ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΟΥΤΣΟΦΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ (+21/9/1956)

,21-9-koutsoftas-mixail

.

Γεννήθηκε στο Παλαιομέτοχο, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 12 Νοεμβρίου 1934. Απαγχονίστηκε από τούς Ἀγγλους στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου 1956. Σύζυγος : Ευγενία Κουτσόφτα. Γονείς : Κυριάκος και Ελένη Κουτσόφτα. Αδέλφια : Κώστας, Ολυμπιάδα, Πέτρος, Άννα, Παρασκευή.

……….Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Παλαιομετόχου και εργαζόταν σε νηματουργείο ως βαφέας. Με την έναρξη τού αγώνα προσφέρθηκε να υπηρετήσει στις τάξεις τής ΕΟΚΑ. Λόγω όμως τής αριστερής ιδεολογίας του, αλλά και τού ότι ήταν ορφανός από πατέρα και είχε την μικρή του αδελφή ανύπανδρη, υπήρχαν επιφυλάξεις. Τελικά η σταθερή και αμετακίνητη επιμονή του έπεισε τον ιερέα Παλαιομετόχου Παπά Λευτέρη να τον ορκίσει.

……….Η πρώτη του δράση ήταν η ύψωση τής ελληνικής σημαίας στην κορυφή των ευκαλύπτων στο κέντρο τού χωριού του, την οποία κατέβαζαν οι Άγγλοι. Ένα βράδυ έκοψε, με το φίλο του Ανδρέα Παναγίδη, τα κλαδιά των ευκαλύπτων, γιά να μην μπορούν οι στρατιώτες να κατεβάσουν την σημαία. Εκείνοι έκοψαν τα θεόρατα δέντρα από την ρίζα.

……….Ο απαγχονισμός τού Καραολή και τού Δημητρίου, αναστάτωσαν τον Κουτσόφτα τόσο πολύ, που εγκατέλειψε την δουλειά του και γιά μερικές μέρες κατόπτευε το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου στάθμευαν Άγγλοι στρατιώτες, αναζητώντας τόπο και τρόπο να ανταποδώσει το πλήγμα. Σε συμβουλές τής μάνας του να προσέχει, απάντησε :

«Γιά την ελευθερία τής Κύπρου μας όλοι ανοίξαμε τα στήθη, μητέρα.»

……….Στις 16 Μαΐου 1956, έξι μέρες μετά την εκτέλεση τού Καραολή και τού Δημητρίου, αφού πέρασε από τον Παπά Λευτέρη και τού ζήτησε να σταθεί προστάτης τής αδελφής του, αν τυχόν συλληφθεί, έφυγε με τούς φίλους του, Ανδρέα Παναγίδη και Παρασκευά Χοιροπούλη, γιά τον χώρο τού αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ μέσα στο γραφείο του.

……….Καταδιώχθηκαν και συνελήφθησαν από αγγλικά στρατεύματα. Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας και ο Ανδρέας Παναγίδης εκτελέστηκαν μαζί με τον Στέλιο Μαυρομμάτη στις 21 Σεπτεμβρίου 1956. Ο Χοιροπούλης, επειδή ήταν ανήλικος, καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας:  Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση