Η ΠΑΡΑΤΟΛΜΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΟ 1825

.

ΚΑΝΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Η πυρπόληση τής τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντή Κανάρη μετά το ολοκαύτωμα τής Χίου. Δημιουργία τού Νικηφόρου Λύτρα.

.

Επιμέλεια: Iωάννης Παλούμπης, Πηνελόπη Βουγιουκλάκη

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Περίπλους», τ. 78, σελ. 10,

ΙΑΝ – ΜΑΡΤ 2012, έκδοση Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.

Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την έγκριση τού ΝΜΕ.

……….Το 1825 υπήρξε μία πολύ δύσκολη χρονιά γιά την επανάσταση μετά την συμμαχία τής Υψηλής Πύλης με τον ηγεμόνα τής Αιγύπτου Μοχάμεντ Άλι (Mohamed Ali). Οι δυνάμεις τού γιού του, Ιμπραήμ, που είχαν αποβιβασθεί στην Μεθώνη στις αρχές Φεβρουαρίου τού 1825, προχωρούσαν με ταχείς ρυθμούς προς το εσωτερικό τής Πελοποννήσου καταστρέφοντας και λεηλατώντας.

……….Επιπρόσθετα, ο αιγυπτιακός στόλος εφοδίαζε τακτικά και αποβίβαζε νέες δυνάμεις θέτοντας την πορεία τού Αγώνα σε άμεσο κίνδυνο. Σε αυτήν την κρίσιμη, λοιπόν, χρονική στιγμή γιά την επανάσταση αποφασίστηκε από τους Έλληνες ναυτικούς μία από τις πιό παράτολμες επιχειρήσεις, η πυρπόληση τού αιγυπτιακού στόλου μέσα στο λιμάνι τής Αλεξάνδρειας.

……….Εμπνευστής τού φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος ήταν ο Ψαριανός πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης. [ ] Η επιχείρηση εγκρίθηκε από την Διοίκηση τής Ύδρας και γι’ αυτήν κατασκευάστηκαν τρία πυρπολικά, ένα γιά τον Κανάρη, ένα γιά τον Αντώνιο Θεοφάνη Βώκο και ένα γιά τον Μανώλη Μπούτη. Τα πυρπολικά αυτά θα συνοδεύονταν από δύο υδραίικα πλοία, με κυβερνήτες, τον Αντώνιο Κριεζή και τον Μανώλη Τομπάζη, ο οποίος ορίστηκε και επικεφαλής τής εκστρατείας.

……….Ο μικρός στολίσκος απέπλευσε από την Ύδρα την 23η Ιουλίου και έφθασε προ τού λιμένος τής Αλεξάνδρειας το απόγευμα τής 29ης Ιουλίου.


Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: http://perialos.blogspot.gr/

Αφήστε μια απάντηση