Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ. Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

.

??????????????????????

  Στο Κοντοµαρί Χανίων διαπράχτηκε η πρώτη µαζική εκτέλεση αµάχων στην κατεχόµενη Ευρώπη (2/6/1941)

.

……….Την επόμενη μέρα μετά την τελική επικράτηση των δυνάμεων του Άξονα στην Μάχη της Κρήτης, οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας προχωρούν, (για αντίποινα στην πρωτοφανή αντίσταση που αντιμετώπισαν από τις δυνάμεις Ελλήνων και Συμμάχων) ,στην εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού Κοντομαρί Χανίων.

……….Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν βαριές απώλειες, με σημαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός πολύτιμου όπλου της ναζιστικής πολεμικής μηχανής, τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στην μάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιµοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

……….Οι Γερμανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσμό και από την επομένη της λήξης της μάχης, επιδόθηκαν στην φρικιαστική εκδίκησή τους. Την επομένη της ήττας των Ελλήνων και Συμμάχων, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέα αντίσταση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττημένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντομαρί.

……….Μετά το τέλος του Πολέμου ειπώθηκε πως την εντολή για την σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στην δίκη της Νυρεμβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Göring,τον επικεφαλής της γερμανικής αεροπορίας. Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν μονάχα οι ηλικιωμένοι. Την επόμενη μέρα, οι ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε ακόμα ένα έγκλημα πολέμου: το Ολοκαύτωµα της Καντάνου. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόμα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια.

……….Το έγκλημα πολέμου στο Κοντομαρί κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό του ο Γερμανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για την Wehrmacht – αργότερα το ίδιο έτος απομακρύνθηκε από την θέση του για «πολιτικούς λόγους» και μάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριμένων φωτογραφιών. Ο επικεφαλής της μονάδας των εκτελεστών – αλεξιπτωτιστών, Horst Trebes τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη του ναζιστικού καθεστώτος για την επιχείρηση στην Κρήτη.Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεμική επιχείρηση στην Νορμανδία.

……….Η Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου ζήτησε από την Βρετανία την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, αλλά εισέπραξε άρνηση. Ο Student δικάστηκε από τους Βρετανούς για κακομεταχείριση κρατουμένων και δολοφονία αιχμαλώτων στην Κρήτη και κρίθηκε ένοχος για 3 από τις 8 κατηγορίες. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών αλλά απελευθερώθηκε το 1948 για«ιατρικούς λόγους». Δεν δικάστηκε ποτέ για εγκλήματα κατά αμάχων.


Πηγή εικόνας: Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο
*** ** ***
Μαρτυρίες ηλικιωμένων ατόμων που έζησαν τα γεγονότα για το χρονικό της εκτέλεσης, και των γεγονότων στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση