ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΟΛΑΚΗΣ (ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ) + 14/7/1907

.

.

Ο καπετάν Μητρούσης τού Μακεδονικού Αγώνα

.

……….Την άνοιξη τού 1907, μιά βραδιά στην Αθήνα, ένας γειτονικός με την Ομόνοια δρόμος αναστατώθηκε από φωνές, κακό, φασαρία. Δυό αδελφοί φουρναραίοι παραμόνευαν να περάσει ένας φύλακας κάποιου κτήματος που φορούσε χακί.

……….Τού καταλόγιζαν ότι είχε ή φρόντιζε να έχει, αισθηματικές σχέσεις με την ανύπαντρη αδελφή τους. Μόλις είδαν να πλησιάζει ο άνθρωπος με το χακί, φώναξαν «αυτός είναι» και τού ρίχτηκαν. Αυτός όμως με την μεγαλύτερη ευκολία, τους έριξε κάτω. Έτρεξαν και άλλοι φίλοι τους και τρεις χωροφύλακες που βρέθηκαν εκεί κοντά. Έπεσαν όλοι πάνω του. Εκείνος όμως, όρθιος, ασάλευτος, σαν να είχε ριζώσει στη γη, πάλευε με απίστευτη δύναμη και έσπρωχνε μ’ ένα χέρι πολλούς πέρα ή τους γκρέμιζε στο χώμα. Νόμιζες πως ένας γίγαντας τα ‘βαλε με πυγμαίους.

……….Το παράξενο και ακατανόητο ήταν ότι δεν φώναζε, δεν μιλούσε, δεν απαντούσε στις ερωτήσεις των χωροφυλάκων και με βουβό πείσμα εξακολουθούσε την «αντίστασιν κατά τής αρχής» αμίλητος και άφωνος, σαν κωφάλαλος. Στον θόρυβο έτρεξε και ο μοίραρχος Μαρούδας, που έβαλε αμέσως τις φωνές στους χωροφύλακες και πολίτες.

Γκρεμοτσακιστήτε και αφήστε τον άνθρωπο ήσυχο. Είναι καπετάνιος από την Μακεδονία.

……….Ήταν ο Μητρούσης. Δεν μιλούσε γιατί δεν ήξερε πολλά ελληνικά. Ανάλογο επεισόδιο είχε και με δυό χωροφύλακες που τους άκουσε ένα βράδυ να βρίζουν Χριστό και Παναγία. Τον γνώρισα τότε. Φορούσε χακί στολή μ’ ένα μαύρο σκούφο στο κεφάλι. Ήταν ένας καλοκάγαθος και αφελής χωρικός, μειλίχιος και χαμογελαστός. Ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι έκρυβε μέσα του τόσο ηφαιστειώδες πάθος, όπως δεν μπορούσε και να πιστέψει ότι είχε και τόση ηράκλεια δύναμη.

……….Γεννήθηκε στο Χομόντος τού Κάμπου των Σερρών. Το όνομά του ήταν Δημήτριος Γκογκολάκης, μα έγινε γνωστός και απαθανατίστηκε με το «Μητρούσης», το χαϊδευτικό όνομα που τού είχε δώσει η μάνα του. Μιά μέρα τού 1906 που δούλευε στα χωράφια, μπήκαν κομιτατζήδες σπίτι του και έσφαξαν την γυναίκα και το παιδί του. Έξαλλος τότε, βγάζει το κρυμμένο όπλο και με τον ξάδελφό του Γιοβάνη, ξεχύνεται σίφουνας στα χωριά Γκαμήλα, Έλσιανη, Καστάρκα, όπου έσφαξε, κομμάτιασε κανά δυό πράκτορες τού κομιτάτου, και στο Μελιγκόσδη, όπου αποκεφάλισε έναν μόνο. Περιποιήθηκε με το μαχαίρι και τον αδελφό τής μάνας του, που εξυπηρετούσε τους κομιτατζήδες και πολλές φορές τού είχε συστήσει να κόψει τις σχέσεις του με Έλληνες.

……….Οι τουρκικές αρχές δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν ότι σε μιά νύχτα είχε αλωνίσει τόσα χωριά. Βγήκε πιά στο κλαρί με τον Γιοβάνη και τον ανεψιό του Μιχάλη κι έγινε ο τρόμος κι ο φόβος των Βουλγάρων.

***

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο :  www.e-istoria.com

Τα ονόματα των δύο συμπολεμιστών του, που συνέλαβαν οι τούρκοι και απαγχόνησαν στην πλατεία των Σερρών είναι:

Παναγιώτου Νίκος και Γιάννης Ούρδας,

2 απαντήσεις στο “ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΓΚΟΛΑΚΗΣ (ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ) + 14/7/1907”

  1. οποιος εγραψε αυτο το κειμενο δεν γνωριζει απο την ιστορια για τον καπεταν μητρουση,αιντε ολα τα ιποκειμενα για να βγαλουνε ειδηση γραφουνε οτι τους κατεβη.ειμαι απογονος του καπεταν μητρουση και δεν θα επιτρεψω σε κανεναν να λεοι τετια ασιστολα ψεματα.

    1. Ξέθαψε τὸν ἀείμνηστο Γεώργιο Μόδη (http://ellinoistorin.gr/?p=26946) γιὰ νὰ σοῦ ἀπαντήσῃ.

      Στὴν περίπτωση ποὺ δὲν λάβεις ἀπάντηση, ἀπευθύνσου στὴν Ἑταιρεία Μακεδονικῶν Σπουδῶν.

Αφήστε μια απάντηση