ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ-ΙΕΡΟΜ.ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΡΑΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (+6/8/1944)

,

,

Μητρόπολις Ναυπακτίας και Ευρυτανίας
Ιερομ. Νικόδημος Ραφτογιάννης
.

……….Συνηθισμένη δεν είναι η ιστορία τού π. Νι­κοδήμου Ραφτογιάννη. Γεννήθηκε στον Προυσσό Ευρυτανίας το 1909. Προερχόταν από αγροτική οικογένεια κι ήταν πάντα φίλεργος, φι­λήσυχος, αγαθός.

……….Γιά σύζυγό του πήρε την Χρυσή Λαμπροπούλου κι έκαμε μαζί της δύο παιδιά. Ήταν όμως λιγόχρονη η σύζυγός του και πέθανε στα 1938. Ο π. Νι­κόδημος ένιωσε κατάκαρδα την στέρησή της. Στην μεγάλη του θλίψη θυμήθηκε περισσότερο τον Θεό. Και γιά να «εκχέη ενώπιον Αυτού την δέησίν του» και «την θλίψιν του ενώπιον Αυτού ν’ απαγγέλλη» πήρε την μεγάλη απόφαση: Αφήνει στον άτεκνο σύγγαμβρό του τα δύο παιδιά του και γίνεται μονα­χός στην ξακουσμένη γιά την θαυματουργή της Παναγία, Μονή Προυσσού.

……….Ταπεινός κι υπάκουος εργάζεται πρόθυμα όπου τού ώριζαν. Αργότερα χειροτονήθηκε ιερεύς κι έγινε ένας καλός λειτουργός τού Υψίστου.

……….Κατά την Κατοχή βγαίνοντας έξω γιά υπηρεσία τής Μονής, έπεσε πάνω στους Γερμανούς στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και τον συνέλαβαν στις 6 Αύγούστου 1944. Τον μετέφεραν στο Καρπενήσι και τον κρέμασαν μπροστά στο Γυμνάσιο γιά εκφοβισμό χωρίς πολλές διαδικασίες. Έτσι ξαφνική ήταν η έξοδος τού π. Νικοδήμου από την πρόσκαιρη αυτή ζωή προς την αιώνια, «ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός».


  • Ἐπιμέλεια κειμένου καὶ εἰκόνας :  « Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο »
  • Πηγή: Το έργο τού Μητροπολίτου Λήμνου Διονυσίου, «Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1942-1949.»
Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εἶναι ἡ μνήμη αἰωνίᾳ.