ΤΥΡΝΑΒΙΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ

,

,

Τυρναβίτες Μακεδονομάχοι

.

……….Ο Τύρναβος έδωσε το παρόν και στον Μακεδονικό αγώνα. Λίγα όμως είναι τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε γιά τους ηρωικούς μακεδονομάχους. Έτσι, στο πρόγραμμα “Μακεδονομάχος” τού Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα τής Θεσσαλονίκης, υπάρχουν τα παρακάτω ονόματα:

  • Ευθύμιος Καραμήτσιος ή Τζαφέρης τού Κωνσταντίνου. Ήταν οπλίτης και καταγόταν από τον Τύρναβο. Έχει αριθμό μητρώου 1411.
  • Καταούλης Γεώργιος τού Μιχαήλ. Ήταν κι αυτός οπλίτης και καταγόταν από τον Τύρναβο. Έχει αριθμό μητρώου 1512.
  • Αστέριος Τσαπράνης τού Γεωργίου. Ήταν όργανο πράκτορα β’ τάξης. Έχει αριθμό μητρώου 4060.

……….Εξ’άλλου, από πληροφορίες που πήραμε από συμπατριώτες μας, μακεδονομάχοι ήταν και οι παρακάτω:

  • Δημήτριος Βαφείδης, βιβλιοπώλης,
  • Ζήσης Φυτιλής, αγροφύλακας.
  • Επίσης κάποιος με το ψευδώνυμο Κ. Σκιαχτούρας.

________________________________

  • Γεώργιος Ζαμπούλας
(Ζιάμπος)

……….Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1878. Σε ηλικία 2 χρόνων έμεινε ορφανός από τον πατέρα του Δημήτρη και 2 χρόνια αργότερα από την μητέρα του Χαρίκλεια.

……….Είχε έναν αδελφό τον Δημοσθένη. Όταν έγινε 17 χρόνων πήγε εθελοντής στον ελληνικό στρατό.

………Έλαβε μέρος στον Μακεδονικό αγώνα εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων που λυμαίνονταν την Μακεδονία και την Θράκη. Ήταν τότε που η Ελλάδα δημιουργούσε αντάρτικα σώματα από αξιωματικούς και στρατιώτες και τα έστελνε μυστικά στην Μακεδονία. Οι άνδρες των σωμάτων αυτών αφού έμειναν ορισμένο χρόνο στην Μακεδονία, επέστρεψαν στην ελεύθερη Ελλάδα και ξαναέμπαιναν αργότερα γιά να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Έτσι, ο Γιώργος Ζαμπούλας μπήκε 3 φορές στην Μακεδονία (1904, 1906 και 1908) πολεμώντας στο πλευρό τού καπετάν Μπούλακα.

……….Το 1909 νυμφεύθηκε την Τυρναβίτισσα Ευαγγελία Σαπουνά με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Χαρίκλεια.

……….Έλαβε μέρος κατά τον νικηφόρο ελληνοτουρκικό πόλεμο (1912-13) στις μάχες τής Ελασσόνας, τού Σαραντάπορου και των Γιαννιτσών. Το 1912, ως λοχίας ήταν από τους πρώτους καβαλάρηδες τού ελληνικού στρατού που μπήκε στην Θεσσαλονίκη, την ημέρα τής απελευθέρωσής της. Η αγωνιστική του δράση συνεχίστηκε και στις μάχες τού Κιλκίς, τού Λαχανά και τού Μπέλες. Το 1913 πήρε τον βαθμό τού ανθυπολοχαγού “επ’ ανδραγαθία“. Επίσης έλαβε μέρος στον πόλεμο τού 1914-18 καθώς και στην Μικρασιατική εκστρατεία ως λοχαγός τού 3ου Σώματος Στρατού. Αποστρατεύτηκε το 1927 με τον βαθμό τού αντισυνταγματάρχη. Πέθανε στην Θεσσαλονίκη το 1974.

……….Στο σπίτι τής κόρης του Χαρίκλειας, ηλικίας 84 χρόνων σήμερα που ζει στην Θεσσαλονίκη, υπάρχουν οκτώ παράσημα που τού απονεμήθηκαν κατά καιρούς, όπου αναφέρονται οι μάχες στις οποίες έλαβε μέρος, μεταξύ των οποίων και δύο μεγαλόσταυροι ανδρείας.

……….Η κόρη του, ο εγγονός του Γιώργος και η γυναίκα τού τελευταίου Μαρίκα, που μάς έδωσαν τις παραπάνω πληροφορίες μάς εξιστόρησαν πολλά από τα κατορθώματά του, γιά τα οποία είναι υπερήφανοι.


  1. Πηγή: Το ωραιότατο έργο τού κυρίου Βύρωνα Γ. Σκρουμπή, «Τύρναβος, Ιστορικές – Λαογραφικές αναδρομές». Μία έκδοση τού Δήμου Τυρνάβου, στα 1997.
  2. Ηλεκτρονική πηγή: www.e-istoria.com/
  3. Επιμέλεια κειμένου: Ελληνικό Ημερολόγιο