ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (+13-14/9/1958)

.

.

Καλαϊτζής Χαράλαμπος

.

……….Γεννήθηκε στο χωριό Κάθικας, τής επαρχίας Πάφου, το 1918. Έπεσε το βράδυ τής 13ης προς την 14η Σεπτεμβρίου 1958 στο χωριό του, μαχόμενος εναντίον των Αγγλικών δυνάμεων. Σύζυγος : Ελισάβετ Καλαϊτζή. Παιδιά : Ανδρούλα, Αντωνάκης, Έλλη, Αλεξάνδρα, Φύτος, Κούλα, Πάμπος. Γονείς : Νεόφυτος και Θεονίτσα Καλαϊτζή. Αδέλφια : Γεώργιος, Ανδρέας, Κυριάκος, Ελλάδα.

……….Ο Χαράλαμπος Καλαϊτζής τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κάθικα και ήταν γανωματής. Αγαπούσε την Ελλάδα και αγωνιζόταν γιά την ελευθερία τής Κύπρου, προσφέροντας κάθε βοήθεια στους αγωνιστές τής ΕΟΚΑ και στους καταζητούμενους τής περιοχής του. Μεγάλη του επιθυμία ήταν να καταταγεί στο αντάρτικο, ο Διγενής όμως δεν το επέτρεψε, επειδή είχε πολλά μικρά παιδιά. 

……….Στις 13 Σεπτεμβρίου 1958 σκοτώθηκε σε ενέδρα τής ΕΟΚΑ στην Γιόλου ένας Άγγλος στρατιώτης και πληγώθηκαν άλλοι δύο. Το τάγμα των Σκώτων Χαϊλάντερς που κατέφθασε σε λίγο, επιδόθηκε σε έκτροπα εναντίον των κατοίκων των γύρω χωριών και τού Κάθικα. Πέντε στρατιώτες, που είχαν επισημασμένο το σπίτι τού Χαράλαμπου στον Κάθικα, όρμησαν σ’ αυτό και άρχισε μιά τρομερή πάλη μεταξύ του και των Σκώτων στρατιωτών. Σε κάποια στιγμή, εξαγριωμένος ο Χαράλαμπος άρπαξε ένα μαχαίρι και τους κτύπησε. Έπεσαν τρείς. Οι άλλοι δύο τού ξέφυγαν και πετάχτηκαν έξω. Ο ένας από αυτούς άφησε εκεί το όπλο και το πηλήκιό του. Ο Καλαϊτζής τους κυνήγησε και η πάλη συνεχίστηκε στην αυλή. Εκείνοι έστειλαν σήμα κινδύνου, οπότε κατέφθασαν ενισχύσεις.

……….Ο Χαράλαμπος Καλαϊτζής προσπάθησε να πηδήσει τον τοίχο τής αυλής με το μαχαίρι στο χέρι, αλλά δεν πρόφθασε. Τον πυροβόλησαν και έπεσε. Η γυναίκα του πήρε τα όπλα των σκοτωμένων Άγγλων που ήταν μέσα στο σπίτι, τα έριξε σε παρακείμενη αυλή και προσπάθησε να διαφύγει μέσα στο σκοτάδι, αλλά εντοπίστηκε, όταν έπεσαν πάνω της φώτα από φωτοβολίδες και συνελήφθη.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας:  Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση