Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

,

Στις 26 Ιουνίου τού 1997, μετά από δικαστικούς αγώνες 15 ετών, ο Άρης Πουλιανός και η Ανθρωπολογική Εταιρεία δικαιώνονται από τα Ελληνικά Δικαστήρια με αποτέλεσμα να μπορέσουν να επανέλθουν στην Χαλκιδική και το Σπήλαιο των Πετραλώνων.

Επί κυβερνήσεως Πα.Σο.Κ. ο καθηγητής ανθρωπολογίας Άρης Πουλιανός και η ερευνητική ομάδα τής Ανθρωπολογικής Εταιρείας, εκδιώχθηκαν διά τής βίας από το Σπήλαιο, τον Αύγουστο τού 1993, από τον πρόεδρο τής κοινότητας Τσομπανέλη και ομάδα κατοίκων τής περιοχής. Λίγες μέρες μετά την επίθεση, οι μετέχοντες στην ομάδα που τού επιτέθηκε με βία, διορίστηκαν (ΦΕΚ 29/8/1983) ως Δημόσιοι Υπάλληλοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΤ.

Αρχικά η Ανθρωπολογική Εταιρεία είχε δεχθεί κατηγορίες από τον ΕΟΤ, ο οποίος κατήγγειλε την σύμβαση με την οποία τής είχε παραχωρηθεί η διαχείριση τού Σπηλαίου, κατηγορώντας την γιά οικονομικές ατασθαλίες. Ο εξωνυχιστικός οικονομικός έλεγχος που ακολούθησε, απέδειξε από τον Ιανουάριο τού 1983, ότι όχι μόνο δεν υφίσταντο οι κατηγορίες αλλά ότι ο κύριος Πουλιανός είχε διαθέσει όλη την προσωπική του περιουσία για τις έρευνες στο σπήλαιο, χωρίς να υπολογιστούν και οι αμέτρητες ώρες που αφιέρωσε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Αφού δεν κατορθώθηκε η εκδίωξή του μέσω οικονομικού σκανδάλου, στις 18 Αυγούστου 1983, ομάδα κατοίκων τής περιοχής υπό τον πρόεδρο τής κοινότητας Τσομπανέλη, επιτέθηκε και εξεδίωξε διά ξυλοδαρμού τον κ. Πουλιανό και την ερευνητική του ομάδα από το Σπήλαιο, καταλαμβάνοντας βίαια τον χώρο. Ακολούθησε η μακρά περίοδος των δικαστικών αγώνων μέχρι τις 26/6/1997, όπου ο κ. Πουλιανός δικαιώθηκε. Σημειωτέον ότι λίγες μέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε, οι μετέχοντες στην ομάδα που τού επιτέθηκε με βία, διορίστηκαν (ΦΕΚ 29/8/1983) ως Δημόσιοι Υπάλληλοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΤ.

Χαρακτηριστικά ο κύριος Πουλιανός δήλωσε ότι: «….αυτά συμβαίνουν εν πλήρη δημοκρατία τού Ανδρέα Παπανδρέου..πώς να το καταπιώ και να κρύψω ένα τέτοιο γεγονός….». Σε συνέντευξη που έδωσε ο κύριος Πουλιανός, δήλωσε ότι εναντίον του ήταν «….όλο το πανεπιστημιακό κατεστημένο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό να σταματήσει η έρευνα και να μην γίνει δεκτό και γνωστό ότι ο αρχαιότερος Ευρωπαίος είναι ο αρχάνθρωπος τού σπηλαίου των Πετραλώνων….». Εξέφρασε δε και το παράπονό του για την παντελή απουσία τού Υπουργείου Πολιτισμού και την αδιαφορία τής Μελίνας Μερκούρη που δεν ήθελε να ακούσει καν για την υπόθεση. Ο κ. Πουλιανός μελέτησε ανθρωπολογικά την Ελλάδα, αλλά και τον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο, καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα. Τα αποτελέσματα των ερευνών του ανέτρεψαν το θεώρημα περί τής προελεύσεως των Ελλήνων.

Πηγή : http://www.aee.gr/

Επιμέλεια κειμένου: Ελληνικό Ημερολόγιο 

Μία απάντηση στο “Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ”

Αφήστε μια απάντηση