ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ – ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

.

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

.,

Θοδωρής ή Θοδωράκιως Αμπαζόπουλος εκ Βιζύης

.

……….Καπετάν Θοδωρής ή Θοδωράκιως. Γιός τού Ιωάννη Αμπατζή (ράφτη) και τής Καλλίτσας. Γεννήθηκε το 1884 στη Βιζύη.

……….Είκοσι χρονών, το 1905, κατατάσσεται στο δεύτερο Τάγμα Ευζώνων και αποσπάται στην ανακτορική φρουρά. Το 1907 γυρίζει στη Βιζύη και γίνεται από τα πιό ενεργά μέλη τής μυστικής οργάνωσης, που ο πρόεδρος της ήταν ο Μητροπολίτης Βιζύης Άνθιμος και στρατιωτικός διευθυντής ο Κλείτος. Από τον Ιούλιο τού 1908 έγινε οπλαρχηγός Ένοπλης Ομάδας, τής οποίας η δύναμη αυξομειωνόταν ανάλογα με τις ανάγκες τού αγώνα.

……….Το 1908, μετά την επανάσταση των νεότουρκων και την διακήρυξη τού Συντάγματος, οι βούλγαροι δεν σταμάτησαν τις θηριωδίες τους στην Θράκη. Έτσι, στις αρχές Οκτωβρίου τού 1908, οι βούλγαροι δολοφόνησαν δύο Έλληνες από τις Σοφίδες, ένα χωριό δύο ώρες δυτικά τής Βιζύης. Ο ένας από αυτούς ήταν αδερφός τού Μαργαρίτη Παπασάββα, δάσκαλου τού Αμπατζόπουλου.

……….Τότε συγκεντρώθηκαν από τα γύρω χωριά 18-20 παλικάρια, μεταξύ των οποίων και ο αδερφός τού Αμπατζόπουλου, Δημοσθένης, ο Δημήτριος Σταυράκογλου από την Βιζύη, ο Αριστείδης Κωνσταντίνου Χατζηδημήτρης από το Κρυόνερο και ο Μπακιρτζής από τις Σοφίδες.

……….Από άλλες πηγές μαθαίνουμε γιά την συμμετοχή στο σώμα τού Αμπατζόπουλου τού Ιωσήφ Παπαδοπούλου, τού Γεωργίου Κάλφα τού Γιάννη Τεκνετζή από την Βιζύη, καθώς και κάποιον Απόστολο Σφίνιου.

……….Με αρχηγό τον καπετάν Θοδωρή Αμπατζόπουλο, αποφασίστηκε να επιτεθούν στο βουλγάρικο χωριό Πινακά, που ήταν η γενέτειρα τού Σισμάνωφ και το χρησιμοποιούσαν οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες ως ορμητήριο γιά τις επιδρομές τους.


  • Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση