ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

,

14-12-2014,

11 Νοεμβρίου

,

405.—Απεβίωσε ο  Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αρσάκιος. Ο Αρσάκιος διαδέχτηκε το 404 σε ηλικία 80 ετών τον Ιωάννη Α΄ Χρυσόστομο, ο οποίος  είχε εξοριστεί από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αρκάδιο.

826.—Ημερομηνία θανάτου τού ηγουμένου τής Μονής Στουδίου, Θεοδώρου. Ήταν 67 ετών και τον διαδέχθηκε ο αγαπημένος του μαθητής Ναυκράτιος. Υπήρξε συγγραφέας και μέγας προστάτης των εικόνων κατά την περίοδο των ταραχών. Διώχθηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Α΄, αλλά μετά τον θάνατό του σε μάχη με τους βούργαρους, ο νέος Αυτοκράτορας Μιχαήλ Α΄ ήταν ευνοϊκός απέναντί του. Εκείνη την εποχή η μονή Στουδίου βρέθηκε στο απόγειο τής δυνάμεώς της και τα έργα της γνώρισαν την μέγιστη ακτινοβολία.

1028.—(ἤ 15/11) Απεβίωσε ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Η΄ ο Πορφυρογέννητος, αδελφός τού Βασιλείου Β΄ Βουλγαροκτόνου. Μετά το θάνατο τού Βασιλείου Β΄ η Αυτοκρατορία πέρασε μία περίοδο φαινομενικής ευημερίας περισσότερο αισθητής στην βασιλεύουσα· όμως οι ηθικές αξίες κλονίστηκαν από τον υπερφίαλο κυνισμό των ανθρώπων που θεωρούσαν ότι είναι ανώτεροι, από το γεγονός και μόνο ότι ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Η οικονομική και κοινωνική κρίση που ακολούθησε προκάλεσε την κατάπτωσή της, η οποία το 1025 φάνταζε ως παντοδύναμη και ανίκητη. Στην εσωτερική πολιτική ο Κωνσταντίνος Η΄ συνέχισε την ήδη υπάρχουσα φορολογική πολιτική, στρεφόμενος όμως και εναντίον μεγάλων Οίκων, διώκοντας τα διασημότερα ονόματα των αριστοκρατικών οικογενειών τής επαρχίας. Λόγω τού ότι δεν είχε αποκτήσει άρρενα διάδοχο φρόντισε δύο ημέρες πριν τον θάνατό του να παντρέψει την δευτερότοκη κόρη του Ζωή, με τον Ρωμανό Γ΄ Αργυρό ο οποίος και τον διαδέχθηκε στον θρόνο μετά τον θάνατό του.

1399.—Η επίσημη τελετή στέψεως τού νέου βασιλέα τής Κύπρου Ιανού, έγινε στον καθεδρικό ναό τής Αγίας Σοφίας στην Λευκωσία. Τα γνωστότερα και σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν επί βασιλείας του ήταν μία αποτυχημένη προσπάθεια ανακαταλήψεως τής Αμμοχώστου από τα χέρια των Γενουατών, η εισβολή στην Κύπρο των Σαρακηνών (Μαμελούκων), τους οποίους ο Ιανός αντιμετώπισε στην μάχη τής Χοιροκοιτίας, και η επανάσταση τού Κυπρίου δουλοπαροίκου βασιλιά (Ρε) Αλέξη. Ο Λεόντιος Μαχαιράς ως αυτόπτης μάρτυς, μετέχοντας στην δύναμη τού βασιλιά Ιανού, κατέγραψε στο Χρονικό του την μάχη με τους Σαρακηνούς. 

1628.—Ο Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby, αφού ρήμαξε τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο από τα μέσα Απριλίου, αναχωρεί γιά να συνεχίσει την πειρατεία στην κεντρική Μεσόγειο.

1685.—Οι Ενετοί κατακτούν την Ηγουμενίτσα από τους τούρκους και κατεδαφίζουν το εκεί φρούριο. Πολύ πριν την Άλωση, η Βενετία (με την σύναψη τής Νορμανδικής συμμαχίας), επιδόθηκε σε πειρατικές κατά τού Βυζαντίου επιχειρήσεις ξεκινώντας από την Ήπειρο. Όταν οι Ενετοί τελικώς κατέλαβαν τα παράλια τής Θεσπρωτίας, δημιούργησαν βάσεις και γιά πολλούς αιώνες τα παράκτια φρούρια παρέμειναν τα προκεχωρημένα φυλάκια των Ενετών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Την περίοδο αυτή χτίστηκε πιθανότατα και το κάστρο τής Ηγουμενίτσας. Από το 1452, οπότε εισέβαλαν στην Θεσπρωτία οι οθωμανοί, έχουμε συνεχείς συγκρούσεις τούρκων και Ενετών (μαζί με Κερκυραίους και Χιμαριώτες). Σε μία από αυτές, το 1685, ο Μοροζίνι ανατίναξε το κάστρο τής Ηγουμενίτσας αφού προηγουμένως μετέφερε τα 12 κανόνια του στην Κέρκυρα. Αυτό ήταν και το τέλος τού κάστρου.

1704.—Ισχυρότατη σεισμική δόνηση με επίκεντρο την Λευκάδα, προκαλεί απίστευτες καταστροφές και φονεύει δεκάδες ανθρώπων. Ιδιαίτερα αισθητός υπήρξε σε Πρέβεζα και Άρτα (δίχως όμως να υπάρξουν θύματα και σε αυτές τις περιοχές).

1822.—«Άπεβίωσεν ἐν Μεσολογγίῳ ὁ φιλέλλην Στρατηγὸς Νορμάνος Ἔρινφελς ὁ κατὰ τὴν 4 Ἰουλίου ἐ.ἔ. τραυματισθεὶς εἰς τὴν μάχην τοῦ Πέτα». Απεβίωσε στο Μεσολόγγι ο τραυματισμένος από τις 4 Ιουλίου Γερμανός και φιλέλληνας στρατηγός Νόρμαν. Στην μάχη στο Πέτα τής Ηπείρου από τους εκατό φιλέλληνες που συμμετείχαν, μόλις τριάντα σώθηκαν από την σφαγή. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Karl von Normann-EhrenfelsΚάρολος Νόρμαν –, ο οποίος αν και πληγωμένος, κατάφερε να φτάσει στην Λαγκάδα όπου βρισκόταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και να τού πεί: «Πρίγκιπα, το παν απωλέσαμε, πλην τής τιμής». Τελικώς υπέκυψε στα τραύματά του και πέθανε στο Μεσολόγγι.

.—Οι Έλληνες τής Πελοποννήσου υπό τους Πετρόμπτεη και Ζαΐμη με 700 οπλοφόρους ενισχύουν την φρουρά τού πολιορκουμένου Μεσολογγίου. «Ἀποβίβασις Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ἀ. Ζαΐμη καὶ Κανέλλου Δεληγιάννη μετὰ 700 ὁπλοφόρων εἰς Μεσολόγγιον». Μπροστά στον όρμο του Μεσολογγίου, υδραίικα πλοία αποβιβάζουν τρόφιμα, πολεμοφόδια, αλλά και σώμα με περισσότερους από 1.000 Μοραΐτες, υπό τους Πετρόμπεη, Ζαΐμη, Σισίνη και Δεληγιάννη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η γραμμή άμυνας στην οποία συγκρατούνταν οι τεράστιες ορδές των μουσουλμάνων υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή, απαιτούσε τουλάχιστον 4.000 άνδρες. Από μέσα όμως είχε κάτι λιγότερους από 400 εμπρός σε ένα πολύ χαμηλό τείχος και μια τάφρο με 1,5 περίπου μέτρο βάθος.

1825.—Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει τα Λεχαινά και την Ανδραβίδα Ηλείας.

1826.—Η προσωρινή Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρεται από το Ναύπλιο στην Αίγινα. Η μεταφορά έγινε γιά λόγους ασφαλείας. «Ἡ Κυβέρνησις Ἀ.Ζαΐμη μετέβη εἰς Αἴγιναν».

1863.—Συνθήκη τού Λονδίνου, μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Πρωσίας και Αυστρίας. Με αυτήν, τα Ιόνια νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

1867.—Μετά την τέλεση των γάμων του στις 15/27 Οκτωβρίου στην Αγία Πετρούπολη, το βασιλικό ζεύγος Γεωργίου και Όλγας αφικνείται στην Ελλάδα με το σκάφος ‘’Μεσολόγγιον’’ και εγκαθίσταται στα Ανάκτορα. Εργασίες ανακαινίσεως και αναδιατάξεως τού κτηρίου πραγματοποιήθηκαν κυρίως στους χώρους τής ενδιαίτησης των βασιλέων.

1868.—Η Βουλή ψηφίζει τον νόμο Σ[κόππα] (Εφημερίς τής Κυβερνήσεως/16.11.1868), που κυρώνει την σύμβαση η οποία υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 1868 μεταξύ τής ελληνικής κυβερνήσεως και των κληρονόμων τού βασιλέως Όθωνος, βάσει τής οποίας αναγνωρίσθηκε χρέος τής χώρας αρχικώς 7.487.799 δρχ. και 49 λεπτών, και κατόπιν διαπραγματεύσεων 4.500.000 δρχ. Το ποσό αφορούσε την ανέγερση των Ανακτόρων στην Αθήνα, την αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων και την οικοδόμηση άλλων κτηρίων, όπως τού Πανεπιστημίου που μετονομάσθηκε σε Καποδιστριακό. Το χρέος είχε οκταετή διάρκεια με τόκο 4%. Το ποσό θα κατεβάλετο στην βασίλισσα Αμαλία και μετά τον θάνατο αυτής στους κληρονόμους τού βασιλέως Όθωνος. Οι αντιπρόσωποι των Τριών Δυνάμεων, «…συνελθόντες ἐν Λονδίνῳ (1864), ἐζήτουν ὅπως τὸ πρὸς τὸν Ὄθωνα χρέος, ἀναγνωρισθῇ ἐν τῇ συνθήκῃ (τῆς Ἑνώσεως Ἑλλάδος, Ἑπτανήσων).Καὶ τοῦτο μὲν ἀληθῶς δὲν ἐγένετο, ἀλλ’ ἡ Ἑλληνική κυβέρνησις, καίπερ δηλώσασα διὰ τοῦ Χ.Τρικούπη ὅτι δὲν ὑπῆρχε ἡ ἰδέα ν’ ἀδικηθῇ ὁ ἔκπτωτος βασιλεύς, δὲν ἡδυνήθη νὰ ἐμποδίσῃ τὰς Δυνάμεις νὰ προσκαλέσωσιν αὐτήν ἐπισήμως νὰ προβῇ ἐν τάχῃ εἰς τὴν ἀποζημίωσιν ταύτην».

1903.—Σέρβοι εισβάλλουν στον Ελληνικό ναό των Σκοπίων την ώρα τής θείας λειτουργίας, και επιτίθενται με μαχαίρια και ρόπαλα εναντίον των εκκλησιαζομένων ομογενών.

1904.—Ο Βάρδας με τους άνδρες του, 40 εμπειροπόλεμα παλικάρια, φθάνουν σε κάποιο μικρό χωριό τής Μακεδονίας όπου, σε έναν ελάχιστο ναΐσκο ο στενός συνεργάτης του και ιερέας Μακεδονομάχος από την Θράκη, ο Παπαδράκος (Χρυσόστομος Χρυσομαλλίδης), ιερουργεί και κηρύττει. «Εδίδαξε τους χωρικούς τής Μακεδονίας την αφοσίωσιν  προς την Θρησκείαν και την Πατρίδαν».

1906.—Οι κτηνώδεις εκ φύσεως βούργαροι, αφού πρώτα απήγαγαν τον άτυχο Γεώργιο Παππά από το χωριό Κέλλη τής Μακεδονίας, κατόπιν τον έρριψαν ζωντανό σε φούρνο. Το αποτρόπαιο έγκλημα έγινε από τον Τζόρλεφ, στο χωριό Βεύη.

1912.—Άφιξη τού Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Χίο προς απελευθέρωσή της. Ενενήντα χρόνια μετά την σφαγή τής Χίου, μία Ελληνική αρμάδα με τρία ελαφρά καταδρομικά, τα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΕΣΠΕΡΙΑ» και «ΑΡΚΑΔΙΑ», δύο αντιτορπιλικά, τα «ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ» και «ΚΕΡΑΥΝΟΣ», 3 μεταγωγικά, τα «ΠΑΤΡΙΣ», «ΣΑΠΦΩ» και «ΕΡΙΕΤΤΑ», με 2.500 άνδρες, φτάνουν στην Χίο. Ο τούρκος στρατιωτικός διοικητής αρνήθηκε την παράδοση με αποτέλεσμα να αποβιβασθεί στο νησί υπό την κάλυψη των τηλεβόλων τού στόλου, δύναμις ανδρών, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Nίκο Δελαγραμμάτικα, αποτελούμενη από τρία τάγματα πεζικού και μία ορειβατική πυροβολαρχία. Από τα τουρκικά πυρά πίπτουν οι δύο πρώτοι νεκροί, ο Εμμανουήλ Ποθητός και ο Ιωάννης Χρυσολωράς. Το ίδιο βράδυ οι τούρκοι διασκορπίζονται στα ορεινά, όπου το δύσβατο τού εδάφους βοήθησε στην άμυνά τους επί 40 ημέρες, με τελική ημερομηνία παραδόσεως την 21η Δεκεμβρίου.

.—Στο Λιθί τής Χίου πίπτει ηρωικά μαχόμενος ο επικεφαλής πολυμελούς ομάδος ανταρτικού σώματος Γεώργιος Περάκης ή Πέρος. Υπήρξε μακεδονομάχος και είχε καταγωγή την χώρα Σφακίων τής Κρήτης.

.—Μεταξύ αυτών που αποβιβάσθηκαν στην Χίο γιά να πολεμήσουν γιά την απελευθέρωσή της, ήταν και ο Κύπριος Μακεδονομάχος Καπετάν Γιώργης Αργυρίου. Ο Καπετάν Γιώργης αν και τραυματισμένος από την μάχη γιά την απελευθέρωση τής Λέσβου, δεν δίστασε ούτε στιγμή να επιβιβαστεί στα πλοία με προορισμό την μαρτυρική Χίο.

.—Μικτά αγήματα τού στόλου εκκαθαρίζουν πλήρως την Λέσβο.

.—Βαπτίσθηκε στο Φάληρο από τον υπουργό των Ναυτικών Νικόλαο Στράτο, το υδροπλάνο «Ναυτίλος» που αγοράσθηκε από την κυβέρνηση λίγο μετά την κήρυξη τού κατά τής τουρκίας πολέμου. Με το υδροπλάνο αυτό οι αεροπόροι Κ. Μουτούσης και Α.Μωραϊτίνης πέταξαν στις 24/1/1913 μέχρι τού τουρκικού ναυστάθμου τού Νιαγαρά. Ήταν το πρώτο υδροπλάνο το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε  πολεμικές επιχειρήσεις.

.—Μετά από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού, την ημέρα εορτής τού Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, απελευθερώνεται η πόλη τής Καστοριάς. Ο αιμοσταγής Μπεκήρ Αγά και οι τουρκαλβανοί ληστές Μπούτκα και Αράπη, επέμεναν να πυρπολήσουν την πόλη πριν αναχωρήσουν. Όμως ο Μεχμέτ Πασάς και οι μπέηδες τής πόλεως τους εμπόδισαν. Οι Καστοριανοί εκείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκαν ετοιμάζοντας ελληνικές σημαίες και φαγητά γιά να υποδεχθούν τον Ελληνικό Στρατό, κάνοντας παράλληλα δεήσεις στον Άγιο Μηνά καθώς ξημέρωνε η εορτή του. Τις πρώτες πρωινές ώρες τής 11ης Νοεμβρίου, ο Ανθυπίλαρχος Πηχεών εισήλθε πρώτος στην Καστοριά με λίγους ιππείς και κατευθύνθηκε στον Μητροπολίτη προαναγγέλλοντάς του την απελευθέρωση τής πόλεως. Αργότερα εισήλθε και επίσημα ο Επίλαρχος Άρτης με τους άνδρες του, οπότε χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους να τούς προϋπαντήσουν. Οι καμπάνες σήμαναν χαρμόσυνα και Ελληνικές Σημαίες κυμάτιζαν στα μπαλκόνια. Ο Ανθυπίλαρχος Φιλόλαος Πηχεών ήταν Καστοριανός στην καταγωγή και γιός τού ιδρυτή τής Νέας Φιλικής Εταιρείας, Αναστασίου Πηχεώνος ή Πηχιώνος.

.—Επανάσταση τής νήσου Σάμου (μετά την νικηφόρα μάχη τού Μπαϊρακτάρη) υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη και κήρυξη τής Ενώσεως τής νήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Η Σαμιακή Βουλή κατάργησε το καθεστώς τής ηγεμονίας και κήρυξε την Ένωση με το Ελληνικό βασίλειο. Επισήμως η Ένωση αναγνωρίζεται την 23η Μαρτίου 1913. Μετά την Ένωση ο Σοφούλης έγινε πρόεδρος τής προσωρινής κυβερνήσεως Σάμου μέχρι το 1914 και στην συνέχεια Γενικός Διοικητής Μακεδονίας.

1916.—Στις 11/24 Νοεμβρίου 1916, η ολοκληρωμένη Προσωρινή Κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στις Κεντρικές Δυνάμεις.

1918.—Ανακωχή και επισημοποίηση τού τέλους τής φοβερής ανθρωποσφαγής τού Α’ παγκοσμίου πολέμου. Σε αυτόν ηττήθηκαν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και οι συμμαχοί τους, βουργαρία και τουρκία. Ο πόλεμος άφησε πίσω του 8,5 εκατομμύρια μάχιμους και 13 εκατομμύρια άμαχους νεκρούς.

1919.—Στην Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων τούρκων.

.—Ο Μουσταφά Κεμάλ κηρύσσει επίσημα πόλεμο εναντίον τής Ελλάδος και στρατολογεί στρατιώτες στο εσωτερικό τής τουρκίας.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μικρά Ασία προβαίνει σε μικροεπιχειρήσεις αναγνωρίσεως των θέσεων τού εχθρού.

1921.—Η Ελληνική στρατιά στην Μικρά Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1922.—Ανακατασκευάζεται και ξανανοίγει η πύλη τού Αγίου Αθανασίου στο κάστρο τής Ρόδου μετά από 400 χρόνια. Είχε γκρεμιστεί από τους βομβαρδισμούς των μωαμεθανών κατά την πολιορκία της, στις 4/12/1522.

.—Συνεχίζει η αποχώρηση των Ελλήνων από την Θρακική Χερσόνησο μετά την από τις 30/9ου συμφωνία Βενιζέλου, «Συμμάχων» και τούρκων.

1924.—Οι Λέρου και Ρόδου καταθέτουν λεπτομερή έκθεση ενώπιον τής Ιεράς Συνόδου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των κατακτητών Ιταλών γιά την αποδοχή τού Αυτοκεφάλου στα Δωδεκάνησα. Τόσο ο θάνατος τού Πατριάρχη Γρηγορίου Ζ΄ αλλά και η απέλαση ως ανταλλάξιμου τού Κωνσταντίνου ΣΤ΄, εμπόδισαν την Εκκλησία να ασχοληθεί με το θέμα.

1927.—Οι αρχές κατάσχουν τα βιβλία που αποδεικνύουν τις ατασθαλίες τής Διδασκαλικής και Επισιτιστικής Ομοσπονδίας, όταν αυτές αρνούνται να τα παραδώσουν στην νέα Διοίκηση.

1930.—Μετά τους αγρότες, εργάτες, αξιωματικούς τού στρατού, πρόσφυγες κ.α., σειρά στις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιά τις γενναίες περικοπές τού μισθού τους από την κυβέρνηση Βενιζέλου.

1931.—Στην Λωζάννη, Ελλάδα και βουργαρία υπογράφουν Συμφωνία με την οποία αναστέλλονται οι πληρωμές γιά τις βουργαρικές επανορθώσεις, όπως επίσης αυτές οι οποίες αφορούσαν τις επανορθώσεις γιά τους βούργαρους που εκδιώχθηκαν από την γη τής Μακεδονίας (…) Να σημειωθεί πως, οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις τής Ελλάδος επικυρώθηκαν με την Συμφωνία Καφαντάρη-Μολώφ (9 Δεκ. 1927), επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου.

1932.—Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη (4/11/1932-16/1/1933), τής οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις συζητούνται στην Βουλή από τριημέρου, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης τής Βουλής.

1940.—Ἡ Διεύθυνση Ἀρχαιολογίας ἐξέδωσε γενικὲς τεχνικὲς ὁδηγίες γιὰ τὴν προστασία τῶν ἀρχαίων τῶν Μουσείων ἀπὸ ἐναέριους κινδύνους, συνοδευόμενες ἀπὸ δύο σχέδια, τὸ πρῶτο γιὰ τὴν κατασκευὴ ὁρυγμάτων καὶ τὸ δεύτερο γιὰ τὴν προστασία τῶν ἀγαλμάτων. Ἡ κατάχωση τῶν τελευταίων καὶ ἄλλων λίθινων ἀντικειμένων προτεινόταν ὡς ὁ καταλληλότερος τρόπος ἐξασφαλίσεώς τους. Γιὰ τοὺς ἀνώνυμους ἥρωες τῶν μετόπισθεν ἄρχισε ἕνας ἀγώνας μὲ τὸν χρόνο, ἔτσι ὥστε νὰ πραγματοποιήσουν ἐγκαίρως τὴν διαφύλαξη τῶν ἀρχαιολογικῶν θησαυρῶν μας.

.—Εννέα Ελληνικά αεροπλάνα εισήλθαν στον αλβανικό εναέριο χώρο και βομβάρδισαν, ενώ καταδιώχθηκαν από τα εχθρικά. Αργότερα εμφανίσθηκαν δεκατέσσερα εχθρικά τα οποία εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο κατευθυνόμενα προς την Λάρισα. Καθώς επέστρεφαν από την ίδια διαδρομή έριξαν διάφορες προκηρύξεις προς τον Ελληνικό στρατό με τις οποίες τον προέτρεπαν να εγκαταλείψει τα όπλα και να αποτελέσει μαζί με την Ιταλία έναν ισχυρό άξονα· στις προκηρύξεις δηλωνόταν ότι η ιταλική κυβέρνηση θα σεβασθεί οικογένεια και περιουσίες των Ελλήνων.  Όλη την ημέρα δεν έπαυσαν τα δρομολόγια των αεροπλάνων, ενώ το ελληνικό πυροβολικό έβαλε συνεχώς. Η ιδία κατάσταση εξακολούθησε μέχρι την 12η Νοεμβρίου.

.—Βομβαρδίζονται καθημερινώς Χρούπιστα, Καστοριά, Μεσοποταμία και οι δρόμοι Καστοριάς-Νεστορίου χωρίς όμως καταστροφές.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στον τομέα τής Ηπείρου διά θυελλώδους επιθέσεως ανακαταλαμβάνουν την μονή Σωσσίνου.

.—Στους άλλους τομείς διεξάγονται σφοδρές μάχες.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κέρκυρα, το Κιλκίς και τα Ιωάννινα.

.—Σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν αποστολή αναγνωρίσεως με αεροσκάφος τύπου Blenheim στον τομέα τής 8ης Μεραρχίας Πίνδου-Μαλασόβα, νοτιοανατολικά τής Κλεισούρας, οι αεροπόροι μας, Ιωάννης Καψαμπέλης, Αθανάσιος Σιβρόπουλος και Φώτιος Μαραβέλιας.

1941.—Ο Ιερεύς Σάββας Καραγιαννίδης, ετών 70, εκτελείται από αιμοδιψείς βούργαρους. Ο Εφημέριος Κοινότητος Ψηλής Ράχης (Ανατολική Μακεδονία) γεννήθηκε το 1871 στο Δουγερίτς Σαμψούντος. Εκτελέσθηκε διά πυροβόλου όπλου στην εξώθυρα τής οικίας του, όταν σαν σήμερα βούργαροι στρατιώτες ελεηλάτησαν το χωριό και τον βρήκαν μόνο, καθ’ όσον οι κάτοικοι είχαν καταφύγει σε παρακείμενες χαράδρες.

1942.—Ο απεσταλμένος τού Βρετανού Συνταγματάρχη Έντι Μάγιερς, Κρις Γουντχάουζ, συναντά τον Ναπολέοντα Ζέρβα ζητώντας την συνδρομή του στην επιχείρηση ανατίναξης τής γέφυρας τού Γοργοποτάμου.

.—Κατόπιν προδοσίας, Γερμανοί, συλλαμβάνουν πολλά μέλη και στελέχη τής εθνικής αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ. Η ΠΕΑΝ τού Ήρωα Κώστα Περρίκου,  είχε ανατινάξει στις 20 Σεπτεμβρίου τα γραφεία τής προδοτικής ΕΣΠΟ. Τον δε αρχηγό Περρίκο, συνέλαβαν στις 20 τού μήνα, κατόπιν προδοσίας ενός νέου Ιούδα που άκουγε στο όνομα Πολύκαρπος Νταλιάνης, ο οποίος έλαβε αντί 30 αργυρίων 3 χρυσές λίρες. (Πηγή αναφέρει ως ημερ.συλλήψεως τού Περρίκου και την 11η Νοεμβρίου.)

.—Στο Ντεμπάρ (Δίβρη) συγκροτείται η Πρώτη «Μακεδονική Ταξιαρχία» παρτιζάνων.

.—Ἡ τουρκική Βουλὴ ψηφίζει νόμο περὶ Φόρου Περιουσίας, γνωστὸ καὶ ὡς Βαρλίκ Βεργκισί (Varlik Vergisi). Ὁ νόμος αὐτός, ὄργανο φυλετικοῦ διωγμοῦ, στράφηκε κυρίως ἐναντίον τῶν Ἑλλήνων, τῶν Ἐβραίων καὶ τῶν Ἀρμενίων. Οἱ ἀποφάσεις του ἦταν τελικὲς καὶ ἀπρόσβλητες. Στὴν περίπτωση μὴ πληρωμῆς ἡ περιουσία τους θὰ κατήσχετο γιὰ νὰ ἐκποιηθῇ. Ἐάν καὶ πάλι δὲν ἦταν δυνατὴ ἡ ἀποπληρωμὴ τοῦ δισβάστακου φόρου, οἱ ὁφειλέτες καταδικάζονταν σὲ καταναγκαστικὰ ἔργα. Τὸ μικρὸ ποσοστὸ τῶν μουσουλμάνων στὴν φορολόγηση ἔγινε γιὰ νὰ τηρηθοῦν τὰ προσχήματα. Στὴν πραγματικότητα ἡ φορολογία ποὺ καταλογίσθηκε σὲ τούρκους ἦταν εἰκονικὴ ὥστε νὰ μὴν θεωρηθεῖ ὅτι εἶναι ἐνέργεια εἰς βάρος τῶν μειονοτήτων. Ἀποτέλεσμα: Οἱ Ἕλληνες ἀναγκάστηκαν νὰ ξεπουλήσουν ἔναντι ἐξευτελιστικοῦ τιμήματος τὰ ἀκίνητά τους ποὺ φυσικὰ ἀγοράστηκε ἀπό τοὺς τούρκους. Τὸν Ἰανουάριο τοῦ 1943 ἄρχισαν οἱ ἀναγκαστικὲς κατασχέσεις καὶ ἀκολούθησε ἡ ἐξορία στὰ τάγματα ἐργασίας.

1943.—Αντάρτες τής Κρήτης (η ομάδα τού Κάτσια), απαγάγουν από φυλάκιο στον Κρουσώνα, έξι Γερμανούς. Μετά από τέσσερις ημέρες θα τους οδηγήσει ο ίδιος ο αρχηγός τής ομάδος στην Αίγυπτο.

.—Αντάρτες τής εθνικής αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΟ, στήνουν ενέδρα στους συνεργαζόμενους βουργάρους και κομμουνιστές τού ΕΛΑΣ, στο Λευκοχώρι τού Νομού Σερρών. Εξόντωσαν τρεις από τους εχθρούς και έλαβαν άλλους τόσους αιχμάλωτους.

1944.—Αρχίζει στην Λαμία η σύσκεψη των κομμουνιστών «καπεταναίων» υπό τον Κλάρα-Βελουχιώτη. Στα πλαίσια τής συσκέψεως, ετέθη από τον Βελουχιώτη η κάθοδος των κομμουνιστών στην Αθήνα με σκοπό την κατάληψή της, αλλά και η σύγκρουση που πρέπει να γίνει με τους Άγγλους.

1950.—Σμήνος Ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων αναχωρεί γιά την Κορέα γιά να μετάσχει στις εκεί επιχειρήσεις. Θα φθάσει στην Ιαπωνία την 1η Δεκεμβρίου 1950. Η Ελλάδα βοήθησε τα Ηνωμένα Έθνη στέλνοντας στην Νότιο Κορέα το 13ο Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών, που αποτελείτο από οκτώ DACOTA C-47 και 67 αξιωματικούς και οπλίτες. Μέχρι τον Μάιο τού 1955 το 13ο Ελληνικό Σμήνος πραγματοποίησε 2.916 πολεμικές αποστολές υπό δυσμενέστατες συνθήκες και διακρίθηκε γιά την τόλμη και την αποφασιστικότητα των πληρωμάτων του. Οι απώλειες τού Ελληνικού σμήνους στην Νότιο Κορέα ανέρχονται σε δώδεκα Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και τέσσερα αεροσκάφη. Τα πληρώματα που συμμετείχαν και εναλλάσσονταν περιοδικά σ’ αυτόν τον ανελέητο αγώνα, τιμήθηκαν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον πρόεδρο τής Νοτίου Κορέας.

.—Απεβίωσε ο Αλέξανδρος Διομήδης. Είχε διατελέσει διοικητής τής Εθνικής Τραπέζης και ακολούθως τής Τραπέζης Ελλάδος, πρόεδρος τού Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου, υπουργός και πρωθυπουργός. Είχε εκλεγεί επίσης μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών.

1951.—Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια τού σταδίου «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» στο Ηράκλειο τής Κρήτης. Πρώτο παιγνίδι ΟΦΗ – ΑΣΔΑΝ, όπου ο ΟΦΗ έχασε 4-1.

1953.—Γίνεται η πρώτη στην Ελλάδα επίδειξη τηλεοράσεως σε εργοστάσιο τής Καλλιθέας. Το 1960, ο Μάνος Ιατρίδης, τότε προϊστάμενος τού Τμήματος Διαφωτίσεως τής Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων τής ΔΕΗ, πρότεινε την εγκατάσταση τηλεοπτικού σταθμού στην 25η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας της. Από το περίπτερο τής ΔΕΗ στην ΔΕΘ έγιναν οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές με καθημερινό τρίωρο πρόγραμμα.

1962.—Εγκαινιάζεται η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου.

1971.—Ολοκληρώνεται  η αναστήλωση τού Ηρώου των Σερρών το οποίο είχαν ανατινάξει οι βούργαροι κατά την στυγνή κατοχή τους στα 1943. Οι εργασίες αναστηλώσεως τού έργου άρχισαν στις 14/09 τής ίδιας χρονιάς. Στην πόλη τής Δράμας είχαν καταστρέψει το άγαλμα τού Παύλου Μελά.

1980.—Ο Μίμης Δομάζος αποχαιρετά την Εθνική Ελλάδος με γκολ στον αγώνα εναντίον τής Αυστραλίας (3-3) στην Αθήνα.

1990.—Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο ποιητής μας, Γιάννης Ρίτσος. Γεννήθηκε το 1909 στην Μονεμβασιά. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους τής νεώτερης ελληνικής ποιήσεως. Πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα πεζογραφήματα (μυθιστορήματα τα ονομάζει), τέσσερα θεατρικά, όπως και μελέτες γιά ομότεχνους, συγκροτούν το κύριο σώμα τού έργου του. Πολυάριθμες μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα τού δημιουργού.

.—Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο Αλέξης Μινωτής. Γέννημα, θρέμμα και πνευματικό δημιούργημα τής Κρήτης,  όπως δήλωσε ο ίδιος, «…η Κρήτη δούλευε μέσα μου, η Κρήτη η πνευματική, η εσώτερη, η αγωνιστική». Ο Αλέξης Μινωτής πήρε την θέση του στην ιστορία ως κορυφαίος, με τις ερμηνείες του σε ρόλους κλασσικού και συγχρόνου θεάτρου, αλλά κυρίως στην αρχαία τραγωδία.

1991.—Στα πλαίσια τής Γερμανικής αμυντικής βοήθειας τού ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα, γίνεται η τελετή εντάξεως εννέα νέων πλοίων στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

1996.—Σημαντικά λείψανα οικισμού τής Μέσης Γεωμετρικής περιόδου αποκαλύπτονται στον λόφο Βιγλατούρι, στην περιοχή Οξυλίθου Κύμης. Η περιοχή συνδέεται με τον αποικισμό τού 8ου π. Χ. αιώνα στην Δύση και την δημιουργία τής ομώνυμης αποικίας στην Μεγάλη Ελλάδα.

2002.—Το σχέδιο Ανάν, σχέδιο «επιλύσεως τού Κυπριακού», που συνέταξε ο Γ.Γ. τού ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις Εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδος, τουρκίας και Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός τής ελλαδικής κυβερνήσεως Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

2003.—Ημερομηνία θανάτου τού πολιτικού από το Ηράκλειο Κρήτης, Μιχάλη Γαλενιανού.

2015.—Προκλητικές οι δηλώσεις του βούργαρου διευθυντή τού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου τής Σόφιας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, με αφορμή τα αιτήματα τού Οικουμενικού Πατριάρχη γιά επιστροφή των λεηλατηθέντων ιερών κειμηλίων από ελληνικές μονές τής βορείου Ελλάδος κατά την διάρκεια των περιόδων τής βουργαρικής κατοχής. «Τι θα συμβεί, εάν κατά την διάρκεια επισκέψεώς μας στην Ελλάδα, ζητήσουμε να γυρίσει πίσω (στην βουργαρία) η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Δράμα;»(!..) αναρωτήθηκε ο θρασύς βούργαρος…

.—Δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρονται στην διαταγή τού ΓΕΕΘΑ γιά την κατάργηση τού εθνόσημου από τις στολές των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι όμως και από τα πηλήκια. Το μέτρο αφορά στο 20% περίπου των στολών τού Στρατού Ξηράς και το 2-3% εκείνων τού Πολεμικού Ναυτικού και τής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το έμβλημα θα αφαιρεθεί από μανίκια, τσέπες και λοιπές χρήσεις οι οποίες κρίνονται περιττές από το Γενικό Επιτελείο. Στην αιτιολόγηση τής αποφάσεως προβάλλεται η προσπάθεια να απεικονίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προς ‘’αποφυγή υπερβολών στην εμφάνιση τού στρατιωτικού προσωπικού’’. Η υπερβολική δηλαδή χρήση σημάτων σύμφωνα με την απόφαση, δημιουργούσε αρνητική εικόνα γιά την παρουσία των αξιωματικών που υπηρετούσαν σε ορισμένες μονάδες.

2016.—Στο πλαίσιο των εορτασμών γιά την απελευθέρωση τής Καστοριάς, ξεχωριστή ήταν και η στιγμή που υπεγράφη το πρωτόκολλο αδελφοποίησης τού Δήμου Καστοριάς και τού Δήμου Χάλκης (Δωδεκανήσου). Σκοπός η απόδοση τιμών στον Αλέξανδρο Διάκο, πρώτο Έλληνα πεσόντα αξιωματικό τού Στρατού ξηράς κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41. Ο ήρωας καταγόταν  από το μικρό νησί τής Χάλκης και έπεσε υπέρ πατρίδος την πρώτη ημέρα τού Ελληνοϊταλικού πολέμου στην Ζούζουλι Καστοριάς.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση