πυρπόλησαν την πόλη (10/21 Μαρτίου).
.—Τμήμα τού ηνωμένου συμμαχικού στόλου, εμφανίζεται εμπρός στα κάστρα τής Κορώνης.
1674.—Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 Ρίχτερ, πλήττει την Θεσσαλία και τα όμορα νησιά.
1779.—Συνθήκη τού Αϊναλή Καβάκ. Σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα στην Μαύρη Θάλασσα αρκεί τα πλοία τους να έφεραν την ρωσική σημαία. Η Συνθήκη Αϊναλή Καβάκ συμπλήρωσε την τού Κιουτσούκ Καϊναρτζή και ρύθμισε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των Στενών.
1789.—Ο τύραννος των Αθηνών, Χασεκής, απαγχονίζει τους πρόκριτους Πέτρο Πιττάκη και Νικόλαο Μπάρμπανο.
1821.—Οι πρόκριτοι Αχαΐας, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων συνέρχονται στην μονή τής Αγίας Λαύρας, υπό την προεδρία τού Παλαιών Πατρών Γερμανού. Σε αυτή την σύναξη συνεστήθη η λεγόμενη «Αχαϊκή Τριανδρία» από τους Παλαιών Πατρών Γερμανό, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λόντο, γιά την προπαρασκευή τού απελευθερωτικού Αγώνα.
1822.—«Ἀπόβασις τοῦ Λυκούργου Λογοθέτου μετὰ 2.500 ὁπλοφόρων εἰς Χῖον». Ο Λυκούργος Λογοθέτης αποβιβάζεται στην Χίο με 2.500 οπλοφόρους και επαναστατεί την νήσο.
1824.—Ο Ιταλός Φιλέλληνας Ιωσήφ Κιάππε (Giuseppe Chiappe) εκδίδει στην Ύδρα γιά πρώτη φορά, την εφημερίδα «Φίλος τού νόμου». Η έντυπη αυτή έκδοση σταμάτησε την κυκλοφορία της τρία χρόνια μετά, στις 27 Μαΐου τού 1827.
1826.—(5-12) «Πολιορκία τοῦ φρουρίου τῆς Καρύστου ὑπό Φαβιέρου».
.—Λόγω τού αποκλεισμού από τους τούρκους, εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια τού μεγάλου λιμού στο ηρωικό Μεσολόγγι.
1829.—«Ὑπεγράφη πρᾶξις παρὰ τῶν τριῶν συμμάχων Αὐλῶν Ἀγγλίας, Γαλλίας καὶ Ῥωσσίας περὶ ὁροθετικῆς γραμμῆς τῆς Ἑλλάδος, ἀμνηστείας καὶ μεταναστεύσεως, ἀμοιβαίας ἀσφάλειας καὶ περὶ παύσεως πάσης ἐχθροπραξίας Ἑλλήνων καὶ τούρκων». Περιείχε τον όρο ότι η Ελλάς θα τελούσε υπό την επικυριαρχία τής Υψηλής Πύλης και καθοριζόταν ετήσιος φόρος προς τον σουλτάνο 1.500.000 γρόσια. Οριζόταν συνοριακή γραμμή στο ύψος των κόλπων Αμβρακικού και Παγασητικού, ενώ προβλεπόταν επίσης κληρονομικός ηγεμόνας τής Ελλάδος, χριστιανός, αλλοδαπός. Δεν έπρεπε να έχει συγγένεια με τις βασιλικές οικογένειες των τριών Δυνάμεων, όμως, θα εκλεγόταν «κατά συναίνεσιν των τριών Αυλών και τής οθωμανικής Πύλης».
.—Οργανωμένη επίθεση εναντίον τού Αντιρρίου από τις Ελληνικές στρατιωτικές Δυνάμεις. Την θαλάσσια επίθεση ανέλαβε ο Μιαούλης με την φρεγάτα «Ελλάς», ενώ στην ξηρά αρχηγοί ήταν οι Τζαβέλλας, Χατζηπέτρος και άλλοι.
.—Με εντολή τής Κυβερνήσεως η οποία δημοσιεύτηκε στην «Γενική Εφημερίδα τής Ελλάδος», η Αστυνομία επιφορτίστηκε «[…] με την καταγραφήν και την φύλαξιν πάσης εγκαταλειφθείσης κινητής περιουσίας αποβιούντων μακράν τής εστίας των ή οπωσδήποτε μη καταλειπόντων γνωστούς τής Αστυνομίας κληρονόμους». Ο Αστυνόμος προέβαινε, με την παρουσία δύο μαρτύρων, «[…]εις απαρίθμησιν των εγκαταλειφθέντων αντικειμένων, ακολούθως δε συνετάσσετο πρακτικόν εις τριπλούν.» Το καθήκον τής Αστυνομίας θα ίσχυε μέχρι τον διορισμό «μνημόνων» τον Φεβρουάριο τού 1830. Ο Καποδίστριας υπήρξε εκπληκτικά αποτελεσματικός στον τομέα οργανώσεως τού Κράτους, μέσα σε ελαχιστότατο μάλιστα διάστημα.
1836.—«Ακαρνανικά». Η τύχη πλέον εγκαταλείπει οριστικά τους λησταντάρτες οι οποίοι δημιούργησαν το εν λόγω κίνημα. Στους Καρουσάδες η νίκη των σωμάτων τού Στρατού ήταν σαρωτική. Ο λήσταρχος Μπαϊρακτάρης έπεσε νεκρός, ενώ οι συμπλοκές τού σώματος Μαμούρη με τους λήσταρχους Γ. Πεσλή, Χοσάδα και άλλους επιβεβαίωσαν την πανωλεθρία. Από τις 10 Μαρτίου μέχρι τις 27 τού ίδιου μήνα, οι ληστές μέτρησαν 60 νεκρούς και περίπου 100 συλληφθέντες ή παραδοθέντες. Γύρω στους 400 χωρικούς οι οποίοι ακολούθησαν διά τής βίας (βλ. 18/2ου) τους κινηματίες, τους εγκατέλειψαν γιά να επανέλθουν στα ειρηνικά τους έργα. Τα ίδια περίπου θα πάθουν στις 14 τού μήνα (βλ. ημ.) οι αρχηγοί τού κινήματος στο Αγρίνιο.
1838.—Αιματηρές μάχες στρατιωτικών αποσπασμάτων με εγκληματίες ληστές, σε όλη την έκταση των συνόρων. Ως γνωστόν, χρόνια πλέον οι ληστές έβρισκαν ασφάλεια στο τουρκικό έδαφος, λειτουργώντας ως πιόνια των τούρκων υπαλλήλων όπως ορθότατα έθεσε ο μετέπειτα πρωθυπουργός Αλ. Κουμουνδούρος. Μία από τις πλέον σοβαρές μάχες έγινε στην θέση Θρίστηλα, διάρκειας 8 ωρών, μεταξύ συμμορίας 200 ληστών και τού 2ου ελαφρού τάγματος υπό τον αξιωματικό και ταγματάρχη Κλίμακα. Σε άλλη μάχη ο Στρατός αντιμετώπισε συμμορία 120 ληστών (…)
1846.—Σαν σήμερα θεμελιώθηκε το μεγάλο Εκπαιδευτήριο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, το οποίο ονομάσθηκε Αρσάκειον, προς τιμήν τού Ηπειρώτη Εθνικού Ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη, ο οποίος και χορήγησε το μεγαλύτερο μέρος τής δαπάνης. Τα σχέδια τού κτηρίου έγιναν από τον περίφημο αρχιτέκτονα τής εποχής, Λύσανδρο Καυταντζόγλου.
1854.—Έντονη δράση ανταρτικών σωμάτων στην Θεσσαλία και την Μακεδονία. Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με την τουρκία.
1870.—(ν. ημ.) Με φιρμάνι (διαταγή) τού σουλτάνου, Αβδούλ Αζίζ τής 10ης Μαρτίου 1870, ανακηρύχτηκε η βουργάρικη εξαρχία. Το άρθρο 10, προέβλεπε την δυνατότητα επεκτάσεως τού εξαρχάτου και πέρα από τις περιοχές που αναγνωρίστηκαν ως εξαρχικές, εάν το σύνολο ή τα 2/3 τουλάχιστον των κατοίκων τους επιθυμούσαν να υπαχθούν στην Εξαρχία. Το άρθρο αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως “μακιαβελικής συλλήψεως”, προετοίμαζε την διαίρεση μεταξύ των χριστιανικών πληθυσμών τής Χερσονήσου τού Αίμου και προωθούσε τον οξύ φυλετικό ανταγωνισμό. Ας σημειωθεί ότι το σουλτανικό φιρμάνι (διαταγή) είχε συντάξει ο Ρώσος Πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη, Στρατηγός Ιγνάτιεφ, γνωστός μισέλληνας και υποστηριχτής τού Πανσλαβισμού (βλ. 27/2 με το π.ημ.).
1878.—Γράφει ο Ντουάϊτ Λη γιά την Κύπρο: «[…] Η απόφαση γιά κατάληψη τής Κύπρου λήφθηκε σε κάποιο χρόνο μεταξύ 18 Απριλίου και 10 Μαρτίου (1878) κυρίως με ευθύνη τού συνταγματάρχου Χιούμ. (Ο Χιούμ ανήκε στις μυστικές υπηρεσίες τής Βρετανίας και είχε σταλεί στην τουρκία γιά μελέτη τής κατάστασης μεταξύ 1876-1877)».
1880.—Νέος πρωθυπουργός τής χώρας ο Χαρίλαος Τρικούπης. Ανέλαβε την αρχή από τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο.
1896.—Ολοκληρώνονται τα έργα κατασκευής τού δικτύου τού οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοφτού – Καλαβρύτων και πραγματοποιούνται τα εγκαίνιά του. Τα έργα ξεκίνησαν το 1889 επί κυβερνήσεως Χαρίλαου Τρικούπη.
1905.—Συνήλθε συνέλευση στον Θέρισο από τους Ελευθέριο Βενιζέλο, Κωνσταντίνο Φούμη και Κωνσταντίνο Μάνο, η οποία κήρυξε «[…] την πολιτικήν ένωσιν τής Κρήτης μετά τής Ελλάδος εις εν μόνον ελεύθερον συνταγματικόν κράτος». Η συνέλευση επέδωσε και σχετικό ψήφισμα στις Μεγάλες Δυνάμεις, στο οποίο υποστήριζε ότι το νόθο μεταβατικό καθεστώς εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη τού νησιού, αιτούμενη ως μόνη φυσική λύση τού κρητικού ζητήματος, την ένωση.
.—Με αφορμή την επανάσταση στο χωριό Θέρισος τής Κρήτης, ο Βρετανικός στρατός κατευθύνεται προς την νήσο.
1919.—Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στην Ρωσία μάχεται εναντίον των Μπολσεβίκων.
1920.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία ο Ελληνικός Στρατός μάχεται με μάχες προφυλακών.
1921.—Το πρωί τής σημερινής ξεκίνησε η επιχείρηση γιά την κατάληψη τής γραμμής Εσκί Σεχίρ-Αφιόν Καραχισάρ, στην οποία η Στρατιά διέθεσε την μισή από την συνολική της δύναμη. Η τουρκική διάταξη στο ίδιο σημείο που είχε υποχωρήσει τον Δεκέμβριο τού 1920, είχε πολλά και βαθιά χαρακώματα, ενισχυμένα με πλήθος από συρματοπλέγματα. Η πρόνοια ήταν ένα προσόν που δεν απουσίαζε από τα επιτελικά στελέχη των τούρκων. Οι μάχες χαρακτηρίστηκαν από εξαιρετική σφοδρότητα και οι περισσότεροι αξιωματικοί είχαν τεθεί εκτός μάχης μπροστά στις (μερικώς διασπασθείσες) γραμμές των τούρκων. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας].
.—Το Γ’ Σώμα Στρατού τής Στρατιάς Μ.Ασίας, επιτίθεται δι’ όλων των δυνάμεών του εναντίον των τούρκων οι οποίοι κατείχον τας οχυράς θέσεις τού Δορυλαίου.
.—Η Ταξιαρχία Ιππικού προπορευόταν τής Χ Μεραρχίας Πεζικού, και στόχευε στην αποκοπή εκείνων των τμημάτων τού εχθρού, τα οποία θα πρόβαλαν άμυνα, φθάνοντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον τελικό προορισμό της, ανατολικά τού Εσκί-Σεχίρ. Στην διάρκεια αυτής τής ημέρας, η Ταξιαρχία, εκτός από την 1η Επιλαρχία τού 1ου Συν/τος Ιππικού, η οποία είχε τεθεί στην διάθεση τής III Μεραρχίας, ξεκίνησε την πορεία από τις 06:30 π.μ. Στις 07:00 π.μ. στην στενωπό Κουγιούν Χισσάρ ανέτρεψε αντίσταση εχθρικού Ιππικού. Στις 11:00 π.μ. έκαμψε την αντίσταση ενός Συν/τος εχθρικού Ιππικού στο Γενί-Σεχίρ και αφού το κατέλαβε στάθμευσε εκεί.
.—Το Α’ Σώμα Στρατού επιτίθεται εναντίον των τούρκων προς το Τουμλού-Μπουνάρ και το Οτουράκ και τα καταλαμβάνει.
1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.
1923.—Σαν σήμερα συνέβη τραγικό ναυάγιο στον Σαρωνικό κοντά στην Ψυτάλλεια. Εξ αιτίας τής σφοδρότατης θαλασσοταραχής, ανατράπηκε και βυθίστηκε το επίτακτο ρυμουλκό ‘‘Αλέξανδρος Ζ” με αποτέλεσμα να παγιδευτούν και να πνιγούν 287 άνδρες τού Πολεμικού Ναυτικού (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες), μεταξύ των οποίων και 30 Ποριώτες που υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Εκτός των άλλων επιβαινόντων, πνίγηκαν και 36 μουσικοί τής μπάντας τού Πολεμικού Ναυτικού.
1924.—Το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που ίσχυε ως πολιτικό από την 1η Μαρτίου 1923, καθιερώθηκε και ως εκκλησιαστικό.
1925.—Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.
1926.—Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωσήφ Κούνδουρος, εισηγείται νόμο γιά τον πολιτικό γάμο. Ο πρωθυπουργός Πάγκαλος, αντέδρασε.
1929.—Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται από τον φόβο κομμουνιστικών ταραχών, μετά από τους θανάτους εργατών που σημειώθηκαν σε Ελευσίνα και Λαύριο.
1930.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος εκφωνεί λόγο στην Βουλή, γιά να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις τής αντιπολιτεύσεως σχετικά με την πολιτική προσεγγίσεως την οποία ακολουθεί με την τουρκία.
1932.—Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καπνοπαραγωγών στην Νιγρίτα τής Μακεδονίας διαλύεται με την χρήση όπλων. Από τις σφαίρες, νεκροί έπεσαν 6 άνθρωποι.
.—Η Δημοσιονομική Επιτροπή τής Κ.Τ.Ε. (Κοινωνίας Των Εθνών), άρχισε τις εργασίες της στις 10 Μαρτίου στο Παρίσι (10-23/3), γιά ν’ αποφασίσει γιά τα θέματα τής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την βουργαρία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο σερ Otto Niemeyer, είχε υποβάλλει τις προτάσεις του στην Επιτροπή σχετικά με την ελληνική οικονομία και από ελληνικής πλευράς ήταν παρών, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Μιχαλακόπουλο, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Μαρής, ο Εμμ. Τσουδερός και ο Γ. Μαντζαβίνος. Η Ελλάδα όφειλε να προχωρήσει σε μεγάλη περικοπή δαπανών με σκοπό να εξοικονομηθούν χρήματα γιά τα δημόσια έργα, που ούτως ή άλλως χρειάζονταν και τα δάνεια από το εξωτερικό γιά να συνεχιστούν. Στο μεταξύ, οι οφειλές τής Ελλάδος προς τους επενδυτές τού εξωτερικού πλησίαζαν στην λήξη τους. Η Ελλάδα έπρεπε ένα δεκαπενθήμερο πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, να πληρώσει διάφορα ποσά που ανέρχονταν σχεδόν σε 870.000 φράγκα γιά διάφορα δάνεια τού 1889, 1893, 1910 και 1925, γιά τα οποία είχαν εγγυηθεί κυρίως η Αγγλία, η Γαλλία, και η Ρωσία.
.—Πέντε τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε κτήρια και υποδομές, άφησε πίσω του ο καταστρεπτικός σεισμός στην Κεφαλλονιά.
1933.—Ο Παναγής Τσαλδάρης σχηματίζει κυβέρνηση η οποία θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 10 Οκτωβρίου τού 1935. (Από 10/3/1933 έως 10/10/1935).
1941.—(9-15/3) Αι λυσσώδεις επιθέσεις των Ιταλών κατά των υψωμάτων Μπρέγκου Ραπίτ, και 731, εις το μέτωπον τής Τρεμπεσίνας, διαδέχονται η μία την άλλην και δεν σταματούν ούτε την νύχτα. Ο διοικητής τού δεξιού υποτομέα τής Ελληνικής άμυνας, συνταγματάρχης Βενετσάνος Κετσέας, εκπέμπει την λακωνική διαταγή: «Τηρήσατε θέσεις σας μέχρις εσχάτων». Οι διοικητές των μαχόμενων ελληνικών τμημάτων στα συγκεκριμένα υψώματα, απαντούν: «Μείνατε ήσυχοι! Δεν θα περάσουν». Το 731 ύψωμα, ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός στους χειμερινούς αγώνες που προηγήθηκαν, κλειδί τής όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα τής αλβανίας. Η παραμονή τού υψώματος σε ελληνικά χέρια, καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Στο ύψωμα αυτό, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες τού 5ου Συντάγματος τής 1ης Μεραρχίας, οι οποίοι κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Ο Ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς, από το Πουρί Ζαγοράς, ήταν Διοικητής τού ΙΙ (2ου) Τάγματος τού 5ου Συντάγματος Τρικάλων. Επί επτά ημέρες, ως τις 15 Μαρτίου, η μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά απέκρουσε τα κύματα των επιτιθεμένων αντιπάλων. Οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις άρχιζαν με πυκνό κανονιοβολισμό που κατέσκαβε τα υψώματα, γιά να καταλήξουν σε συμπλοκές, όπου το λόγο είχαν η χειροβομβίδα και η λόγχη. Το «731», όπως έμεινε γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων, υπήρξε ίσως ένα από τα πιό αιματοβαμμένα υψώματα ολόκληρου τού παγκόσμιου πολέμου.
1943.—Μεγάλη μάχη τού Ιερού Λόχου με γερμανικά άρματα μάχης στην Αφρική (στο Κσαρ – Ριλάν Τυνησίας), όπου οι δικοί μας κυκλώθηκαν από υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις. Από την δύσκολη θέση μάς έβγαλε η συμμαχική αεροπορία. Απολογισμός: 3 αιχμάλωτοι· οι δύο είναι αγνοούμενοι ενώ ένας κατάφερε να αποδράσει και να επιστρέψει στην μονάδα.
.—Σκοτώθηκε κοντά στο Αλμάζα τής Αιγύπτου ο πιλότος μας, Χαρίδημος Ζαχαράκης, στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του, τύπου Hurricane τής 336ης Μοίρας Διώξεως.
.—Ο Ιταλός στρατηγός Τζελόζο εξέδωσε νέα διαταγή, η οποία απευθυνόταν στις ιταλικές στρατιωτικές μονάδες που είχαν αναπτυχθεί γιά την καταστολή τής αντιστασιακής δραστηριότητας στην ζώνη μεταξύ Ελασσόνας και Κοζάνης και στην ζώνη μεταξύ Σιατίστης και Γρεβενών. Η διαταγή προέβλεπε την άμεση αφαίρεση κάθε είδους διατροφικών αγαθών από τον άμαχο πληθυσμό, καθώς και την «ανελέητη κατάσχεση» κάθε είδους καταναλώσιμου προϊόντος.
.—Την νύχτα τής 10ης προς την 11η Μαρτίου και μετά την εμφάνιση Άγγλων στην περιοχή, οι οποίοι προέβησαν σε δολιοφθορές, οι Ιταλοί εγκαταλείπουν την πόλη τής Καρδίτσας.
.—Τμήμα τού Αρχηγείου Φαρσάλων, τού Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπάθειας, ανατίναξε Γερμανική αμαξοστοιχία στα Θέρμα Καΐτσης, φονεύοντας πολλούς Γερμανούς και καταστρέφοντας πολεμικό υλικό.
.—Ο Απόστολος Κωνσταντινίδης, αναλαμβάνει την αρχηγία τής Ηπείρου στις Εθνικές Ομάδες των Ελλήνων Ανταρτών. Ο ταγματάρχης Κωνσταντινίδης υπαγόταν απ’ ευθείας στον Ναπολέοντα Ζέρβα και η θητεία του ως αρχηγού διήρκεσε μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου τού ’44.
.—Ο ΕΛΑΣ προβαίνει σε βίαιες εκτελέσεις Ελλήνων αντιστασιακών ανταρτών στην Σπερχειάδα. Άλλους τους είχαν απαγάγει στα τέλη Φεβρουαρίου και άλλους (με εξαιρετικά δόλιο τρόπο) αργότερα, μαζί με τον Ταγματάρχη πεζικού Γ. Κωστόπουλο.
1944.—Οι Γερμανοί, εκτελούν στο Ασβεστοχώρι, τον ιερέα Ιωάννη Καρδάμη, εφημέριο τού χωριού Μάνδαλου Πέλλας.
.—Μετά από σκληρά βασανιστήρια από τούς Γερμανούς, απεβίωσε ο ιερέας και εφημέριος τού χωριού Σκλαβοπούλα Σελίνου, περιοχή Κυδωνίων Κρήτης, Αλέξανδρος Τοράκης.
.—Την σημερινή, οι Γερμανοί εισέβαλαν γιά τρίτη συνεχόμενη φορά από την Πτολεμαΐδα στο χωριό Ερμακιά, πυρπολώντας οικίες τού χωριού και δολοφονώντας έναν κάτοικο, μετά από πυρά που δέχθηκαν από αντάρτες. Στην περιοχή δρούσαν κομμουνιστές αντάρτες, των οποίων θύμα υπήρξε και ο πατέρας Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης (δολοφονήθηκε σε μιά χαράδρα στις 22/3/1944). Το γεγονός ύπαρξης των κομμουνιστών, οδήγησε σε αντίποινα στην διάρκεια των οποίων οι Γερμανοί εισέβαλαν πέντε (5!!) φορές στο χωριό, σε διάστημα μόλις σαράντα ημερών (από 6/3ου μέχρι 22/4ου), σφάζοντας, καίγοντας, λεηλατώντας και προβαίνοντας σε κάθε είδους δηώσεις.
.—Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία τού ΕΑΜ στην Βίνιανη τής Ευρυτανίας, η «Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης» γνωστή και ως ‘’Κυβέρνηση τού Βουνού’’, με πρόεδρο τον στρατηγό Ευριπίδη Μπακιρτζή. Λίγο αργότερα, στις 18/4/44, διευρύνθηκε, με πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Α. Σβώλο και αντιπρόεδρο τον Ε. Μπακιρτζή, γραμματέα Δικαιοσύνης τον Η. Τσιριμώκο, Στρατιωτικών τον Μ. Μάντακα, γραμματέα Εσωτερικών τον Γ. Σιάντο, γραμματέα Συγκοινωνίας τον Ν. Ασκούτση, γραμματέα Οικονομικών τον Άγγελο Αγγελόπουλο, γραμματέα Υγείας τον Πέτρο Κόκκαλη, γραμματέα Γεωργίας τον Κ. Γαβριηλίδη και Εθνικής Οικονομίας τον Σταμάτη Χατζήμπεη.
1949.—Κλείνει επ’ αόριστον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διότι καθυστερεί επί εννέα μήνες η έγκριση τού προϋπολογισμού του.
1950.—Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τους αγώνες γιά εθνική ανεξαρτησία, αναφέρει επισήμως την οργάνωση τού Γ. Γρίβα-Διγενή ως «Εθνική Οργάνωση Εσωτερικής Αντιστάσεως».
1954.—Ο Γερμανός Καγκελάριος, δόκτωρ Αντενάουερ, έρχεται στην Αθήνα, γιά διεξαγωγή συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, δέκα χρόνια μετά την απόσυρση των τελευταίων γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων από το Ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση Παπάγου, είχε εκφράσει κάποια δυσφορία, κυρίως γιατί η γερμανική πλευρά δεν είχε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το οικονομικό Σύμφωνο τού 1953, όμως με διπλωματικούς χειρισμούς και από τα δύο μέρη (…), η γερμανική πλευρά κατάφερε να επανακτήσει το γερμανικό κράτος τμήματα τής προ τού πολέμου περιουσίας τού Ράϊχ στην Ελλάδα. Το ταξίδι τού Αντενάουερ, επρόκειτο να συνεχιστεί μετά τις 18 Μαρτίου στην τουρκία, κατόπιν επιθυμίας των Η.Π.Α., δείχνοντας ότι σύντομα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία τής Γερμανίας, θα ξαναγινόταν καθοριστικός παράγοντας των διεθνών εξελίξεων.
1956.—Συγκροτούνται εις ολόκληρον την Ελλάδα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας διά την σύλληψιν τού εθνάρχου Μακαρίου και την μεταφοράν του εις τας νήσους Σεϋχέλλας (βλ. και 9/3).
1967.—Απεβίωσε ο μουσικός τού ρεμπέτικου καθώς και γνωστός «μάγκας τού Πειραιά», Γιώργος Μπάτης. Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα ως ιδιοκτήτης καφενείου στο οποίο σύχναζαν όλοι οι μπουζουξήδες και ρεμπέτες τής εποχής, δημιούργησε το πρώτο λαϊκό συγκρότημα με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Στράτο Παγιουμτζή και Ανέστη Δελιά. Έγραψε αρκετά τραγούδια, που όλα σχεδόν έγιναν επιτυχίες. Λίγο πριν πεθάνει έγραψε : «Ο Μπαρμπα-Γιώργος γέρασε, δυο κόκαλα έχει μείνει, μα το μπαγλαμαδάκι του στιγμή δεν το αφήνει.»
1970.—Ημερομηνία θανάτου τού δημοφιλούς ηθοποιού Βασίλη Αυλωνίτη. Με πηγαίο χάρισμα, καταπληκτική ικανότητα αυτοσχεδιασμού, χωρίς περγαμηνές θεατρικών σπουδών, βρέθηκε στην σκηνή εντελώς τυχαία. Από τότε καθιερώθηκε ως κωμικός ηθοποιός τής επιθεωρήσεως. Όταν τον ανακάλυψε ο κινηματογράφος, μάς χάρισε αξέχαστες ταινίες, συντροφιά με μία σειρά άλλων ηθοποιών που άφησαν το πολύτιμο στίγμα τους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
1978.—Απαγορεύονται στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Είναι η πρώτη μεγάλη και οργανωμένη εκστρατεία εναντίον τού καπνίσματος που γίνεται από τον τότε υπουργό Υγείας, Σπυρίδωνα Δοξιάδη, ο οποίος διείδε τις επιπτώσεις που είχε η διαδικασία τού καπνίσματος στην δημόσια υγεία και μάλιστα είχε αποτελέσματα. Σταμάτησε γιατί άλλαξε ο υπουργός…
.—Κ. Καραμανλής και Μπ. Ετσεβίτ τής τουρκίας, πραγματοποιούν επίσημη διήμερη συνάντηση στο Μοντρέ τής Ελβετίας.
1983.—Με διάταξη νόμου, ενοποιούνται σε μία υπηρεσία οι εφορίες και τα δημόσια ταμεία στην Ελλάδα.
1984.—Κατά την πτώση αεροσκάφους τής Πυροσβεστικής στην Ελευσίνα, έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, οι Σκαμαγκούλης Χαράλαμπος και Επιτροπάκης Ιωάννης.
1985.—Παρά τις ενδείξεις ότι το Πα.Σο.Κ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Καραμανλή γιά το προεδρικό αξίωμα, η Κεντρική Επιτροπή τού κόμματος προτείνει τελικά τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Καραμανλής παραιτήθηκε και αναχώρησε την ίδια μέρα από την Ηρώδου τού Αττικού· καθήκοντα προέδρου τής Δημοκρατίας άσκησε ο πρόεδρος τής Βουλής Γιάννης Αλευράς μέχρι τις 29 Μαρτίου, όποτε και εκλέχθηκε ο Σαρτζετάκης. Η εκλογή Προέδρου τής Δημοκρατίας το 1985, αμφισβητήθηκε όσο καμμία και σηματοδότησε σκληρή πολιτική σύγκρουση. Οι βουλευτές τής Ν.Δ. αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε όλες τις ψηφοφορίες. Η συμμετοχή τού Αλευρά (αναπληρωτή προέδρου) στην ψηφοφορία, από άλλους κρίθηκε αντισυνταγματική και από άλλους νόμιμη.
1991.—Καταιγισμός (μπαράζ) βομβιστικών επιθέσεων σε τουριστικά λεωφορεία στην περιοχή τής Ακροπόλεως, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.
1992.—Απεβίωσε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ο δεξιοτέχνης τού μπουζουκιού και συνθέτης τού λαϊκού ρεπερτορίου, Γιώργος Ζαμπέτας. Ο καλύτερος αυτοδίδακτος μπουζουξής τής εποχής, συνήθως έγραφε πάνω στον στίχο και αφιέρωνε πολλές ώρες να βρει την κατάλληλη μελωδία η οποία θα ταίριαζε απόλυτα. Επειδή δεν ήξερε νότες, όποια μουσική ιδέα γύρναγε στο μυαλό του, την έγραφε σε ένα κασετόφωνο και για να μην την ξεχάσει, αλλά και για να την ακούει ώστε να κάνει διορθώσεις, εάν κάτι δεν τού άρεσε. Ο πληθωρικός δημιουργός και σολίστας τού μπουζουκιού, με τις εύστοχες ατάκες και το παροιμιώδες χιούμορ, διήνυσε μία μεγάλη πορεία· από το κουζινάκι του στο Αιγάλεω, μέχρι τις Κάννες και τις Η.Π.Α. όπου μάγεψε τον κόσμο με τις πενιές του, υπήρξε μία περίπτωση παρεξηγημένου προσώπου, παρά τις πολλές και διαχρονικές του επιτυχίες και τις δεκάδες μουσικές του γιά τον κινηματογράφο.
2003.—Σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαβουλεύσεις στην Χάγη γιά την επίλυση τού Κυπριακού, ανάμεσα στον Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και στον τουρκοκύπριο ηγέτη τού ψευδοκράτους, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα τού Κόφι Ανάν. Ο Ανάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι : «[…] δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση πριν την υπογραφή τής Συμφωνίας Προσχώρησης γιά ένταξη τής Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. στις 16 Απριλίου 2003». Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά γιά το αδιέξοδο στο Κυπριακό, επέρριψαν ο Ο.Η.Ε., το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και το Φόρεϊν Όφις, ενώ η Ε.Ε. δήλωσε ότι θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην τουρκία, όσον αφορά την ένταξή της στους κόλπους της…
2004.—Απεβίωσε ο λογοτέχνης, φιλόλογος, δημοσιογράφος και κριτικός Ρένος Αποστολίδης. Ένα ελεύθερο μαχητικό πνεύμα που ήταν εναντίον όλων των πολιτικών παρατάξεων, κομμάτων και κοινωνικών κυκλωμάτων. Ανιδιοτελής και εντιμότατος, τράβηξε εντελώς μοναχικό δρόμο. Τον χαρακτήρισαν ως δεξιό ή αριστερό, χουντικό ή αναρχικό, θέλοντας να τον οριοθετήσουν και κατατάξουν. Όπως έγραψε κι’ ο ίδιος: «[…] Διαφύλαξα πάντα την ελευθερία μου. Ποτέ δεν διορίστηκα σε δημόσια θέση και δεν υπήρξα ποτέ μέλος συμβουλίου, αλλά ούτε παρατάξεως διοργανώσεως ή κόμματος. Πάντα είμαι κατά πάσης εξουσίας και δεν παραδέχομαι το κύρος καμμίας αρχής. Δεν είμαι ούτε τής δημοκρατίας ούτε τής αντιδημοκρατίας. Ούτε τού κομμουνισμού ούτε τού αντικομμουνισμού. Δεν είμαι κανενός, γιατί δεν είμαι αφελής».
.—Ο Κώστας Καραμανλής (ανεψιός τού Κωνσταντίνου Καραμανλή), πρόεδρος τού κόμματος Νέα Δημοκρατία, σχηματίζει κυβέρνηση (10/03/2004 – 19/9/2007) μετά από την εκλογική νίκη τής 7ης Μαρτίου.
2012.—Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών η Δόμνα Σαμίου, η οποία νοσηλευόταν στο «Αμαλία Φλέμιγκ», με λευχαιμία. Σταθμός στην ζωή των δεκατριών χρόνων της, ήταν η συνάντησή της με τον μεγάλο μας λαογράφο Σίμωνα Καρά, που καθόρισε την εξέλιξη τού υπόλοιπου βίου της. Μετριόφρων μπροστά στο έργο που έχει προσφέρει, δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν άλλοι που έχουν προσφέρει πολύ περισσότερα, εκείνη έγινε γνωστή, γιατί από κάποια στιγμή κι’ έπειτα αποφάσισε και να τραγουδήσει το «προϊόν» τής έρευνάς της. Η απώλεια τής Δόμνας Σαμίου γιά την ελληνική παράδοση είναι δυσαναπλήρωτη. «Οι νέοι πρέπει να γνωρίσουνε, να αγαπήσουνε, να τραγουδήσουνε ακόμα το δημοτικό τραγούδι στη μορφή που έφτασε σε μάς, από την παράδοση, και τότε νομίζω ότι θα μπορέσουνε να καταλάβουνε τον πολιτισμό, την πνευματική αξία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων που το δημιούργησαν.»
2015.—Επίσκεψη τού «Επιτρόπου γιά την Μετανάστευση Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας», Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην Πρίστινα (Κοσυφοπέδιο). Σύμφωνα με την δήλωσή του, δεν απέχει πολύ μακριά η μέρα που οι πολίτες τού Κοσσυφοπεδίου θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε χώρες τής Ε.Ε. Μετά από την συνάντησή του με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Εσωτερικών, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά θα πρέπει να εργαστεί σκληρά γιά την ενίσχυση τού κράτους δικαίου και την καταπολέμηση τής διαφθοράς…
2018.—Πέθανε πλήρης ημερών ο δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης. Γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1925 και σπούδασε Ιατρική και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Δημοσιογραφία στις Η.Π.Α. Ο πατέρας του έδρασε στο γαλλικό σοσιαλιστικό κίνημα και η μητέρα του, γεννημένη στο Μοναστήρι, ήταν, σύμφωνα με δημοσίευμα τής εφημερίδας ‘’Καθημερινή’’, «κόρη τού Μακεδονομάχου Ναούμ Κωνσταντινίδη, οπλαρχηγού τού Παύλου Μελά (!..)». [Με δεδομένο ότι ο οπλαρχηγός Ναούμ Κωνσταντινίδης απεβίωσε στον Βόλο τον Ιούλιο τού 1901, αναρωτιόμαστε πότε πρόλαβε και έγινε – σύμφωνα με όσα γράφει η ‘’Καθημερινή’’ πάντοτε -, οπλαρχηγός τού Παύλου Μελά].