ΟΙ ΣΙΚΕΛΙΚΟΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΙ

Σ,

I Vespri siciliani di Erulo Eroli
I Vespri siciliani di Erulo Eroli

,,

Οι Σικελικοί Εσπερινοί (ἤ Σικελικός Εσπερινός)

(το απόγειο τής Βυζαντινής Διπλωματίας)

 ..

Steven Runciman, Σικελικοί Εσπερινοί, εκδ. Γκοβόστη, 2003

.

……….Το 1282 το Πάσχα έπεφτε νωρίς, στις 29 Μαρτίου.

……….Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα το νησί τής Σικελίας φαινομενικά ήταν ήρεμο. Στο λιμάνι τής Μεσσήνης ήταν αγκυροβολημένη μιά μεγάλη αρμάδα των Ανζού. Βασιλικοί πράκτορες, δίχως να ενδιαφέρονται γιά την έχθρα των σκυθρωπών χωρικών, περιόδευαν ανά το νησί και επιτάσσανε όσα αποθέματα δημητριακών έβρισκαν και συγκέντρωναν αγέλες βοοειδών και χοίρων γιά να εξασφαλίσουν τα τρόφιμα τής εκστρατείας, καθώς και άλογα γιά τούς ιππότες.

……….Ο βασιλικός Βικάριος και κυβερνήτης τού νησιού Χεριβέρτος τής Ορλεάνης, ήταν εγκατεστημένος στην Μεσσήνη, στο φρούριο τού Ματεργκριφόν, τον «τρόμο των Ελλήνων», χτισμένο έναν αιώνα πριν, από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο. Στο Παλέρμο, ο δικαστικός εκπρόσωπος Ιωάννης τού Σαιν Ρεμύ, ετοίμαζε την γιορτή στο παλάτι των Νορμανδών Βασιλέων. Κανένας από τούς Γάλλους αξιωματούχους και κανένας από τούς στρατιωτικούς που διοικούσαν τα σαράντα δύο φρούρια γιά τον έλεγχο τής ενδοχώρας δεν είχε παρατηρήσει κάτι περισσότερο από την συνηθισμένη εχθρότητα που τούς έδειχναν οι υποτελείς.

……….Μεταξύ όμως των Σικελών, οι οποίοι γιόρταζαν την Ανάσταση τού Χριστού με τα παραδοσιακά τους τραγούδια και χορούς στους δρόμους, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και εκρηκτική. Η εκκλησία τού Αγίου Πνεύματος βρίσκεται μισό μίλι νοτιοανατολικά, πίσω από το παλιό τείχος τού Παλέρμο, στο χείλος τού μικρού φαραγγιού τού ποταμού Ορέτο. Είναι εσωτερικά και εξωτερικά ένα αυστηρό κτίσμα. Τον θεμέλιο λίθο, τον έβαλε το 1177 ο Βάλτερ Όφαμιλ ή Βάλτερ «τού Μύλου», ο αγγλογεννημένος Αρχιεπίσκοπος τού Παλέρμο, μιά μέρα που την είχε κάνει δυσοίωνη η έκλειψη τού ηλίου.

……….Ανέκαθεν την δεύτερη μέρα τού Πάσχα σ’ αυτήν την εκκλησία γινόταν κατά το έθιμο, πανηγύρι, και αυτή την χρονιά, την Δευτέρα (τού Πάσχα), είχε φθάσει από την πόλη και τα γύρω χωριά, όπως συνηθιζόταν, πλήθος κόσμου, γιά να παρακολουθήσει την ακολουθία τού Εσπερινού.


Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση