Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,1R ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ (19/2/1968)

,

,

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τον Άγιο Ευστράτιο στις 19 Φεβρουαρίου τού 1968

.

……….Την χρονική περίοδο μεταξύ των ετών 1954 και 1970, παρατηρήθηκε μία μετακίνηση των σεισμικών εστιών των ισχυρών σεισμών από τα δυτικά προς τα ανατολικά, στην ευρύτερη περιοχή τού βορείου Αιγαίου. Η σεισμική δράση αυτών των 16 ετών άρχισε στην Θεσσαλία (1954-1957), συνεχίστηκε στο βόρειο Αιγαίο (1964-1968) και τελείωσε στην δυτική τουρκία (1969-1970).

……….Ο καταστρεπτικός σεισμός τής 19ης Φεβρουαρίου τού 1968 με μέγεθος 7,1 βαθμούς τής κλίμακας Ρίχτερ, χτύπησε στις 22:45 το μικρό νησί τού Άη Στράτη, έχοντας το επίκεντρο πολύ κοντά του. Αποτέλεσμα τού ισχυρού σεισμού ήταν η κατάρρευση 175 οικιών, η σοβαρή βλάβη σε 397 ενώ άλλες 1.951 υπέστησαν ελαφρότερες ζημιές. Την ζωή τους έχασαν μέσα στα ερείπια 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39. Το νησάκι Δασκαλιό που υπήρχε κοντά στις ανατολικές ακτές τού Αγίου Ευστρατίου συντρίφθηκε.

……….Κατάρρευση σπιτιών παρατηρήθηκε και στην Πέργαμο τής Μικράς Ασίας όπου σκοτώθηκε ένα άτομο.  Λόγω τού σεισμού δημιουργήθηκε θαλάσσιο κύμα το οποίο χτύπησε τις νότιες ακτές τής Λήμνου. Στο λιμάνι τής Μύρινας το θαλάσσιο κύμα είχε ύψος 1,2μ. ενώ στον Μούδρο και τον Κάσπακα το κύμα μπήκε μέσα στην ξηρά σε αποστάσεις 20μ. και 4μ. αντιστοίχως.

……….Ελαφρότερες βλάβες υπέστησαν από τον σεισμό η Λήμνος, η Λέσβος και η βόρεια Εύβοια.  Η ένταση τού σεισμού ήταν τόση ώστε έγινε αισθητός μέχρι και την πρωτεύουσα τής βουργαρίας τήν Σόφια. Αισθητός έγινε και στην Κωνσταντινούπολη και την Κρήτη. Πριν από τον κυρίως ισχυρό σεισμό τής 19ης Φεβρουαρίου, είχε προηγηθεί δόνηση μεγέθους 4 βαθμών στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, με μεγαλύτερο αυτόν τής 24ης Απριλίου ο οποίος είχε μέγεθος 5,5 Ρ.

……….Ο Άγιος Ευστράτιος τού Θρακικού πελάγους, έχει τριγωνικό σχήμα, με κορυφές τα ακρωτήρια Τρυπητή, Ρούμπος και Άγιοι Απόστολοι. Το ακριτικό νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Σκύρο και την Λήμνο και το όνομά του έλαβε από έναν ιεραπόστολο που δίδαξε εκεί. Βάσει αρχαιολογικών ενδείξεων το νησί κατοικείται από την νεολιθική εποχή. Την περίοδο τής αρχαιότητας, των ελληνιστικών χρόνων, τής Αυτοκρατορίας τής Ρωμανίας και τής τουρκικής (οθωμανικής) σκλαβιάς, ακολούθησε την μοίρα τής Λέσβου και τής Λήμνου. Λόγω των κουρσάρικων επιδρομών ειδικά τού 17ου και 18ου αιώνα, ο Άγιος Ευστράτιος είχε εγκαταλειφθεί προσωρινά από τους κατοίκους του.

……….Στα νεώτερα χρόνια και μετά την απελευθέρωσή του στις 18 Οκτωβρίου 1912 από τον Ελληνικό Στόλο, η δύσκολη ζωή ανάγκασε αρκετούς από τους γηγενείς να μεταναστεύσουν γιά οικονομικούς λόγους. Πριν την δημιουργία τής περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο Άγιος Ευστράτιος ανήκε στον Νομό Λέσβου μαζί με την Λήμνο. Το νησί είναι περισσότερο γνωστό ως τόπος εξορίας τα μεταπολεμικά χρόνια.

……….Η κατασκευή τού νέου λιμανιού είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση τής ακτοπλοϊκής συνδέσεως με συνέπεια και την βελτίωση τής ζωής των κατοίκων. Το νησί έχει δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο στα οποία φοιτούν (έτος 2017) 27 παιδιά, ενώ το ιατρείο καλύπτει με την θητεία του στρατιωτικός γιατρός. Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία, ενώ υπάρχουν και περίπου διακόσιες κλίνες γιά την φιλοξενία επισκεπτών.

……….Στις 20/2/2018, πενήντα χρόνια και μία ημέρα μετά τον τρομερό σεισμό, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα τής «επανασύστασης» τού παλιού ερειπωμένου χωριού τού Αγίου Ευστρατίου.


Πηγές πληροφοριών: