ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ – «Ο ΠΗΛΕΑΣ»

,

Λήκυθος μὲ λευκὸ φόντο. 500 π.Χ. Ἀρχαιολογικὸ Μουσεῖο Ἀθηνῶν. Ὁ Πηλέας (ἀριστερά), μὲ τὸν παπποῦ του, κένταυρο Χείρωνα (δεξιά) καὶ τὸν γιὸ του Ἀχιλλέα (κέντρο).
Μελανόμορφη λήκυθος, 500 π.Χ. Ἀρχαιολογικὸ Μουσεῖο Ἀθηνῶν. Ὁ Πηλέας (ἀριστερά), μὲ τὸν παπποῦ του, κένταυρο Χείρωνα (δεξιά) καὶ τὸν γιὸ του Ἀχιλλέα (κέντρο).

,

Αθανάσιος Τσακνάκης

Θεολόγος – Φιλόλογος

«Ιμερτά  Μυθαναγνώσματα»
 Διαύγασμα Κ΄

Ο Πηλέας

 

Άλλοτε, σε καιρούς παλιούς και χρόνους περασμένους, υπήρχε ένας περίφημος βασιλιάς, που τον έλεγαν Αιακό και ήταν γιός τού βροντερού θεού Δία και τής καλόκαρδης αρχόντισσας Αίγινας, τής πανώριας κόρης τού θεού Ασωπού. Από τον παντοδύναμο πατέρα του είχε λάβει την χάρη τής δικαιοσύνης και από την γλυκύτατη μητέρα του είχε κληρονομήσει το νησί τής Αίγινας, που έφερε το όνομά της, καθώς και το αξίωμα τού ανώτατου άρχοντα των Αιγινητών.

Ο Αιακός νυμφεύτηκε την χαριτωμένη Ενδηίδα, την λυγερή θυγατέρα τού κένταυρου Χείρωνα, και μαζί της απέκτησε τρεις γιούς: τον Τελαμώνα, τον Πηλέα και τον Φώκο. Ο καλός βασιλιάς, ωστόσο, αγαπούσε περισσότερο τον μικρότερο γιό του, επειδή διέκρινε ότι αυτό το αγόρι είχε ξεχωριστό χαρακτήρα και ήταν ο ευγενικότερος, ο δικαιότερος και ο εργατικότερος απ’ όλα τα παιδιά του.

 Με το πέρασμα των χρόνων,

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: https://www.academia.edu/

Αφήστε μια απάντηση