ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΠΙΘΙΚΟΥΚΗΣ Ο ΔΑΡΔΑΙΟΣ (+ 17-9-1821)

.

Κόντογλου Φώτης - Οἱ Νεομάρτυρες, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας μας
Κόντογλου Φώτης – Οἱ Νεομάρτυρες, ἡ δόξα τῆς Ἐκκλησίας μας
Πολύκαρπος Μπιθικούκης ο Δαρδαίος,
+ 17/9/1821.

……….Αρχιερέας Λαρίσης, από τον Νοέμβριο τού 1820, ανέλαβε για δεύτερη φορά ο φιλικός Πολύκαρπος Μπιθικούκης, ο οποίος από την πρώτη ημέρα τής επανόδου του, επιδόθηκε ολόψυχα στην προετοιμασία των επαρχιωτών του για να συμπράξουν στον επικείμενο αγώνα.

……….Όταν κηρύχτηκε η επανάσταση, ο ίδιος ήρθε σε συνεννόηση με τους Έλληνες οπλαρχηγούς των Αγράφων, τής Πίνδου και των Χασίων, ως και τού Πηλίου, για να εξεγερθούν, ενώ παράλληλα κινήθηκε και ο ίδιος για τον σκοπό αυτό. Τον Μάϊο όμως ἤ στις αρχές Ιουνίου τού 1821, συνελήφθη από τον Μαχμούτ Δράμαλη, ως ενεχόμενος στο κίνημα και κλείστηκε στις φυλακές  Λαρίσης, όπου υποβλήθηκε σε φοβερά βασανιστήρια.

……….Ταυτόχρονα ο Δράμαλης φαίνεται ότι αξίωσε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την αποβολή τού Πολύκαρπου από τον θρόνο του και την τοποθέτηση νέου ιεράρχη στην Μητρόπολη Λαρίσης. Πράγματι, το Πατριαρχείο, κάμνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αναγκάστηκε να παύσει και να αποβάλλει τον Πολύκαρπο: «καθ’ ὑψηλὸν ὁρισμὸν ἀποβληθεῖς ἐκ τῆς ἐπαρχίας αὐτοῦ» και να εκλέξει τον Ιούνιο τού 1821 αρχιερέα τον ιερομόναχο Κύριλλο.

……….Μετά την καθαίρεση τού Πολύκαρπου, ο Δράμαλης τον μετέφερε σιδηροδέσμιο κοντά στην γέφυρα τού Πηνειού ποταμού, όπου τον καρατόμησε περί τα τέλη Ιουνίου ἤ στις 17 Σεπτεμβρίου 1821, βάζοντας έτσι τέρμα στα ατέρμονα βασανιστήρια τού ηρωικού τούτου αρχιερέως που με το αίμα του επισφράγισε την πίστη του στα ιδανικά τής Πατρίδας και τής Θρησκείας.


  • Πηγή: Θεσσαλοί Νεομάρτυρες, Πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Απ. Γάτσια.
  • Επανέλεγχος, επιμέλεια 19/7/2021

Αφήστε μια απάντηση