12 Μαρτίου
538.—Ο στρατηγός τού Ιουστινιανού, Βελισσάριος, με καταγωγή από την Θράκη, καταφέρνει να αποκρούσει τους Οστρογότθους και να λύσει την πολιορκία τής Ρώμης. Στο όνομα τής υπεράσπισης των Ορθόδοξων από τους αιρετικούς Οστρογότθους, ο Ιουστινιανός έστειλε τον Βελισσάριο στην Σικελία το 535, την οποία ο στρατηγός κατέλαβε εύκολα. Στην αρχή, οι Οστρογότθοι έδειξαν ότι θέλουν να συνθηκολογήσουν, αλλά μετά αντιστάθηκαν με πείσμα. Η προέλαση των Ρωμαίων ήταν αργή και δύσκολη γιατί ο Βελισσάριος δεν διέθετε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, λόγω τού ότι την ίδια περίοδο ο στρατός ήταν απασχολημένος και στα ανατολικά από τις συνεχείς επιδρομές βαρβαρικών φυλών. Η πρώτη περίοδος τού πολέμου στην ιταλική χερσόνησο, τελείωσε το 540, με την επικράτηση των Ρωμαίων και την αιχμαλωσία τού αρχηγού των Οστρογότθων, Οϋιτίγη.
815.—(Μάλλον την σημερινή). Λόγω τού ζητήματος των ιερών εικόνων, ο Πατριάρχης Νικηφόρος εγκαταλείπει τον θρόνο του και αυτοεξορίζεται εν μέσω απειλών.
1449.—Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας. Έμελλε να είναι ο τελευταίος Αυτοκράτορας τής Ρωμανίας. Ο Κωνσταντίνος, ως Αυτοκράτορας των ελάχιστων εδαφών που είχαν απομείνει από την άλλοτε κραταιά Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, προσπάθησε να συγκροτήσει τον στρατό και να αυξήσει τις άμυνες. Η πολιτική του κρίση τού υπαγόρευσε να μην αλλάξει τα συμφωνηθέντα από τον αδελφό και προκάτοχό του. Συνέχισε την ενωτική στάση, υποστηριζόμενος μάλιστα από τον ανθενωτικό – και κύριο ιστορικό τής Αλώσεως – Σφραντζή, ο οποίος επιθυμούσε την «κατ΄ οικονομίαν» ένωση.
1676.—Η καταστροφή τής Πέτρας Μυτιλήνης. Δυτικός στόλος των πειρατών Ιπποτών τού Τάγματος τού Αγίου Ιωάννη τής Μάλτας, αποβίβασε αθόρυβα 800 Ιππότες/πειρατές, οι οποίοι δεν άφησαν τίποτε στο πέρασμά τους. Αρχηγός τού στόλου ήταν ο Grevilliers (Κρεβαλιέ), ο οποίος δρούσε αρκετό διάστημα στο ελληνικό Αρχιπέλαγος. Η λεηλασία κράτησε τρείς ώρες αλλά ήταν εξαιρετικά μεγάλη σε ένταση, και, επιπλέον, φεύγοντας άρπαξαν γύρω στους 500 άνδρες ως αιχμάλωτους-σκλάβους. Καταγράφηκε σαν η πλέον κερδοφόρα «επιχείρηση» τού εγκληματία αρχιπειρατή H. Grevilliers. Αυτοί ήταν οι «περίφημοι» Φράγκοι Ιππότες τής Ευρώπης… Κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, η ζωή στην Λέσβο και στα άλλα νησιά τού Αιγαίου πελάγους, είναι ανυπόφορη. Οι συχνές φοβερές επιδρομές τούρκων και Φράγκων ανέστειλαν κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Δημιούργησαν αβεβαιότητα γιά την ίδια την ζωή των ανθρώπων, που είχαν μόνιμο σύντροφο την φτώχεια και τον φόβο. Από τον 13ο αιώνα, οι Λέσβιοι κάτω από την πίεση τής ανάγκης, φρόντισαν να οργανώσουν την άμυνά τους, κατασκευάζοντας οχυρά, ακροπόλεις, οργανωμένα φρούρια, καστέλια ή περιβολές.
1769.—Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης και 4.000 Λάκωνες, υψώνουν επαναστατική σημαία στην Σπάρτη. 2.000 τούρκοι κατακόπτονται από τους επαναστάτες.
1822.—«Ἄφιξις Ἰωάννη Κολοκοτρώνη εἰς Μεσολόγγιον».
.—Οι Μακεδόνες οπλαρχηγοί, Καρατάσος, Γάτσος καί Ζαφειράκης, με δύναμη 240 επαναστατών αποκρούουν τους επιτεθέντας κατά τής μονής Δόβρα (Καλή Παναγιά) 4.000 τούρκους υπό τον Κεχαγιάμπεη και προκαλούν εις τούτους τρομακτικάς απωλείας. 1.500 πτώματα τούρκων, εκάλυψαν το πεδίον τής φονικής συγκρούσεως.
1824.—«Ἔφθασεν εἰς Ζάκυνθον ἡ Α΄δόσις τοῦ δανείου ἐκ λιρῶν Ἀγγλικῶν 40.000».
.—«Ἀναχώρησις Ἁρμοστοῦ Μανώλη Τομπάζη ἐκ τοῦ Λουτροῦ τῆς Κρήτης καὶ ἄφιξις αὐτοῦ εἰς Μύλους τοῦ Ναυπλίου τὴν 16η ἰδίου».
1826.—«Μάχη ἔξω τοῦ φρουρίου τῆς Καρύστου, καθ’ ἥν ἐφονεύθη ὁ λοχαγὸς Πίσσας καὶ ἐπληγώθησαν οἱ λοχαγοὶ Ἀνδριέτης, Βερεντιέρος καὶ Ἀ. Καρατζᾶς. Νίκη τούρκων. Ἐνταῦθα ἀρχηγοὶ τῶν μὲν Ἑλλήνων ἦσαν ὁ Κάρολος Φαβιέρος, τῶν δὲ τούρκων οἱ Ὀμὲρ πασᾶς τῆς Καρύστου καὶ Ἰσοὺφ Ἀγᾶς».
1829.—«Πολιορκία φρουρίου Ἀντιρρίου τῆς Ναυπακτίας διὰ ξηρᾶς καὶ θαλάσσης. Ἐν ταύτῃ ἀρχηγοὶ ἦσαν οἱ Αὐγουστῖνος Καποδίστριας, Ἀ. Μιαούλης, Κῖτσος Τζαβέλας, Ν.Τζαβέλας, Γιαννάκης Στράτος». Ο Καποδίστριας έως τις 14 Φεβρουαρίου 1828 είχε συγκροτήσει δύο χιλιαρχίες, και μέχρι τον Ιούλιο, άλλες 6 χιλιαρχίες. Με τις εκστρατείες τής Στερεάς Ελλάδος και πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες στο Μυρμηγκάρι στις 14 Σεπτεμβρίου, στο Καστέλι στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Γραμμένη Οξιά στις 23 Σεπτεμβρίου και στην Τέρνοβα στις 10 Οκτωβρίου, εδραιώθηκε η ελληνική κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος τής Κεντρικής Στερεάς. Μέχρι τον Νοέμβριο, μετά από σφοδρότατες μάχες με τους τούρκους, απελευθερώθηκε και το Καρπενήσι. Στις 13 Μαρτίου 1829, ολοκληρώθηκε η παράδοση τής φρουράς τού Αντιρρίου με συνδυασμένες ενέργειες τού Μιαούλη με την φρεγάτα «Ελλάς» στην θάλασσα και τού Κίτσου Τζαβέλα στην ξηρά.
1838.—Πλήρης ημερών, απεβίωσε στην γενέτειρά του Μέλπεια (τότε Γαράντσα) ο σπουδαίος οπλαρχηγός τής Μεσσηνίας, Μήτρος Πέτροβας, γνωστός και ως Μητροπέτροβας. Η δράση του είχε αρχίσει από τα ‘’Ορλωφικά’’ ακόμη, ενώ στην Επανάσταση τού 1821 πολέμησε με τον Κολοκοτρώνη και διακρίθηκε στην μεγάλη μάχη τού Βαλτετσίου, στην άλωση τής Τριπολιτσάς κ.α.
1839.—Κλειστά τα καταστήματα στην Πάτρα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αρνούνται να πληρώσουν τους νέους φόρους επιτηδεύματος. Οι πενιχροί πόροι τού κράτους ολοένα λιγοστεύουν, με τους δυτικούς δήθεν προστάτες να πιέζουν με κάθε τρόπο σε ανατοκισμούς παλαιών δανείων…
1854.—Σύμφωνα με την Συνθήκη την οποία υπέγραψαν Αγγλία και Γαλλία, θεωρούν αναπόφευκτα απαραίτητη την τουρκία γιά την διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των κρατών τής Ευρώπης […] Η δικαιολογία την οποία προέβαλαν οι δήθεν «προστάτες» μας, ήταν ότι μεταξύ των όρων θα υπήρχε κατάργηση τού κεφαλικού φόρου στους χριστιανούς τής τουρκίας και παύση των διώξεων. Η αλήθεια, όμως είναι, ότι χάρη σε αυτήν την Συνθήκη σώθηκε η τουρκία από τον πλήρη διαμελισμό με τον οποίο κινδύνευε άμεσα…
1864.—Η εφημερίδα «Εθνοφύλαξ» αναγγέλει τους γάμους τού γυιού τού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου με την κόρη τού βαρώνου Σίνα. «[…] Ο νεώτερος υιός τού κ. Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου Γεώργιος, εμνηστεύθη την τετάρτην θυγατέρα τού βαρώνου Σίνα, όστις προικίζει αυτήν με 27 εκατομμύρια σφαντσίκων».
1865.—Ἀναφορά τῆς 12ης Μαρτίου πρὸς τὴν ἐξεταστικὴ ἐπιτροπὴ τῶν ἀγωνιστῶν τοῦ ’21, περιγράφει τὴν ἐθνικὴ δράση καὶ προσφορὰ τοῦ Κάρπου Παπαδόπουλου ἀπὸ τὴν Θρᾲκη. Ἔγινε μέλος τῆς Φιλικῆς Ἑταιρείας στὴν Ὀδησσὸ τῷ 1818. Μὲ τὸ ξέσπασμα τῆς Ἐπαναστάσεως, ὅπως ἀναφέρει ὁ ἴδιος: «[…] συλλέξας ἐκ τῆς περιουσίας μου 74.000 γρόσια, μετέβην εἰς τὴν Στερεὰν Ἑλλάδα καὶ σχηματίσας δι’ ἰδίας μου δαπάνης, στρατιωτικὸν σωματεῖον, ἐτέθην ὑπὸ τὰς διαταγὰς τοῦ τότε ἐπισήμου ὁπλαρχηγοῦ Ὀδυσσέως Ἀνδρούτσου». Πολέμησε καὶ ὑπὸ τὶς διαταγὲς τοῦ Γεώργιου Καραϊσκάκη, ἔγραψε ὅμως καὶ ἐνδιαφέροντα ἀπομνημονεύματα ἀπὸ τὴν ζωὴ του στὰ στρατεύματα τῆς Ἐπαναστάσεως, καθὼς καὶ γιὰ ἀρκετοὺς ἀγωνιστές. Ἀπεβίωσε μὲ τὸν βαθμὸ τοῦ Ἀντισυνταγματάρχη στὸ Μεσολόγγι, τῷ 1871, ὅπου καὶ βρίσκεται τὸ μνῆμα του.
1873.—Δημιουργείται η εταιρεία εκμεταλλεύσεως των μεταλλείων Λαυρίου.
1881.—Γεννιέται (σύμφωνα με κάποιες πηγές) σ’ ένα χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη, ο Μουσταφά Κεμάλ, αποκαλούμενος “Ατατούρκ” (πατέρας των τούρκων). Ιδρυτής τού σύγχρονου κοσμικού κράτους τής τουρκίας, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, όπως την καθιέρωση τού λατινικού αλφαβήτου, την κατάργηση τού φεσιού και τού φερετζέ, φορώντας στο νεοτουρκικό κράτος έναν άλλο φερετζέ, γιά να καλύψει τα εγκλήματα και την Γενοκτονία τού Ελληνισμού τής Ιωνίας. τού Πόντου και τής Μικράς Ασίας γενικώτερα. Πέθανε το 1938 από κίρρωση τού ήπατος, αφού εκτός από σφαγέας ήταν και μέθυσος.
1887.—Τοποθετείται ο θεμέλιος λίθος τής Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών, σε έκταση που παραχώρησε η Μονή Ασωμάτων (Πετράκη) το 1884, με την μεσολάβηση τής κυβερνήσεως Χαριλάου Τρικούπη και τού Παλατιού. Ο χώρος βρισκόταν δίπλα σε έκταση που επίσης είχε παραχωρηθεί γιά την δημιουργία τής Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Το 1879, μία ομάδα επιστημόνων από τις Η.Π.Α., εξέφρασαν το κοινό τους ενδιαφέρον γιά την προώθηση των κλασικών σπουδών στην Ελλάδα. Το όραμά τους εκπληρώθηκε, όταν το 1881 ορίστηκε μία πενταμελής επιτροπή με σκοπό την ίδρυση τής Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο τού 1882, και προσδιόρισε την αποστολή τής Σχολής, καθώς και την συνεργασία της με μεγάλο αριθμό κολεγίων και πανεπιστημίων των Η.Π.Α.
1905.—«Ο Κρητικός Λαός, συνελθών εις Γενικήν Συνέλευσιν εν Θερίσω τής Επαρχίας Κυδωνιάς τη ημέρα ταύτη, κηρύσσει την πολιτικήν του Ένωσιν μετά τού Βασιλείου τής Ελλάδος εις μίαν ενιαίαν, ελευθέραν και συνταγματικήν πολιτείαν». Πρόκειται γιά το πρακτικό που συνέταξε, σαν σήμερα, η επιτροπή επαναστατών στον Θέρισο τής Κρήτης.
1906.—Μακεδονομάχοι προσέβαλαν το χωριό Γκόλο Σέλα (Γυμνά) Γιαννιτσών με στόχο βουργαροκομιτατζήδες και προδότες.
1908.—Ιδρύεται στην πρωτεύουσα, ο Παμμακεδονικός Σύλλογος. Σκοπός του ήταν η υποστήριξη των αγωνιζόμενων Ελλήνων τής Μακεδονίας.
.—Ο Μακεδονομάχος Σταύρος Καραπάνος με τους άνδρες του, δίνουν μάχη με βούργαρους σε δασική περιοχή τού όρους Κέδρωνας (Κ. Μακεδονία).
1909.—Όχλος χιλιάδων οθωμανών στις Σέρρες, επιτίθεται στον Έλληνα πρόξενο Σαχτούρη, τον γραμματέα του, και τον διευθυντή των μονοπωλίων.
1910.—(ν. ημ.) Πραγματοποιείται στο Λιβόρνο η καθέλκυση τού θωρακισμένου «Αβέρωφ» με κάθε επισημότητα. Ειδικότερα, στις 12 Μαρτίου 1910, καθελκύστηκε στο ναυπηγείο Cantieri Orlando στο Livorno τής Ιταλίας το θωρακισμένο «Αβέρωφ», μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις τού υπουργού Ναυτικών, Ιωάννη Δαμιανού, και τού υποπλοιάρχου Περικλή Αργυρόπουλου, συγγενή τού Πρωθυπουργού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη (27/2 με το παλαιό ημ.).
1911.—Νέο συλλαλητήριο με αφορμή το γλωσσικό ζήτημα. Παραπέμπεται ο καθηγητής Μιστριώτης ως υποκινητής τού συλλαλητηρίου, το οποίο τελικά ματαιώθηκε.
1912.—Νικητής των εκλογών και υπό το βάρος τής πραξικοπηματικής του κινήσεως, είναι και πάλι ο Βενιζέλος. Την μικρότερη τύχη, το κόμμα των Φιλελευθέρων, την είχε στην Κρήτη, όπου εκλέχθηκαν 23 βουλευτές σε σύνολο 69.
.—Με την μεσολάβηση τής Ρωσίας, υπογράφηκε μυστική συνθήκη φιλίας και συμμαχίας μεταξύ βουργαρίας και Σερβίας. Η συνθήκη προέβλεπε ότι οι δύο πλευρές εγγυώντο την εδαφική τους ακεραιότητα και εδεσμεύοντο σε αμοιβαία βοήθεια, αν μία απ’ αυτές δεχόταν επίθεση από τρίτο κράτος.
.—Τελευταία στιγμή ματαιώνεται από τις αστυνομικές δυνάμεις συλλαλητήριο με θέμα το γλωσσικό.
.—Γεννήθηκε στην Πύλο τής Μεσσηνίας ο ζωγράφος Ιωάννης Σπυρόπουλος. Απεβίωσε στο σπίτι του στην Αθήνα στις 18 Μαΐου τού 1990, σε ηλικία 78 χρόνων.
1916.—Βρετανοί αξιωματικοί περιέρχονται τα χωριά τού Νομού Σερρών, προτρέποντας τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν, εξ αιτίας των συγκρούσεων με τους γερμανοβούργαρους.
1920.—Ο Ελληνικός Στρατός Μ. Ασίας, δέχεται επιθέσεις μικρής εκτάσεως από τούρκους.
1921.—Το Α΄ Σώμα Στρατού, μετά από σκληρό αγώνα, καταλαμβάνει την οχυρωμένη τοποθεσία και την πόλη Τουμλού Μπουνάρ τής Μικράς Ασίας.
.—Η Ελληνική ΧΙ Μεραρχία τής Στρατιάς Μ. Ασίας, μάχεται εναντίον των τούρκων στην Σαπάντζα Νικομήδειας και την καταλαμβάνει. Στον τομέα τού Δορυλαίου, συνεχίζεται η μάχη γιά την κατάληψή του.
1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία, μάχεται με πυροβολικό και με περιπόλους εναντίον των τούρκων.
1924.—Δέκα μέρες μετά από την υπερψήφισή της από την ελληνική Βουλή, παραιτείται η κυβέρνηση Καφαντάρη. (Διάρκεια από 6.2.1924 έως 12.3.1924).
.—Μετά και από την παραίτηση τού Καφαντάρη, την διακυβέρνηση τής χώρας αναλαμβάνει η παράταξη τού Αλέξανδρου Παπαναστασίου (η οποία όμως επίσης υπέβαλε παραίτηση στις 25 Ιουλίου).
1926.—Το καθεστώς Πάγκαλου, ορίζει προεδρικές εκλογές γιά το πρώτο δεκαήμερο τού Μαΐου, όμως, απαγορεύει την υποψηφιότητα στα μέλη τής βασιλικής οικογένειας και τον Βενιζέλο.
1928.—Το τορπιλοβόλο «Πάνορμος», βυθίζεται στον Σαρωνικό κόλπο (βλ. & 11/3).
1929.—Τρία χρόνια μετά την ίδρυση τής Γενναδίου Βιβλιοθήκης, αρχίζουν οι εργασίες οικοδομήσεως τού Loring Hall, δυτικά τής Βιβλιοθήκης. Το κτήριο οικοδομήθηκε γιά στέγαση φοιτητριών. Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Φεβρουαρίου 1930, ενώ η όλη προσπάθεια ξεκίνησε το 1913, και μετά από πολλά προβλήματα και αναβολές, ευοδώθηκε με την παρέμβαση τού δικαστού Λόρινγκ (Loring), εξ ου και η ονομασία του. (The hall was named after Judge William Caleb Loring, honoring his patience, firmness, and diplomatic astuteness) [βλ.& 23/3].
1935.—Ελάχιστες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές και κάτω από ένα βαρύτατο κλίμα, με συλλαλητήρια, πραξικοπήματα στις τάξεις τού Στρατού και άλλες ταραχές, η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εκμηδενίσει τους πολιτικούς αντιπάλους, προσπαθεί να δημιουργήσει δημοψήφισμα κατάλυσης τού βασιλικού θεσμού.
1941.—Οι ιταλικές δυνάμεις τού βορειοηπειρωτικού μετώπου, μετά από σφοδρή δράση πυροβολικού, επιτίθενται στις ελληνικές δυνάμεις, αλλά αποτυγχάνουν. Η Μεραρχία «Μπάρι» προσέβαλε τα υψώματα 731, Μπρέγκου Ραπίτ και Κιάφε Λούζιτ. Τα ελληνικά τμήματα βρίσκονταν σε αυξημένη ετοιμότητα και απέκρουσαν τους επιτιθέμενους με πυκνά πυρά και αγώνα «εκ τού συστάδην».
.—Την πρώτη σφοδρή και με απώλειες αεροπορική επίθεση υπέστη στις 12 Μαρτίου 1941, ελληνο-βρετανική νηοπομπή, υπό τις διαταγές τού πλοίαρχου Μεζεβίρη, νοτίως τής Κρήτης κοντά στην νήσο Γαύδο. Την νηοπομπή αποτελούσαν 5 κενά φορτηγά τα οποία συνοδεύονταν από τα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος Α΄», «Κουντουριώτης» και την βρετανική κορβέτα «Salvia», με πορεία προς την Αλεξάνδρεια.
.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Αργοστόλι.
1943.—Μετά την εγκατάλειψη τής Καρδίτσας από τους Ιταλούς, την νύχτα τής 10ης προς 11η, και την παρουσία Βρετανών στην περιοχή, τμήματα τού ΕΛΑΣ εισέρχονται στην πόλη και παρουσιάζονται ως ελευθερωτές.
.—Οι Ιταλοί εισβάλουν στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας και στο πέρασμά τους αφήνουν 56 νεκρούς και 360 από τα 600 σπίτια καμένα. Αφού συνέλαβαν τον ιερέα τού χωριού, Νικόλαο Μπαζακογιάννη μαζί με τον επίσης ιερέα Αναστάσιο Σπανό και άλλους πενήντα τέσσερεις συγχωριανούς, τους εκτέλεσαν με την κατηγορία ότι υπέθαλπταν αντάρτες.
.—Πελοπόννησος. Οι πρώτοι τέσσερεις Βρετανοί σύνδεσμοι τής αντιστάσεως, ρίπτονται με αλεξίπτωτα στην θέση «Νεραϊδόλακα» τού Πάρνωνα. Κατά την ρίψη σκοτώθηκαν οι δύο.
1944.—Λίγες ημέρες πριν, σε ενέδρα των κομμουνιστών κοντά στον δρόμο μεταξύ Μεγάπολης – Τριπόλεως, σκοτώθηκαν Γερμανοί κατοχικοί. Ως αντίποινα στις 12 Μαρτίου, αλλά και την προηγούμενη ημέρα, έκαψαν 10 χωριά τής περιοχής και εκτέλεσαν περισσότερους από 150 άμαχους.
1947.—Με διάγγελμά του στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α., ο Πρόεδρος Τρούμαν γνωστοποιεί το ομώνυμο «Σχέδιο», ζητώντας την ψήφισή του από το κοινοβουλευτικό σώμα. Με αυτό σηματοδοτείται μία νέα εποχή γιά την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. Το Κογκρέσο υπερψήφισε το Δόγμα Τρούμαν στις 22 Μαΐου 1947, ενώ σε διακρατικό επίπεδο, η συμφωνία παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα υπεγράφη στις 20 Ιουνίου 1947. Η κατανομή τής βοήθειας ορίστηκε σε 149 + 172 εκατομμύρια δολάρια γιά στρατιωτικές δαπάνες, 146,5 εκατ. δολάρια γιά οικονομική ενίσχυση και έργα ανασυγκροτήσεως, και 4,5 εκατ. δολάρια γιά έξοδα διαχειρίσεως. Με αυτό το σχέδιο, οι Η.Π.Α. θέλησαν να περιορίσουν την επιρροή των Σοβιετικών στο μεταπολεμικό σκηνικό. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο η αιφνιδιαστική ενημέρωση τής Βρετανίας προς τις Η.Π.Α., ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να παράσχει βοήθεια σε Ελλάδα και τουρκία. Τότε οι Η.Π.Α. αποφάσισαν διά στόματος τού προέδρου Τρούμαν, μία σειρά μέτρων, προκειμένου «να συνδράμουν τις χώρες που επιθυμούσαν να αντισταθούν στον κομμουνισμό».
1948.—Οι κομμουνιστές εισβάλλουν στα Καλάβρυτα και φονεύουν πολλούς από τους κατοίκους.
1950.—Οι Πλαστήρας, Παπανδρέου και Τσουδερός, πληροφορούν τον βασιλέα γιά την απόφασή τους να συνεργαστούν, προκειμένου να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.
1956.—Ογκώδεις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα με αφορμή την απαγωγή και τον εκτοπισμό τού Μακάριου Γ’.
.—Η Διεθνής Επιτροπή των κομμουνιστικών κομμάτων συγκάλεσε την 6η πλατιά Ολομέλεια. Το προεδρείο της, ανακοίνωσε ότι «[…] γιά τα σοβαρά λάθη που έκανε [ο Ζαχαριάδης], η Ολομέλεια έκρινε απαραίτητο να τον καθαιρέσει από Γενικό Γραμματέα τής Κ.Ε. τού Κ.Κ.Ε. και να τον βγάλει από το Πολιτικό Γραφείο». Από το κόμμα θα διαγραφεί στην 7η Ολομέλεια, το 1957, ως «αντικομματικό, φραξιονιστικό, αντιδιεθνιστικό, εχθρικό στοιχείο».
1961.—Πραγματοποιείται στην Ρόδο ελληνοτουρκική διάσκεψη δημοσιογράφων.
1964.—Ημέρα Πέμπτη, το φέρετρο τού βασιλέα Παύλου, βρίσκεται πάνω σε κιλλίβαντα συνοδευόμενο από αγήματα ναυτών και ευζώνων, τα οποία τον μεταφέρουν στην τελευταία του κατοικία.
1971.—Το τουρκικό καθεστώς υπό την ηγεσία τού Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, εκτοπίζεται από στρατιωτικούς που υπόσχονται να αποτρέψουν την εμφύλια σύγκρουση. Στην τουρκία, δεν καταλύθηκε ποτέ το στρατιωτικό αυτό καθεστώς.
.—Απεβίωσε από καρδιακή προσβολή ο πολιτικός και Αρειοπαγίτης, Κ. Καλαμποκιάς. Το συμβάν συνέβη στην κατοικία τού Ν. Μακαρέζου, όπου είχε πάει να τον συλλυπηθεί γιά τον θάνατο τού αδερφού του.
1972.—Αρχίζει η δεύτερη δίκη μελών τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΠΑΚ. Παραπέμπονται δέκα πέντε μέλη, με την κατηγορία βομβιστικών επιθέσεων.
1979.—Η Ελληνική Αστυνομία αρχίζει να εφαρμόζει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, στρατολογώντας 154 γυναίκες και αποκτώντας καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
.—Έργο τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ είναι ο εμπρησμός δύο λεωφορείων στο Μεταξουργείο.
1986.—Τίθεται σε ισχύ το αναθεωρημένο Σύνταγμα 1975/86 (μεταφρασμένο στην Δημοτική).
1989.—Η καθηγήτρια τής βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, διορίζεται πρόεδρος τού πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.
1991.—Σε βομβιστική επίθεση από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν στην Γλυφάδα, σκοτώνεται ο στρατιώτης, Ρόναλτ Στιούαρτ (Ronald O. Stewart) των Η.Π.Α.
1992.—Η πώληση τής τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στην ιταλική εταιρεία «Καλτσεστρούτσι», ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά τής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως (Πα.Σο.Κ). Ο αρχηγός της δηλώνει ότι δεν ΘΑ αναγνωρίσει την νομιμότητα τής πωλήσεως όταν ΘΑ γίνει κυβέρνηση…
2002.—Πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρόεδρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού.
2005.—Πραγματοποιείται η τελετή ορκωμοσίας τού νέου προέδρου τής ελλαδικής δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Είχε εκλεγεί στις 8/2/2005.
2019.—Διαβιβάστηκε σαν σήμερα στην Βουλή η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τού αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, γιά την παράνομη καταγραφή τής συνομιλίας του με τον διοικητή τής Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Προβλέπεται ότι η σχετική συζήτηση στην Βουλή (περί ασυλίας τού Πολάκη) θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς το θέμα τής καταγραφής τής συνομιλίας Πολάκη – Στουρνάρα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων.
.—Αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους, οι οποίοι μάλιστα, έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση τής ‘’μεταμνημονιακής’’ παρακολουθήσεως τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα. Το Δ.Ν.Τ., σχολιάζοντας προεκλογικές υποσχέσεις τής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις περισσότερες προσλήψεις, επισήμανε ότι ήδη τα όρια έχουν παραβιαστεί τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τάχθηκε επίσης αρνητικά στην ρύθμιση των 120 δόσεων γιά ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΑΑΔΕ και ασφαλιστικά Ταμεία.