Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

.

,..

Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

 .

……….Στις 15 Νοεμβρίου (28/11 με το νέο ημερολόγιο) 1912, ο τότε ηγέτης των Τουρκαλβανών αυτονομιστών Ισμαήλ Κεμάλ Μπέη Βλιόρα αποβιβάστηκε στον Αυλώνα., από αυστριακό ατμόπλοιο και κήρυξε την ανεξαρτησία τής Αλβανίας..

……….Κάτω από την καθοδήγηση τής Ιταλίας και τής Αυστρίας σχημάτισε προσωρινή αλβανική διοίκηση, με σκοπό να διευκολύνει την παράταση τού αγώνα τού τουρκικού στρατού στα Ιωάννινα και να επιδιώξει την ανακατάληψη τής Χιμάρας.

……….Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τού Σπυρομήλιου, είχαν σημειωθεί συγκεντρώσεις Τουρκαλβανών τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια τής Χιμάρας. Οι αρχηγοί τους, Εκρέμ Μπέης (ανηψιός τού Ισμαήλ Κεμάλ) και Γκιουλέκας (απόγονος τού Γκιώνη Λέκκα ηγέτη τής εξέγερσης τού 1847), ειδοποίησαν τους Χιμαριώτες ότι θα έπρεπε να διώξουν τον Αρχηγό των δυνάμεων κατοχής Σπυρομήλιο, διαφορετικά η Χιμάρα θα καταστρεφόταν τελείως.

……….Είχε περάσει ο καιρός που οι ίδιοι οι μπέηδες ζητούσαν την παρουσία τμημάτων τού τακτικού Ελληνικού Στρατού. Η σημαντική αυτή ευκαιρία είχε πλέον χαθεί. Οι Τουρκαλβανοί είχαν πιά μεταστραφεί και και στις 17 και 18 Νοεμβρίου έκαναν πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και ανατολικά τής Χιμάρας, που όλες όμως αποκρούσθηκαν. Στο χωριό Πύλιουρι η σύγκρουση στις 17 Νοεμβρίου 1912 άρχισε από τις πρωινές ώρες και συνεχίσθηκε όλη την ημέρα. Οι Χιμαριώτες που είχαν 7 νεκρούς και 9 τραυματίες κράτησαν τις θέσεις τους.

……….Ο Ταγματάρχης Σπυρομήλιος με τηλεγραφήματα του, στις 18 και 21 Νοεμβρίου 1912 προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Στρατιωτικών Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Αρχηγό τού Στρατού Ηπείρου Κωνσταντίνο Σαπουτζάκη, γνωστοποίησε την κατάληψη τού Δυρραχίου στις 5 Νοεμβρίου από τον Σερβικό Στρατό και επανήλθε στις προτάσεις του γιά την ανάγκη άμεσης αποβάσεως μικρών έστω δυνάμεων τακτικού στρατού και εθελοντών στον Αυλώνα από 3 λόχους στρατού, 250 Κρήτες εθελοντές και 2 πυροβόλα. Τις ίδιες σε αριθμό δυνάμεις ζήτησε και γιά την απόβαση στους Αγίους Σαράντα. Η μικρή αυτή δύναμη, σύμφωνα με τη γνώμη του θα παρέλυε κάθε κίνηση και θα είχε ως αναπόφευκτη συνέχεια την παντελή υποταγή των Αλβανών.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση