ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ ΚΑΙ Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
.
Του Σημαιοφόρου (ΠΤ – Τ/ΠΒ) Ν. Χριστοφίλη ΠΝ
.
……….<<…Ὁ ὡραιότερος τῶν χθεσινῶν θριάμβων τῶν ἡρωικῶν πτερῶν μας ἐσημειώθει ἀπό ὀμάδα τεσσάρων ἀεροπλάνων, ἤτις ἐμπλακεῖσα εἰς ἀγῶνα μετὰ 12 ἐχθρικῶν ἀεροπλάνων, κατέρριψε 5 ἐξ αὐτῶν. …>>
Ν. Καπιτσόγλου, Πολεμικός Ἀνταποκριτής, 9/2/41.
( Ἐφημερίδα ‘Η ΒΡΑΔΥΝΗ’ Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 1941)
……….(…) Τα Ελληνικά Φτερά, στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου του 1940, προέβαλαν δραματική άμυνα στην Ιταλική πολεμική μηχανή. Τους επόμενους μήνες μετέτρεψαν τον πόλεμο σε επιθετικό, αλλά τελικά τον Απρίλιο του 1941 επήλθε η κάμψη, όταν οι αήττητες Γερμανικές Δυνάμεις κατέλαβαν ολόκληρη την Βαλκανική χερσόνησο.
……….Από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, εμφανίζεται να έχει τις περισσότερες εμπλοκές σε εναέριαμάχη στην Ιστορία της. Ο αγώνας των ελλήνων αεροπόρων μπορεί να συνεχίστηκε στη Μέση Ανατολή, όμως τα είδη των αποστολών που ανέλαβαν, κάτω από τη διοίκηση της R.A.F., δεν επέτρεψαν την εκτεταμένη αναμιξή τους σε αερομαχίες….
ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ Β΄ Π.Π.
……….Σήμερα από τις επίσημες Ελληνικές Στρατιωτικές και Αεροπορικές πηγές αναφέρονται επιβεβαιωμένες και πιθανές καταρρίψεις, που πέτυχε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κατά την μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή στην οποία αυτή έχει λάβει μέρος, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
……….Τα στοιχεία αυτά, βασισμένα σε Υπηρεσιακά έγγραφα της εποχής εκείνης, βρίσκονται καταχωρημένα στα Ιστορικά Αρχεία και έχουν δημοσιοποιηθεί με εκδόσεις των Γενικών Επιτελείων.
……….Η αλήθεια όμως είναι ότι, δεν μπορούν να επαληθευτούν εξ αρχής σε όλο το εύρος τους, αφού το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων της Αεροπορίας (ημερολόγια, αναφορές, κ.τ.λ.) καταστράφηκαν, βάση σχετικών διαταγών, τον Απρίλιο του 1941.
……….Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού και Ελληνογερμανικού Πολέμου, το Γενικό Στρατηγείο χαρακτήριζε κάποιο αεροσκάφος ως ‘επιβεβαιωμένα καταρριφθέν’ με αυστηρά κριτήρια, διαχωρίζοντας αν αυτό ήταν θύμα της αεροπορίας ή της αντιαεροπορικής άμυνας. Το εχθρικό αεροσκάφος έπρεπε να είχε καταστραφεί ή να είχε εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση εντός φίλιου εδάφους και σε σημείο που μπορούσαν φίλιες δυνάμεις να επιβεβαιώσουν την πτώση. Στην περίπτωση που η κατάρριψη γινόταν σε εχθρικό έδαφος, διερευνάτο αν το περιστατικό είχε γίνει ορατό από φίλιες δυνάμεις.