ΚΡΗΤΙΚΑ ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

 

.

Τα έθιμα τής Κρήτης

 .

……….Οι παραδόσεις και τα έθιμα , είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι τής κρητικής κληρονομιάς και τού κρητικού πολιτισμού . Τα ήθη και τα έθιμα που είχαν κάποτε οι πρόγονοί μας , έχουν εξαλειφθεί , αλλά όχι τελείως, μιάς και η προφορική αναμετάδοσή τους έχει μείνει και μπορούμε να πούμε ότι είναι το μοναδικό στοιχείο αναβίωσής τους.

Τα έθιμα τής Κρήτης – Ημερομηνία Γέννησης 

……….Παλαιότερα είχαν την αντίληψη και πίστευαν ότι οι Μοίρες έφτιαχναν την μοίρα τού κάθε ανθρώπου την ημέρα που γεννιόνταν. Είχαν βγάλει ένα λαογραφικό ρητό στο οποίο πίστευαν ότι έτσι “μύρωναν” τα μωρά οι Μοίρες. «Δευτέρα το πολύχρονο, Τρίτη γεννά το φρόνιμο, Τετάρτη αντρειωμένο, Πέμπτη το κακορίζικο και Παρασκή το ξένο, Σάββατο είν’ το τυχερό και Κυριακή το πλούσιο».

Το Σαράντισμα 

……….Τί είναι άραγες το σαράντισμα γιά μιά μάνα; Έχετε σκεφτεί γιατί λέμε ότι πρέπει να σαραντίσει πρώτα και μετά να βγει το μωρό έξω από το σπίτι;  Στις 40 μέρες μετά από μία γέννα, η μάνα λούζεται με ζεστό νερό φοράει καλά ρούχα, κάνει μπάνιο το παιδί και πηγαίνει στην εκκλησία γιά σαράντισμα, δηλαδή γιά να τής διαβάσει ο παπάς την ευχή. Δεν μπαίνει στην εκκλησία αλλά στεκούμενη έξω, αγκαλιά με το βρέφος, περιμένει να την καλέσει με την φωνή του ο παπάς. Ο παπάς πλησιάζοντας ψέλνει ευχές γιά το βρέφος και γιά την μάνα. Η μάνα μπαίνει μέσα στην εκκλησία, και προσκυνώντας ευχαριστεί τον Θεό που την αξίωσε να σαραντίσει με το καλό.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση