.
,
……….Στις 10 Σεπτεμβρίου 1922 (με το παλαιό ημερολόγιο) και μία ημέρα πριν την εκδήλωση τού στρατιωτικού πραξικοπήματος των Πλαστήρα- Γονατά, οι «Σύμμαχοι» προέβησαν σε διακοίνωση προς την κυβέρνηση τής Άγκυρας την οποία ανακοίνωσαν και στην Αθήνα, προτείνοντας την μεσολάβησή τους γιά επίτευξη ειρήνης.
……….Ειδικότερα ζητούσαν να συζητηθεί η γραμμή την οποία θα καταλάμβαναν τα συμπτυσσόμενα Ελληνικά στρατεύματα πριν την έναρξη τής Συνδιασκέψεως. Τελικά η γραμμή συμπτύξεως καθορίστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου – με έτερη διακοίνωσή τους – στην γραμμή τού Έβρου.
……….Συγχρόνως οι «Σύμμαχοι» ζητούσαν την άμεση αποχώρηση τού τουρκικού στρατού από την ουδέτερη ζώνη, προτείνοντας προκαταρκτική διάσκεψη στα Μουδανιά γιά τις στρατιωτικές λεπτομέρειες τής συμφωνίας. Ο Κεμάλ απάντησε καταφατικά απ’ ευθείας και μόνο στον Γάλλο πρωθυπουργό Πουανκαρέ, δείχνοντας φανερά την συμπάθεια και εμπιστοσύνη του στους Γάλλους. Αντιπρόσωπο όρισε τον στρατηγό Ισμέτ.
……….Η κυβέρνηση Αθηνών εκτός από την αρχική διακοίνωση, αγνοήθηκε πλήρως…
……….Η Επαναστατική Κυβέρνηση η οποία ορκίσθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1922, εκτός από μία προειδοποίηση που έφτασε από τον Ύπατο Αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη, κανένα άλλο επίσημο Συμμαχικό μήνυμα έλαβε σχετικό με την σύσκεψη των Μουδανιών. Την τελευταία μόνο στιγμή, την γνωστοποίησε στην κυβέρνηση ο Πρεσβευτής τής Αγγλίας. Η διάσκεψη των Μουδανιών είχε ορισθεί για τις 20 Σεπτεμβρίου 1922.
……….Μετά από αυτό αποφασίστηκε η αποστολή στα Μουδανιά αντιπροσωπείας υπό τον Στρατηγό Αλέξανδρο Μαζαράκη, στον οποίο δόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι παρακάτω κατευθύνσεις: «Σκοπὸς τῆς συσκέψεως τῶν Μουδανιῶν ἧτο ὁ καθορισμὸς τῆς γραμμῆς εἰς τὴν ὁποίαν ἐνδεχομένως θὰ ἧτο δυνατὸν νὰ ἀποχωρήσουν τὰ Ἑλληνικὰ Στρατεύματα, πρὸ τῆς ἐνάρξεως τῆς Συσκέψεως τῆς ὁριστικῆς εἰρήνης». Οι οδηγίες που δόθηκαν στην ελληνική αντιπροσωπεία ήταν ότι δεν θα δεχόταν εγκατάλειψη τής Ανατολικής Θράκης, δεχόμενη μόνο τροποποιήσεις τής ήδη κατεχόμενης γραμμής.
……….Συγχρόνως, γιά την αντιμετώπιση τής καταστάσεως, ζητήθηκε η συνδρομή τού Ελευθερίου Βενιζέλου, διπλωματικού της αντιπροσώπου στο εξωτερικό. Ο Βενιζέλος απάντησε μέσω τηλεγραφήματος ότι δέχεται την αντιπροσωπεία, αναχωρώντας τα μεσάνυκτα γιά το Λονδίνο. Ταυτοχρόνως ζητούσε πληροφορίες γιά την στρατιωτική δύναμη που μπορούσαμε να παρατάξουμε στην Θράκη, γιά το υλικό τού στρατού, το ηθικό των στρατιωτών και το δημόσιο φρόνημα.
-
Πηγή: ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 1919-1922 – Γ.Ε.Σ.
-
Σύνταξη κειμένου και επιμέλεια : Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο
-
Πληροφορίες εικόνας: Οι πρωθυπουργοί των τριών «συμμαχικών» δυνάμεων: Ζώρζ Κλεμανσώ Γαλλίας, Ντέϊβιντ Λόϋντ-Τζώρτζ Βρετανίας και Βιττόριο Εμμανουέλε Ορλάντο Ιταλίας. Έτος 1919, τοποθεσία Βερσαλλίες.