3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944 – ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ… ΕΝΩΘΗΤΕ

 

,

3-12-1944. Η ανάφλεξη τής βραδυφλεγούς βόμβας των «Δεκεμβριανών» - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αιματοκυλίσματος τής ήδη καθημαγμένης από την λαίλαπα τού πολέμου Ελλάδος.

……….Στις 2 Δεκεμβρίου οι υπουργοί τής Κυβερνήσεως Ενότητας που ανήκαν στην αριστερά, παραιτήθηκαν, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι αποφάσισαν την σύγκρουση παρά την συνεργασία.

Η ένοπλη επίθεση των «άοπλων διαδηλωτών» στην πρωθυπουργική κατοικία

……….Στις 10:40 το πρωΐ τής 3ης Δεκεμβρίου, ο αστυνόμος β΄, Γεώργιος Κανελλάκης, ο οποίος ως επί κεφαλής ολιγάριθμης αστυνομικής δυνάμεως φρουρούσε την πρωθυπουργική κατοικία στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, είδε μία φάλαγγα διαδηλωτών αποτελούμενη από 3000 περίπου άτομα, να πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις. Κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν διάφορα συνθήματα. Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί οπλισμένοι, αρχηγός των οποίων ήταν κάποιος ονόματι Προβελέγγιος, ταγματάρχης τού ΕΛΑΣ. Αυτός ξεχώρισε από την μάζα, και αφού πλησίασε τον αστυνόμο, οπλισμένος με ένα αυτόματο «στεν», τού είπε: «Δεν πιστεύω να χτυπήσετε τον λαό…»

……….Στην ερώτηση τού αστυνόμου Κανελλάκη, ποιά είναι η ιδιότητά του, αυτός απάντησε «Αξιωματικός». Ο αστυνόμος τότε τον άρπαξε γιά να τον τραβήξει μέσα, οπότε η οπλισμένη φάλαγγα των διαδηλωτών επιτέθηκε με ρίψη πυροβολισμών και χειροβομβίδων εναντίον των επτά αστυνομικών που αποτελούσαν την φρουρά τής πρωθυπουργικής κατοικίας και οι οποίοι βρίσκονταν στην έξοδο. Δεκαπέντε επί πλέον αστυνομικοί βρίσκονταν μέσα στις σκάλες.

……….Ο αστυνόμος Κανελλάκης κατόρθωσε να τραβήξει μέσα τον Προβελλέγιο, πάνω στον οποίο, εκτός από τον «στεν» που κρατούσε, βρέθηκαν ένα πιστόλι γεμάτο, εφεδρικές σφαίρες στις τσέπες του, καθώς κι ένα δελτίο ταυτότητος που ανέφερε ότι είναι ταγματάρχης τού ΕΛΑΣ. Τον παρέδωσαν αμέσως στην ασφάλεια από όπου κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος.

……….Οι αστυνομικοί που δέχθηκαν την επίθεση των οπλισμένων διαδηλωτών, απάντησαν με πυρά κρατώντας τους σε απόσταση. Οι περισσότεροι από τους «διαδηλωτές» έπεσαν πρηνηδόν στην πλατεία Ρηγίλλης. Καθώς έμειναν και χωρίς αρχηγό μετά την σύλληψη τού Προβελέγγιου, αποσύρθηκαν και διαλύθηκαν. Ο σκοπός τους να καταλάβουν την πρωθυπουργική κατοικία και να θέσουν υπό ομηρία τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί, ματαιώθηκε.

……….Εάν οι κομμουνιστές κατόρθωναν να θέσουν υπό ομηρία τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς, το κράτος θα είχε καταλυθεί και οι κομμουνιστές θα είχαν σχηματίσει την δική τους κυβέρνηση.

Η «ειρηνική» διαδήλωση στο Σύνταγμα

……….Κι ενώ αυτά συνέβαιναν μπροστά στο σπίτι τού Πρωθυπουργού, στην Πλατεία Συντάγματος εξελισσόταν το μεγάλο συλλαλητήριο τού ΕΑΜ παρά την άρση τής εγκρίσεώς του, την προηγούμενη ημέρα. Όταν οι «ειρηνικοί» διαδηλωτές είδαν την αστυνομική δύναμη που τους εμπόδιζε να πλησιάσουν στον κέντρο τής πρωτεύουσας, επιτέθηκαν εναντίον της, τραυματίζοντας αρκετούς αστυνομικούς, με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη τού κτηρίου τής Αστυνομικής Διευθύνσεως. Ο έξαλλος και αφιονισμένος από την κομμουνιστική προπαγάνδα όχλος, διέσπασε την αστυνομική ζώνη και όρμησε στην πλατεία Συντάγματος. Οι περίπου 15 έως 20 αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο τής Αστυνομικής Διευθύνσεως, βρέθηκαν σε τραγική κατάσταση. Μία χειροβομβίδα εκσφεντονίσθηκε από τον «ειρηνικό και άοπλο»  όχλο, με αποτέλεσμα τον θάνατο τού αρχιφύλακα Λαμπρόπουλου Ι.

……….Δεν υπήρχε πλέον καμμία αμφιβολία γιά τις προθέσεις τού χειραγωγούμενου από την κομμουνιστική προπαγάνδα όχλου, κι έγινε σαφές ότι εάν συνεχιζόταν η ανεκτική στάση των οργάνων τής τάξεως, θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος καταλήψεως νευραλγικών σημείων τής πρωτεύουσας από τους κομμουνιστές. Αυτό ήταν εξ άλλου το σχέδιο τού ΚΚΕ.

……….Εκείνη την στιγμή, με τον όχλο να έχει πλησιάσει στα 30 μέτρα, ο Άγγελος Έβερτ, διέταξε την βίαιη διάλυση των «ειρηνικών» διαδηλωτών, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε, μόνο άοπλοι και ειρηνικοί δεν ήταν.

……….Χρόνια μετά, στις 6 Ιουνίου τού 1951, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ως αντιπρόεδρος τότε τής Κυβερνήσεως Κέντρου, έστειλε στον υπουργό εσωτερικών Κων. Ρέντη επιστολή σχετικά με την στάση τού ηρωικού αστυνόμου Γ. Κανελλάκη, γράφοντας μεταξύ άλλων:

……….«[ ]Έχω καθυστερήσει εις την εκτέλεσιν αληθώς ιερού καθήκοντος απέναντι διακεκριμένου Αξιωματικού τής Αστυνομίας Πόλεων. Την 3ην Δεκεμβρίου 1944, ολίγον μετά την εκδηλωθείσαν εις την Πλατείαν Συντάγματος στασιαστικήν επίθεσιν τού Κ.Κ.Ε., επεχειρήθη άλλη επίθεσις κατά τής οικίας μου, επί τής οδού Βασ. Σοφίας αρ.14. Εις την οικίαν μου είχον τότε συγκεντρωθεί οι περισσότεροι υπουργοί. Οι κομμουνισταί, εχρησιμοποίησαν εναντίον τής Φρουράς, όπλα και χειροβομβίδες. Η επίθεσις απεκρούσθη, όχι άνευ θυμάτων διά τον εχθρόν. Άπαντες οι άνδρες τής φρουράς έπραξαν το καθήκον των. Ανήκει όμως, όλως ιδιαιτέρα τιμή, εις τον επί κεφαλής τής φρουράς κ. Κανελλάκην Γεώργιον (αστυνόμον Β΄), ο οποίος, με την έξοχον γενναιότητά του, ενέπνευσε τους άνδρας του, συλλαβών αυτοπροσώπως τον ηγούμενον τής επιθέσεως…».

……….Το στασιαστικό κίνημα είχε αρχίσει. Στις συνοικίες, τα τμήματα τού ΕΛΑΣ ενεργούσαν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών τμημάτων. Τα βίαια γεγονότα τής Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ήταν προοίμιο τού λεγόμενου «εμφυλίου» πολέμου. Από εκείνη την στιγμή, η ηγεσία τού Κ.Κ.Ε. έδωσε διαταγή επιθέσεως εναντίον όλων των αστυνομικών τμημάτων. Η πολιορκία άρχισε την ίδια νύκτα, κατά την οποία το ένα μετά το άλλο, τα συνοικιακά αστυνομικά τμήματα καταλαμβάνονταν από τον ΕΛΑΣ και οι άνδρες τους εξετελούντο…

***
Πηγή: Γιώργου Α. Λεονταρίτη – Η αλήθεια για τα«Δεκεμβριανά»
Με εντολή Σιάντου επιτέθηκε πρώτο το ΕΑΜ 
Πηγή εικόνας:  Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ 
Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»