Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
.
τής Π. Γκριζώνη
.
……….Η ΚΑΙΡΙΑ θέση τής Κύπρου στο σταυροδρόμι Ευρώπης – Ανατολής, η μυθολογική παραδοχή ότι στον τόπο αυτό γεννήθηκε η Αφροδίτη, θεά τής ομορφιάς, τού έρωτα και τής γονιμότητας και το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον, ανέδειξαν το νησί σε πρωταγωνιστή τής κοινωνικής πολιτικής και – κυρίως – πολιτιστικής εξέλιξης τής πλειονότητας των λαών τής Μεσογείου.
……….Οι μαρτυρίες των ιστορικών, των καλλιτεχνών και των φιλοσόφων, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποδεικνύουν περίτρανα πως το εύφορο νησί προορίστηκε να διαδραματίσει τον γοητευτικό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο ρόλο τής “γέφυρας” που θα ένωνε τους δύο διαφορετικούς κόσμους τής Δύσης και τής Ανατολής. Η στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, τής Ευρώπης, τής Ασίας και τής Αφρικής, χάραξε την “μοίρα” της με περιόδους θεαματικής ανάπτυξης και κυριαρχίας στην Μεσόγειο αλλά και με μία πολυτάραχη ιστορία.
……….Στο διάβα τής ιστορικής διαδρομής της, η Κύπρος περνά δύσκολα χρόνια από τις επιδρομές των Περσών και στις περιόδους τής Φραγκοκρατίας, τής Ενετοκρατίας, τής Τουρκοκρατίας και τής Αγγλοκρατίας, μα και περιόδους πολιτιστικής άνθησης – δείγμα τής ποιοτικής δομής των κατοίκων της. Πολλοί οι ζηλωτές τού νησιού τού Ευαγόρα. Θα σημαδέψουν τον ιστορικό του βίο με ανείπωτες καταστροφές και ανθρώπινες τραγωδίες, χωρίς να μπορέσουν ν’ αλλάξουν την ελληνικότητά του. Την μαρτυρούν, άλλωστε, τα ευρήματα τής αρχαιολογικής σκαπάνης, από τα οποία διαπιστώνονται το όμαιμο, το ομόγλωσσο, τα κοινά των θεών ιδρύματα, τα ομότροπα ήθη και έθιμα και η πάτρια γη, δηλαδή η ενότητα τού πολιτισμού των κατοίκων του.