ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-11 ΙΟΥΝΙΟΥ

Σωτήρη Χρηστίδη (Βιβλιοθήκη της Βουλής). Χαρακτηριστική εικόνα τού Ρήγα Φερραίου ή Βελεστινλή, περιστοιχιζόμενου από Έλληνες τής εποχής να παίζει ταμπουρά και να τραγουδά τον Θούριο.
11 Ιουνίου

322 π. Χ.—Ήττα των Αθηναίων και των συμμάχων τους υπό τον Αντίφιλον, στην μάχη κοντά στην Κραννώνα Θεσσαλίας από τους Μακεδόνες τού Αντίπατρου. Μετά τον θάνατο τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξεγέρθηκαν οι Αθηναίοι, οι Αιτωλοί, οι Αργείοι, ακόμα και οι Θεσσαλοί, και συγκρούστηκαν με τον Μακεδόνα αντιβασιλέα Αντίπατρο στον πόλεμο που ονομάσθηκε Λαμιακός. Σε συγκρούσεις στην Θεσσαλική πεδιάδα, το ενωμένο αθηναϊκό και θεσσαλικό ιππικό νίκησε το μακεδονικό. Στην τελική όμως μάχη στην Κραννώνα το 322 π. Χ., οι Μακεδόνες υπερίσχυσαν των αντιπάλων τους, καθώς η φάλαγγά τους αναδείχτηκε ανώτερη εκείνης των συμμάχων. Από αυτή την μάχη αρχίζει η επιστροφή στο παλαιό πολεμικό δόγμα τής περιορισμένης χρήσης των ιππικών δυνάμεων, ενώ την επιτυχία εξασφαλίζει το πεζικό τής φάλαγγας.

941.—Η Ρωμανία (Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) δέχεται σφοδρή Ρωσική επίθεση. Οι Ρώσοι με 10.000 πλοιάρια, αποβιβάστηκαν στα Ασιατικά παράλια τού Βοσπόρου και τα λεηλάτησαν. Τελικά ο Ρωμαϊκός στόλος τους καταναυμάχησε.

1042.—Μόλις πενήντα ημέρες από την έξωση τού Αυτοκράτορα Μιχαήλ τού Ε΄, η Ζωή, ανακαλεί από την εξορία τον Κωνσταντίνο τον Μονομάχο, ο οποίος θα λάβει την θέση του. Την επομένη θα τον παντρευτεί.

1628.—Ο πειρατής sir Kenelm Digby επιτίθεται στον μικρό στόλο των Βενετών στον κάβο Καντζήρ κοντά στην Αλεξανδρέττα. Κατά την τρίωρη ναυμαχία ανταλλάχτηκαν 500 κανονιοβολισμοί, οι οποίοι κόστισαν στους Βενετούς 49 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο αδίστακτος Άγγλος (sir), αφού κέρδισε την ναυμαχία με τους Βενετούς αμέσως μετά κατέλαβε 3 από τα 4 γαλλικά πλοία τα οποία βρίσκονταν στο λιμάνι (βλ.10/6ου). Με την διαφορά ότι οι Γάλλοι πρόλαβαν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους στην ξηρά και να τα σώσουν, κατά την διάρκεια τής αμέσως προηγούμενης ναυμαχίας.

1798.Εκτελείται στα υπόγεια τού πύργου τής Νεμπόιτσας, ο Ρήγας Βελεστινλής και οι σύντροφοί του, την νύχτα τής 10ης προς την 11η Ιουνίου 1798· τα πτώματά τους πετάχτηκαν στον ποταμό Σάβο. Ο Ρήγας Βελεστινλής είχε συλληφθεί από τις Αυστριακές αρχές λίγο μετά την άφιξή του στην Τεργέστη, και ενώ ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Γάλλο Πρόξενο. Κρατήθηκε και ανακρίθηκε γιά δύο περίπου μήνες και στις 13 Φεβρουαρίου 1798 τον έστειλαν στην Βιέννη όπου φυλακίστηκε μαζί με άλλους συντρόφους τής πατριωτικής εταιρείας. Οι σύντροφοί του αυτοί ήταν, ο Ευστράτιος Αργέντης από την Χίο, 31 ετών, ο Δημήτριος Νικολίδης από τα Ιωάννινα ιατρός, 32 ετών, οι αδελφοί Παναγιώτης και Ιωάννης Εμμανουήλ από την Καστοριά, 22 και 24 ετών αντιστοίχως, ο Αντώνιος Κορωνιός από την Χίο, 27 ετών, ο Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας από την Σιάτιστα, 22 ετών, ο Ιωάννης Καρατζάς από την Λευκωσία, 31 ετών, ο Γεώργιος Θεοχάρης από την Καστοριά, Αυστριακός υπήκοος, 39 ετών, ο Γεώργιος Πούλιος από την Σιάτιστα, επίσης Αυστριακός υπήκοος, 32 ετών, ο Ανδρέας Μασούτης, από την Λάρισα, 35 ετών, και ο Κωνσταντίνος Άμοιρος από την Χίο, 38 ετών. Μετά το πέρας των ανακρίσεων, οι δύο τελευταίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω ελλείψεως επιβαρυντικών στοιχείων, ενώ οι δύο που είχαν την αυστριακή υπηκοότητα απελάθηκαν.

1810.—Ο Έλληνας Αξιωματικός τού ρωσικού στρατού, Εμμανουήλ Γ. Παπαδόπουλος, σκοτώθηκε σαν σήμερα  στην μάχη γιά την κατάληψη τού φρουρίου Σούμλα ή Σουμλί (Shumly) στον δεύτερο ρωσοτουρκικό πόλεμο. Ήταν Υποστράτηγος, απόφοιτος τής Σχολής τού σώματος των αξιωματικών τού ρωσικού στρατού. Το 1803, με τον βαθμό τού Συνταγματάρχη, είχε αποβιβαστεί στην Κέρκυρα ηγούμενος τάγματος πυροβολικού, το οποίο αποτέλεσε τμήμα τού τακτικού στρατού τού Ιόνιου κράτους. Κατά τον ίδιο χρόνο προήχθη σε Υποστράτηγο. Σχημάτισε πεζικό στράτευμα από Ελληνικές δυνάμεις, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία το 1807 στην Λευκάδα, τις επιθέσεις των αλβανών τού Αλή Πασά των Ιωαννίνων και των Γάλλων συμμάχων του. Εκείνη την περίοδο, ο Ιωάννης Καποδίστριας με την ιδιότητα τού έκτακτου επίτροπου, δημιούργησε αξιόμαχο εθνικό στρατό, εντάσσοντας στον Ιονικό στρατό αλλά και στις Ρωσικές δυνάμεις Έλληνες μαχητές από το Σούλι, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και την Μακεδονία. Με την άφιξή του στην Λευκάδα, ο Καποδίστριας αντικατέστησε τον Ρώσο στρατηγό Στάντερ με τον καταξιωμένο Έλληνα, Εμμανουήλ Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση τόσο των Ρώσων στρατιωτών τής άμυνας, όσο και των πολλαπλάσιων σε αριθμό Ελλήνων τακτικών, εθελοντών, και των οργανωμένων ομάδων Αρματολών. Κατά την διάρκεια τού δεύτερου ρωσοτουρκικού πολέμου, ο Εμμανουήλ Παπαδόπουλος έπεσε μαχόμενος.

1821.—Στις επαρχίες Χανίων, Σελίνου και στον Θέρισο, οι τούρκοι προβαίνουν σε άγριες σφαγές, λεηλασίες και καταστροφές, με αφορμή την νέα Κρητική Επανάσταση.

1822.—Εις τα Τσοκαλάρια Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι τούρκοι.

1823.—Οι τούρκοι έκαυσαν τα καλύβια και το Καστρί Καρυστίας. «Ο Γιουσούφ πασάς Περκόφτσαλης έκαυσε το Καστρί (Δελφούς) και τα Καλύβια, χωριά τής Καρυστίας.»

.—Στο χωριό Χρυσό Παρνασσίδας, έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. «Μάχη εις το χωρίον Χρυσσό τού Δήμου Κρίσσης (2 ώρας από τής Αμφίσσης) τής Επαρχίας Παρνασσίδος και νίκη τούρκων. Ενταύθα αρχηγοί των μεν Ελλήνων ήσαν οι Ιωάννης Δυοβουνιώτης και Κομνάς Τράκας, των δε τούρκων ο Γιουσούφ πασάς.»

1824.—«Ο Ελληνικός στόλος αφίχθη εις Κάβο Κολώνες υπό την οδηγίαν τού Μιαούλη.»

.—Οι Έλληνες τής Ύδρας πληροφορούνται γιά τις προετοιμασίες εκστρατείας τού Μοχάμεντ Αλή τής Αιγύπτου. Στις 7 Ιουλίου, ο στόλος των Αιγυπτίων εξέπλευσε από την Αλεξάνδρεια.

1826.—Στο Ναύπλιο, στρατιωτικοί τής Ρούμελης ιδρύουν την «Αδελφότητα», τής οποίας ο σκοπός ήταν οι προάσπιση των δικαιωμάτων τού τόπου τους. Πρώτος αρχηγός της υπήρξε ο Θ. Γρίβας.

1832.—Ημερομηνία γεννήσεως γιά τον μετέπειτα πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη.

1834.—Νέες συμπλοκές μεταξύ Χωροφυλακής και κατοίκων στην Μάνη. Παρά την λήξη τής εξεγέρσεως (βλ. 30/5ου), στην απόφαση από πλευράς τού Γερμανού στρατηγού Σμαλτς περί κατεδαφίσεως των πύργων που είχαν χρησιμοποιήσει στην εξέγερση, οι κάτοικοι των περιφερειών Ζυγού, Ανδρουβίτσης και Σταυροπηγής έλαβαν εκ νέου τα όπλα και σαν σήμερα χτυπήθηκαν με τα σώματα τού μοίραρχου Κατσάκου, αποτελούμενα από δύο ενωμοτίες χωροφυλάκων και 100 στρατιώτες.

1835.—Απεβίωσε ο Ανδρέας Μιαούλης (Ύδρα 20/5/1769 – 11/6/1835 Πειραιάς), ήρωας και αγωνιστής τής Ελληνικής Επαναστάσεως. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Βώκος και ήταν το δεύτερο παιδί τού Υδραίου πλοιοκτήτη και κοτζαμπάση Δημήτριου Βώκου, γόνου αρχοντικής Υδραίικης οικογένειας η οποία προερχόταν από τα Φύλλα τής Χαλκίδας και ήταν εγκαταστημένη στην Ύδρα από το 1668. Υπήρξε ο γενάρχης τής οικογένειας των Μιαούληδων και γυιός του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός τής Ελλάδος, Αθανάσιος Μιαούλης. Απεβίωσε, λόγω τής φυματιώσεως που τον ταλαιπωρούσε, το απόγευμα τής Κυριακής 11 Ιουνίου τού 1835, στην οδό Αιόλου 9, κοντά στην εκκλησία τής Αγίας Ειρήνης στον Πειραιά. Λίγες μέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Όθων τον είχε επισκεφθεί δύο φορές και μάλιστα την πρώτη τού είχε επιδώσει τον Μεγαλόσταυρο τού Σωτήρος.

1837.—Ο Καλλιφρονάς Δημήτριος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών.Έλαβε το χρίσμα μετά τον Άγγελο Γέροντα ο οποίος ήταν δήμαρχος μόνο γιά 4,5 μήνες, ενώ η δική του θητεία έληξε μόλις στις 5 Ιουλίου, ούτε έναν μήνα μετά.

1843.—Απεβίωσε ο Φιλικός, λόγιος αλλά και πολιτικός Σπυρίδων Ν. Βαλέτας.

1878.—Οι Κρήτες επαναστάται τής επαρχίας Αποκορώνου αποκρούουν τους τούρκους (έπειτα από σκληράν μάχην, που είχεν αρχίσει από τής προηγουμένης και διήρκεσε επί 30ωρον),  οίτινες είχον επιτεθεί κατά των χωρίων Αρμένοι και Τσιβαρά και προκαλούν εις αυτούς μεγάλας απωλείας. Αποτέλεσμα των αγώνων είναι η υπογραφή τής Συμβάσεως τής Χαλέπας, τον Οκτώβριο τού 1878, και η δημιουργία καθεστώτος ημιαυτόνομης επαρχίας. Ο γενικός Διοικητής τής Κρήτης μπορούσε να είναι και Χριστιανός, ενώ η πλειοψηφία τής Βουλής αποτελείτο από Κρητικούς. Ιδρύθηκε  η χωροφυλακή με αναλογική συμμετοχή και των δύο μερών, χορηγήθηκε γενική αμνηστία και προσωρινή φοροαπαλλαγή. Όμως τα νέα αυτά προνόμια καταπατήθηκαν ύστερα από την αποτυχημένη επανάσταση τού 1889, που είχε και πάλι αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα.  

1900.—Μονομαχία μεταξύ τού υπουργού Στρατιωτικών Τσαμαδού και τού Βουλευτή Ευρυτανίας Ζώτου.

1904.—Χιλιάδες ρακένδυτοι και πεινασμένοι Έλληνες, καταδιωκόμενοι από βουργάρικες συμμορίες συγκεντρώνονται στην πόλη τής Καστοριάς. Ἀπό τὶς ἀρχές κιόλας τοῦ 1903 ὁ ἑλληνισμός ὑπέφερε πολλὰ δεινᾶ ἀπό τὴν δράση τῶν βουργαρικῶν σωμάτων ὕστερα μάλιστα ἀπό τὴν στυγερὴ δολοφονία τῆς ἀδελφῆς τοῦ Ἕλληνα ἱερέα, παπᾶ Γερμανοῦ ἀπό τὸν Τσακαλάρωφ, ὁ ὁποῖος διέδιδε ὅτι οἱ Ἕλληνες ἦταν: «Οἱ μεγαλύτεροι ἀντίπαλοι τῶν βουργάρων ἀκόμη καὶ πιὸ ἐπικίνδυνοι ἀπό τοὺς τούρκους»

1906.—Επίθεση κατά τής βουργαρικής καλύβας Αλή Μπέη Λάκα, στην λίμνη των Γιαννιτσών, από τα ανταρτικά σώματα τού Ανθυπασπιστή Αναγνωστάκου (καπετάν Ματαπά) και τού Λοχία Παπατζανετέα. Κατά την συμπλοκή, φονεύθηκαν 6 κομιτατζήδες.

1907.—Ρουμάνοι εν Ελλάδι. Σύμφωνα με έκθεση τού Μητροπολίτη Μογλενών Άνθιμου προς το Πατριαρχείο, με ημερομηνία 11 Ιουνίου 1907, από το 1898 μέχρι τα τέλη τού 1906, στα 7 βλαχόφωνα χριστιανικά χωριά τής μητροπόλεως Μογλενών, είχαν δολοφονηθεί σαράντα πέντε «γραικομάνοι» πρόκριτοι, αλλά και απλοί τσομπαναραίοι, και είχαν τραυματιστεί άλλοι είκοσι. Οι καταστροφές στα κοπάδια και τις περιουσίες ήταν τεράστιες, ιδιαίτερα των Μεγαλολιβαδιωτών.

1913.—Μητροπολίτης Ρόδου εξελέγη Απόστολος ο Α΄ (Τρύφωνος) ο οποίος εγκαταστάθηκε στην έδρα του την 1η Απριλίου 1914 (Μεγάλη Τρίτη), λόγω δυσκολιών εκ μέρους των Ιταλικών Αρχών κατοχής. Τα Δωδεκάνησα ευρίσκονταν υπό Ιταλική διοίκηση από το 1912.

1914.—Ανθελληνικοί διωγμοί εις την Φώκαιαν (Μ.Ασία) και την γύρω περιοχήν. Οι τούρκοι, ενεργούντες επί τη βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου, έσφαξαν πολλούς εκ των κατοίκων τής πόλεως, ελεηλάτησαν οικίας και εσύλησαν ναούς. Οι διωγμοί συνεχίσθησαν επί πολλάς ημέρας. Περί τις 120.000 Ελλήνων τής Μικράς Ασίας εγκατέλειψαν τότε τας εστίας των και κατέφυγαν εις Πειραιάν και Θεσσαλονίκην.

1917.—Οι Συμμαχικές Δυνάμεις τού Βενιζέλου, καταλαμβάνουν την Λαμία και το Λιανοκλάδι.

1919.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Στρατιάς Μικράς Ασίας, συνάπτουν μάχες σκληρές εφ’ ολοκλήρου τού Μετώπου. Ούτω εις τον τομέα τής Φιλαδελφείας, εκδιώκουν τους τούρκους και απελευθερώνουν την Φιλαδέλφειαν και το Ντερέκιοϊ. Επί των άλλων τομέων απελευθερώνεται το Σόμα και εγκαθίστανται δυνάμεις στα φυλάκια Μαλκάς-Δερέ. 

.—Ενώ εκτελούσε πολυβολισμούς κατά των χαρακωμάτων τού εχθρού από μικρό ύψος, σκοτώθηκε ο πιλότος μας Τζεράχης Ιωάννης, λόγω καταρρίψεως τού αεροπλάνου του, τύπου «Νιούπορτ», από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά κατά την μάχη τού Σαραχανλί.

.—Στο Μικρασιατικό Μέτωπο, αρχίζει η μεγάλη πεζομαχία και επέλαση τής Επιλαρχίας Τσαγγαρίδη κατά Πεζικού, αλλά και η κατάληψη την ίδια ημέρα τής Φιλαδέλφειας από το 1ο Σύν/μα Ιππικού.

1921.—Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών στην Νικομήδεια. Από τον Ελληνικό στρατό απελευθερώθηκε το Κιρκ-Αγάτς. Η «μητέρα των πόλεων τής Βιθυνίας», η Νικομήδεια, δημιουργήθηκε από τον Θράκα ηγεμόνα Ζιποίτη που έδωσε το όνομα τού γυιού του Νικομήδη στην νέα πόλη.

1922.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1928.—Ολόκληρη η Θράκη στον χορό τής γενικής απεργίας των καπνεργατών. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί και στην Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Θεσσαλονίκη, ενώ η κλιμάκωσή της θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με νεκρούς στην πόλη τής Ξάνθης και πολλούς τραυματισμούς στην Καβάλα.

1929.—Οι Ελληνικοί Συνεταιρισμοί αποφασίζουν να ενισχύσουν τις λαϊκές αγορές, οι οποίες επεκτείνονται στον Πειραιά.

1931.—Ιδρύεται η «Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών» με χρήματα που κληροδοτεί ο ευεργέτης Αλέξανδρος Πάντος. Η δημιουργία της ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν, όταν ο Γεώργιος Σ. Φραγκούδης ο οποίος καταγόταν από ιστορική οικογένεια τής Λεμεσού στην Κύπρο, διακήρυττε ότι η αναδημιουργία τής πατρίδος είναι δυνατόν να γίνει μόνο διά τής εκπαιδεύσεως, θεωρώντας την δημιουργία εστίας μελετών των εθνικών ζητημάτων απαραίτητη. Έτσι μέσω τής «Εκπαιδευτικής Αναγεννήσεως» ίδρυσε Σχολή Πολιτικών – Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, αντιμετωπίζοντας αρκετές οικονομικές δυσκολίες. Την ίδια επιθυμία είχε και ο εκ Ζαγορίου Αλέξανδρος Πάντος, ο οποίος είχε σπουδάσει, όπως και ο Φραγκούδης, πολιτικές επιστήμες στην Γαλλία και είχε επισημάνει την έλλειψη ανάλογης Σχολής στην Ελλάδα. Το κληροδότημά του συγχωνεύτηκε το 1931 με το κτήριο τής «Εκπαιδευτικής Αναγεννήσεως» τού Φραγκούδη, στην «Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών».

1933.—Οι συλληφθέντες γιά την απόπειρα δολοφονίας κατά τού Ελευθέριου Βενιζέλου αρνούνται την ενοχή τους.

1940.—Περιοριστικά μέτρα παίρνονται στην Ελλάδα κατά την διάθεση και την μεταφορά διαφόρων τροφίμων από Νομό σε Νομό, καθώς και στην διανομή τους κατ’ οίκον.

.— Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά τής Γαλλίας και τής Μεγάλης Βρετανίας.

1942.—Το υποβρύχιο «Παπανικολής Ι», βύθισε ένα μικρό ιστιοφόρο στο ακρωτήριο Μαλέα.

1945.—Μετά τις κατηγορίες πολιτών γιά φιλική στάση (και όχι μόνον) προς τους Ιταλούς κατά την διάρκεια τής ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, ο μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος αρχίζει να σκέπτεται την αποχώρησή του.

.—Το Κ.Κ.Ε. αποκηρύττει επίσημα τον Άρη Βελουχιώτη. Την ανοιχτή καταγγελία κατά τού Θανάση Κλάρα έκανε ο ίδιος ο Ζαχαριάδης και δημοσίευσε την επομένη ο ‘’Ριζοσπάστης’’. Λίγες μέρες αργότερα (στις 16 Ιουνίου στην Μεσούντα, κοντά στον Αχελώο), ο Βελουχιώτης αυτοκτονεί ( ; ) γιά να αποφύγει την σύλληψή του από παραστρατιωτικές ομάδες συντρόφων που τον καταδιώκουν απηνώς.

1948.—Οι αρχές τής πόλεως των Πατρών καταφέρνουν να συλλάβουν τον σλαβόφρονα Χρήστο Αργυρόπουλο, ο οποίος είχε εισχωρήσει στην πόλη με σκοπό να προμηθευτεί υλικά γιά τον αγώνα τους κατά τής Ελλάδος. Κατά την σύλληψη, οι αστυνομικοί βρήκαν επάνω του 8 χρυσές λίρες και 2.500.000 δραχμές, χρήματα τα οποία προέρχονταν από λεηλασία υποκαταστήματος τής ‘’Εθνικής Τραπέζης’’ Καλαβρύτων.

1958.—Οι τούρκοι δολοφονούν στην Κύπρο τον Αντώνιο Ιωάννου και πυρπολούν τον ναό τού Αγίου Λουκά.

1963.—Μετά από ρήξη με τα ανάκτορα, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, παραιτείται τής θέσεώς του. (Τον Αύγουστο τού 1966 στην έκκληση τού βασιλέα Κωνσταντίνου Β΄ γιά επιστροφή, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αρνήθηκε, δηλώνοντας στον βασιλικό απεσταλμένο Δ. Μπίτσιο ότι η απόφασή του γιά αποχώρηση από την πολιτική ζωή ήταν οριστική και αμετάκλητη). Μετά από χρόνια ο Κωνσταντίνος Β΄ισχυρίστηκε ότι ο Καραμανλής έθεσε ως προϋπόθεση επιστροφής, την αναστολή διατάξεων τού Συντάγματος, ήτοι εκτροπή. Ένα από τα αποτελέσματα τής εξωτερικής πολιτικής τού Κ. Καραμανλή, ήταν η ολοκλήρωση τού ξεριζωμού των Ελλήνων τής Πόλης και τής Ίμβρου, με συνέπεια να ανατραπεί οριστικά η ισορροπία δυνάμεων και να καθίστανται χωρίς αντίβαρο οι μελλοντικές τουρκικές επιδιώξεις στην Θράκη.

1971.—Άνθρωποι, φυσικό περιβάλλον και αρχαιότητες, απειλούνται από την μόλυνση τής Αθήνας.

1975.—Η Βουλή ψηφίζει το νέο  Σύνταγμα τού Ελλαδικού κράτους.

1980.—Η Ελλάδα συμμετέχει γιά πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Νάπολι τής Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0.

.—Πνίγει γιά άλλη μια φορά το νέφος την Αθήνα, με πλήθος κατοίκων να αισθάνεται δύσπνοιες, λιποθυμίες και τσούξιμο στα μάτια.

1981.—Γίνεται γνωστό ότι κλείνει το ρυπογόνο εργοστάσιο τής Δ.Ε.Η. στο Κερατσίνι.

1984.—Απεβίωσε ο ηθοποιός αλλά και τραγουδιστής τού ρεμπέτικου, Πέτρος Κυριακός.

1985.—Ημερομηνία θανάτου τής αγαπημένης ηθοποιού μας, Σαπφούς Νοταρά. Γεννήθηκε στην Βήσσανη τού Νομού Ιωαννίνων το 1906. Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου και το επώνυμο Νοταρά το πήρε από τον δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοιτούσε. Γνωστή στους περισσότερους γιά την χαρακτηριστική μπάσα φωνή της όταν έπαιζε τους κωμικούς της ρόλους, η Σαπφώ ήταν ένα μοναχικό πλάσμα που δεν άφησε κανέναν να διαβεί το άβατο τής μοναξιάς της. Προερχόμενη από ένα αστικό περιβάλλον, με πανεπιστημιακές σπουδές, μαθήματα χορού, εργαζόμενη σε Τράπεζα, αποφάσισε ξαφνικά να αφήσει όλα αυτά πίσω της και να βγει στο θέατρο αλλάζοντας το όνομά της. Οι άνθρωποι τού θεάματος δεν τής φέρθηκαν καλά, και δεν εκτίμησαν το ταλέντο της. Στην μέση ηλικία πλέον, έγινε γνωστή μέσω των κωμικών της ρόλων, με την βροντερή και βραχνή φωνή τής υπηρέτριας και σπιτονοικοκυράς, που τής έδιναν να παίζει στον κινηματογράφο. Η πλειοψηφία των συναδέλφων της, την θεωρούσε απλά ένα κωμικό πρόσωπο.

1989.—Επεισόδια μεταξύ οπαδών των κομμάτων Νέα Δημοκρατία και Πα.ΣΟ.Κ σημειώνονται σε διάφορες περιοχές τής Ελλάδος, με τα κυριότερα να συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη, πέντε ημέρες πριν τις εκλογές.

1991.—Στην αλβανία, τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν στον σχηματισμό τής πρώτης, εδώ και σαράντα χρόνια, μη κομμουνιστικής κυβερνήσεως τής χώρας.

1992.Η ολομέλεια τού κοινοβουλευτικού σώματος τής Ε.Ο.Κ., υποστηρίζει με ψήφισμά της τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ονομασία τής δημοκρατίας των Σκοπίων.

1993.—Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάζεται ο επιχειρηματίας Αργύρης Σαλιαρέλης, ο οποίος κηρύσσεται ένοχος γιά την φυγάδευση τού Γιώργου Κοσκωτά το 1988.

.—Σύμφωνα με μελέτη τής Ε.Ο.Κ., η ατμοσφαιρική ρύπανση τής Ρώμης είναι μεγαλύτερη από εκείνη τής Αθήνας.

1994.—Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία, μία μέρα πριν την διεξαγωγή των ελληνικών ευρωεκλογών.

1997.—Εν μέσω διαδηλώσεων μελών θρησκευτικών οργανώσεων και όχι μόνον, κυρώνεται στην ελληνική Βουλή η συνθήκη  Σένγκεν τού Κ. Σημίτη.

2001.—Δημοσίευμα εφημερίδας επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το 45% των οικονομικών μεταναστών από την αλβανία είναι αλβανοί και όχι ομογενείς μας, ενώ κάνει λόγο γιά στοιχεία τα οποία τους θέλουν να μεταφέρουν τόσο όπλα, όσο και ναρκωτικά. Ουσιαστικά, η αναφορά κρούει των κώδωνα τού κινδύνου, μιλώντας γιά στρατεύσιμους τού U.C.C. στην χώρα μας.

2003.—Σκάνδαλο στο Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών τής Αλλοδαπής (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α). Τουλάχιστον 32 γραπτά έχει παραποιήσει οργανωμένο κύκλωμα, που δρούσε μέσα στο Κέντρο έναντι αδράς αμοιβής. Το κύκλωμα παρενέβαινε στις εξετάσεις γιά την ισοτίμηση των πτυχίων Ιατρικής από χώρες τού εξωτερικού. Υπουργός Παιδείας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου. Το θέμα πυροδότησε έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ τού Πέτρου και τής αντιπολιτεύσεως… Η υπόθεση πήρε το δρόμο τής δικαιοσύνης…

2013.—Η είδηση γιά τον βυθισμένο αρχαίο οικισμό στον κόλπο τού Αλυκανά τής Ζακύνθου, κάνει τον γύρο τής Ελλάδος και τού κόσμου. Στον βυθό τής θάλασσας, σε βάθος από δύο έως έξι μέτρα είχαν εντοπιστεί  το 2012 από τον δύτη Παύλο Βούτο, κατάλοιπα σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. Έδιναν την εντύπωση πλακόστρωτου με διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό, ενώ καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων (όπως αρχικά χαρακτηρίστηκαν), με μεγάλη οπή στο κέντρο, κυκλικής διατομής περίπου 34 εκ. Έναν χρόνο μετά, ο αντιδήμαρχος τής Ζακύνθου, κάλεσε την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία στις 13 Μαΐου 2013 επιβεβαίωσε την ανακάλυψη. Αρχικά εκδηλώθηκε ενθουσιασμός με δεδομένη την απουσία αρχαιολογικών ευρημάτων γιά πολλές και σημαντικές περιόδους τής ιστορίας των Επτανήσων, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων που σχετίζονται με την ομηρική και την μετά ομηρική εποχή· ο διευθυντής τής Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων τού Υπουργείου Πολιτισμού έδωσε συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση γιά την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή, αλλά από τον Οκτώβριο τού 2013, η στάση τής Υπηρεσίας έγινε επιφυλακτική. Τελικά, τον Δεκέμβριο τού 2013 ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με έκθεση των ειδικών, δεν πρόκειται γιά ίχνη αρχαίου οικισμού όπως αρχικά είχε εκτιμήσει το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά γιά ένα σπάνιο αποτύπωμα γεωλογικών διεργασιών. Στην έκθεση αναφέρεται ως επί πλέον παράγοντας αμφισβητήσεως και η πλήρης απουσία άλλων αρχαιολογικών τεκμηρίων. Ως προς το γεωλογικό πλέον φαινόμενο, είναι σχεδόν αβιβλιογράφητο σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τον σχηματισμό του και μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη βυθισμένου οικισμού, καθώς και μαρτυρίες γιά ψαράδες που είχαν ανεβάσει με τα δίχτυα τους αμφορείς από την συγκεκριμένη περιοχή.

.—Ἡ Ε.Ρ.Τ. (Ἐθνικὴ Ῥαδιοφωνία-Τηλεόραση), ἀπὸ τὰ μεσάνυκτα τῆς Τρίτης 11/6 πρὸς Τετάρτη 12/6  ἔπαυσε νὰ ἐκπέμπῃ σῆμα. Αἰτία γιὰ τὴν κυβερνητικὴ ἀπόφαση ἦταν, – σύμφωνα μὲ τὴν δήλωση τοῦ κυβερνητικοῦ ἐκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου -, ἡ ἀδιαφάνεια, ἡ γραφειοκρατικὴ ἀπομύζηση τοῦ δημοσίου χρήματος καὶ ὁ πανάκριβος σὲ λειτουργία μηχανισμός, μὲ πολλαπλάσιους ὑπαλλήλους τῶν ἀντιστοίχων δημοσίων τηλεοράσεων τῆς Εὐρώπης… «Τὴν Ε.Ρ.Τ. – δήλωσε ὁ Κεδίκογλου – τὴν πληρώνει ὁ Ἑλληνικός λαὸς μὲ τὸ χαράτσι στοὺς λογαριασμοὺς ἠλεκτρικοῦ: γύρω στὰ 300 ἑκατομμύρια τὸν χρόνο ! (…) Καθεστὼς ἀδιαφάνειας στὴν διαχείριση τῶν συμβάσεων, καθεστὼς ἀκόμα μεγαλύτερης ἀδιαφάνειας στὴν διαχείριση τοῦ ὑλικοῦ (…)Καθεστὼς προνομίων γιὰ τοὺς ἐργαζομένους, ποὺ χρεώνουν τεράστιο ἀριθμὸ ὑπερωριῶν. Γιὰ νὰ μὴν ἀναφερθοῦμε στὰ τεράστια ποσὰ τὰ ὁποῖα μοιράζει σὲ ἰδιωτικὲς παραγωγὲς ποὺ θὰ μποροῦσε νὰ κάνῃ, μὲ πολὺ λιγότερα, χρησιμοποιῶντας δικὰ της μέσα». Ὁ Ἀλέξης Τσίπρας «ἐξαπολύωντας ἐπίθεση» μίλησε γιά: «…πραξικόπημα τῆς κυβέρνησης Σαμαρᾶ  ποὺ στρέφεται ὄχι μόνο ἐνάντια στοὺς ἐργαζόμενους τῆς Ε.Ρ.Τ., ἀλλὰ ἐνάντια στὸν Ἑλληνικό λαό, στὸ σύνολό του, ποὺ πληρώνει τὴν δημόσια ῥαδιοτηλεόραση καὶ δικαιοῦται νὰ ἔχει ἀντικειμενικὴ καὶ “πλουραλιστική…” ἐνημέρωση». Συνεχίζοντας, δήλωσε ὅτι «…λένε ψέματα στὸν Ἑλληνικό λαὸ ὅτι δῆθεν κόπτονται γιὰ τὴν σπατάλη. Λένε ψέματα καὶ ἀποφασίζουν καὶ διατάζουν νὰ κλείσουν τὴν δημόσια τηλεόραση σὰν νὰ εἶναι τσιφλίκι τους… Ὁ  πραγματικὸς λόγος τοῦ κλεισίματος τῆς Ε.Ρ.Τ. εἶναι γιατὶ αὐτὸ ἀπαιτεῖ ἡ τρόϊκα [ἡ ὁποία] ἀπαιτεῖ ἀνθρωποθυσίες χιλιάδων ἐργαζομένων…». Ἀκολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γιὰ τὸ κλείσιμο.

2018.—Ο Πέτρος Τατσόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή τού ΣΚΑΙ σαν σήμερα, δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ‘’Ρουβίκωνας’’ είναι όργανο τού ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια στο [σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενά του] όργανο τής κυβερνήσεως, διότι κατόρθωσε και πάλι να παροδηγήσει την προσοχή από την απόφαση τού ΣτΕ γιά τις μειώσεις των συντάξεων, στην αποφυλάκιση τού Κουφοντίνα. «[…] Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί/χειραγωγεί απολύτως τον ‘’Ρουβίκωνα’’, δεν ξέρω σε ποιόν βαθμό τον στελεχώνει κιόλας, αυτό δεν μπορώ να το πω, αλλά το ότι έχουμε την πρώτη αναρχική οργάνωση στον κόσμο, στον πλανήτη, η οποία αντί να είναι αντικυβερνητική είναι εναντίον τής αντιπολίτευσης […] βοηθάει στον αποπροσανατολισμό».

2019.—Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό τού Τιμίου Προδρόμου τής Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ενώ ξεκίνησαν οι ψάλτες να απαγγέλλουν το Σύμβολο τής Πίστεώς μας, το «Πιστεύω», με εντολή του Δεσπότη απήγγειλαν την αρχή του γιά να συνεχίσει ο βουλευτής του κόμματος Νέα Δημοκρατία και δικηγόρος Σταμάτης. Τού δόθηκε λοιπόν ένα βιβλίο, οπότε και συνέχισε την απαγγελία λέγοντας γιά το Άγιο Πνεύμα «το εκ τού Πατρός εκπορευόμενον και εκ τού Υιού», ενώ η ομολογία τής Πίστεώς μας αναφέρει: «Καὶ εἰς τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον, τὸ κύριον, τὸ ζωοποιόν, τὸ ἐκ τοῦ Πατρὸς ἐκπορευόμενον, τὸ σὺν Πατρὶ καὶ Υἱῷ συμπροσκυνούμενον καὶ συνδοξαζόμενον, τὸ λαλῆσαν διὰ τῶν προφητῶν». Εκείνη την στιγμή κάποιοι από τους πιστούς που το αντιλήφθηκαν σηκώθηκαν και έφυγαν, ορισμένοι άλλοι το συνειδητοποίησαν αργότερα και λυπήθηκαν. Δεν αντέδρασε κανείς δημοσίως, ούτε Δεσπότης ούτε Ιερέας ούτε εκείνη την στιγμή ούτε αργότερα. Σύμφωνα με μαρτυρία ιερέως που βρισκόταν μέσα στο ιερό, αντέδρασαν εκείνη την στιγμή κάποιοι ιερείς μέσα στο ιερό χωρίς να το αντιληφθεί ο κόσμος έξω και ο Δεσπότης τους είπε να ησυχάσουν γιά να μην γίνει φασαρία και ότι δεν θα καταλάβαινε ο κόσμος.

.—Παρά το πολιτικό και κοινωνικό χάος που επικρατεί στην αλβανία, ο λεγόμενος «Πατριωτικός Σύνδεσμος Τσαμουριά» ο οποίος φέρεται να εκπροσωπεί τους αλβανοτσάμηδες, απηύθυνε κάλεσμα συγκέντρωσης στα σύνορα τής αλβανίας με την Ελλάδα, με αφορμή την «75η επέτειο τής γενοκτονίας των αλβανοτσάμηδων από τους Έλληνες». Στο κάλεσμα ανέφεραν: «Ο σύνδεσμος Τσαμουριά και το Κόμμα γιά Δικαιοσύνη, Ενσωμάτωση και Ενότητα-PDIU, καλούν όλους τους αλβανούς να συμμετάσχουν στο ετήσιο προσκύνημα στο Κιαφέ Μπότε στην τσαμουριά στις 22 Ιουνίου και ώρα 18:00. Σήμερα είναι η ώρα για την Τσαμουριά. Υπενθυμίζουμε την 75η επέτειο τής γενοκτονίας από τους Έλληνες σοβινιστές κατά των αλβανοτσάμηδων. Ελάτε μαζί μας στην Κονίσπολη το Σάββατο 22 Ιουνίου».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση