ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΑΡΑΟΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (+ 10/5/1956)

.

.

Γεννήθηκε στο Παλαιχώρι, τής επαρχίας Λευκωσίας, στις 13 Φεβρουαρίου 1933. Απαγχονίστηκε στις 10 Μαΐου 1956 στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Γονείς : Σάββας και Παναγιώτα Καραολή. Αδέλφια : Ανδρέας, Ελένη, Μαρούλα, Νίκη.

……….Ο Μιχαλάκης Καραολής τελείωσε το δημοτικό σχολείο Παλαιχωρίου και αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Ήταν κυβερνητικός υπάλληλος και εργαζόταν στο Τμήμα τού Φόρου Εισοδήματος. Εντάχθηκε στις τάξεις τής ΕΟΚΑ πριν από την 1η Απριλίου 1955, στην ομάδα τού Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και προσέφερε ποικίλες υπηρεσίες στον αγώνα. Έλαβε μέρος στην διανομή τής πρώτης προκήρυξης τού Διγενή. Δούλεψε στο τμήμα πληροφοριών τής Οργάνωσης, στην μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού και ανέλαβε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τού εχθρού σε καίρια σημεία τής Λευκωσίας. Στην συνέχεια κατατάχθηκε στην πρώτη ομάδα εκτελεστικού Λευκωσίας. Ως απόφοιτος τής Αγγλικής Σχολής, έκανε παρέα με αγγλόπαιδες, έπαιζε μαζί τους και δεν κινούσε σε κανέναν την υποψία ότι ήταν μέλος τής ΕΟΚΑ.

……….Στις 28 Αυγούστου 1955 ανέλαβε με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου, την εκτέλεση τού αστυνομικού, Ηρόδοτου Πουλλή, στενού συνεργάτη των Άγγλων. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής καταζητήθηκε και συνελήφθη, καθώς μεταφερόταν στην περιοχή Κερύνειας, γιά να ενωθεί με την ομάδα τού Γρηγόρη Αυξεντίου. Προσήχθη στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955, παρόλο που η σφαίρα που σκότωσε τον Πουλλή προερχόταν από το όπλο τού Παναγιώτου. Και αυτό το γνώριζαν οι Άγγλοι.

……….Προσπάθειες γιά οργάνωση δραπέτευσής του πριν την εκτέλεσή του, δεν τελεσφόρησαν και ο Μιχαλάκης Καραολής οδηγήθηκε στην αγχόνη μαζί με τον Ανδρέα Δημητρίου στις 10 Μαΐου 1956. Με τις εκτελέσεις αυτές, ο νέος Άγγλος κυβερνήτης τής Κύπρου Χάρντιγκ, ήθελε να δείξει ότι η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει την κυριαρχία της στην Κύπρο, πατάσσοντας κάθε αντίσταση τού Κυπριακού λαού.

……….Το ψυχικό σθένος και η ελληνική παλληκαριά που επέδειξαν οι Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, ανεβαίνοντας απτόητοι στο ικρίωμα τής αγχόνης, ανύψωσε το γόητρο τής ΕΟΚΑ και δημιούργησε ηρωικό προηγούμενο γιά τους αγωνιστές.

11-5-1958-mnimosino-karaoli-k-dimitriou

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση