ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΚΑΣΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (+13/10/1958)

.

.

Κάσπης Παναγιώτης. Γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 23 Μαρτίου 1939. Σκοτώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1958 σε ενέδρα, που έστησε με συναγωνιστές του έξω από το Ριζοκάρπασο. Γονείς : Νικόλας και Αννεζού Κάσπη Αδελφός : Ανδρέας.

……….Ο Παναγιώτης Κάσπης φοίτησε στο Αρρεναγωγείο και το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, από το οποίο αποφοίτησε τον Ιούνιο τού 1958 και ετοιμαζόταν να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής Αθηνών.

……….Το καλοκαίρι τού 1956 εντάχθηκε στις τάξεις τής Άλκιμης Νεολαίας ΕΟΚΑ, και το 1957, ως ομαδάρχης ΑΝΕ, μεταπήδησε στις ομάδες κρούσεως τού σχολείου του. Ήταν ίνδαλμα γιά τους συμμαθητές του, γιά τον ζήλο που επεδείκνυε στον αγώνα και γιά τις αθλητικές του ικανότητες.

……….Τον Ιούνιο τού 1958, με την αποφοίτησή του, μεταπήδησε στην εξωσχολική ομάδα τής ΑΝΕ, η οποία λειτουργούσε και ως εφεδρική ομάδα κρούσεως. Δραστηριοποιήθηκε παράλληλα και στο Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Ριζοκαρπάσου και δούλεψε πολύ γιά την οργάνωση και τα δίκαια των εργατών.

……….Στις 13 Οκτωβρίου 1958 ο Παναγιώτης Κάσπης με τους συναγωνιστές του, Ιωάννη Τανή, Νικόλα Χρονιά και Παύλο Δημητρίου διενήργησαν βομβιστική επίθεση εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων, την οποία ανέμεναν να επιστρέψει από τον Απόστολο Ανδρέα, στην τοποθεσία “Γούππα” τής περιοχής τής Βίκλας, σ’ ένα ύψωμα έξω από το Ριζοκάρπασο. Γύρω στην μία μετά το μεσημέρι κτύπησαν την φάλαγγα με τρεις χειροβομβίδες.

……….Όπως κατέθεσε στην θανατική ανάκριση γιά τα αίτια τού θανάτου τού Κάσπη, ο λοχίας Χάισον, που ήταν επικεφαλής τής αυτοκινητοπομπής, έδωσε εντολή γιά ακινητοποίηση των στρατιωτών αμέσως μετά την έκρηξη των βομβών, αναμένοντας ότι θα ακολουθούσε επίθεση με όπλα. Όταν τούτο δεν έγινε, εξαπέλυσε τους άνδρες του σε καταδίωξη των δραστών με σχέδιο να τους κυκλώσουν στις κορυφογραμμές. Παράλληλα κάλυψε και τις εισόδους στο χωριό. Το κυνηγητό κράτησε πέραν των δυο ωρών. Στο μεταξύ πληγώθηκε βαριά και συνελήφθη ο ένας από τους συναγωνιστές του, ο Ιωάννης Τανής.

……….Σε μιά περίπου ώρα ο Κάσπης προσπάθησε να διολισθήσει στο χωριό από μιά στενή δίοδο μεταξύ ενός σπιτιού και κάποιου δένδρου φραγκοσυκιάς. Εκεί τον πέτυχαν οι σφαίρες Άγγλου στρατιώτη, ο οποίος κάλυπτε την είσοδο κρυμμένος σε θάμνο. Οι Άγγλοι στρατιώτες που πλησίασαν τον πυροβόλησαν κατ’ επανάληψη και έδειξαν τη μικρότητά τους ακρωτηριάζοντας το σώμα του..

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης – ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας :  http://lekythos.library.ucy.ac.cy/

Επιμέλεια κειμένου: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση