ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΚΛΑΔΑΣ-Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΧΙΜΑΡΑ

.

.

Η δράση του Κροκόδειλου Κλαδά στην Μάνη και στην Χιμάρα

.

……….«Κατά την διάρκεια τού Α΄ τουρκοβενετικού πολέμου (1463-1479), ο Κροκόδειλος τέθηκε υπό την προστασία τής βενετικής σημαίας και ηγήθηκε επαναστατικού κινήματος, προσπαθώντας να ξεσηκώσει όσους Έλληνες τής Μάνης είχαν υποταγεί στον κατακτητή.

……….Η δράση του ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα ο προνοητής τού βενετικού στόλου, Ιερώνυμος Κονταρίνι, να τού απονείμει το παράσημο τού Λέοντα τού Αγίου Μάρκου και τον χρυσοκέντητο μανδύα.

……….Τον Σεπτέμβριο τού 1479 η Βενετία τού παραχώρησε εκτάσεις γης στην Κορώνη. Ωστόσο η συμφωνία των Βενετών με τους τούρκους με την οποία τερματιζόταν ο μακροχρόνιος πόλεμος, δυσαρέστησε τον Κροκόδειλο Κλαδά. Η παραχώρηση τής Μάνης στους τούρκους σήμαινε την απώλεια τόσο των πατρογονικών εδαφών τού Κλαδά, όσο και τής ηγετικής του θέσης στην Μάνη. Επιπρόσθετα οι Βενετοί τον πίεσαν να παραδοθεί.

……….Ωστόσο εκείνος προτίμησε να ηγηθεί ενός σώματος ατάκτων, με το οποίο πολύ σύντομα κατάφερε να εκδιώξει τις τουρκικές φρουρές και να καταλάβει πύργους και χωριά, δημιουργώντας πρόβλημα στους τούρκους, επεκτείνοντας την κυριαρχία του στα βορειότερα ορεινά χωριά (Καστάνια, Παπαφίγγο κ.ά)».

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση