Αρχείο κατηγορίας ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ-ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ (ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ)

,

«Ιμερτά  Μυθαναγνώσματα» 

Διαύγασμα ΣΤ΄

.

Εισαγωγικό σημείωμα

 

……….Τα «Ιμερτά Μυθαναγνώσματα» φιλοδοξούν να αποτελέσουν μία συλλογή από ελληνικούς μύθους, διατυπωμένους υπό μορφή τερπνών παραμυθιών, που σκοπεύουν να διδάξουν ευχάριστα τους αναγνώστες και τους ακροατές τους. Η ηλεκτρονική ή έντυπη αναπαραγωγή και διάδοσή τους, καθώς και η τυχόν μετάφρασή τους σε άλλες γλώσσες, επιτρέπεται υπό τον απαρέγκλιτο όρο τής αυστηρής διατήρησης τής απόλυτης ακεραιότητας τού περιεχομένου των Διαυγασμάτων.

……….«Επισφαλές, όμως, είναι και να πιστεύουμε σφοδρά και να απιστούμε εντελώς προς αυτά, επειδή η ανθρώπινη ασθένεια δεν έχει όριο ούτε συγκρατεί τον εαυτό της, αλλά κάποτε καταλήγει στην δεισιδαιμονία και στην αλαζονεία, κάποτε στην ολιγωρία και στην περιφρόνηση προς τους Θεούς. Η ευλάβεια, ωστόσο, και η μηδενική υπερβολή είναι το άριστο» (Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Κάμιλλος, στ΄).

Η απελευθέρωση τής Ρόδου

……….Neptune in his seahorse-drawn triumphal chariot from the mid-3rd century AD - Sousse Archaeological Museum.Στην πολύ παλιά την εποχή, σ’ ένα φωτεινό και ήρεμο ακρογιάλι, κάτω από την σκιά πανύψηλων πεύκων, η λατρευτή αρχόντισσα Αμφιτρίτη έφερε στο φως μία πανέμορφη κόρη, την θεϊκή Ρόδο, θυγατέρα τού πανίσχυρου άρχοντα των θαλασσών, τού κραταιού Ποσειδώνα. Συνέχεια ανάγνωσης Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ (ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ)

ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ-«Η ΜΙΝΘΗ ΚΑΙ Η ΛΕΥΚΗ»

,

,

,Αθανάσιος Α. Τσακνάκης

Θεολόγος – Φιλόλογος

.

«Ιμερτά  Μυθαναγνώσματα»
Διαύγασμα Ι΄

.

Η Μίνθη και η Λεύκη

.

……….(…) Στα μέρη όπου κάποτε υπήρχε η Αχερουσία λίμνη, που την διέσχιζαν οι μακάριοι ποταμοί Αχέροντας, Πυριφλεγέθοντας και Κωκυτός, βρισκόταν καλά κρυμμένη η αποτρόπαια πύλη τού κάτω κόσμου, που οδηγούσε στο δυσεξιχνίαστο βασίλειο των νεκρών. Συνέχεια ανάγνωσης ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ-«Η ΜΙΝΘΗ ΚΑΙ Η ΛΕΥΚΗ»

Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ

,

Bacchus and Ariadne. 1769-74. Pompeo Batoni.
Δημιουργία τού Πομπήιου Μπατόνι «Διόνυσος και Αριάδνη (Bacchus and Ariadne. 1769-74. Pompeo Batoni.)

,

Αθανάσιος Α. Τσακνάκης
Θεολόγος – Φιλόλογος
«Ιμερτά  Μυθαναγνώσματα»
Διαύγασμα Η΄

 

Η Αριάδνη και ο Διόνυσος

 

……….Είναι γνωστοί σ’ όλη την οικουμένη οι περίφημοι άθλοι τού ατρόμητου και καρτερόψυχου Θησέα, γιού τού Αιγέα, καθώς και η θρυλική πάλη του με τον τερατώδη Μινώταυρο, τον οποίο κατόρθωσε τελικά να νικήσει, χάρη στην συμπαράσταση και στην πολύτιμη βοήθεια τής αρχοντοπούλας Αριάδνης, θυγατέρας τού σκληρού και αυστηρού βασιλιά τής Κρήτης, Μίνωα. Καλό είναι τώρα να μάθουμε τι απέγινε εκείνη η γενναία γυναίκα, αφού ακολούθησε τον Θησέα στο ταξίδι τής επιστροφής του προς την περίλαμπρη Αθήνα. Συνέχεια ανάγνωσης Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ

ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ – Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΙΩΝΗΣ

,
7676

.

Αθανάσιος Α. Τσακνάκης

Θεολόγος – Φιλόλογος

..

«Ιμερτά  Μυθαναγνώσματα»

.

Διαύγασμα ΙΣΤ΄

.

Η ίδρυση τής Σκιώνης

.

……….Στην αρχαία την εποχή, μετά το τέλος τού εμφυλίου τρωικού πολέμου και ενώ ο νικηφόρος στρατός των Αχαιών ετοιμαζόταν να αναχωρήσει οριστικά από την κατεστραμμένη Τροία, Συνέχεια ανάγνωσης ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ – Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΙΩΝΗΣ

ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ – Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ

Δευκαλίων και Πύρρα. Από το βιβλίου τού Οβιδίου, Μεταμορφώσεις.(Deucalion and Pyrrha Book Metamorphoses by Ovid, book 1 plate 12).
Δευκαλίων και Πύρρα. Από το βιβλίου τού Οβιδίου, Μεταμορφώσεις.(Deucalion and Pyrrha Book Metamorphoses by Ovid, book 1 plate 12).

 

Αθανάσιος Α. Τσακνάκης

Θεολόγος – Φιλόλογος

 «Ιμερτά  Μυθαναγνώσματα»
Διαύγασμα ΙΖ΄

 

Εισαγωγικό σημείωμα

Τα «Ιμερτά Μυθαναγνώσματα» φιλοδοξούν να αποτελέσουν μία συλλογή από ελληνικούς μύθους, διατυπωμένους υπό μορφή τερπνών παραμυθιών, που σκοπεύουν να διδάξουν ευχάριστα τους αναγνώστες και τους ακροατές τους. Η ηλεκτρονική ή έντυπη αναπαραγωγή και διάδοσή τους, καθώς και η τυχόν μετάφρασή τους σε άλλες γλώσσες, επιτρέπεται υπό τον απαρέγκλιτο όρο τής αυστηρής διατήρησης τής απόλυτης ακεραιότητας τού περιεχομένου των Διαυγασμάτων [ … ]

Ο μεγάλος κατακλυσμός

 

Πριν πολλά-πολλά χρόνια, επάνω στους ανθρώπους, που ζούσαν στην γη, έπεσαν χρόνοι δύσκολοι και μήνες οργισμένοι. Συνέχεια ανάγνωσης ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ – Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ

ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ – «Ο ΠΗΛΕΑΣ»

,

Λήκυθος μὲ λευκὸ φόντο. 500 π.Χ. Ἀρχαιολογικὸ Μουσεῖο Ἀθηνῶν. Ὁ Πηλέας (ἀριστερά), μὲ τὸν παπποῦ του, κένταυρο Χείρωνα (δεξιά) καὶ τὸν γιὸ του Ἀχιλλέα (κέντρο).
Μελανόμορφη λήκυθος, 500 π.Χ. Ἀρχαιολογικὸ Μουσεῖο Ἀθηνῶν. Ὁ Πηλέας (ἀριστερά), μὲ τὸν παπποῦ του, κένταυρο Χείρωνα (δεξιά) καὶ τὸν γιὸ του Ἀχιλλέα (κέντρο).

,

Αθανάσιος Τσακνάκης

Θεολόγος – Φιλόλογος

«Ιμερτά  Μυθαναγνώσματα»
 Διαύγασμα Κ΄

Ο Πηλέας

 

Άλλοτε, σε καιρούς παλιούς και χρόνους περασμένους, υπήρχε ένας περίφημος βασιλιάς, που τον έλεγαν Αιακό και ήταν γιός τού βροντερού θεού Δία και τής καλόκαρδης αρχόντισσας Αίγινας, τής πανώριας κόρης τού θεού Ασωπού. Από τον παντοδύναμο πατέρα του είχε λάβει την χάρη τής δικαιοσύνης και από την γλυκύτατη μητέρα του είχε κληρονομήσει το νησί τής Αίγινας, που έφερε το όνομά της, καθώς και το αξίωμα τού ανώτατου άρχοντα των Αιγινητών. Συνέχεια ανάγνωσης ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ – «Ο ΠΗΛΕΑΣ»