ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ο ανέντιμος συμβιβασμός τού Νικόλαου Μέρτζου.
07 Ιανουαρίου

421.—Σαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, τελέστηκαν με μεγαλοπρέπεια οι γάμοι τού Αυτοκράτορα Θεοδόσιου Β΄ με την Αθηναΐδα, κόρη τού φιλόσοφου Λεόντιου. Λίγο πριν από το μυστήριο, η μετέπειτα αυγούστα, είχε βαφτιστεί χριστιανή με το όνομα Ευδοκία.

1285.—Ημερομηνία θανάτου τού Καρόλου Α΄ τού Ανδεγαυού γενάρχη τού Οίκου των Καπετιδών-Ανζού. Ήταν σφοδρός μισέλληνας και διώκτης τής ορθοδοξίας, έχοντας μεγαλεπήβολα σχέδια γιά την διαδοχή στην κατοχή τής Ανατολική Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τους Λατίνους, και την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 1267 με συνθήκη που υπογράφηκε ανάμεσα στον Λατίνο αυτοκράτορα Βαλδουίνο Β΄, τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο και τον ίδιο, σηματοδοτήθηκε η ανδεγαυική κυριαρχία στον ελληνικό χώρο. Το πρώτο μέρος τής συνθήκης, στις 24 Μαΐου 1267, καθόριζε την τύχη τού πριγκιπάτου τής Αχαΐας, ορίζοντάς τον διάδοχο τού Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου. Επίσης κυρίευσε την Κέρκυρα, το Βουθρωτό, τον Αυλώνα και τα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Τα σχέδιά του ανέκοψε ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος.

1603.—Κουρσάρικο τής Φλωρεντίας παρασύρθηκε στην νήσο Κέα λόγω τού ισχυρού νοτιά. Εκεί, ο καπετάνιος, γιά να αποτρέψει το κούρσεμα ενός βενετικού πλοίου το οποίο βρίσκονταν στο λιμάνι (βλ. 9/1/1562), έστρεψε τους πειρατές του σε λεηλασία τής κύριας πόλης τού νησιού.

1700.—Στην Σμύρνη, μετά από φρικτά βασανιστήρια πολλών ημερών, οι τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Αθανάσιο από την Αττάλεια.

1792.—Ρώσοι και τούρκοι υπέγραψαν νέα Συνθήκη στο Ιάσιο τής Ρουμανίας. Σύμφωνα με την Συνθήκη αυτή, ανανεώθηκε η σύμβαση τού Κιουτσούκ Καϊναρτζή και αναγνωρίστηκε η κυριαρχία τής Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο. Επίσης, αν και δόθηκε αμνηστία στους επαναστατημένους Έλληνες τής Πελοποννήσου και των νησιών, ουσιαστικά η Ρωσία τους εγκατέλειψε.

1825.—Την ημέρα τού Αγίου Ιωάννη τού Βαπτιστή, η Λευκάδα μέτρησε 65 νεκρούς μετά από φονικώτατο κτύπημα τού Εγκέλαδου. Τα 6,7 Ρίχτερ ισοπέδωσαν το νησί. Ο σεισμός συνέβη στις 11:45 το πρωί. Μέσα στην πόλη έμεινε άθικτο ένα μόνο κτήριο, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 80.

.—Μεγάλες σε έκταση καταστροφές και στην Πρέβεζα, αποτέλεσμα των 6,7 Ρίχτερ τού σεισμού στην Λευκάδα των Ιονίων νήσων.

1826.—«Ἄφιξις Ἑλληνικοῦ στόλου ὑπὸ τὴν ἡγεσίαν τῶν Μιαούλη καὶ Σαχτούρη εἰς τὰ παράλια τῶν Σκροφῶν ἔξω τοῦ Μεσολογγίου». Σαν σήμερα ο στόλος τού Μιαούλη προσορμίστηκε στην λιμνοθάλασσα τού Μεσολογγίου, αφού κατάφερε να διασπάσει την προηγούμενη ημέρα τον αποκλεισμό τού Ιμπραήμ. Είναι ο τελευταίος ανεφοδιασμός τής μαρτυρικής και ηρωικής πόλεως. Όταν απέπλευσε μέρος τού στόλου στις 17 Ιανουαρίου με τον υπαρχηγό Σαχτούρη, επαναλήφθηκε – χωρίς πάλι αποτέλεσμα – η πρόταση γιά μεταφορά των γυναικόπαιδων, ενώ στις 25 Ιανουαρίου ακολούθησε και η αποχώρηση των λοιπών πλοίων με τον Μιαούλη. Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι θα αντέξουν έως τον Απρίλιο.

1827.—«Ὁ ὑπονομευτής Κ. Νταλερόπουλος ἤ Χορμοβίτης, ἤναψεν ὑπόνομον κατὰ τῶν χαρακωμάτων τοῦ Μεχμέτ Ῥεσίτ πασᾶ Κιουταχῆ ἔξω τῆς Ἀκροπόλεως Ἀθηνῶν καὶ κατέστρεψε πολλὰ τοιαῦτα».

1828.—Ἀποβίβασις στρατοῦ εἰς Λιβάδαν Εὐβοίας καὶ ἅλωσις τουρκικῶν ὀχυρωμάτων (Σαχίνης).[Γεωργίου.Π. Κρέμου-Χρονολόγια τής Ελληνικής Ιστορίας.]

1832.—Το Πρωτόκολλο το οποίο υπέγραψαν οι τρεις Μεγάλες προστάτιδες Δυνάμεις, Αγγλία Γαλλία και Ρωσία, διαβεβαιώνει την χώρα μας ότι θα αναγνωριστεί η προσωρινή κυβέρνηση την οποία θα εκλέξει η Εθνική Συνέλευση τού Άργους.

1838.—(ν. ημ.)Ψηφίζεται από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Ζωγράφου νόμος «περί διανομής γαιών εις τους φαλαγγίτας». (Ο Ζωγράφος ήταν πρώην πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αν και είχε διοριστεί υπουργός Εξωτερικών μετά την παραίτηση τού Ρούντχαρτ, ουσιαστικά τελούσε και καθήκοντα πρωθυπουργού αντί τού Όθωνα). Ο νόμος ίσχυσε με την δημοσίευση τού Βασιλικού Διατάγματος στις 13 Ιανουαρίου. Ψηφίστηκε γιά να εφαρμοσθεί αγροτικό πρόγραμμα που σκοπό είχε την διάλυση τής φάλαγγας η οποία ήταν πολυδάπανη. Σύμφωνα με τις διατάξεις τού Β.Δ., όσοι αποχωρούσαν από την φάλαγγα, είχαν το δικαίωμα να πάρουν από τις εθνικές γαίες, γη, αξίας από 2.880 έως 8.400 δρχ. χωρίς όμως να μπορούν να την πουλήσουν. Ελάμβαναν  ακόμα σε χρήμα, ποσό ίσο με τους μισθούς ενός έτους.

1850.—(π. ημ) Η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την συνδρομή και μεσολάβηση τής Γαλλίας και τής Ρωσίας, με την Αγγλία. Οι πρεσβευτές Τουβενέλ και Περσιάνι έστειλαν στον Άγγλο συνάδελφό τους Ουάϊς διαμαρτυρία, προσκαλώντας τον να δεχθεί την διαιτησία που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Με την λήξη τής εικοσιτετράωρης προθεσμίας που είχε δώσει η Αγγλία (βλ.4/1), η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει μέσω τού υπουργού Εξωτερικών Αναστάσιου Λόντου, αρνητική απάντηση σχετικά με την εξωφρενική απαίτηση των Άγγλων γιά την αποζημίωση τού Πατσίφικο. Με μία επιστολή που έστειλε στον Πάρκερ, ο υπουργός εξέφραζε την λύπη του γιά την στάση τής Αγγλίας. «Κύριε. Απέναντι των πράξεων αίτινες έλαβον χώραν εκ μέρους μιάς Δυνάμεως την οποίαν η Κυβέρνησίς μου δεν έχει ούτε τον τρόπο ούτε την θέλησιν ν’ αντικρούσει, διαμαρτύρομαι εν ονόματι τού Μ. Βασιλέως μου, και εν ονόματι των ιερωτέρων αρχών τού δικαίου των εθνών, εναντίον τής βίας τής διαπραχθείσης εκ διαταγών σας επί τής ελληνικής χώρας. Καθιστώ υμάς υπεύθυνον πασών των συνεπειών τοιαύτης προσβολής επενεχθείσης εν μέσω πληρεστάτης ειρήνης εις την ανεξαρτησίαν τής πατρίδος μου και την αξιοπρέπειαν τού ηγεμόνος μου».

1866.—Η καταταλαίπωρη από το φαινόμενο Χίος, πλήττεται εκ νέου από σεισμό. Τα 6,0 περίπου Ρίχτερ προκάλεσαν αρκετές ζημιές σε κτήρια τού νησιού.

1868.—Ο Π. Κορωναίος, ηγούμενος Κρητών επαναστατών και ο Λ. Πετροπουλάκης, επικεφαλής σώματος Μανιατών εθελοντών, συνάπτουν λυσσώδη ολοήμερη μάχη εναντίον των τούρκων στους Λάκκους και την Θέρισσο, προξενώντας τους βαρύτατες απώλειες.

1885.—Τάγμα τής Ελληνικής Χωροφυλακής, παραταγμένο στην Πλατεία Συντάγματος, απέδωσε τιμές στον σερ Άρθουρ Νίκολσον έτσι ώστε να λήξει το επεισόδιο προσβολής στο πρόσωπό του. Η Αγγλική κυβέρνηση, μέσω τής πρεσβείας της διαβίβασε την απαίτησή της γιά «πλήρη ικανοποίηση» μετά από το επεισόδιο μεταξύ τού ακολούθου τής Πρεσβείας, σερ Άρθουρ Νίκολσον και τού χωροφύλακα Καρπούζη (βλ. 4/1). Η εξαρτημένη από τα αγγλικά δάνεια κυβέρνηση τού Χαρίλαου Τρικούπη, μη έχοντας δυνατότητα αντιδράσεως, υπέκυψε στις απαιτήσεις τής Ιγγλιτέρας και τού πρέσβη της. Στις 7 Ιανουαρίου, στην πλατεία Συντάγματος, ένα τάγμα τής Χωροφυλακής παρατάχθηκε με επικεφαλής την μουσική και την σημαία του. Τιμώμενο πρόσωπον ήταν ο σερ Άρθουρ Νίκολσον. Η μουσική ανέκρουε τον αγγλικό Εθνικό Ύμνο και εν συνεχεία, ολόκληρο το τάγμα, με τον διοικητή και τους αξιωματικούς του, με τα ξίφη γυμνά, παρήλασε προ τού Βρετανού διπλωμάτου στον οποίον απένειμαν τιμές και διά τού ξίφους, και διά κλίσεως τής σημαίας. Μόνο τότε το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν.

1891.—Απεβίωσε στην Σκιάθο ο Νικόλαος Σταγειρίτης από την Χαλκιδική, αγωνιστής τού 1821 αλλά και όλων των μετέπειτα επαναστάσεων στην Μακεδονία. Ανήκε στην πασίγνωστη οικογένεια λογίων και αγωνιστών, η οποία δραστηριοποιήθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ήταν αδελφός τού Αθανάσιου και τού Χαρίση.

1904.—Απεβίωσε ο  Εμμανουήλ Ροΐδης, σημαντικός λογοτέχνης και μεγάλος πολέμιος τής Εκκλησίας. Γεννημένος στην Ερμούπολη τής Σύρου, ήταν γόνος εύπορης οικογενείας και από τους δύο του γονείς. Υπέρμαχος τής Μεγάλης Ιδέας αλλά με αφορισμένο βιβλίο του από την Εκκλησία, ο κοσμογυρισμένος διανοούμενος είχε ευρύτητα πνεύματος αλλά και παράδοξα συντηρητικές ιδέες. Γιά παράδειγμα είχε γράψει γιά τις γυναίκες : «[…] Δύο μόνα ὑπάρχουσι γυναικεία ἐπαγγέλματα, τὸ τῆς οἰκοκυρᾶς καὶ τῆς ἐτέρας». Είχε χιούμορ αλλά και πολλές φορές άδικη κριτική ενάντια σε οτιδήποτε δεν θεωρούσε σωστό. Μέσα από τα κείμενά του αποκαλύπτονται πολλές άγνωστες πτυχές τής ιστορίας τής Ελλάδος, οι εξουσιαστικές τακτικές τής Εκκλησίας εκείνης τής εποχής, αλλά και η παράλογη ισχυρογνωμοσύνη  των διανοούμενων.

1905.—Λίγο πριν τα ξημερώματα, έπληξε την Μαγνησία σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, προκαλώντας πανικό. Πολλές δεκάδες κατοικιών κατέρρευσαν, είτε κατέστησαν επικίνδυνες, αλλά υπήρξαν και θύματα.

1908.—Συλλαλητήριο φοιτητών και διαμαρτυρίες, με σκοπό την αποτροπή εγκαταστάσεως τού βούργαρου αρχικομιτατζή διπλωματικού πράκτορα Ρίζοφ στην Αθήνα.

1910.—Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε στις Προστάτιδες Δυνάμεις γιά τους συνεχείς εξοπλισμούς των τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα τής Θεσσαλίας.

1911.—Τούρκος επίσημος στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνει ότι, η σύμπραξη Ελλήνων και βουργάρων δυσκολεύει την κατάσταση στην Μακεδονία και ότι, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτεθεί εναντίον και των δύο, εφ’ όσον εξακολουθήσουν την δράση τους.

1913.—Νέα επίθεση που έγινε από τις 7 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, με κύρια προσπάθεια κατά του Οχυρού Μπιζάνι, αναχαιτίστηκε και πάλι από τους τούρκους με πολλές μάλιστα απώλειες γιά τις Ελληνικές δυνάμεις.

1914.—Ο Ιερός Λόχος Κορυτσάς δίνει τον νενομισμένο Ιερό όρκο. Την οργάνωσή του είχε αναλάβει ο Υπολοχαγός τού Ελληνικού Στρατού Γ. Μαυρατζάς. Οι εθελοντές στην αρχή ήταν 1.200, αλλά πολύ σύντομα έγιναν 3.000. Το πλέον αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι οργανώθηκε και πλήρες «Σώμα Ιερολοχιτισσών» (!..). Σύνθημά του: «Ένωσις μετά τής μητρός Ελλάδος ή μεταβολή των πάντων εις ερείπια»

1919.—Κατέπλευσε σαν σήμερα στο λιμάνι τής Οδησσού το «Νορμανδία», το πρώτο από τα δύο πλοία που μετέφερε τον Ελληνικό Στρατό στο Ρωσικό μέτωπο κατά των Μπολσεβίκων. Η πρώτη μάχιμη μονάδα που μεταφέρθηκε στο Ρωσικό μέτωπο, ήταν το 34ο Σύνταγμα Πεζικού τής ΙΙ Μεραρχίας. Επιβιβάστηκε από το λιμάνι τής Σκάλας τού Σταυρού, στα πλοία «Νορμανδία» και «Τίγρης» την 1η και 2α Ιανουαρίου, τα οποία κατέπλευσαν στο λιμάνι τής Οδησσού στις 7 και 8 Ιανουαρίου αντιστοίχως.

1920.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας,  οι Ελληνικές δυνάμεις δέχονται επίθεση από τους τούρκους στο Αχμετλί. Η επίθεση αποκρούστηκε (απώλειες Ελλήνων 7 νεκροί και 12 τραυματίες).

1922.—Η Ελληνική στρατιά Μικράς Ασίας δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1924.—Η σύζυγος τού σφαγέα Κεμάλ,  Λατίφ χανούμ, τραυματίστηκε σε απόπειρα κατά τού σφαγέα μετά από έκρηξη βόμβας. Δυστυχώς η απόπειρα απέτυχε.

1927.—Απεβίωσε ο πολιτικός και δύο φορές Πρωθυπουργός τής χώρας, Νικόλαος Καλογερόπουλος. Γεννήθηκε το 1851 στην Χαλκίδα.

1928.—Αρχίζουν τα έργα κατασκευής τού υπόγειου σταθμού τής Ομόνοιας και τής σήραγγας προς την Πλατεία Αττικής. Παρά την οικονομική κρίση που βρισκόταν προ των θυρών, ήταν η εποχή που προετοιμαζόταν η περίοδος τής πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ακμής γενικότερα των Αθηνών, ιδιαιτέρως δε τής κεντρικής αυτής πλατείας. Ο κεντρικός υπόγειος σταθμός έπρεπε να δημιουργηθεί στα πρότυπα των υπόγειων σιδηροδρόμων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Έτσι άρχισε το σκάψιμο τής Ομονοίας, γιά να εξασφαλιστεί το βάθος των οκτώ μέτρων που απαιτούνταν γιά τις υποδομές τού πρώτου εκείνου υπόγειου σταθμού.

1929.—Σκληρές επικρίσεις κατά τού πρωθυπουργού Ε. Βενιζέλου και τής θεσπίσεως τού «Ιδιώνυμου».

1931.—Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυριαρχεί το «έγκλημα τού αιώνα». Ανήμερα των Φώτων, ήλθε στο φως ένα μακάβριο εύρημα. Το τεμαχισμένο πτώμα τού μεγαλοεργολάβου Δημήτριου Αθανασόπουλου. Είχε δολοφονηθεί στον ύπνο του από την πεθερά του και τον ανεψιό της, με την βοήθεια τής πανέμορφης συζύγου του και τής υπηρέτριας τού σπιτιού.

1934.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, μετέπειτα Πρόεδρος τής Κύπρου. Στην ιστορία θα μείνει γνωστός κυρίως γιά το γενναίο του «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν και ως ο σύγχρονος εκφραστής τής αξιοπρέπειας των Ελλήνων τής Κύπρου και τού Ελληνισμού. Ήταν ο πολιτικός που δεν υπέκυψε ούτε στις πιέσεις τής Αγγλίας  ούτε των ΗΠΑ, ούτε τής διεθνούς κοινότητας, που προσπαθούσαν με απειλές να τον αναγκάσουν να πει «Ναι» στην διάλυση τής Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του, με το οποίο καλούσε τους Έλληνες τής Κύπρου να πουν «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν, «[…] παρέλαβα κράτος και δεν πρόκειται να παραδώσω κοινότητα».

1936.—Ο Αλ. Παπαναστασίου, καταγγέλλει την ύπαρξη στοιχείων τού πραξικοπήματος τού Βενιζέλου το ’35, τα οποία εισχώρησαν στην κυβέρνηση. Στην αναφορά του, κάνει λόγο γιά παρεμπόδιση επαναφοράς υπαλλήλων τους οποίους είχε εκδιώξει το πραξικόπημα.

1941.—Στο Ελληνοϊταλικό μέτωπο,  οι Ιταλοί εξαπολύουν σφοδρή επίθεση εναντίον των ελληνικών θέσεων χωρίς να επιτύχουν εδαφικό κέρδος.

.—Απέπλευσαν από τον Πειραιά γιά το Πόρτ Σάϊδ τής Αιγύπτου, 11 ελληνικά και αγγλικά φορτηγά κενά φορτίου με την συνοδεία των αντιτορπιλικών «Βασιλεύς Γεώργιος», «Βασίλισσα Όλγα» και 3 τύπου «Ύδρας». Ανώτερος Διοικητής τής Συνοδείας (ΑΔΣ), ήταν ο Πλοίαρχος Μεζεβίρης, ενώ Διοικητής των Συνοδευόμενων Πλοίων (ΔΣΠ) τής νηοπομπής, είχε ορισθεί ένας Άγγλος, Πλοίαρχος ενός των αγγλικών φορτηγών.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κορυτσά.

1943.—Οι πρώτοι εκτελεσθέντες τής αντιστασιακής οργανώσεως ΠΕΑΝ τού Κώστα Περρίκου, έπεσαν υπέρ πατρίδος στο σκοπευτήριο τής Καισαριανής. Είναι οι Γιάννης Καττεβάτης, Δημήτριος Λόης, Διονύσιος Παπαδόπουλος και Θανάσης Σκούρας. Θα ακολουθήσει η εκτέλεση τού Κώστα Περρίκου στις 04 Φεβρουαρίου τής ίδιας χρονιάς και τής Ιουλίας Μπίμπα στις 26 Φεβρουαρίου τού 1943.  Από τα μέλη τής διοικούσας επιτροπής τής ΠΕΑΝ που σώθηκαν, ήταν και ο Νίκος Λάζαρης, ο οποίος εντάχτηκε στις δυνάμεις τού Ζέρβα. Είχε όμως την ατυχία να πέσει στα χέρια των κομμουνιστών, οι οποίοι τον εκτέλεσαν χαρακτηρίζοντάς τον «προδότη», γιά να δικαιολογήσουν το έγκλημά τους. Σημειωτέον ότι, τα μέλη τής εθνικής αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ ήταν αυτοί που είχαν ανατινάξει τα γραφεία τής προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου.

1944.—Οι Γερμανοί προβαίνουν στην εκτέλεση 52 Ελλήνων πατριωτών στο σκοπευτήριο Καισαριανής.

.—Οι Γερμανοί πνίγουν στο αίμα το χωριό Υψηλάντης στην Βοιωτία. Ως πράξη αντιποίνων γιά τον φόνο δύο Γερμανών την προηγούμενη ημέρα από κομμουνιστές αντάρτες, 50 αθώα άτομα τουφεκίστηκαν. Χαρακτηριστικό τής αποκτήνωσης των Γερμανών είναι η διαταγή απαγορεύσεως (ακόμη και η σταυροθεσία) τής τελέσεως μνημοσύνου στην μνήμη των θυμάτων (…)

1945.—Άλλος ένας ιερέας, θύμα των φρικτών και απολίτιστων Γερμανών. Ο πατήρ Νικόλαος Κατσίκης, εφημέριος τού χωριού Γρεβενήτι τής Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων, συνελήφθη σε μία επιδρομή των Γερμανών και, μετά από βασανιστήρια δύο ή τριών ημερών, κατέληξε.

.—Δύο λόχοι Γερμανών επιτίθενται εναντίον τής θέσεως Ασπρουλιάνος στην Κρήτη, την οποία υπεράσπιζαν αντάρτες εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων. Μετά από μάχη, μάζεψαν τους νεκρούς τους και έφυγαν.

1947.—Σαν σήμερα κηδεύτηκε στον Άη Γιώργη τής Φλώρινας ο ηρωικός μακεδονομάχος και συμπολεμιστής τού Παύλου Μελά, Λάκης Πύρζας.

1956.—Ο Μποδοσάκης ίδρυσε την «Α.Ε.Μ.Β.Ε. Λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδος», και, στις 26/7/1957, εγκαινιάστηκε το έργο γιά την εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή.

1957.—Ὁ τραυματισμένος ἡρωομάρτυρας τῆς ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αὐξεντίου, λόγῳ τοῦ κατ’ οἶκον περιορισμοῦ ποὺ ἐπέβαλαν οἱ Ἄγγλοι κατοχικοὶ στὸ χωριὸ Παλαιοχώρι, κατέφυγε στὸ εἰδικὰ διαμορφωμένο κρησφύγετο μαζὶ μὲ τοὺς ἀντάρτες του, Ἀντώνη Παπαδόπουλο, Αὐγουστῆ Εὐσταθίου, Μηνᾶ Μηνᾶ, Ἀνδρέα Στυλιανοῦ καὶ Φειδία Συμεωνίδη. Στὸ χωριὸ εἶχε φτάσει τὴν Πρωτοχρονιά, μετὰ τὸν τραυματισμὸ του στὴν μάχη τῆς  Ζωοπηγῆς. Στὸ εἰδικὸ κρησφύγετο ἔμεινε ἀπὸ τὶς 7 Ἰανουαρίου καὶ κατὰ τὴν 48ωρη ἐντατικὴ ἔρευνα ποὺ πραγματοποίησαν οἱ Ἄγγλοι κατοχικοὶ μὲ σκοπὸ τὴν σύλληψή του. Παρὰ τὶς ἔρευνες, δὲν κατόρθωσαν νὰ τὸν ἐντοπίσουν.

1965.—Δύο ημέρες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο καθηγητής ανθρωπολογίας  Άρης Πουλιανός εισήλθε γιά πρώτη φορά στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Έκτοτε, η ιστορία τής Ανθρωπολογίας θα αλλάξει άρδην.

1972.—Η Ελληνίδα στιχουργός Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών, έχοντας στο πλευρό της, την κόρη της. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τελευταία της επιθυμία ήταν να τής τραγουδήσουν το «Άμαξα μέσ’ τη βροχή». Ίσως πρόκειται γιά την τελευταία στιχουργό τού ρεμπέτικου τραγουδιού. Γυναίκα διανοούμενη, πρωτοποριακή, ιδιόρρυθμη αλλά αναμφισβήτητα πολυτάλαντη. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου γεύτηκε αμέτρητες χαρές και λύπες στην πολυτάραχη ζωή της. Ήταν πεισματάρα και μποέμισα, πληγώνοντας αρκετές φορές τους ανθρώπους τού περιβάλλοντός της. Το στιχουργικό της αστέρι έλαμψε τις δεκαετίες τού ’50 και τού ’60 με ισχυρά και διαχρονικά «ρεφρέν» που ακούμε μέχρι και σήμερα.

1992.—Ο πιλότος μας Μπερζαμάνης Δημήτριος τού Νικολάου, σκοτώθηκε στην περιοχή Λεωνιδίου Αρκαδίας κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως με αεροσκάφος Α-7 τής 115 Πτέρυγας Μάχης (Σούδα). http://www.pasoipa.org.gr/

.—Ο υπουργός Εξωτερικών τής Σερβίας Γιοβάνοβιτς επισκέπτεται την Ελλάδα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον υπ. Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.

2002.—Οι έξι συλληφθέντες αλβανοί, μέλη τού UCC (Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς), ομολογούν ότι διέπραξαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα και την ιερά μητρόπολη τής Παραμυθιάς (βλ. 15/12/2001 και 1/1/2002).

2004.—Ο Κωνσταντίνος Σημίτης ανακοινώνει την παραίτησή του από την προεδρία τού Πα.Σο.Κ., παραμένοντας όμως στην θέση τού πρωθυπουργού έως τις 10 Μαρτίου τού ιδίου έτους. Στην προεδρία τού κόμματος τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Δέκα χρόνια μετά, στις αρχές τού 2015, ο ΓΑΠ δημιούργησε νέο κομματικό σχηματισμό, υποσχόμενος γιά άλλη μία φορά την «σωτηρία τής Ελλάδας».

2016.—Μία σπουδαία κυρία τοῦ θεάτρου, ἡ Ἄννα Συνοδινοῦ, ἀπεβίωσε σὰν σήμερα. Ἠθοποιὸς μὲ παιδεία, ἐξαιρετικὴ τραγωδός, μὲ σωστὴ ἄρθρωση καὶ χρωματισμὸ στὴν φωνή. Ἡ καταγωγὴ της ἦταν ἀπὸ τὴν Ἀμοργό καὶ μεγάλωσε σὲ πολύτεκνη οἰκογένεια (ἦταν τὸ ὄγδοο παιδί) μὲ ἀγάπη, ἀρχὲς καὶ χριστιανικὴ ἀγωγή, ὅπως ἡ ἴδια τόνιζε. Ἔδωσε ἐξετάσεις στὴν σχολὴ τοῦ Ἐθνικοῦ Θεάτρου τὸν Ἰανουάριο τοῦ 1947, ἐνώπιον τοῦ προέδρου Δημήτρη Ροντήρη, τῶν μελῶν Σ. Μελᾶ, Ν. Παρασκευᾶ, Κ. Καρθαίου καὶ τῆς Μαρίκας Κοτοπούλη. Ἐκτὸς ἀπὸ τὴν Δραματικὴ Σχολὴ τοῦ Ἐθνικοῦ Θεάτρου ὅπου ἀρίστευσε, σπούδασε μπαλέτο, καὶ μουσική. Μεταπολιτευτικὰ ἐκλέχτηκε βουλευτὴς Ἀθηνῶν μὲ τὴν «Νέα Δημοκρατία», διετέλεσε ὑφυπουργὸς Κοινωνικῶν Ὑπηρεσιών (1977-1981) καθὼς καὶ δημοτικὴ σύμβουλος Ἀθηναίων. Ἀπὸ τὸ βουλευτικὸ της ἀξίωμα παραιτήθηκε τὸ 1990, ἀπογοητευμένη ἀπὸ τὴν στενὴ ἀντεθνικὴ κομματικὴ ἀντίληψη, ἐπιστρέφοντας στὴν μεγάλη της ἀγάπη, τὸ θέατρο.

2018.—Ο ανέντιμος συμβιβασμός τού Νικόλαου Μέρτζου. Σαν σήμερα ο Νικόλαος Μέρτζος, δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος τής Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ το Πανελλήνιο βρίσκεται σε αναβρασμό γιά όσα ‘’μαγειρεύει’’ η ελλαδική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα σκόπια, δημοσίευσε στην ‘’Καθημερινή’’ ένα άρθρο, με τίτλο: «Έντιμος συμβιβασμός με το κράτος των Σκοπίων». Σε αυτό το κείμενο (και προς κατάπληξη πολλών), δήλωνε ότι τώρα  είναι η κατάλληλη στιγμή γιά να επέλθει ένας – σύμφωνα με τα γραφόμενά του – «έντιμος συμβιβασμός» και ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία με ένα σύνθετο όνομα (!..) Τί καλύτερο μπορούσε να περιμένει ο συνονόματός του και υπ. Εξωτερικών Κοτζιάς, για να περάσει στην κοινή γνώμη ως ‘’αναγκαίο’’ και ‘’συμφέρον’’ την εκχώρηση τής γλώσσας, τής ιθαγένειας και τέλος τού ίδιου τού ονόματος τής Μακεδονίας; Ο γιά πολλά χρόνια πρόεδρος τής Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενός θεσμού που υπερασπίζεται την ελληνικότητα τής Μακεδονίας, άλλαξε άρδην την θέση του και με στροφή 180 μοιρών, αποφάσισε ότι είναι ‘’εθνικό μας συμφέρον’’ η παραχώρηση τού ονόματος, τής γλώσσας, και τής εθνικότητας τής Μακεδονίας στους σκοπιανούς. Τάχθηκε μάλιστα κατά των διαδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, συμπλέοντας με την ενεργή εμπλοκή τού τότε μουχτάρη Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, και τις δηλώσεις του γιά «κατάπτυστο συλλαλητήριο» (…) το οποίο «πρέπει να το σταματήσει ο Τσίπρας». Έτσι, αυτοί που το 2017 διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους όταν (με πρόταση τού Κοτζιά μάλιστα) απονεμήθηκε στον Μέρτζο το μεγάλο παράσημο ‘’Ανώτερος Ταξιάρχης τού Τάγματος τού Φοίνικος’’, το 2018 τον έγλειφαν και τού έπλεκαν τα εγκώμια κατά την διάρκεια τής παρουσιάσεως τού βιβλίου του «Το Μακεδονικό Ζήτημα»…Το γεγονός ότι ο Μέρτζος διετέλεσε και σύμβουλος των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,  δικαιολογεί τελικά ε π α κ ρ ι β ώ ς  και την διαχρονική πολιτική των υποτιθέμενων ‘’πατριωτικών’’ κυβερνήσεών τους στο μείζον σκοπιανό ζήτημα. Προβάλλοντας, (πάντοτε για το «εθνικό συμφέρον»), το δόγμα τής «ρεαλιστικής πωλητικής». Πάντως, προς κατάπληξη πολλών, τον Νοέμβριο τού 2018 η Ε.Μ.Σ. αποφάσισε να τον κρατήσει… (βλ. 2/6/2017 & 17/12/2017).

2019.—Κατά την συνεδρίαση τής Πολιτικής Γραμματείας τού ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία τού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προτείνεται η πραγματοποίηση συναντήσεως την επομένη με τον Πάνο Καμένο. Σκοπός τής συναντήσεως είναι η αποσαφήνιση τής στάσεως τού κυβερνητικού εταίρου, σε σχέση με το μέχρι πού θα φτάσει την απόσταση που θα τον χωρίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

.—Εν τω μεταξύ στους ΑΝ.ΕΛ. επικρατεί διχασμός γιά την ‘’Συμφωνία’’ των Πρεσπών, με βουλευτές τού κόμματος να τάσσονται σε διαφορετική γραμμή από τον επικεφαλής τού κόμματος, Πάνο Καμένο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις τού Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είπε πως θα υπερψηφίσει την Συμφωνία όταν έρθει στην Βουλή, και πως δεν πρόκειται να συμβάλει με κανέναν τρόπο στο να πέσει η κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία δήλωσε πως θα αναγνώσει το κείμενο τής ‘’Συμφωνίας’’ και εφ’ όσον είναι προς το συμφέρον τής χώρας (!..) τότε δεν υπάρχει λόγος να φύγει από την κυβέρνηση… Ο Ζουράρις δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία, αλλά… δεν πρόκειται να «ρίξει αριστερή κυβέρνηση».

.—Δημοσιεύματα οικονομικών εφημερίδων αναφέρουν ότι οι ιδιωτικοί αποταμιευτικοί πόροι που είναι διαθέσιμοι γιά επενδύσεις, συρρικνώθηκαν από ένα μέγιστο 15,9% τού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο τού 2009, σε ένα ελάχιστο 3,5% τού ΑΕΠ το α’ τρίμηνο τού 2017. Αυτό, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο αποκλεισμό τού Ελλαδικού Δημοσίου από τα διεθνή Κεφάλαια, δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην ρευστότητα αλλά και στην ψυχολογία τής αγοράς.

2020.—Άνθρακες ο θησαυρός. Ο εκπρόσωπος των Η.Π.Α. δήλωσε ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα γιά  την Ουάσιγκτον είναι η παραμονή τής τουρκίας στο άρμα τής Δύσεως. Και ενώ ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντ. Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει και άλλες κυρώσεις στην Ρωσία γιά την υποστήριξή της στον πρόεδρο τής Βενεζουέλας Μαδούρο, ο κακομαθημένος τούρκος νταής τής περιοχής μας, χαίρει τής εκτιμήσεως και προστασίας τού ‘’πλανητάρχη’’, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες προκλητικές του ενέργειες.

.—Η συνάντηση τού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώθηκε, και η πρώτη είδηση που προέκυψε, είναι η επανάληψη εκδηλώσεως ενδιαφέροντος τής Ελλάδας γιά αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

 Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

Αφήστε μια απάντηση