.
.
.
Για την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας, τη σημασία της στον παγκόσμιο πολιτισμό και τα μυστικά της μίλησαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ομηρικής Ακαδημίας -που για έκτη συνεχή χρονιά διεξάγεται στη Χίο-, διακεκριμένοι ελληνιστές καθηγητές.
Για την πρωτογένεια της ελληνικής γλώσσας μίλησε ο καθηγητής Francisco Andrados, μέλος της Ισπανικής Ακαδημίας που τόνισε ότι η ενασχόληση με την ελληνική λεξικογραφία συνεισφέρει χρήσιμες γνώσεις και είναι μια συναρπαστική δουλειά. Ο Ισπανός ακαδημαϊκός ασχολείται με την ελληνική λεξικογραφία από το 1946, τότε που έγραφε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τις μελέτες του λεξιλογίου των μύθων του Αισώπου.
Το 1962 ξεκίνησε η προετοιμασία του ελληνοϊσπανικού λεξικού, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται. Όπως είπε, είναι ένα συλλογικό έργο ομάδας ελληνιστών που αφορά το λεξιλόγιο μέχρι το 600 μ.Χ., χωρίς να επεκτείνεται στο βυζαντινό και το νεοελληνικό λεξιλόγιο. Έργο του Ισπανού καθηγητή είναι και η Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, που μεταφράστηκε και στα ελληνικά.
Ο κ. Andrados επισήμανε ότι η διερεύνηση της γνώσης μας για το λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής πρέπει να χαροποιεί όλους τους ελληνιστές, επειδή το λεξιλόγιο αυτό ήταν και είναι θεμελιώδες για όλες τις θετικές και θεωρητικές επιστήμες. Τόνισε ότι μόνο η Ελλάδα δημιούργησε ένα επιστημονικό και λόγιο λεξιλόγιο από τη δική της γλώσσα, ενώ οι υπόλοιποι πολιτισμοί είχαν και έχουν στη διάθεσή τους το ελληνικό λεξιλόγιο.
Η ελληνική γλώσσα είναι στενά συνδεδεμένη με τον ελληνικό πολιτισμό όλων των εποχών, με τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία αλλά και την επιστήμη, και όπως ο ίδιος γράφει οι ευρωπαϊκές γλώσσες είναι ημιελληνικές ή κρυπτοελληνικές γλώσσες. Οι εργασίες της Ομηρικής Ακαδημίας ολοκληρώνονται το πρωί της Κυριακής με την απονομή των πτυχίων σε φοιτητές και καθηγητές.
.
.
Θ. ΠΥΛ.
.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/07/2003
.
.
.