,
Τα γεγονότα προ τής Αλώσεως σύμφωνα με το «Χρονικό τής πολιορκίας τής Κωνσταντινούπολης» τού Νικολό Μπάρμπαρο.
……….Η μετάφραση που ακολουθεί έχει αντληθεί από το βιβλίο «Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ», τού εκδοτικού οίκου Λιβάνη, σε μετάφραση Βανέσσας Α. Λάππα.
……….Περιεχόμενα: Τα τελευταία οχυρωματικά έργα – Ο Φλαντανελάς – Η διέλευση των πλοίων από τον Γαλατά – Τα λαγούμια και η γέφυρα – Η τελευταία επίθεση και η άλωση – Τα μετά την άλωση.
……….Καθώς η τύχη θέλησε να βρεθώ σ’ ετούτη την δύσμοιρη πόλη, πήρα την απόφαση να κρατήσω γραπτή αναφορά όλων των γεγονότων που ακολούθησαν, στην μάχη που έδωσε ο Τούρκος μπέης Μωάμεθ γιος τού Μουράτ, στην προσπάθειά του να εκπορθήσει την Κωνσταντινούπολη. Θέλοντας δε να εξηγήσω με κάθε λεπτομέρεια με ποιό τρόπο την κυρίεψε, θα σάς διηγηθώ πρώτα από πού ξεκίνησε ο πόλεμος των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων και, στην συνέχεια, με την σειρά, θα παρακολουθήσετε όλες τις μάχες που διεξήχθησαν μέρα την μέρα, από την αρχή μέχρι το τέλος τής βάναυσης και μαρτυρικής κατάλυσης τής Πόλης.
……….Τον Μάρτιο τού 1452, ο Τούρκος μπέης Μωάμεθ έδωσε διαταγή να κατασκευαστεί ένα πολύ όμορφο φρούριο έξι μίλια μακριά από την Κωνσταντινούπολη, απέναντι από το στόμιο τής Μαύρης Θάλασσας, το οποίο διέθετε δεκατέσσερεις πύργους, από τους οποίους οι πέντε κύριοι, καλύπτονταν με μολύβι και ήταν πανύψηλοι και ογκώδεις. Γιά να κατασκευάσει αυτό το κάστρο, ο Τούρκος ξεκίνησε από την Καλλίπολη με έξι πολεμικές γαλέρες, 18 φούστες και 16 παρανταρίες και κατέπλευσε στα ύδατα τής Κωνσταντινουπόλεως. Ο τόπος που διάλεξε ήταν έξι μίλια μακριά από την Πόλη, από την μεριά τής Ελλάδας, απέναντι από το παλιό Κάστρο. Η ανέγερση αυτού τού φρουρίου ολοκληρώθηκε στα τέλη τού Αυγούστου του 1452, και ο μόνος λόγος που κατασκευάστηκε ήταν για να κυριευτεί η Κωνσταντινούπολη.
-
Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com
- Πηγή δεύτερης εικόνας: https://commons.wikimedia.org/