ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΛΑΧΑΒΑ (ή ΜΠΛΑΧΑΒΑ)

,

Η προτομή του αρματωλού Παπαθύμιου Βλαχάβα (1760-1809), στα Τρίκαλα

.

Βλαχάβας Αθανάσιος, Θύμιος, Θεοδωράκης
 

Βλαχάβας (ή Μπλαχάβας)

……….Βλαχάβας είναι το επώνυμο οικογένειας αρματολών και εθνικών αγωνιστών, τής προεπαναστατικής περιόδου, που καταγόταν από το χωριό Βλαχάβα τής Καλαμπάκας. Διακρίθηκε γιά την δράση της, στα επαναστατικά χρόνια, στην περιοχή των Χασίων. Τα πιό γνωστά μέλη της ήταν ο πατέρας, Αθανάσιος Βλαχάβας και οι γιοί Θεόδωρος, Δημήτριος και Ευθύμιος (ο περίφημος Παπαθύμιος), καθώς και Νικόλαος Βλαχάβας, οπλαρχηγός και αγωνιστής τού Ολύμπου και τής δυτικής Μακεδονίας στην επανάσταση τού 1878 και γιός τού Παπαθύμιου.

 Αθανάσιος Βλαχάβας

……….Ο Αθανάσιος Βλαχάβας γεννήθηκε στο χωριό Βλαχάβα τής Καλαμπάκας γύρω στο 1700 και πέθανε το 1780. Ήταν ο γενάρχης τής οικογένειας των Βλαχαβαίων, καπετάνιος των αρματολών στα Χάσια σχεδόν επί 50 χρόνια και ανακαινιστής τής Μονής Υπαπαντής των Μετεώρων. Σε ηλικία 76 ετών πήγε στην Ιερουσαλήμ πεζός μαζί με το πρωτοπαλίκαρό του.

 Θεοδωράκης Βλαχάβας (+5-8/5//1808)

……….Γιός τού Θανάση, ο Θεοδωράκης Βλαχάβας γεννήθηκε το 1770. Το 1807, όταν προδόθηκε το κίνημα που ετοίμαζαν οι κλεφταρματολοί κατά τού Αλή πασά από τον αρματολό τού Μετσόβου Ντεληγιάννη, ο Μουχτάρ πασάς, γιός τού Αλή πασά, πέρασε στην Θεσσαλία με 15000 Αρβανίτες. Ο Βλαχάβας βρέθηκε με 150 άνδρες στο Καστράκι τής Καλαμπάκας. Οι λίγοι Έλληνες πολέμησαν ώσπου τους εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά (φυσέκια). Τότε θέλησαν να ανοίξουν δρόμο διαφυγής με τα σπαθιά τους και σκοτώθηκαν οι περισσότεροι. Μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ήταν και ο Θεοδωράκης Βλαχάβας.

 Θύμιος Βλαχάβας

……….Ο Θύμιος Βλαχάβας ήταν περίφημος αρματολός στα Χάσια (περ. 1760-1809). Γεννήθηκε στη Σμόλιανη και ήταν γιός τού Αθανάσιου Βλαχάβα. Είχε χειροτονηθεί ιερέας, αλλά όταν ο πατέρας του πέθανε, τον διαδέχτηκε στο αρματολίκι και ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα. Πέτυχε να ενώσει όλους τους αρματολούς τής Στερεάς Ελλάδας και ενισχύθηκε και από τα Επτάνησα με την σύμπραξη των Ρώσων. Ο Αλή πασάς ανησύχησε πολύ και με δόλια μέσα σιγά-σιγά κατάφερε να κυριεύσει το Σούλι το 1803, ενώ απειλούσε όλο τον αρματολισμό (1805). Τότε έγινε συνέλευση στο Καρπενήσι των αρματολών και ο Βλαχάβας μίλησε για οργανωμένη αντίσταση ενάντια στο σχέδιο τού Αλή και γιά την απελευθέρωση τής Ελλάδας. Το 1806 που κηρύχθηκε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος, ο Βλαχάβας αναδείχτηκε με τους αγώνες του εναντίον των Τούρκων.

……….Ο Αλή πασάς με ισχυρές δυνάμεις τον κατεδίωξε και έτσι αναγκάστηκαν ο Βλαχάβας, ο Νικοτσάρας, ο Σταθάς κ.ά. να καταφύγουν στην Σκιάθο. Εκεί το 1807 κατασκεύασαν πειρατικό στόλο από 70 πλοία, που έκανε επιθέσεις στα τούρκικα πλοία.

……….Το 1808, ενώ συνεχιζόταν ο ρωσοτουρκικός πόλεμος, ο Βλαχάβας με την υποκίνηση των Ρώσων και σε συνεννόηση με τον ηγεμόνα των Σέρβων Καραγεώργη, συγκάλεσε συνέδριο των αρχηγών των αρματολών και εκλέχτηκε γενικός αρχηγός τους. Τότε κατάρτισε σχέδιο επανάστασης τής Στερεάς και ζήτησε και την βοήθεια των δυσαρεστημένων Τούρκων τής Λάρισας και των Τρικάλων, οι οποίοι καταπιέζονταν από τους Αλβανούς τού Αλή πασά.

……….Σαν ημέρα εξέγερσης ορίστηκε η 29η Μαΐου 1808, αλλά το σχέδιο στην αρχή του ακόμα προδόθηκε από τον αρματολό τού Μέτσοβου Ντεληγιάννη. Ο Βλαχάβας είχε τοποθετήσει τον Ντεληγιάννη και τον Ευθύμιο Στουρνάρη στα στενά Μέτσοβο και Καλλαριτών, γιά να εμποδίσουν τους Αλβανούς. Επίσης οχύρωσε το μοναστήρι στα Μετέωρα. Ο Αλή πασάς, όταν έμαθε το σχέδιο, έστειλε αμέσως τον γιό του, Μουχτάρ, να καταδιώξει τον Βλαχάβα. Αυτός έκανε επίθεση στους αδερφούς τού Βλαχάβα, Θεόδωρο και Δημήτριο, στο Καστράκι, κοντά στα Μετέωρα, καθώς και στην γέφυρα Μπαμπά. Η σύγκρουση που ακολούθησε ήταν φονική. Ο Βλαχάβας έφτασε στον τόπο τής μάχης, μαζί με 500 άντρες, όταν πιά είχε συντελεστεί το κακό και είχε σκοτωθεί ο αδερφός του Θεοδωράκης και οι άνδρες του. Μετά από την καταστροφή αυτή ο Βλαχάβας πήρε 200 άντρες και ανέβηκε στον Όλυμπο. Από εκεί πήγε στην Σκόπελο και κατασκεύασε πάλι πειρατικό στόλο.

……….Η Πύλη, αργότερα υποσχέθηκε γενική αμνηστία στους αρματολούς, και όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους. Ο Βλαχάβας καταζητούνταν από τον Αλή επίμονα και γι’ αυτό τον σκοπό ο Αλή μεταχειρίστηκε πλαστή επιστολή, γράφοντας ότι τον καλούσαν σε συνάντηση οι Λαζαίοι. Ο Βλαχάβας ανύποπτος πήγε και αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι τον παρέδωσαν στον Αλή στα Ιωάννινα. Τον σκότωσε με μαρτυρικό τρόπο αφού προηγουμένως διέταξε τους δήμιούς του να του σπάσουν τα κόκαλα και να τον κομματιάσουν στα τέσσερα. Κρέμασαν μάλιστα από ένα κομμάτι σε τέσσερα σημεία των Ιωαννίνων για να τρομοκρατηθούν οι Έλληνες κάτοικοι.

Αφήστε μια απάντηση