Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕΛΤΖΟΥΚΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ (α΄)

,

Στήλη δύο Ελλήνων πολεμιστών η οποία βρέθηκε στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. 4ος αι. π.Χ.
Στήλη δύο Ελλήνων πολεμιστών η οποία βρέθηκε στην ακτή τής Μαύρης Θάλασσας. 4ος αι. π.Χ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Κώστα Φωτιάδη, καθηγητή ΑΠΘ

……….Η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή τού Πόντου, χρονολογείται από την αρχαιότητα.  Οι Έλληνες θαλασσοπόροι, αφού κατέκτησαν από την εποχή τού χαλκού τις ακτές τού Αιγαίου Πελάγους, με τα βελτιωμένα ποντοπόρα πλοία τους, αποτόλμησαν να γνωρίσουν και την αφιλόξενη θάλασσα τού Ευξείνου Πόντου με τις μακρινές και απροσπέλαστες παραλίες και οροσειρές.

……….Γύρω στα 1.000 π.Χ. τοποθετούν οι μελετητές την πραγματοποίηση των πρώτων εμπορικών ταξιδιών στην  περιοχή αυτή γιά την αναζήτηση κυρίως χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων. Η οργανωμένη αποστολή τού Ιάσονα και των Αργοναυτών στην Κολχίδα, οι περιπλανήσεις τού Ορέστη (…) οι περιπέτειες τού Οδυσσέα στην χώρα των Κιμμερίων, η τιμωρία τού Προμηθέα από τον Δία και η εξορία του στον Καύκασο, το ταξίδι τού Ηρακλή στον Πόντο, καθώς και άλλοι γοητευτικοί ελληνικοί μύθοι, που αναφέρονται ειδικά  σ’ αυτόν τον γεωγραφικό χώρο, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των πανάρχαιων αυτών εμπορικών δρομολογίων.

……….Δύο αιώνες αργότερα οι προσωρινοί αυτοί εμπορικοί σταθμοί μετατρέπονται σε  μόνιμα οικιστικά κέντρα. Πρώτη η Μίλητος εγκαινίασε την αποικιακή πολιτική στον Εύξεινο Πόντο, ιδρύοντας την Σινώπη, σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση εξαιτίας τού καλού λιμανιού της και τής ομαλής επικοινωνίας με τις γύρω περιοχές. Η Σινώπη με την σειρά της ίδρυσε το 756 π.X. την Τραπεζούντα, την Κρώμνα, το Πτέριον, την Κύτωρο κ.ά.  Η Τραπεζούντα οικειοθελώς ως την εποχή τού Ξενοφώντα ήταν φόρου υποτελής στην μητρόπολη τής Σινώπης.

……….Ως γνωστό, κάθε φορά που οι πόλεις τής Ελλάδας, αλλά και τής Ιωνίας, αντιμετώπιζαν προβλήματα υπερπληθυσμού, έστελναν το πλεόνασμα τής δημογραφικής ανάπτυξής τους σ’ αυτή την μακρινή, ωστόσο παραγωγική, χώρα.

Ο Βασιλιάς τού Πόντου Μιθριδάτης ο 6ος ως Ηρακλής. 1ο αι. μ.Χ. Μουσείο του Λούβρου
Ο Βασιλιάς τού Πόντου Μιθριδάτης ο 6ος ως Ηρακλής. 1ο αι. μ.Χ. Μουσείο τού Λούβρου
Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση