ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ’21 – ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης (1806- 1868)

.

……….Γεννήθηκε στις αρχές τού 19ου αιώνα στην Ζάκυνθο και ήταν γιος τού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τής Αικατερίνης Καρούσου. Σε πολύ μικρή ηλικία πολέμησε μαζί με τον πατέρα του σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο γι’ αυτό και απέκτησε το παρωνύμιο «Γενναίος».

……….Το 1822 σχημάτισε δικό του σώμα από τετρακόσιους πενήντα Γορτυνίους και εξεστράτευσε στην Δυτική Ελλάδα, όπου και τέθηκε υπό τις διαταγές τού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Δεν πήρε μέρος στην Μάχη τού Πέτα διότι η εισβολή τού Δράμαλη στην Πελοπόννησο ανάγκασε τον πατέρα του να τον ανακαλέσει, όπου ο Γενναίος πολέμησε πεισματικά εναντίον των τούρκων.

……….Την περίοδο τού εμφυλίου πολέμησε μαζί με τον πατέρα του εναντίον τής κυβέρνησης, και πήγε στο Ναύπλιο μαζί με πεντακόσιους Γορτυνίους γιά να βοηθήσει τον αδερφό του, Πάνο, που ήταν πολιορκημένος από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Συνελήφθη και φυλακίστηκε μαζί με τον πατέρα του.

……….Το 1830 έγινε συνταγματάρχης και την περίοδο τής Αντιβασιλείας φυλακίστηκε εκ νέου. Με την άνοδο τού Όθωνα στην εξουσία, ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης διορίστηκε υπασπιστής του και έγινε υποστράτηγος. Διορίστηκε γερουσιαστής χωρίς όμως να αποχωρήσει από τον στρατό.

……….Το 1852 κατέστειλε με επιτυχία την εξέγερση τού Παπουλάκου στην Μάνη και το 1862 κατέπνιξε την ανταρσία τού Ναυπλίου. Τον Μάιο τού 1862 ανέλαβε πρωθυπουργός, διατηρώντας γιά τον εαυτό του το υπουργείο Εσωτερικών αλλά τον Οκτώβριο τού ίδιου χρόνου αναγκάστηκε να καταφύγει στην Ιταλία εξ αιτίας τής εξώσεως τού Όθωνα.

……….Το 1863 επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική. Το 1866 δέχτηκε να εκπροσωπήσει τον Γεώργιο Α΄ στους γάμους τού διαδόχου τής Ρωσίας ενώ νωρίτερα είχε διοριστεί πρόεδρος τής επιτροπής Αγώνος.

……….Απεβίωσε από ανίατη ασθένεια στις 23 Μαΐου τού 1868. Ήταν παντρεμένος με την Φωτεινή Τζαβέλα από το Σούλι και απέκτησε μαζί της δύο γιούς, τον Θεόδωρο, γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ και τον Κωνσταντίνο καθώς και πέντε θυγατέρες.

Αφήστε μια απάντηση