ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

,

,

23 Ιανουαρίου

.

393.—Ο Αυτοκράτορας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Θεοδόσιος Α΄ ανακηρύσσει συναυτοκράτορά του τον εννιάχρονο γυιό του, Ονώριο, ενώ ήδη από το 383 είχε κάνει το ίδιο με τον μεγαλύτερο γυιό του, Αρκάδιο. Ο Αρκάδιος μετά τον θάνατο τού πατέρα του, θα αναλάβει την διακυβέρνηση τού Ανατολικού τμήματος τής Αυτοκρατορίας. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το Ανατολικό τμήμα τής Αυτοκρατορίας, ήταν οι καταστρεπτικές επιδρομές των Βησιγότθων και η διείσδυσή τους ολοένα και περισσότερο στην ζωή τού κράτους. Ο αρχηγός των Βησιγότθων Αλάριχος, λεηλατώντας την Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Βοιωτία και την Αττική, πέρασε στην Πελοπόννησο. Ο Αρκάδιος, γιά να αντιμετωπίσει τις επιδρομές, τους παραχώρησε εδάφη στο Ιλλυρικό και χορήγησε στον Αλάριχο το αξίωμα τού στρατηλάτη τής επαρχίας. Το ίδιο αξίωμα απονεμήθηκε αργότερα και στον Γότθο Γαϊνά, στον οποίο επιτράπηκε να εγκατασταθεί με το στράτευμά του στην Πρωτεύουσα. Ωστόσο, στην Κωνσταντινούπολη δημιουργήθηκε επί Αυτοκράτορος Λέοντος Α΄, ισχυρή αντιγοτθική παράταξη, με αποτέλεσμα την βίαιη εκδίωξη των Γότθων από την Πόλη, οι οποίοι τότε στράφηκαν προς την Δύση.

1480.—Η Ενετική Γαληνοτάτη Δημοκρατία, αφού συμμάχησε με την οθωμανική αυτοκρατορία, επικήρυξε τον αρχηγό των Μανιατών επαναστατών Κροκόδειλο Κλαδά, ορίζοντας το υπέρογκο γιά την εποχή ποσό των 100.000 χρυσών υπέρπυρων Μεθώνης (18.000 χρυσών λιρών Αγγλίας) γιά την σύλληψη ή την εξόντωσή του. «[…] Κατά την διάρκεια τού Α΄ τουρκοβενετικού πολέμου (1463-1479), ο Κροκόδειλος Κλαδάς τέθηκε υπό την προστασία τής βενετικής σημαίας και ηγήθηκε επαναστατικού κινήματος, προσπαθώντας να ξεσηκώσει όσους Έλληνες τής Μάνης είχαν υποταγεί στον κατακτητή. Η δράση του ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα ο προνοητής τού βενετικού στόλου Ιερώνυμος Κονταρίνι, να τού απονείμει το παράσημο τού Λέοντος τού Αγίου Μάρκου και τον χρυσοκέντητο μανδύα. Τον Σεπτέμβριο τού 1479, η Βενετία τού παραχώρησε εκτάσεις γης στην Κορώνη. Ωστόσο, η συμφωνία των Βενετών με τους τούρκους με την οποία τερματιζόταν ο μακροχρόνιος πόλεμος, δυσαρέστησε τον Κροκόδειλο Κλαδά. Η παραχώρηση τής Μάνης στους τούρκους σήμαινε την απώλεια τόσο των πατρογονικών εδαφών τού Κλαδά, όσο και τής ηγετικής του θέσης στην Μάνη. Επιπροσθέτως, οι Βενετοί τον πίεζαν να παραδοθεί. Ωστόσο εκείνος προτίμησε να ηγηθεί ενός σώματος ατάκτων, με το οποίο πολύ σύντομα κατάφερε να εκδιώξει τις τουρκικές φρουρές και να καταλάβει πύργους και χωριά, δημιουργώντας πρόβλημα στους τούρκους και επεκτείνοντας την κυριαρχία του στα βορειότερα ορεινά χωριά, Καστάνια, Παπαφίγγο κ.ά».

1669.—Νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων ορίστηκε ο πολύγλωσσος και λογιότατος Δοσίθεος Νοταράς.

1674.—Την 3η μετά τα μεσάνυχτα, τρομακτικός σεισμός συνταράσσει την νήσο Χίο και όλα τα ανατολικά παράλια. Το μέγεθός του έφθασε τα 6,5 Ρίχτερ και τον ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, εξ ίσου ισχυρές. Δύο ημέρες μετά, το νησί χτύπησε μία εξαιρετικά βίαιη καταιγίδα όμοια κατακλυσμού, η οποία διήρκεσε όλο το εικοσιτετράωρο.

1723.—Από έγγραφο μαθαίνουμε ότι ο καραβοκύρης Κωνσταντίνος Βουτζίνος, πηγαίνοντας: «[…] στην Αξιά, επιάστηκε από τους αναθεματισμένους τους κουρσάρους και τους έγδυσαν και τους τραβούσαν έως τις Δήλες».

1779.—Κατά τις εσπερινές ώρες, τα 6,2 Ρίχτερ τού Εγκέλαδου, σείουν δυνατά το Άγιον Όρος. Σημειώθηκαν μόνο ζημιές, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν γιά επιπλέον 10 ημέρες.

1806.—Ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Πάτρα με αποτέλεσμα την κατάρρευση τής Μονής Γηροκομείου. Σοβαρότατες ρωγμές σημειώθηκαν στο κάστρο τής πόλεως, ενώ υπήρξαν τουλάχιστον 13 θύματα.

1822.—«Μάχη ἔξω τῆς Ῥεθύμνης τῆς Κρήτης. Νίκη Κρητῶν στρατηγουμένων ὑπὸ τῶν Σήφακα, Μελιδόνη καὶ Δεληγιαννάκη κατὰ Μουσταφάπασα». Δύναμη τουρκικών στρατευμάτων ανερχόμενη σε 2.000 άνδρες, επιτέθηκε στην Κρήτη εναντίον των οπλαρχηγών Μανουσέλη, Δεληγιάννη, Τσουδερού, Μεληδόνη.  Κατά την σφοδρή μάχη στην περιοχή Ρεθύμνου, φονεύθηκε από τον Μανουσέλη ο αρχηγός των τούρκων και ακολούθως τράπηκε σε φυγή το τουρκικό στράτευμα.

1826.—«Ναυμαχία ἔξω τοῦ Μεσολογγίου ἀμφίρροπος, ἐν ᾖ παρέστησαν ἐκ μέρους τῶν Ἑλλήνων οἱ ἀρχηγοὶ Μιαούλης, Σαχτούρης. Ἐκ μέρους δὲ τῶν τούρκων οἱ καπετὰν Τοπὰλ πασᾶς, Μουχαρέμπεης καὶ Χαλίλμπεης». Συνάπτεται σφοδρή ναυμαχία μεταξύ Ελληνικού και τουρκικού στόλου έξω τού Μεσολογγίου. Ο ναυτικός αποκλεισμός τού Μεσολογγίου είχε λυθεί αρκετές φορές από τον Ελληνικό στόλο των Μιαούλη και Σαχτούρη, ανανεώνοντας το θάρρος των πολιορκημένων και δίνοντάς τους νέες δυνάμεις γιά την συνέχεια τού αγώνα. Η κατάσταση όμως άλλαξε όταν στο τέλος τού 1825 έφθασε ο Ιμπραήμ, ενισχύοντας τον τουρκικό στρατό με πάνω από 15.000 Αιγυπτίους. Και πάλι όμως ο Μιαούλης κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό και να εφοδιάσει την ηρωική πόλη με όπλα και τρόφιμα. Σύντομα όμως, τον Ιανουάριο τού 1826, ο Ελληνικός στόλος θα αναγκαστεί να αποχωρήσει.

1828.—«Ὁ Κυβερνήτης τῆς Ἑλλάδος εἰς Μέθανα».

.—«Ὁ Κυβερνήτης τῆς Ἑλλάδος διώρισε τοὺς Ὑπουργοὺς του, Γ. Κουντουριώτην, Ἀ. Ζαΐμην, Π. Μαυρομιχάλην καὶ Σπυρ. Τρικούπην».

.—(22-23/1) Κατόπιν εντολής τού Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, στο Δ΄ Ψήφισμα αποφασίστηκε η συγκρότηση πενταμελούς Εκκλησιαστικής Επιτροπής από Αρχιερείς, η οποία θα περιόδευε ανά την Ελλάδα με σκοπό την επί τόπου γνώση τής καταστάσεως τής Εκκλησίας. Σκοπός τού Καποδίστρια ήταν η άμεση επίλυση των εκκλησιαστικών προβλημάτων και ζητημάτων.

.—Ο Καποδίστριας δίνει εντολή στον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη να σπεύσει στα νησιά Σκόπελο, Σκιάθο, Σκύρο και Ηλιοδρόμια, και να λάβει μέτρα γιά την πάταξη τής πειρατείας. Γιά τον σκοπό αυτό τού παραχώρησε το δικαίωμα να εκδώσει προκηρύξεις προς τον λαό και διαταγές προς την δημογεροντία και τους στρατιωτικούς, έτσι ώστε να παύσουν γιά πάντα τα δεινά των κατοίκων και να αποκατασταθεί η τάξη.

1829.—«Ὁ Κυβερνήτης διώρισε τὸν άδελφό αὐτοῦ Αὐγουστῖνον Καποδίστριαν πληρεξούσιον καὶ τοποτηρητὴν του πολιτικὸν καὶ στρατιωτικὸν ἐπί τῶν Ἐπαρχιῶν τῆς στερεᾶς Ἑλλάδος». Εξ αιτίας τού χαρακτήρα τού Αυγουστίνου, η κίνηση αυτή προκάλεσε ιδιαιτέρως βαριές κριτικές ακόμη και από τα άλλα δύο αδέλφια τους.

1831.—Σύλληψη τού Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη από τις αρχές και μεγάλες αναταραχές στην Μάνη, με αποτέλεσμα την δολοφονία τού Καποδίστρια λίγους μήνες αργότερα.

1840.—Βασιλικό Διάταγμα αυστηροποιεί τα ήδη σκληρά υπάρχοντα μέτρα γιά το φαινόμενο τής ληστείας.

1867.—Καταστρεπτικοί σεισμοί εις Κεφαλληνίαν. «[…] Στις 22 Ιανουαρίου, 8 η ώρα το απόγευμα, έγινε ασθενής σεισμική δόνηση τής γης γιά την οποία κανείς από τους κατοίκους δεν έδωσε προσοχή. 23 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6:00 π. μ., πρωί ακόμη, οι κάτοικοι ήταν στον ύπνο, έντρομοι εξεγέρθηκαν από σφοδρό σεισμό που διήρκεσε 25΄΄- 30΄΄. Ακολούθησαν μικρότεροι σεισμοί και στις 11 το πρωί επαναλήφθηκαν μεγάλες δονήσεις που συμπλήρωσαν την καταστροφή».

.—Τα 7,2 – 7,3 Ρίχτερ τού σεισμού έγιναν αισθητά από το Δυρράχιο μέχρι την νότια Πελοπόννησο, και από το Οτράντο τής Ιταλίας μέχρι τον Παγασητικό. Χαρακτηριστικό τής μεγάλης καταστροφής, είναι το γεγονός ότι μέσα στο Ληξούρι διασώθηκαν μόλις δύο κτήρια (…)

.—Οι τρείς ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις τής ημέρας, κτυπούν τα Ιόνια, το Μεσολόγγι και την Πάτρα. Επρόκειτο γιά τον απόηχο τού σεισμού στην Κεφαλλονιά ο οποίος ρήμαξε κυριολεκτικά το νησί προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, με μία συνέχεια μέχρι τα τέλη Απριλίου.

.—Η Γαλλία, με Διακοίνωσή της προς την Ρωσία, ζητά την συμβολή της σε πρόταση υπέρ τής Ελλάδος. Η πρόταση των Γάλλων ήταν να ενωθούν με την Ελλάδα η Κρήτη, η Ήπειρος και η Θεσσαλία. Στην ίδια Διακοίνωση είχε προχωρήσει και στο παρελθόν η Γαλλία, με μόνη διαφορά ότι εξαιρούσε από την ένωση την Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ ταυτόχρονα ζητούσε τόσο την στήριξη τής Ρωσίας όσο και εγγυήσεις γιά την ακεραιότητα τής τουρκίας. Δυστυχώς γιά εμάς, διαφώνησαν τόσο οι Ρώσοι (οι οποίοι ζητούσαν πλήρη αυτονομία των Χριστιανών τής τουρκικής επικράτειας ώστε να εξαπλωθεί ο πανσλαβισμός) όσο και οι Άγγλοι.

1878.—Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την πόλη τού Δομοκού. Είχε εισέλθει στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη τής Θεσσαλίας (χωρίς να έχει κηρυχθεί επισήμως πόλεμος) δύο μέρες ενωρίτερα, υπό τις διαταγές τού Αντιστράτηγου Σκαρλάτου Σούτσου. Εκείνη την περίοδο, την κυβέρνηση Δηλιγιάννη απασχολούσε το Κρητικό πρόβλημα που βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή. Υπό την πίεση τής κοινής γνώμης, η Ελλάδα έστειλε στρατιωτικές μονάδες στην μεγαλόνησο, πράξη που χαρακτηρίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ως «απαράδεκτη». Το πολεμικό πνεύμα που επικρατούσε στην Ελλάδα ώθησε την κυβέρνηση σε πολεμική αναμέτρηση με την τουρκία και στην Θεσσαλία. Η οθωμανική αυτοκρατορία, όσο κι’ αν ήταν «ο μεγάλος ασθενής», εξακολουθούσε να διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις υπέρτερες των Ελληνικών, εκπαιδευμένες από Γερμανούς και εξοπλισμένες με όπλα πιό σύγχρονα από των Ελλήνων. Γιά παράδειγμα, ενώ οι τούρκοι διέθεταν επαναληπτικά όπλα τύπου «μάουζερ»,  οι Έλληνες είχαν ακόμα «γκράδες». Οι δε Μεγάλες Δυνάμεις, μετά από την πτώχευση τού 1893, προκειμένου να εισπράξουν τα δάνεια που τους όφειλε η Ελλάδα, αναζητούσαν τρόπο να τής επιβάλλουν Οικονομικό Έλεγχο.

.—Τούρκοι άτακτοι (γνωστοί ως Βασιβουζούκοι), αντιδρώντας στην Αυτονομία τής Κρήτης εξακολουθούν να πυρπολούν χωριά τής περιοχής των Χανίων, προβαίνοντας σε βιαιοπραγίες εναντίον των κατοίκων τους.  Τον Ιανουάριο τού 1897, με αφορμή τον φόνο ενός και μόνο τούρκου σε κοινό επεισόδιο, στην πραγματικότητα όμως υποκινούμενου από την Υψηλή Πύλη με την καθοδήγηση τής Γερμανίας, ο τουρκικός όχλος στα Χανιά άρχισε τις ταραχές με εμπρησμό τής Ελληνικής συνοικίας και με οργανωμένες σφαγές. Ταυτόχρονα ξεσηκώθηκαν οι τούρκοι σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Μεταξύ 25 και 29 Ιανουαρίου κατέπλευσαν στην Κρήτη πολεμικά μας, υπό τον Ναύαρχο Ράϊνεκ και μοίρα τορπιλοβόλων υπό τον πρίγκιπα Γεώργιο. Η δράση τού στόλου μας περιορίστηκε στην προστασία τού άμαχου πληθυσμού. Επειδή όμως η κατάσταση στο νησί εκτραχυνόταν και οι εξελίξεις ήταν απρόβλεπτες, διατάχτηκε ο Συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος να συγκροτήσει στρατιωτική δύναμη και να προβεί στην αποκατάσταση τής τάξεως στο νησί. Μεταξύ των αξιωματικών που παρουσιάστηκαν και εντάχθηκαν εθελοντικά, ήταν και ο ανθυπολοχαγός πεζικού Γεράσιμος Δανάλης, 18 μόλις μήνες απόφοιτος τής Σχολής Ευελπίδων. 

1881.—Νέος σεισμός καταγράφεται στην Κρήτη. Δεν προκάλεσε καταστροφές.

1906.—Μέλη τού Συλλόγου «Ορφέας» στην πόλη των Σερρών, δίνουν όρκο κατά τα πρότυπα τής Φιλικής Εταιρίας και αρχίζουν τον αγώνα τους κατά των βουργάρων που μαστίζουν την περιοχή.

1915.—Το πανεπιστήμιο τής Οξφόρδης κάλεσε τον καθηγητή Ανδρεάδη Μ. Ανδρέα, να διδάξει οικονομικές επιστήμες. Ο Ανδρεάδης υπήρξε πολύπλευρη φυσιογνωμία με παγκόσμια ακτινοβολία, και θεωρείται  πατέρας τής οικονομικής ιστορίας στην χώρας μας. Υπήρξε ακόμη ένας από τους θεμελιωτές τής συγκεκριμένης επιστήμης, με πρωτότυπη παραγωγή αναγνωρισμένη διεθνώς. Επιχείρησε να τεκμηριώσει την τρισχιλιετή οικονομική ιστορία τής Ελλάδος, αρχίζοντας από την ομηρική εποχή, περνώντας στους Ελληνιστικούς χρόνους, την Ορθόδοξη Ανατολική Αυτοκρατορία, φτάνοντας ως τους νεώτερους χρόνους, αλλά το εγχείρημα έμεινε ανολοκλήρωτο, και λόγω δυσκολιών, αλλά και λόγω τού ότι ο καθηγητής δεν μακροημέρευσε. Άφησε εποχή ως καθηγητής και κοσμήτορας τής Νομικής. Η σχέση του δε με την πολιτική ήταν ιδιότυπη. Ομολογούσε στους φοιτητές του ότι «[…] από τότε που εισήλθεν εις το Πανεπιστήμιον, ουδέποτε εψήφισεν». Δίδασκε ότι, «[…] η ακαδημαϊκή έδρα είναι βωμός», «[…]οι διδάσκοντες είναι ιερείς» και συνεπώς «[…] έπρεπεν ως εκείνοι ν’ απέχωσιν ενεργού αναμίξεως εις τα πολιτικά».

1916.—(ν. ημ.) Τα αγγλογαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κέρκυρα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως τόπος συγκεντρώσεως και αναδιοργανώσεως των κατάλοιπων τού Σερβικού Στρατού. Οι Σέρβοι βρέθηκαν εκεί με από την κατάρρευση τής χώρας τους, προκειμένου να αναλάβουν αργότερα επιθετική δράση στην Μακεδονία.

1918.—Ο ιπτάμενός μας, Σπυρίδων Χάμπας, κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής εναντίον τού καταδρομικού Γκέμπεν με το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, καταρρίφθηκε από εχθρικό γερμανικό αεροπλάνο που έφερε τούρκικο εθνόσημο, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Τον Ιανουάριο 1918 έγινε μεγάλη διείσδυση στα Στενά των Δαρδανελίων με σκοπό να πληγεί οριστικά ο γερμανο-τουρκικός στόλος. Αυτή την φορά η αντίσταση ήταν οργανωμένη και στον αέρα εμφανίσθηκαν υποτίθεται τουρκικά αεροπλάνα, στην ουσία όμως γερμανικά, τα οποία έφεραν τουρκικά εθνόσημα. Ενενήντα τρία χρόνια μετά από την κατάρριψή του από Γερμανό πιλότο, ο τάφος τού ηρωϊκού Έλληνα πιλότου εντοπίστηκε στα Δαρδανέλλια (Τσανάκαλλε), στο νεκροταφείο τού Αγγλικού Προξενείου, χάρις στην επίμονη έρευνα τού ιστορικού τής Σχολής Ικάρων, Κώστα Λαγού. Ο Κώστας Λαγός αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι ο αεροπόρος-ανθυποπλοίαρχος τού Ελληνικού Ναυτικού Σώματος, Σπύρος Χάμπας, είχε ενταφιαστεί σε «τουρκικό» έδαφος.

1920.—Καταγγελίες αποκαλύπτουν ότι από την ημέρα που ανέλαβε το καθεστώς Βενιζέλου την κυβέρνηση τής χώρας,  περισσότεροι από 3.000 αντιβενιζελικοί έχουν εκτελεστεί.

.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μικρά Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων.

1921.—Στο μέτωπο τής Μικράς Ασίας ο Ελληνικός Στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ.Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.

1923.—(ἤ 25/1) Δημοσιεύεται το Νομοθετικό Διάταγμα, το οποίο ψηφίστηκε πέντε ημέρες πριν (18/1), και με το οποίο αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο από το Γρηγοριανό. Το διάταγμα όριζε ότι η 16η Φεβρουαρίου 1923 θα ονομαστεί 1η Μαρτίου 1923. Όμως ο εορτασμός τής Ορθόδοξης Αναστάσεως θα εξακολουθήσει να γίνεται βάσει τού Ιουλιανού Ημερολογίου, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η διαφορά με το δυτικό, οριζόμενη μεταξύ 22/3 και 25/4, ενώ το Ορθόδοξο, μεταξύ 4/4 και 8/5. Η διαφορά αυτή επηρεάζει και την αθλητική δραστηριότητα, αφού οι δύο μεγαλύτεροι τίτλοι που κερδήθηκαν από ελληνικούς συλλόγους (ΠΑΟ, Ολυμπιακός) στις τελικές αναμετρήσεις τής καλαθοσφαιρίσεως τού Παρισιού και τής Ρώμης, έκαναν τους Έλληνες φιλάθλους να πανηγυρίζουν έξαλλα την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή.

1924.—Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου καλεί στην Βουλή τον Ελευθέριο Βενιζέλο γιά να ηγηθεί.

1926.—Ενώ έχει αποφασιστεί και οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα γιά την τουρκία, μία ξαφνική απόφαση τού στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, τους εξαιρεί από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμού. Η συνέχεια γιά την Ελλάδα με τους αμετανόητους τουρκαλβανούς, είναι γνωστή και συνεχίζει μέχρι τις ημέρες μας.

1928.—Την παραίτησή του υποβάλλει ο υπουργός των Στρατιωτικών Μαζαράκης, την θέση τού οποίου θα αναλάβει ο Κανναβός.

1929.—Η Κωνσταντινούπολη στις φλόγες. Μία τεράστια πυρκαγιά αποτεφρώνει σχεδόν το ήμισυ τής ωραίας συνοικίας των Ταταύλων.

1930.—Ο ένατος πλανήτης που ανακαλύπτεται, θα πάρει το ελληνικό όνομα Πλούτων. Όμως, μετά από εβδομήντα χρόνια, στην 26η Γενική Συνέλευση τής Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο τού 2006 στην Πράγα, ως πλανήτες θεωρήθηκαν μόνο οι οκτώ από τους εννέα μέχρι σήμερα γνωστούς, ενώ ο Πλούτωνας, μαζί με άλλα Υπερποσειδώνεια Αντικείμενα, θα αναφέρονται ως νάνοι πλανήτες. Από την αρχή άλλωστε τής ανακαλύψεώς του, στις 23 Ιανουαρίου 1930, η αντιμετώπιση τού Πλούτωνα ήταν ιδιαίτερα προβληματική, όχι μόνο επειδή βρισκόταν τόσο πολύ μακριά, αλλά και επειδή ο πλανήτης αυτός είχε πολύ μικρό μέγεθος, αφού είναι μικρότερος και από την Σελήνη (3.476 χλμ.) και από τον Τρίτωνα (2.705 χλμ.), και από πέντε ακόμη δορυφόρους τού Διός και τού Κρόνου.

1932.—Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα «Ολυμπιακός Λευκωσίας», η οποία θα αγωνιστεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα τρεις φορές. Κατά την περίοδο τής επταετίας 1967-1974, οι ομάδες που ανακηρύσσονταν πρωταθλήτριες Κύπρου, αγωνίζονταν την επόμενη χρονιά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

.—Οι αρχές τού Μεσολογγίου συλλαμβάνουν τον δήμαρχο Ευαγγελάτο, ως υπεύθυνο τού εμπρησμού τού δημαρχείου τής πόλεως, αλλά και με την κατηγορία καταχρήσεως 800.000 δρχ.

1933.Η αντιπολίτευση τού ‘’Λαϊκού Κόμματος’’ (Παν. Τσαλδάρης), καταθέτει πρόταση μομφής κατά τού Προέδρου τής Δημοκρατίας με την κατηγορία τής παραβιάσεως τού Συντάγματος. Στις 5 Μαρτίου, η κυβέρνηση Βενιζέλου θα πέσει αλλά θα χάσει και τις εκλογές· την επόμενη ημέρα ο Πλαστήρας θα αποτολμήσει (γιά πολλοστή φορά) να επαναφέρει τον Βενιζέλο με στρατιωτικό πραξικόπημα.

1934.—Ημερομηνία θανάτου τού Ιωάννου Τσιριμώκου, πολιτικού και προέδρου τής Βουλής επί κυβερνήσεων Βενιζέλου. Πατέρας τού Ηλία Τσιριμώκου, ιδρυτικού στελέχους τού Κ.Κ.Ε. και μετέπειτα πρωθυπουργού τής χώρας, υπήρξε και ο ίδιος επί σειρά ετών πολιτικός.

.—Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η Ομογένεια τής Βορείου Ηπείρου συγκεντρώνει και στέλνει περίπου 30.000 υπογραφές διαμαρτυρίας στην Κοινωνία των Εθνών (μετέπειτα Ο.Η.Ε.). Το θέμα αφορά το κλείσιμο των Ελληνικών σχολείων στην περιοχή και την υποχρεωτική φοίτηση των Ελλήνων σε αλβανικά.

1935.—Ξεσηκώνονται οι Έλληνες τής Καλύμνου και τής Λέρου στα Δωδεκάνησα, λόγω των νέων σκληρών μέτρων που λαμβάνουν οι ιταλικές αρχές. Θα σημειωθούν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και των κατοχικών Ιταλών.

1939.—Καταπλέει στον Ναύσταθμο το νέο Ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασιλεύς Γεώργιος Α΄», το οποίο ναυπηγήθηκε στην Αγγλία.

1940.—Αρχίζει η κατασκευή των μεγάλων έργων τού αποχετευτικού αγωγού Αθηνών.

1941.—Οι ιταλικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν το ύψωμα 731 ή Σπι Καμαράντ χωρίς επιτυχία. Το εν λόγω ύψωμα βρίσκεται γύρω τα 20 χιλ. βορείως τής Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός στις χειμερινές μάχες που προηγήθηκαν, κλειδί τής όλης τοποθεσίας στον κεντρικό τομέα τής αλβανίας. Η παραμονή τού υψώματος αυτού σε ελληνικά χέρια, καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών.

1945.—Απεβίωσε στο Νοσοκομείο τού Καΐρου ο αεροπόρος μας Ιωαννίδης Δημήτριος. Τον Μάιο τού 1943, μετατάχθηκε από τον Στρατό Ξηράς στο Σώμα τής Αεροπορίας και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατά τού Άξονα.  http://www.pasoipa.org.gr/

1947.—Ο ιερέας τού χωριού Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, Σπυρίδων Αριστοτέλης, εκτελείται από εθνικές ανταρτικές ομάδες ως συνεργός των κομμουνιστών.

1949.—Ο εθνικός Στρατός συνεχίζει να αντιστέκεται στο Καρπενήσι το οποίο βάλλεται ανηλεώς από τους κομμουνιστές.

1956.—Αποχή από τα μαθήματα αποφασίζουν οι Έλληνες μαθητές της Κύπρου, διαμαρτυρόμενοι γιά τις συλλήψεις συμμαθητών τους οι οποίοι διαδήλωναν υπέρ τής Ενώσεως με την Ελλάδα.

1957.—Οἱ ἀγωνιστὲς τῆς ΕΟΚΑ Γεώργιος Παπαβερκίου καὶ Σοφοκλέους Τάκης, ἔστησαν ἐνέδρα μὲ ἀκόμα ἕναν συναγωνιστὴ τους ἔξω ἀπὸ τὸ χωριὸ Κρίτου-Τέρα μὲ σκοπὸ ἐπίθεση ἐναντίον στρατιωτικοῦ ὀχήματος κάνοντας χρήση ἠλεκτρικῶς πυροδοτηθείσας νάρκης καὶ ὅπλων.

1959.—Καθιερώνεται στην Ελλάδα η άμεση εκλογή δημάρχων με το σύστημα τής απλής αναλογικής.

1963.—Πνίγηκαν οι ιπτάμενοι Νταρακλίτσας Σωτήριος, Α΄ χειριστής μαζί με τον Ανθυποσμηναγό Καρναμπατίδη Γεράσιμο, όταν το αεροσκάφος τους κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως δι’ οργάνων, κατέπεσε στην θάλασσα, κοντά στο νησί Ψυτάλλεια και σε απόσταση 10 μιλίων νοτίως τού αεροδρομίου τής 112 Πτέρυγας Μάχης (Ελευσίνα).

.—Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες οικονομικοί μετανάστες το 1962, ανήλθαν σε 100.000.

1968.—Η κυβέρνηση των Απριλιανών αποκαθιστά τις σχέσης τής χώρας με τις Η.Π.Α. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι: «[…] Οι ΗΠΑ επανέλαβαν κανονικάς διπλωματικάς επαφάς με την κυβέρνησιν των Αθηνών. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε τούτο, δείχνουν ότι οι διπλωματικές σχέσεις είχαν ανασταλεί από εβδομάδες, αλλά ουδέποτε είχαν διακοπεί». Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση τού Ανδρέα Παπανδρέου (βλ. 23/12/1967), κατόπιν εμμέσου μεσολαβήσεως τού Στέϊτ Ντιπάρτμεντ.

1973.—Αφήνει στο Κ.Α.Τ. την τελευταία του πνοή (Τρίτη και ώρα 19:00), ο ηλικίας 25 ετών Αλέξανδρος Ωνάσης, γυιός τού μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, μετά από το αεροπορικό ατύχημα που συνέβη την προηγουμένη (βλ.22/1).

.Οι αρχές τού καθεστώτος τής 21ης Απριλίου, καταδικάζουν τον συνταγματάρχη Δημήτριο Οπρόπουλο και την ομάδα του, εξορίζοντάς τους στην Λέσβο.

1981.Πρωτοφανής κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη την χώρα.

1989.—Η τρομοκρατική οργάνωση «1η ΜΑΗ», δολοφόνησε τον αντεισαγγελέα τού Αρείου Πάγου Αναστάσιο Βερνάρδο. Το έγκλημα έγινε κοντά στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια.

1991.Μικρής εντάσεως σεισμικές δονήσεις αναστατώνουν τους κατοίκους των Επτανήσων και των παράκτιων περιοχών τού Ιονίου πελάγους.

1992.—Στην Ελευσίνα έχασαν την ζωή τους ο πιλότος Παναγιώτης Ζαφειράκης, με συγκυβερνήτη τον Σμηναγό Δημόπουλο Χρήστο και πλήρωμα τον Ανθυπασπιστή Παπαμιχαήλ Κωνσταντίνο. Το τραγικό γεγονός συνέβη κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως με αεροσκάφος τής 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας τής 112 Πτέρυγας Μάχης.

1995.—Ο ψευδοηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δίνει στην δημοσιότητα την επιστολή Κλίντον γιά το Κυπριακό, όπου οι Η.Π.Α. αναφέρονται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση και καλούν το ψευδοκράτος να ανοίξει το αεροδρόμιο τής Λευκωσίας, να επιστρέψει την κατεχόμενη Αμμόχωστο και να εφαρμόσει τα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης.

2009.—Απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών ο πιανίστας, συνθέτης, μαέστρο, τραγουδιστής και καθηγητής μουσικής, Μιχάλης (Μάικ) Ροζάκης. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τής Αιγύπτου, στα 1946. Ξεκίνησε την μουσική του σταδιοδρομία στην Ελβετία με ένα ερασιτεχνικό συγκρότημα. Στην Αθήνα συνεργάστηκε την δεκαετία τού ’60 με τα μουσικά συγκροτήματα, «Τζούνιορς» και «Πλέϋμπόϊς» ενώ στην συνέχεια αυτονομήθηκε κυκλοφορώντας μία σειρά με δικά του τραγούδια, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Αργότερα, το 1977, σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και απέκτησε την φήμη εξαιρετικού ενορχηστρωτή. Διετέλεσε διευθυντής μουσικών προγραμμάτων τής Ε.Ρ.Τ., διευθυντής τής Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής και καθηγητής ανώτατων θεωρητικών στο Ωδείο.

2014.—Εν μέσω Μνημονίων και περικοπών, ο υπ. Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος τής κυβερνήσεως Ευάγγελος Βενιζέλος, με την υπ’ αριθμ. 6182.4/ΑΣ 2979 απόφαση, ενέκρινε την διάθεση ποσού ύψους 2.349.370 (δύο εκατομμυρίων τριακοσίων σαράντα εννέα χιλιάδων τριακοσίων εβδομήντα) δολαρίων ΗΠΑ ως υποχρεωτική συνεισφορά τής Ελλάδος στην Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτί – MINUSTAH.

2017.—Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (E.S.M.) δίνει το πράσινο φως γιά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελαφρύνσεως τού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 20% τού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.) σε βάθος 47 ετών… Ο μήνας  ωστόσο έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Οι εκτιμήσεις τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ) γιά τάσεις εκρηκτικής διογκώσεως τού ελληνικού χρέους, οδήγησαν σε αισθητή αύξηση την αποδόσεως των ελληνικών ομολόγων…

2018.—(22-23) Δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τρία κείμενα τής Συμφωνίας (γνωστής ως Μνημόνιο) με τους Θεσμούς (ή«Τρόϊκα» προ κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ), με τα οποία επισημοποιούνται πλέον τα χρονοδιαγράμματα γιά την ολοκλήρωσή της. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο φέρνει ογδόντα οκτώ (88) νέα προαπαιτούμενα, φορολογικού χαρακτήρα, διαρθρωτικά αλλά και εισπρακτικά κυρίως, τα οποία ε π ι β ά λ λ ε τ α ι να εφαρμόσει ο πρωθυπουργεύων (βλ. σκίζω τα μνημόνια), Αλέξης Τσίπρας. Αυτά συνδέονται άμεσα με την 4η αξιολόγηση και με τα 11,7 δισ. ευρώ τού επόμενου πακέτου χρηματοδοτήσεως. Τα κείμενα τής Συμφωνίας περιέχουν αναλυτική λίστα με τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν έτσι ώστε να διατεθεί το πακέτο των 6,7 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε σαν σήμερα, αλλά και όλοι οι όροι τής Συμφωνίας με τους Θεσμούς.

.—Η τουρκία υπέβαλε νέο αίτημα γιά την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών οι οποίοι είχαν καταφύγει με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο (βλ. 16/7/2016). Τους κατηγορεί γιά συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα τού 2016.

.—Με ανακοίνωσή της μέσω τού αρμόδιου συνδικαλιστικού της οργάνου (ΠΟΑΣΥ), η Ελληνική Αστυνομία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φέρνει σε ευθεία αντίθεση και σύγκρουση τους αστυνομικούς με ολόκληρη την κοινωνία, καλώντας τους να εφαρμόσουν την αλλοπρόσαλλη πολιτικής της. Η ανακοίνωση έγραφε μεταξύ άλλων: «[…]εγείρονται πελώρια ερωτηματικά γιά το ρόλο τής Ελληνικής Αστυνομίας αφού η δύναμη τής αστυνομίας που θα αποσπάται καθημερινά, θα απουσιάζει από τον τομέα τής ευρύτερης αστυνόμευσης, υπονομεύοντας έτσι το αγαθό τής ασφάλειας και θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα αν τελικά η κυβέρνηση θέλει την αστυνομία γιά τον πολίτη, ή να την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν σε ρόλο δωρεάν υπηρεσιών «σεκιούριτι» την μιά στους συμβολαιογράφους, την άλλη στα γήπεδα και την παρά άλλη σε διάφορους παράγοντες με κοινό παρονομαστή το ΧΡΗΜΑ; Ο ρόλος τής Ελληνικής Αστυνομίας, είναι βεβαίως να εφαρμόζει τους νόμους και να τηρεί την νομιμότητα, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι Αστυνομικοί πρέπει να θέσουν σήμερα σε κίνδυνο το λειτούργημά τους επειδή κάποιοι άλλα λένε και άλλα κάνουν».

2019.—(23-24/1)Το ελλαδικό κοινοβούλιο στην συνεδρίασή του, δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν πράγματι έχουν γίνει οι αλλαγές τού σκοπιανού συντάγματος βάσει τής προδοτικής ‘’Συμφωνίας των Πρεσπών’’. Αιτία είναι το γεγονός ότι δεν παραδόθηκε το κωδικοποιημένο κείμενο τού σκοπιανού συντάγματος, ούτως ώστε να αξιολογηθεί εάν πράγματι έγιναν οι αλλαγές. Αντιθέτως (αντί τού κωδικοποιημένου συντάγματος που όφειλαν να στείλουν οι Σκοπιανοί), παραλήφθηκε μία επιστολή – ρηματική ανακοίνωση, στον τίτλο μάλιστα τής οποίας αναφέρει ότι αποστέλλεται από το Υπουργείο Εξωτερικών τής «Δημοκρατίας τής ‘’Μακεδονίας’’»!.. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα εάν η Βουλή μπορεί να συζητήσει ένα θέμα γιά το οποίο δεν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα έγγραφα. Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑανέλ προδοτική ‘’Συνθήκη’’, προέβλεπε  ρ η τ ώ ς  ότι, γιά να εκκινηθεί διαδικασία κυρώσεώς της στο ελλαδικό κοινοβούλιο, θα έπρεπε πρώτα να έχει τροποποιηθεί και να έχει τεθεί σε ισχύ το σύνταγμα των Σκοπίων. Αυτή είναι μία α π α ρ ά β α τ η προϋπόθεση τής προδοτικής ‘’Συμφωνίας των Πρεσπών’’. Μόνο έτσι θα γνώριζε το ελλαδικό κοινοβούλιο εάν έχουν πληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις (βάσει πάντοτε τού κειμένου τής ‘’Συμφωνίας’’). Αυτό που διαπιστώθηκε στην επιστολή – ρηματική ανακοίνωση των Σκοπίων, είναι η ύπαρξη σοβαρότατα αλληλοσυγκρουόμενων διατάξεων. Το μόνο ξεκάθαρο στην ρηματική ανακοίνωση των Σκοπιανών, είναι ότι αυτές οι τροποποιημένες διατάξεις, θα ισχύσουν ‘’υπό την προϋπόθεση και τότε μόνον, όταν… θα ψηφιστούν από το ελλαδικό κοινοβούλιο, τόσο η «Συμφωνία των Πρεσπών» όσο και η έγκριση τού πρωτοκόλλου προσχωρήσεως των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ’’!..

.—Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική εκπομπή τού δημοσιογράφου Γ. Σαχίνη, προσδιόρισε σαν σήμερα, τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα η ελλαδική κυβέρνηση μετά από την παραλαβή τής επιστολής-ρηματικής ανακοινώσεως των Σκοπίων.  Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα τής συνεντεύξεως: «[…] Το ορθόν θα ήταν να υπάρξει μία άμεση και επίσημη απάντηση προς το Υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων, στο οποίο θα ζητούνται διευκρινίσεις (μεταξύ άλλων και) γιά τα ακόλουθα: 1. Πρώτον: Γιατί στα τυπικά τους έγγραφα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ’’»; 2. Δεύτερον: Να αποσταλεί χωρίς καθυστέρηση και πριν από την υπερψήφιση από το ελλαδικό κοινοβούλιο το συνολικό κωδικοποιημένοι ενιαίο κείμενο τού συντάγματός τους, γιά να μπορεί να αξιολογηθεί. 3. Τρίτον: Να διευκρινίσουν άμεσα τί σημαίνουν οι αντιφάσεις και οι αντινομίες που υπάρχουν μεταξύ των διατάξεων που ‘’αναθεωρήθηκαν’’ και οι οποίες διατηρούν σε μεγάλη έκταση όρους όπως «ο ‘’μακεδονικός’’ λαός», και η «διασφάλιση των συμφερόντων τού ‘’μακεδονικού λαού τής διασποράς’’». Όλα αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να διευκρινιστούν διότι διαφορετικά στο μέλλον θα θεωρηθεί ότι το ελλαδικό κράτος σιωπηρώς αποδέχθηκε αυτά τα οποία εστάλησαν από τους Σκοπιανούς».   

.—Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κατρούγκαλος, ενώπιον τής ελλαδικής Βουλής είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι, μάς αρκεί η διαβεβαίωση τού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, βάσει τής οποίας η διαδικασία ολοκληρώθηκε ακριβώς όπως προβλεπόταν από την προδοτική ‘’Συμφωνία των Πρεσπών’’. Η δε πρόεδρος τού κοινοβουλίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάσισε να λύσει το ‘’παρεμπίπτον ζήτημα’’ τής απουσίας των προϋποθέσεων γιά την κύρωση, λέγοντας: «ΛΕΩ ΛΟΙΠΟΝ, όσοι συμφωνούν ότι δεν λείπει  τ ί π ο τ α  από τις προϋποθέσεις να σηκωθούν… […] Εγέρθησαν οι περισσότεροι έτσι κι’ αλλιώς…». Και έτσι κομματοκρατικά, έκλεισε το θέμα…

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com 

Αφήστε μια απάντηση