ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

E.W. Rippingille-Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, 1853 – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
3 Απριλίου

971.—Τὴν Μεγάλη Τρίτη, ὁ Αὐτοκράτορας Ἰωάννης Τσιμισκῆς μὲ τὸν στρατὸ του, αἰφνιδιάζοντας τοὺς Ῥώσους, ἔφτασε μπροστὰ στὰ τείχη τῆς βουργάρικης πρωτεύουσας Πραιστλάβα. Τὴν ἴδια ἡμέρα, προσπάθεια τῶν Ῥώσων νὰ ἀναγκάσουν τὸν βασιλιᾶ σὲ ὑποχώρηση, ἰσοπεδώθηκε ἀπὸ τὴν ὀρμητικὴ ἐπίθεση τοῦ ἱππικοῦ τῶν Ἀθανάτων, μὲ ἀποτέλεσμα τὴν ἀπώλεια 8.500 ἀνδρῶν τους καὶ τὸ κλείσιμό τους ἐντὸς τῶν τειχῶν, σύμφωνα μὲ τὸν Λέοντα τὸν Διάκονο. Ὁ Αὐτοκράτορας ξεκίνησε τὴν ἐκστρατεία στὶς 28 Μαρτίου, μὲ τὸν στόλο νὰ ἀποπλέῃ μέσῳ Εὐξείνου Πόντου καὶ Ἴστρου ποταμοῦ, ἔχοντας σκοπὸ νὰ ἐμποδίσῃ κάθε ὑποχώρηση τῶν Ῥώσων. Μόλις ἀπέπλευσε ὁ στόλος, ἀναχώρησε τὴν ἴδια ἡμέρα καὶ ὁ Ἰωάννης Τσιμισκῆς  γιὰ τὴν Ἀδριανούπολη. Ἐπωφελούμενος ἀπὸ τὴν λανθασμένη ἐκτίμηση τῶν ἐχθρῶν ὅτι δὲν θὰ ἐπιτίθετο πρὶν τὴν γιορτὴ τῆς Ἀναστάσεως, πέρασε χωρὶς ἀναβολὴ τὶς κλεισοῦρες τοῦ Αἵμου, καὶ δίνοντας ἐντολὴ στὶς σάλπιγγες νὰ ἀκουστῇ ὁ πολεμικὸς παιάνας, νὰ χτυπήσουν τὰ κύμβαλα καὶ τὰ τύμπανα, βάδισε μὲ λαμπρὴ παράταξη πρὸς τὴν Πραιστλάβα. Ἔφτασε μπροστὰ στὰ τείχη της τὸ πρωὶ τῆς Μεγάλης Τρίτης (3  Ἀπριλίου), πρὸς μεγάλη ἔκπληξη τῶν Ῥώσων.

1078.—Ο Νικηφόρος Γ΄ Βοτανειάτης, μετά την φυγή τού Μιχαήλ Ζ΄, ανακηρύσσεται και επίσημα πλέον βασιλέας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά θα παραμείνει μόνον γιά τρία χρόνια, όταν θα ανατραπεί από τον Αλέξιο Α΄Κομνηνό.

1395.—Γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης,  από γονείς με καταγωγή την Τραπεζούντα, ο αριστοτελικός φιλόσοφος, Γεώργιος Τραπεζούντιος Αμιρούτζης. Τελειώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του στον Χάνδακα, πήγε στην Ιταλία, όπου διδάχθηκε την λατινική γλώσσα. Ήταν τόσο εμβριθής η γνώση του στην λατινική, ώστε διορίστηκε στην έδρα Λατινικών τής Ακαδημίας τής Βιτσένζα. Το 1427, ίδρυσε Σχολή στην οποία δίδαξε την αριστοτελική φιλοσοφία, ελληνικά και λατινικά, και στην οποία μαθήτευσε μεταξύ άλλων και ο μετέπειτα Πάπας τής Ρώμης, Παύλος Β΄. Η αυστηρή κριτική του, και ο φιλόψογος χαρακτήρας του, τον έφεραν σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τον δάσκαλό του, και αργότερα με τον Ιταλό ουμανιστή και μαθητή τού Θεόδωρου Γαζή, Λορέντζο Βάλλα, καθώς ο Τραπεζούντιος υπέδειξε μεταφραστικά του λάθη στην λατινική απόδοση των «Νόμων» τού Πλάτωνα. Σε αυτό το διάστημα, μετακινείται μεταξύ Βενετίας, Μπολώνιας, Φλωρεντίας, Ρώμης και Νεαπόλεως. Το συγγραφικό, κριτικο-σχολιαστικό και μεταφραστικό του έργο, είναι σημαντικό, με μεγάλο μέρος του, αφιερωμένο στον Αριστοτέλη, επιχειρώντας να αναδείξει την υπεροχή του έναντι τού Πλάτωνα. Σε ό,τι αφορά το Σχίσμα των Εκκλησιών, ανήκε στους φιλενωτικούς και μάλιστα συμμετείχε στην Σύνοδο τής Φλωρεντίας. Από την άλλη, θεωρούσε τον Μωάμεθ Β΄συνεχιστή τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γράφοντας μάλιστα το κείμενο «Παντοδαπή Δόξα», με το οποίο τον προέτρεπε να κυριεύσει την Ευρώπη. Αυτές οι ιδέες θα επιβιώσουν με ορισμένους Φαναριώτες, που θεωρούσαν αναπόφευκτο τον εξελληνισμό τής τουρκίας λόγω τής πνευματικής υπεροχής και τής οικονομικής προόδου τού ελληνικού στοιχείου, σε αντίθεση με την αιματοχυσία μίας επαναστάσεως.

1463.—Μετά από σύντομη πολιορκία από τις ορδές τού Μωάμεθ υπό τον Μαχμούτ, το Άργος,  παντελώς αδύναμο να αντισταθεί, παραδίδεται. Παρ’ όλο που πριν αναχωρήσει γιά την Κωνσταντινούπολη ως τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος φρόντισε να μοιράσει την εξουσία στα αδέλφια του, Δημήτριο και Θωμά ορίζοντας με σαφήνεια τα όριά τους, δεν άργησαν να εμφανιστούν οι έριδες. Το 1452, ο νέος σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ μέσα στα πλαίσια τής στρατηγικής του γιά την κατάκτηση τής Βασιλεύουσας, έστειλε στην Πελοπόννησο  ισχυρή στρατιωτική δύναμη, συντρίβοντας την αντίσταση των Ελλήνων, αφήνοντας όμως άθικτο το Άργος και το Ναύπλιο. Μετά από την Άλωση τής Κωνσταντινουπόλεως, οι αλβανοί έποικοι που ουδέποτε αφομοιώθηκαν με το ελληνικό στοιχείο, ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την εξουσία. Και οι δύο πλευρές, οι Δεσπότες τού Μυστρά αλλά και οι νέοι διεκδικητές τής εξουσίας, απευθύνθηκαν στον Μωάμεθ ζητώντας την στήριξή του. Αυτό έδωσε αφορμή γιά μία ακόμα εισβολή των οθωμανών, το 1453-1454, οι οποίοι τασσόμενοι στο πλευρό των Παλαιολόγων κατέστειλαν την στάση των αλβανών. Αποχωρώντας, τους άφησαν την φόρου υποτελή εξουσία. Λόγω τού ότι όμως επί τρία έτη φόρος δεν κατεβάλλετο, ο Μωάμεθ,  την άνοιξη τού 1458, ξεκίνησε νέα εκστρατεία κατά τού Μορέα. Το Άργος παραδόθηκε το 1463.

1482.—Απεβίωσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και λόγιος, Μάξιμος Γ΄ (κατά κόσμον Μανουήλ Χριστώνυμος). Υπήρξε Οικουμενικός Πατριάρχης (είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την Άλωση) από το 1476 μέχρι την ημερομηνία θανάτου του. Καταγόταν από την Πελοπόννησο και ήταν μορφωμένος, γλωσσομαθής και ασκητικός. Αναγνωρίζεται ως λόγιος αλλά και Άγιος από την Εκκλησία μας.

1683.—Ἅγιος Παῦλος ὁ Ῥῶσος, ἀπεκεφαλίσθη στήν Κωνσταντινούπολη.

1756.—Μικρού σχετικά μεγέθους σεισμός, πλήττει την νήσο Κέρκυρα.

1770.—(π.ημ) Κάτω από ένα δέντρο, στο βουνό Ραμοβούνι στην παλιά Μεσσηνία, η Ζαμπέτα Κολοκοτρώνη φέρνει στον κόσμο τον «Γέρο τού Μοριά», Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.  Όπως γράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του: «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέραν τής Λαμπρής… εις ένα βουνό, ονομαζόμενον Ραμοβούνι, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, εις ένα δένδρο αποκάτω». Η μητέρα του, Ζαμπέτα Κολοκοτρώνη, κόρη οπλαρχηγού, γυναίκα ήρωα και μάνα ηρώων, πολέμησε η ίδια στην Καστάνια τής Μάνης, όπου ντυμένη αντρικά και παλεύοντας με ακατάβλητο θάρρος, κατάφερε να σωθεί και να σώσει από τα έξι παιδιά της, μία κόρη της και τον μικρότερο γυιό της, Θοδωρή. Ο άντρας της, Κωνσταντίνος, έπεσε ηρωικά μαχόμενος μαζί με δύο του αδέλφια, τον Αποστόλη, τον Γιώργη και τον Παναγιώταρο Βενετσανάκη.

1780.—Ο ηγεμών τής Μάνης Τζανέτος Γρηγοράκης, κυριεύει το φρούριον τού Πασσαβά και κατασφάζει τους εις αυτό εγκεκλεισμένους τουρκαλβανούς.

1821.—«Ἄφιξις Ἰσοὺφ Σελὴμ πασᾶ μετὰ στρατευμάτων είς Πάτρας καὶ φυγὴ Ἑλλήνων». Ο Γιουσούφ πασάς, έχων συνεπίκουρον τον εν Πάτραις Άγγλον πρόξενον Γκρήν, όστις διά παραπειστικών φημών είχεν ενσπείρει τον πανικόν εις τους κατοίκους, εισέρχεται εις την πόλιν, την οποίαν παραδίδει εις την διαρπαγήν και τας φλόγας. Οι τούρκοι στρατιώται, κατέσφαζον άνδρας και γυναίκας αδιακρίτως, πληρωνόμενοι από τον Γιουσούφ ένα χρυσούν μαχμουτιέν κατά κεφαλήν. Πολλαί γυναίκες εβιάσθησαν και άλλαι επωλήθησαν εις δημοπρασίαν. Αι σφαγαί και οι βανδαλισμοί διήρκεσαν ολόκληρον την Μεγάλην Εβδομάδα (η είσοδος των τούρκων εγένετο την Κυριακήν των Βαΐων). Υπέροχος, τουναντίον, υπήρξεν η στάσις τού Γάλλου προξένου Πουκεβίλ, όστις με πρωτοφανή ηρωϊσμόν και αυτοθυσίαν, κατώρθωσε να σώσει μεγάλον αριθμόν γυναικοπαίδων.

.—Στον Πύργο τής Ηλείας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τους Ι. Κολοκοτρώνη, Μοσχούλα Βιλαέτη και τούρκους Λαλαίους. «Μάχη ἐν Πύργῳ τῆς Ἠλείας, ἀμφίρροπος, ἡγουμένων τῶν Πάνου καὶ Ἰωάννου Κολοκοτρωναίων, Μοσχούλα, Βιλαέτη, Καβασαίων καὶ Μητσοπούλων κατὰ τούρκων Λαλαίων».

.—Επαναστατούν οι Σπέτσες, ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα. Οι πρόκριτοι των Σπετσών, αποφασίζουν να συμπαρασταθούν στον ναυτικό αγώνα και προσφέρουν αξιόλογη μοίρα από τον στόλο τους (βλ.και 2/4).

.—Οι ικανοί Οπλαρχηγοί Βασίλειος Μπούσδος και Γιάννης Λάππας, εισέρχονται στην πόλη τής Θήβας, εκδιώκουν τους τούρκους και υψώνουν την Σημαία τής Επαναστάσεως (βλ.&1/4).

1822.—Στην Χίο συνεχίζονται οι σφαγές των Ελλήνων από τις ορδές των τούρκων, οι οποίοι έσφαξαν ακόμα και τα νήπια. Επιτίθενται κατά τού χωριού Άγιος Γεώργιος και σφάζουν 2.300 Χιώτες και Σαμιώτες. «Σφαγαὶ Χριστιανῶν ἐν τῷ χωρίῳ Ἅγιος Γεώργιος τῆς Χίου ὑπὸ τὴν ἀρχηγίαν τοῦ Μερεμιράνη Ἀπτῆ πασᾶ κατὰ διαταγὴν τοῦ Διοικητοῦ τῆς Χίου Μεχεμμὲτ Ἐμὶν Βαχὶτ πασᾶ».

1824.—Μια ημέρα μετά την καταδίκη του, ο ασθενής Καραϊσκάκης αποχωρεί από το Αιτωλικό. Φεύγοντας, λέει στον Μαυροκορδάτο ο οποίος τον κατηγορούσε ως προδότη: «Εσύ την προδοσία μου την έγραψες στο χαρτί, μα εγώ ελπίζω να σού την γράψω στο κούτελο να φανεί ποιός είσαι!»

1826.—Γίνεται σφοδρή ναυμαχία αμφίρροπος παρά τον Πάπα, μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μιαούλη και τούρκων. «Ναυμαχία παρὰ τὸν Πάπα ἀμφίρροπος. Ἐνταῦθα ἡγήθησαν τῶν μὲν Ἑλλήνων οἱ Μιαούλης, Σαχτούρης, Τσαμαδός, Λεχεχός, Πολίτης κλπ, τῶν δὲ τούρκων ὁ Καπετὰν Ταχὴρ πασᾶς».

1827.—Σύσταση αντικυβερνητικής επιτροπής υπό τους Γ. Μαυρομιχάλη, Γιαννούλη Νάκο και Μαρκή Μιλαέτη, η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι την άφιξη τού Καποδίστρια.

.—Την αυτήν ημέραν ο Ρίτσαρντ Τσώρτς διορίζεται αρχιστράτηγος.

1828.—Συγκινητική είναι η πάνδημος αναφορά των Νισυρίων προς τον Ιωάννη Καποδίστρια που τού ζητούν την απελευθέρωσή τους και την υπογράφουν «άπαντες οι εν τη Νισύρω οικούντες προύχοντες και λοιποί χριστιανοί».

1831.—(ν. ημ.) Μετά το προμήνυμα μέσω αρκετών μικρότερων, η Σάμος δέχεται φονικό σεισμό μεγέθους 6,0 Ρίχτερ. Από τις κατολισθήσεις βράχων, δυστυχώς, έχασαν την ζωή τους επτά άνθρωποι.

1833.—Ο Σπυρίδων Τρικούπης σχηματίζει την δεύτερη κυβέρνησή του μέσα στην ίδια χρονιά, η οποία θα είναι και αυτή ιδιαίτερα βραχύβια. Μικρός ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση κατά τον οποίον αντικαταστάθηκαν δύο υπουργοί, ενώ με δεύτερο διάταγμα το οποίο ακολούθησε, υπήρξαν και ορισμένες αλλαγές στα Υπουργεία τα οποία πλέον θα είναι επτά (7). Με την άφιξη τού Όθωνα στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση παρέμενε προσωρινώς ως είχε, με μόνη αλλαγή αυτή τού Προέδρου τού Υπουργικού Συμβουλίου, θέση που ανέλαβε ο Σ. Τρικούπης (βλ. 25/1ου). Το αρνητικό είναι ότι, οι Βαυαροί οι οποίοι εκτελούσαν τα χρέη τού νέου βασιλέα, μέχρι αυτός να ενηλικιωθεί, παρενέβαιναν σε όλα τα έργα και συμπεριφέρονταν ακόμη και στους υπουργούς ως απλούς υπαλλήλους. Η εποχή τής «Βαυαροκρατίας» με όλα τα αρνητικά της μόλις άρχισε.

.—Εγένετο το πρώτον η διαίρεσις τού κράτους εις Νομούς, οίτινες ήσαν οι ακόλουθοι δέκα: Αργολίδος και Κορινθίας, μετά των νήσων Ύδρας, Σπετσών και Πόρου (πρωτεύουσα: Ναύπλιον), Αχαΐας και Ήλιδος (πρωτεύουσα: Πάτραι), Μεσσηνίας (πρωτεύουσα η Κυπαρισσία, καλουμένη τότε Αρκαδία), Αρκαδίας (πρωτεύουσα: Τριπολιτσά), Λακωνίας (πρωτεύουσα Μυστράς), Ακαρνανίας και Αιτωλίας (πρωτεύουσα: το Αγρίνιον καλούμενον τότε Βραχώρι), Φωκίδος και Λοκρίδος (πρωτεύουσα: Σάλωνα, η σημερινή Άμφισσα), Αττικής και Βοιωτίας (πρωτεύουσα: Αθήναι), Ευβοίας (πρωτεύουσα: Χαλκίς), Κυκλάδων (Πρωτεύουσα: Ερμούπολις). Συνετήθησαν επίσης 47 επαρχίαι.

.—Νέο Διάταγμα το οποίο επιφορτίζει τις αρχές Αστυνομεύσεως με λεπτολογικά και όχι μόνον θέματα. Αφορά την κοινή ησυχία σε όλες της τις εκφάνσεις, ζητήματα μετακινήσεων πολιτών με χρήση διαβατηρίων, τηρήσεως τής τάξεως από μυστικές οργανώσεις, ως και αγορανομικά ζητήματα γιά την πρόοδο τής οικονομίας και τής βιομηχανίας.

.—Επανάληψη τού χθεσινού φαινομένου τού σεισμού, ο οποίος έπληξε στις 10 η ώρα το βράδυ και ημέρα Δευτέρα την Κρήτη.

1876.—(π.ημ.)Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών, ο σπουδαίος Έλληνας ευεργέτης και Βαρώνος, Σίμων Σίνας με καταγωγή από την Μοσχόπολη τής Βορείου Ηπείρου. Συνεχίζοντας τις δωρεές τού πατέρα του, Γεώργιου, πρόσφερε μεγάλα χρηματικά ποσά στην Αυστρία και την Ελλάδα γιά φιλανθρωπικούς και πνευματικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα μεταξύ πολλών άλλων, ανέγειρε το νεοκλασικό κτήριο, όπου από το 1926 στεγάζεται η Ακαδημία Αθηνών. Ανέλαβε τα έξοδα συντηρήσεως τού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και βοήθησε οικονομικά αρκετούς νέους να σπουδάσουν στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων τον γνωστό ιστοριοδίφη, Κωνσταντίνο Σάθα.

1881.—Μέγας σεισμός στην Χίο, από τον οποίο σώθηκαν ελάχιστες κατοικίες. Τα θύματα έφθασαν τις 3.800. Μεγάλη ήταν η καταστροφή, ειδικά στην νότια Χίο. Στα Μαστιχοχώρια, που βρίσκονται στο νότιο τμήμα τού νησιού, διατηρήθηκαν δύο σπίτια στο χωριό Ληθί. Ένα από αυτά, ήταν το πατρικό σπίτι τού Α. Συγγρού και τής οικογένειάς του. Ακόμα και μέχρι σήμερα, στις γενέθλιες ημέρες των σεισμών, τελούνται λειτουργίες και θρησκευτικές εορτές.

1896.—Κηρύσσεται η λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έλαβαν χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο (15/4 με το ν.ημ.).

1897.—Ελληνική δύναμη Φυλακίου τής Ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Θεσσαλία, εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη, που βρισκόταν σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο έγινε η αφορμή τού Ελληνοτουρκικού πολέμου.

1903.—Τουρκικές αρχές επιτίθενται και διαλύουν ομάδες Ελλήνων επαναστατών στην περιοχή τού Μοναστηρίου. Ο πρόξενος Σαχτούρης, σε μετέπειτα εκθέσεις του, τόνιζε ότι : «[…] Οι τούρκοι όχι μόνον δεν συμπράττουσι μετά των Ελλήνων, αλλά τουναντίον υποστηρίζουσι το έργον των βουλγάρων προς εξόντωσιν των Ελλήνων».

1907.—Ξεκινά η οργάνωση πολιτοφυλακής στην Κρήτη.

1915.—Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Πόντο, Αποστολόπουλος, ενημέρωνε το υπουργείο Εξωτερικών γιά την νέα διαταγή σχηματισμού ταγμάτων εργασίας [τα φρικτά «αμελέ ταμπουρού»] που είχε φθάσει από την τουρκική κυβέρνηση στην Νομαρχία. Γιά την υλοποίησή της, ο μουτεσαρίφης ειδοποίησε τον μητροπολίτη να συστήσει στους φυγόστρατους Έλληνες να καταταγούν στα τάγματα, υποσχόμενος ότι δεν θα τιμωρηθούν, ούτε θα σταλούν στα πεδία των μαχών. Οι Έλληνες δεν ενέδωσαν στις υποσχέσεις των τοπικών αρχών. Οι ειδήσεις που κατέφθαναν απ’ όλα τα ελληνικά χωριά τού Πόντου, από τους συλλόγους και τις κοινότητες και κυρίως από τους επιζήσαντες λιποτάκτες, προκαλούσαν τον τρόμο και την απελπισία.

1916.—Το θέατρο “Αθήναιον” τής πρωτεύουσας, μεταβάλλεται σε πεδίο μάχης μεταξύ πολιτικά αντιφρονούντων. Τα επεισόδια επαναλαμβάνονται και στον Πειραιά.

1919.—Το Ελληνικό Εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία δίνει μάχη εναντίον των Μπολσεβίκων.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός μάχεται με περιπόλους εναντίον των τούρκων.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία, δέχεται μικροεπιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1922.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στην Μ. Ασία, γίνεται αγώνας περιπόλων.

.—Ο πρωθυπουργός Δημ. Γούναρης, επιστρέφει από επίσημο ταξίδι στην Ρώμη.

1924.—Με νομοθετικό διάταγμα,  κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος σε Μακεδονία, Ήπειρο, Σάμο και Λέσβο.

1926.—Ιδρύεται ο «εθνικός οργανισμός Μπαλίλλα» που δραστηριοποιείται κυρίως στα Δωδεκάνησα. Ήταν ένας από τους πολλούς οργανισμούς στα κατεχόμενα νησιά, με στόχο τον εξιταλισμό (από την ηλικία των 6 ετών!!) των Ελλήνων.

1928.—Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός, με την κατηγορία διαδόσεως ανατρεπτικών ιδεών. Αφορμή ήταν η διοργάνωση εκδηλώσεως στο θέατρο «Αλάμπρα» Αθηνών, στην οποία μίλησε ο Ρουμάνος κομμουνιστής συγγραφέας Παναή Ιστράτι. Η κυβέρνηση Ζαΐμη απέλασε τον Ρουμάνο και άσκησε δίωξη κατά των Καζαντζάκη και Γλυνού.  

1935.—Καταδικάστηκε σε θάνατο ο επίλαρχος τής Μεραρχίας Σερρών, Στυλιανός Βολάνης, γιά την συμμετοχή του στο πραξικόπημα τής 1ης Μαρτίου, και εκτελέστηκε στην Θεσσαλονίκη. Ήταν ανεψιός τού ηρωικού Μακεδονομάχου καπετάν Γιώργη Βολάνη (Μπολάνη).

1937.—Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού έκανε δεκτή την αίτηση συγνώμης των Αγαθάγγελου Τσάμη και Ατ Βασίλ Μάρκου (ιερέως), επικύρωσε την Συμφωνία γιά τα εκκλησιαστικά ζητήματα αλβανίας η οποία περατώθηκε στις 18 Μαρτίου στην Αθήνα.

1939.—Απεβίωσε ο Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων.

1941.—Στο μέτωπο, οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Ιταλών στην περιοχή Τρεμπεσίνας.

1942.—Φονιάδες Τσάμηδες μουσουλμάνοι από το Γραικοχώρι, ανοίγουν πυρ από μακρυά με στόχο συγκεντρωμένους κατοίκους τού Λαδοχωρίου (Ν. Θεσπρωτίας) στην πλατεία τού χωριού. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

1944.—Τμήμα 30 Ιερολοχιτών υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη, επιχειρεί καταδρομή εναντίον τού Διδασκαλείου τής Μυτιλήνης και απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που εκρατούντο εκεί. Απώλειες Γερμανών 6 νεκροί.

.—Οι δήθεν «δημοκρατικοί» στην Μέση Ανατολή συνεχίζουν τις αναταραχές στο στράτευμα. Αυτή την φορά, σειρά έχει μια περιορισμένη ομάδα ταξιαρχίας, τής οποίας η διοίκηση καθαιρέθηκε άμεσα.

.—Ο Βασιλέας Γεώργιος Β’, δεν δέχεται την παραίτηση τού Τσουδερού από την εξόριστη κυβέρνηση.

1945.—Το φύλλο τής 3ης Απριλίου τού 1945 τού «Ριζοσπάστη», είναι μία από τις πηγές που επιβεβαιώνουν την διαταγή ανατινάξεως τού Ιερού Βράχου τής Ακροπόλεως από το Πολιτικό Γραφείο τής Κεντρικής Επιτροπής τού Κ.Κ.Ε., στην διάρκεια των Δεκεμβριανών τού 1944. Η δεύτερη πηγή, είναι οι σελίδες 742-764 τού τεύχους «Σοβιετολογία», Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Το γεγονός τής διαταγής δημοσιεύθηκε ως εξής: “Μετ’ ολίγους μήνας, ο σύντροφος Μπαρτζώκας ανέσυρε εις το 7ον Συνέδριον τού Κ.Κ.Ε. (1-6/10 1945) τα εξής: «Έχουμε ακόμη τον Δεκέμβρη και τις υπερβασίες που έγιναν. Μέσα στα λάθη που έγιναν τον Δεκέμβρη, έχουμε και πολλά που αφορούν την ΚΟΑ (σ.σ. «Κομμουνιστική Οργάνωση Αθήνας»). Τον Δεκέμβρη σε πολλές πλευρές, μάς έφυγε η κατάσταση από τα χέρια μας». Η ηγεσία τού Κ.Κ.Ε., κατά την διάρκειαν τού Δεκεμβριανού κινήματος, δεν εδίστασε να δώσει διαταγάς διά τού συντρόφου Μπαρτζώκα, μέλους τού Πολιτικού Γραφείου τής Κεντρικής Επιτροπής τού Κ.Κ.Ε. και Γραμματέως τής ΚΟΑ (γνωστού υπό το ψευδώνυμον “Φάνης”) εις τα τμήματα τού ΕΛΑΣ, διά την ανατίναξιν τής Ακροπόλεως. Την διαταγήν έλαβε το υπό τον πρώην εκπαιδευτικόν Ιωάννην  Λογοθέτην τμήμα, όστις ηρνήθη να την εκτελέσει. Αργότερον, το στέλεχος τούτο τού ΕΛΑΣ, ανεφέρθη εις το Πολιτικόν Γραφείον τού Κ.Κ.Ε., ζητών να εξετασθεί μήπως ο σύντροφος Μπαρτζώκας ήτο αντιδραστικός πράκτωρ και έδωσε την διαταγήν μόνος του. Έλαβε όμως την απάντησιν ότι η απόφασις ανατινάξεως τής Ακροπόλεως, είχε τύχει τής εγκρίσεως ολοκλήρου τού Πολιτικού Γραφείου τής Κ.Ε. τού Κ.Κ.Ε.”.

.—Μετά τα τελευταία γεγονότα με τις αντεθνικές κινήσεις τού ΕΛΑΣ στην Κρήτη (βλ. 25, 26, & 28 Μαρτίου), οι αντάρτες εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων αποφασίζουν να προβούν στην διάλυση των κομμουνιστών και των ομάδων τους στο νησί. Ήταν υπόθεση ωρών.

1947.—Οι αρχές τής χώρας, θέτουν σε εφαρμογή την απόφαση γιά δημιουργία τού στρατοπέδου τής Μακρονήσου.

1948.—Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες τής Ευρώπης, ύψους 13 δις δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει την ζώνη εμπορίου των Η.Π.Α. Από το σχέδιο εξαιρέθηκαν οι κομμουνιστικές χώρες τού λεγόμενου «Σιδηρού Παραπετάσματος».

.—Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το ελληνοτουρκικό πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα 150 κατανέμονταν γιά τις ανάγκες τού  λεγόμενου πλέον «εμφυλίου».

1949.—Ιορδανία και Ισραήλ υπογράφουν στην νήσο Ρόδο την μεταξύ τους ανακωχή.

.—Στον Γράμμο (περιοχή Κεράσοβου) κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής έχασε την ζωή του ο πιλότος Γεώργιος Λυμπερόπουλος, όταν το αεροσκάφος τής Αεροπορικής Βάσεως Λάρισας, χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά και ακυβέρνητο μετά τον τραυματισμό τού ίδιου τού χειριστή, έπεσε στο έδαφος και κάηκε.

1954.—Στον ημερήσιο Τύπο τής εποχής δημοσιεύτηκε η παραίτηση τού Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη από την θέση υπουργού Συντονισμού τής κυβερνήσεως Παπάγου ως ακολούθως: «[…] Ο υπουργός Συντονισμού κ. Σπύρος Μαρκεζίνης υπέβαλε γιά λόγους υγείας την παραίτησίν του. Η παραίτησις εγένετο αποδεκτή. Τα καθήκοντα τού υπουργού Συντονισμού θα ασκεί ο μέχρι τούδε αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού κ. Θάνος Καψάλης». Σε συνέντευξη που έδωσε χρόνια αργότερα ο εκλιπών πλέον Σ. Μαρκεζίνης, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αιτία τής παραιτήσεώς του ήταν η άρνηση τού Παπάγου να τού αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών, και το ζήτημα τής Κύπρου.

1955.—Απεβίωσε ο δικηγόρος, εκδότης εφημερίδας και γνωστός γιά τους τεράστιους αγώνες που έκανε γιά τα κατεχόμενα Δωδεκάνησα, Γ. Θ. Γεωργιάδης. Ήταν αυτός που ανακάλυψε πρώτος τις σκευωρίες τού Βενιζέλου στο Δωδεκανησιακό ζήτημα και κυρίως την μετάβαση και φιλοϊταλική στάση τού Επισκόπου Απόστολου.

1959.—Οι άνεργοι στα αστικά κέντρα τής Ελλάδος, φτάνουν τους 110.000.

1962.—Απεβίωσε ο σημαντικός Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Μανώλης Καλομοίρης. Ο Σμυρναίος στην καταγωγή συνθέτης, κυριάρχησε στην μουσική ζωή τής χώρας και ως παιδαγωγός και ακαδημαϊκός, μέχρι τον θάνατό του. Θεωρείται από πολλούς ως ο ιδρυτής τής εθνικής μουσικής σχολής τής Ελλάδος, διότι μέρος τού μουσικού του έργου, συνδέεται με την ελληνική παράδοση και το δημοτικό τραγούδι.

1963.—Ανοίγει γιά πρώτη φορά στην χώρα μας, η Τράπεζα Επενδύσεων.

1967.—Η κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, παραιτείται. Λίγες ημέρες αργότερα, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνεται στον αρχηγό τής Ε.Ρ.Ε., Παναγιώτη Κανελλόπουλο, με την σύμφωνη γνώμη τού αρχηγού τής Ενώσεως Κέντρου, Γ. Παπανδρέου.

1976.—Σὰν σήμερα στὴν Χάγη τῆς Ὁλλανδίας, δύο σχεδόν χρόνια μετὰ τὴν εἰσβολὴ τοῦ τουρκικοῦ ΑΤΤΙΛΑ στὴν Κύπρο, ἡ Ἑλλάδα συμμετέχει στὸν διαγωνισμὸ τραγουδιοῦ τῆς Γιουροβίζιον (Eurovision) μὲ τὴν Μαρίζα Κῶχ καὶ τὸ τραγούδι – διαμαρτυρία: ‘’Παναγιᾶ μου Παναγιᾶ μου’’. Τὴν ἡμέρα ἐκείνη εἶχαν συγκεντρωθεῖ ἔξω ἀπὸ τὸ θέατρο ὅπου φιλοξενεῖτο ἡ διοργάνωση, πάνω ἀπὸ 60.000 φανατισμένοι τοῦρκοι ἀπὸ ὅλες τὶς χῶρες τῆς κεντρικῆς Εὐρώπης. Ἕνας ὁπλισμένος τοῦρκος ἐντοπίστηκε ἀπὸ τὴν ὁλλανδικὴ ἀστυνομία μέσα στὸν χῶρο διεξαγωγῆς τοῦ διαγωνισμοῦ. Στὴν προειδοποίηση τῆς ὁλλανδικῆς ἀστυνομίας ὅτι ὑπῆρχε κίνδυνος γιὰ τὴν ζωή της, ἡ Μαρίζα Κῶχ ὑπέγραψε ἀναλαμβάνοντας τὴν εὐθύνη γιὰ ὅ,τι πιθανὸν συνέβαινε ἐναντίον της καὶ ἀνέβηκε στὴν σκηνή. Τὴν ἐπόμενη ἡμέρα ὅλες οἱ ἐφημερίδες στὴν Εὐρώπη εἶχαν πρωτοσέλιδο τὸ τραγούδι ποὺ μιλοῦσε γιὰ τὴν τραγωδία τῆς Κύπρου [ἀπὸ πρωτοσέλιδα χορτάσαμε]. Ἡ σύνθεση τοῦ τραγουδιοῦ ἦταν τῆς Μαρίζας Κῶχ σὲ στίχους τοῦ Μιχάλη Φωτιάδη, ἐνῷ τὴν ὀρχήστρα διηύθυνε ὁ Μιχάλης Ῥοζάκης. Τὸ τραγούδι γράφτηκε κατόπιν προτροπῆς τοῦ Μάνου Χατζιδάκι καὶ κατέλαβε τὴν 13η θέση.

1984.—Απόπειρα δολοφονίας τού Αμερικάνου αρχιλοχία Ρόμπερτ Τζάντ από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν στην περιοχή τού Ελληνικού.

1989.—Ο νέος ιδιοκτήτης τής «Βραδινής», Σαλιαρέλης, στην μετά Κοσκωτά εποχή, κλείνει την απογευματινή εφημερίδα.

1990.—Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης, πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα. (Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Υγεία»).

1991.—Σημειώνονται εκρήξεις πέντε αυτοσχέδιων μηχανισμών σε ισάριθμα αυτοκίνητα στο Κολωνάκι. Το ένα αυτοκίνητο ανήκε στην Γαλλική πρεσβεία. Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε και στο κτήριο τού Ο.Η.Ε. στην λεωφόρο Αμαλίας 36. Τις επιθέσεις ανέλαβαν από κοινού οι τρομοκρατικές οργανώσεις «ΕΛΑ» και «1η ΜΑΗ».

1992.—Δημοσιεύεται η έκθεση Επιτροπής τού Συμβουλίου τής Ευρώπης γιά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκία στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα τής Κύπρου, η οποία συντάχθηκε το 1983 και έκανε λόγο γιά στέρηση τής ελευθερίας πολλών Κυπρίων και απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη κάποιων άλλων.

1994.—Στην αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο, καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών γιά υπεξαίρεση επτά εκατ. δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων. Ήταν αυτός που δεν έχανε ευκαιρία να μάς χαρακτηρίζει με διάφορα κοσμητικά επίθετα, που δεν έχανε ευκαιρία να μιλά γιά «τσαμουριά» και, που μετά από αυτό το γεγονός, οι γείτονες τον έκαναν άλλες δύο φορές πρωθυπουργό τους.

1997.—Στην αλβανία, έξι άτομα σκοτώνονται σε επεισόδια, ενώ τόσο το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο όσο και η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, δέχονται επιθέσεις από ενόπλους. Στις 15 Μαρτίου είχε προηγηθεί επιχείρηση σωτηρίας, Αιγυπτίων, Ιορδανών, Παλαιστινίων και Κινέζων πολιτών, από διμοιρία τής διοικήσεως υποβρυχίων καταστροφών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

1999.—Ρουκέτα προκαλεί έκρηξη στα γραφεία τής Τοπικής Οργανώσεως τού ΠαΣοΚ στο Γαλάτσι. Την ευθύνη ανέλαβε η 17Ν.

2003.—Ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει την Κόρινθο, ενώ έξι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και τρεις τραυματίζονται, στην ‘‘Σωληνουργεία Κορίνθου”. Το τραγικό γεγονός συνέβη κατά την αντικατάσταση φιαλών, στην οποία σημειώθηκε διαρροή οξυγόνου. Επτά στελέχη τής εταιρίας συλλαμβάνονται, σε βάρος των οποίων ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος γιά ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

2008.—Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ζάκυνθο, είναι η αιτία να θρηνήσουμε τον θάνατο μιάς γυναίκας. Καταγράφηκε ανεμοστρόβιλος.

2009.—Ο Υπαρχιφύλακας Θεοδώρου Σπυρίδων, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Στις 3 Απριλίου 2009 εκτελούσε μαζί με άλλον Αστυνομικό, υπηρεσία περιπολίας με μοτοσικλέτα, όταν κατά την διάρκεια ελέγχου σε ύποπτο άτομο δέχθηκαν πυροβολισμούς από άγνωστο συνεργό του, ο οποίος τους επιτέθηκε από τα νώτα. Ο 30χρονος Αστυφύλακας τραυματίστηκε βαριά και κατέληξε στις 5 Ιουνίου στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

2012.—Πεθαίνει ο πολιτικός Μανώλης Λουκάκης. Είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο τής Κρήτης. 

2015.—Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορείου Δωδεκανήσου με την υπ’ αριθμ. 300/1/18 πρωτοκολλημένη επιστολή της προς τον Αν.υπουργό Εσωτερικών Πανούση, γνωστοποιεί την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια τού Αστυνομικού Τμήματος νήσου Κω, καθώς και στα αντίστοιχα τής Λέρου και Καλύμνου, λόγω των συνεχόμενων αφίξεων λαθρομεταναστών από την τουρκία. Μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει : «….την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας και τον προβληματισμό τής τοπικής κοινωνίας, διότι με τις συνεχόμενες αφίξεις λαθρομεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια έχουμε υπερβεί τους 3.900 κρατουμένους γιά το 2015 (7.500 το 2014), η κατάσταση στα Αστυνομικά τμήματα Κω, Λέρου και Καλύμνου είναι δραματική, όταν η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι μόλις 10 ατόμων, να φιλοξενούνται καθημερινά πάνω από 200 λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στους διαδρόμους, στις αυλές των αστυνομικών τμημάτων, έμπροσθεν των γραφείων μας, να εξυπηρετούνται όλοι από μία τουαλέτα τού προσωπικού και να ζούμε τριτοκοσμικές καταστάσεις, με σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών».

2018.—Με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό τού επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη  από ένοπλους ληστές τα ξημερώματα τής 2ας Απριλίου στην Κηφισιά, ο πρόεδρος τού Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας, σχολίασε στην ‘’Καθημερινή’’ ότι: «[…]Οι υπηρεσίες τής Άμεσης Δράσης απασχολούνται στην φύλαξη στόχων και μόνο το 20%-30% αυτών διατίθεται γιά την αντιμετώπιση τής εγκληματικότητας». Σε αυτό συμφώνησαν αστυνομικοί όλων των βαθμίδων μέσω των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων. Ενώ το 2014 στην Βορειοανατολική Αττική περιπολούσαν 671 δικυκλιστές τής ομάδας ΔΙ.ΑΣ, το 2018 ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 35%, καθώς δεν ξεπερνούν τους 496. Υψηλόβαθμο στέλεχος τής ΕΛ.ΑΣ. σχολίασε επίσης ότι τα περισσότερα Τμήματα Ασφαλείας στην Αττική κλείνουν κατά την διάρκεια τής νύχτας, καθώς, λόγω αποσπάσεων, το προσωπικό δεν επαρκεί γιά την εικοσιτετράωρη λειτουργία τους. Η ίδια βεβαίως κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

2019.—Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στην επικαιροποιημένη έκθεση που υιοθέτησε σαν σήμερα, εισηγήθηκε στο Εurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις 5/4 στο Βουκουρέστι, την ολοκλήρωση τής δεύτερης αξιολογήσεως τής ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και την εκταμίευση στην Ελλάδα των 974 εκατομμυρίων ευρώ από τα μέτρα ελαφρύνσεως τού χρέους.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση